2312 ​(angol) 5 csillagozás

Kim Stanley Robinson: 2312 (angol) Kim Stanley Robinson: 2312 (angol)

The year is 2312. Scientific and technological advances have opened gateways to an extraordinary future. Earth is no longer humanity's only home; new habitats have been created throughout the solar system on moons, planets, and in between. But in this year, 2312, a sequence of events will force humanity to confront its past, its present, and its future.

The first event takes place on Mercury, on the city of Terminator, itself a miracle of engineering on an unprecedented scale. It is an unexpected death, but one that might have been foreseen. For Swan Er Hong, it is an event that will change her life. Swan was once a woman who designed worlds. Now she will be led into a plot to destroy them.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Orbit, US, 2013
658 oldal · ISBN: 9780316098113 · ASIN: 0316098116
>!
Orbit, London, 2012
576 oldal · ISBN: 9781841499963
>!
Hachette, US, 2012
566 oldal · ISBN: 1841499986 · ASIN: B007C52I2E

3 további kiadás


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Stone>!
Kim Stanley Robinson: 2312 (angol)

Nagyon kimerítően ír, ami azért jó, mert mindent kénytelen vagy úgy elképzelni, ahogy az író megpróbálja transzferálni neked, nem sok mozgást hagy, de nem zavart, mert tényleg részletes. Átadni a saját képzeletünket másnak, meg amúgy is lehetetlen, szóval vagy aprólékos vagy, vagy teret engedsz és csak utalgatsz.
A történet maga nem nagy durranás, legalább is számomra nem, de ahogy ír az ismert mégis ismeretlen világűrről, mert nem megyünk ki a Naprendszerből, az felemeli az egész könyvet. Az ötletei, hogy miként valósul meg a bolygóközi utazás, milyen terraformálás van, hova tart az emberiség, milyen módosításokat hajt végre önmagán, mi történik az itthon maradottakkal és a politika hogy nyúl bele az egészbe, nagyon életszerű. Bár sokszor kérdeztem volna, hogy fizikailag, kémiailag és biológiailag hogy gondolja el, vagyis írja le nekem molekuláris szinten, mit hogyan módosított, fizikailag, hogy alakították ki pontosan, amit kitalált, de ez már csak az én részletekbe menő gondolkozásom hozománya. E nélkül is tetszett, de úgy jobb lett volna. A vége kicsit összeroppant. Igaz semminek sincs vége, annak ellenére, hogy minden véges, a folyamat tart, meg úgy is felfoghatom, hogy a katalizátorra végre reagáltak az események, bár melyik melyik az szintén nézőpont kérdése, úgyh a hullám partnak csapódása mindig gyorsabbnak tűnik, mint maga a hullám, ami csak görög, görög. Még elgörgettem volna a regényt, de majd olvasok tőle mást, gondolom a részletes leírásai más műveiben is jelen vannak.

Marcus>!
Kim Stanley Robinson: 2312 (angol)

2312-re a naprendszert belakta az emberiség, folyamatosan zajlik a bolygók és az aszteroidák terraformálása, szövetségek alakulnak és bomlanak fel, a Föld pedig bármennyire is lelakott és problémás, mégiscsak a mi anyabolygónk marad. Robinson ezt a jövőbeli világot írja le rendkívül átgondoltan, sok olyan részletre is figyelve, amely egy átlagos, vagy egyszerűen csak felületesebb sci-fi író figyelmét elkerülték volna. Így egy komplex rendszer bontakozik ki a 2312 oldalain, amelyben a fejlett technológia nemcsak lóg a levegőben, hanem együtt halad vele a társadalom, a kultúra, a politika, vagy éppen a művészetek is. Az író tudása eléggé sokrétű, és ezen széles tudásanyag számos szeletét extrapolálja a jövőbe, hogy megvillantson egy-egy részletet ebből a világból. Sok más sci-fivel ellentétben itt nem állt meg a történelem a 20. század végén, az emberek fejében jóval inkább a 2100-as, 2200-as évek eseményei és személyiségei hagytak nyomot.

A cselekmény csak másodlagos a „nézelődés” mögött, de felesleges kitérőktől mentes, mindig pont annyit halad előre, hogy még érdekes legyen, de azért maradjon bőven lehetőség egy-egy bolygó, terraformálási folyamat, vagy társadalmi felépítés ismertetésére. A szereplők fejezetei között pedig rövidebb kivonatok – például egy terraformálási útmutatóból – és más szösszenetek segítenek még jobban elmélyülni a világban. A fő konfliktus is szervesen illeszkedik a világba, és végső soron eléggé nagy horderejű, bár néha talán az íróval együtt a szereplők is mintha félvállról vennék az egészet (elraboltak – megkerültem – mehetünk tovább).

Alaposan átgondolt mű, és talán az olvasót is gondolkodásra készteti. Ha a cselekmény is elsőrangú lenne, talán kedvenc is lett volna belőle, így csak szimplán nagyon ajánlott.

3 hozzászólás
flynn>!
Kim Stanley Robinson: 2312 (angol)

Talán van benne egy-két rész, ami nem annyira erős, és esetleg innen-onnan 60 oldalt el lehetett volna venni belőle, de így is az egyik legjobb sci-fi, amit az elmúlt másfél évben olvastam.


Népszerű idézetek

Stone>!

There overhead stood Orion at his angle, „the most beautiful object any of us will ever know in the world, spread out on the sky like a true god, in whom it would only be necessary to believe a little.” But no one looked.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Xenocide
James S. A. Corey: Tiamat's Wrath
Peter F. Hamilton: Pandora's Star
Dan Simmons: The Fall of Hyperion
Alastair Reynolds: House of Suns
Suzanne Collins: The Hunger Games
David Brin: Existence (angol)
Ian McDonald: New Moon
Dennis E. Taylor: We Are Legion
Martha Wells: All Systems Red