The ​Grace Year – A tizenhatodik év 34 csillagozás

Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

Senki ​nem beszél a kegyelem évéről. Tilos. Garner megyében azt tartják a lányokról, hogy varázshatalmuknál fogva felforgatják a házasságokat és rabságba taszítják a férfiakat. Már maga a bőrük is ellenállhatatlan afrodiziákumot választ ki: a nőiség küszöbén álló kamaszlányok varázslata ez. Tizenhatodik életévükben ezért a vad természetbe, egy szigetre száműzik őket, hogy ott megszabadulva sötét hatalmuktól kezes feleséggé válhassanak. Már aki hazatér élve.
A tizenhat éves Tierney James ennél jobb életet álmodik magának, olyan világról, amelyik nem állítja szembe egymással a nőket és a barátokat. Mikor azonban kezdetét veszi számára is a kegyelem éve, hamar rájön, hogy nem egyedül az elemek tombolásától kell félnie. Nem is csak a trancsírozóktól, akik prédára vadásznak a táborlakók közül, hogy busás áron adják el a megyebelieknek örök fiatalságot ígérő testrészeiket. A legnagyobb fenyegetést egészen máshol leselkedik rá.

Spekulatív thriller A szolgálólány meséje és A… (tovább)

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2021
336 oldal · ISBN: 9789634991113 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Maxim, Szeged, 2021
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992530 · Fordította: Béresi Csilla

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Michael Welk · Ryker · Tierney James


Kedvencelte 4

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

„Ha szeret az ember valakit, úgy kellene, hogy együtt legyenek.”

Ezt a könyvet ismételten borítója miatt választottam, mert beleszerettem első látásra. Nagyon megtetszett a színkonpozíciója is, hiszen a domináns színek mind közel állnak hozzám. Ráadásul, mint utólag kiderült, nagyon szépen letükrözi a belső tartalmat.

Kim Liggett – The Grace Year – A tizenhatodik év című regénye 2021-ben jelent meg a Maxim Kiadó gondozásában. Elsőre azt gondolná a gyanútlan olvasó, hogy egy lányregényt tart a kezében, mely csöpög a romantikától. Nos, ennél nagyobbat nem is tévedhetne.

Adott egy elzárt világ, ahol a nőknek alárendelt szerepük miatt csak a szigorú szabályok és tilalmak teszik ki a mindennapi életüket. Ebben a közösségben csak azoknak van némi „kényelmesebb” életük, akik fátyolhoz jutnak és férjüknek szentelik minden pillanatukat. Ebben a szubrett szerepben nő fel az immáron 16 éves Tierney James, aki különcségével és lázadó természetével sok pletyka tárgya. De a szabályok elől senki sem menekülhet, így elérkezik számára is a fátylak éjszakája és majdan a kegyelem évének kezdete is. Vajon hogyan éli túl ezt az évet Tierney és a többi lány, mikor trancsírozók figyelik minden mozdulatukat? És vajon kibírja-e bárki ép ésszel a babonákkal átszőtt világukat? Nos, erre és még számos más kérdésre megleled a választ, ha elolvasod a könyvet.

Bővebben:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/09/kim-liggett-gr…

>!
Maxim, Szeged, 2021
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992530 · Fordította: Béresi Csilla
SzRéka P>!
Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

Az alapötlet zseniális, kicsit az Éhezők Viadala érzése is elkapott. A virágnyelv, a férfi-nő ellentét, a varázslat egyszerre volt ismerős és új, a fátyoladás pedig tartogatott pár meglepő fordulatot. Amikor azonban igazán beindult a szekér, az a táborba érkezés pillanata, a trancsírozók eljövetele idején volt. Ekkor tettem túl magam Kiersten zsarnokságán, Tierney bénázásán, a többi lány birka módon való viselkedésén. Tetszett, hogy a James család feje, az apa mit rejtegetett valójában és az is, ahogy June, a legidősebb testvér sem feledkezett el Tierney-ről. Úgy éreztem, hogy ők, mint a legfontosabb mellékszereplők, mentik majd meg számomra a könyvet – és ekkor még nem tudtam a többi családtagról. Fergeteges volt, ahogy napvilágra kerültek az utalások!
A trancsírozók miatt lett egy pici horror-jellege a könyvnek, nem is zavart különösebben. Később kiderültek a mozgatórugóik, az embertelen módszereik mögött meglátszódtak az emberi érzéseik, céljaik, és így teljesen más megvilágításba kerültek. Főleg Ryker. Őt még majdnem meg is szerettem. :) Szívesen megismertem volna másokat is közülük, nem csak Anderst – illetve szerintem még egy fordulat belefért volna az ő részükbe. Valami ütős, valami „agyam eldobom”-kategória. Ehelyett eh, más történt, amivel kevésbé vagyok megelégedve.
Michael a történet egyik meglepetése, miatta kerekítettem felfelé a csillagozásnál. Ha az ő szemszögéből láthattam volna a hazatérést, vagy a téren történteket, lehet izgalmasabbra sikeredik a befejezés. Mindenesetre őt kétségkívül bírtam, még ha egy hangyányit nyálas is volt. :D
A fordítás… Inkább nem írok semmit. Legyen annyi elég, hogy mostantól kerülni fogom azokat a könyveket, amiket a hölgy kap. Csupor, bakker, az. Minden csupor.
A borító telitalálat, a megvalósítás tetszetős, az utolsó mondatoktól elhajítottam volna a könyvet. Vegyes érzésekkel fogok visszagondolni rá, viszont egyszer megérte elolvasni.

AniTiger P>!
Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

Olvastam már érdekesebb disztópiákat, de tetszett, mert a maga idegborzoló nemében igazán egyedi történetet mesél el. Tierney egy elég izgalmas főszereplő, aki megpróbál kitörni a konvenciók alól, és ezzel a feje tetejére állítja a népének egy szent hagyományát. Szinte minden félelem nélkül dönti le a normákat és a szokványostól teljesen eltérő, talpraesett gondolkodással igyekszik felülkerekedni valamin (spoiler: a lányok varázserején), aminek a létét alapból megkérdőjelezi. Egy ponton szíven ütött az intelligenciája, ugyanis kijelenti, hogy a kegyelem éve a lányok megtöréséről szól…

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/06/kim-ligge…

Borítómustra: https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/06/boritomus…

Kathreen>!
Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

Az biztos, hogy nem szeretnék ennek a közösségnek a része lenni, ahol ilyen szintű bigottság és hiszékenység lehet az úr.
Évről évre a lányok a 16. életévüket elszigetelve töltik egy szigeten, ahol megszabadulhatnak a “varázslatuktól”, körbevéve a trancsírozókkal, akik csak arra várnak, hogy elhagyják a kijelölt területet. spoiler
Sokszor bicskaállító volt olvasni a szabályokról és ahogy egymással viselkedtek, mégis a háttérben ott van a lázadás kicsiny csírája, ami ad egy hangyányi reményt a változásra.
spoiler

Zölderdő>!
Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

Hát ez…. Hu.
Nem terek magamhoz a sokkból. Eszméletlen volt ez a könyv. Az alap ötlet valami csodálatos és borzalmas egyben.
Annyira kemény dolgok történtek… Néhol kedvem támadt volna megütni pár szereplőt. Hogy lehet valakiben ennyi gyűlölet? A bullying felső foka jelent itt meg, enyhe kifejezés rá a durva szó.
Viszont később felváltotta egy másik szál, ami nagyon a szívemhez nőtt. Tetszettek a fordulatok, es imádtam, mennyire át tudtsm érezni a szereplők érzéseit.
Volt hogy sírtam, volt hogy nevettem. Egyszerűen imádtam minden sorát. Biztosan kerül fel értékelés is róla a blogomra.

szofisztikáltmacska>!
Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

Nagyon pörgős és izgalmas történetet vetett papírra Kim Ligett, bár nem mondom, néha elgondolkodtam, hogy mi baja van ennek a nőnek, hogy ilyen beteg dolgokat képes kitalálni? Eleve ez a világ, amibe elhelyezte a történetet is nagyon bizarr a maga nőelnyomó, antifeminista módján, de a cselekmény alakulásában is voltak olyan pontok, amikor legszívesebben felkiáltottam volna, hogy nem hiszem el, ne csináld már!!!

Igazi sötét disztópia ez a könyv, csak azoknak tudom ajánlani, akik bírják a durvább, trancsírozós, vérfolyós könyveket, feszültségekkel teli lélektani részekkel, mert a The Grace Year pont ilyen.

https://szofisztikaltmacska.hu/kim-ligget-the-grace-yea…

Utószó_blogger>!
Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

Különös egy regény A tizenhatodik év. Már magam sem tudom, hogy mire számítottam, amikor a kezembe vettem a Maxim friss kötetét, az azonban biztos, hogy a legkevésbé sem hétköznapi Kim Liggett műve, mely egy tipikus fantasyként indul. A történet főhőse Tierney, akit közvetlenül azelőtt ismerhetünk meg, hogy elindult volna a kegyelem évére. Garner megyében, az ő lakhelyén ugyanis a 16 éves lányokat elviszik egy teljes évre, hogy megszabaduljanak állítólagos varázserejüktől. A kegyelem évéről persze semmit nem lehet tudni, ám valószínű, hogy szörnyű dolgokkal kell megküzdeniük alatta a lányoknak. Ám Tierneyre mindezek előtt vár még egy megpróbáltatás, a fátyoladó ünnepség, melynek során a férfiak kiválasztják a menyasszonyukat.

Izgalmasan indul tehát a cselekmény, ám az első fordulatok nagyon kiszámíthatóak voltak számomra, ráadásul a cselekmény sem volt túl pörgős, így én szenvedtem az olvasással a könyv elején. Már kezdtem is temetni magamban a történetet, ám ahogy a lányok elkezdik a kegyelem évét, egyre több izgalmas fordulatot kapunk, és olyan dolgok is történnek, melyek teljesen megleptek. Tierney egy nagyon józan gondolkodású lány, aki a fiús nevelésének hála meglehetősen sok mindent tud a túlélésről, ám őt s meglepi mindaz, ami a táborban zajlik. Nagyon tetszik, ahogy Tierney igyekszik magyarázatot találni mindenre, és józanul gondolkodni, ám a lányokkal való kapcsolatán nem segít, hogy a lány igyekszik minden babonától megszabadulni, így újabb kalandokba keveredik a főhősünk.

A kalandok pedig meglehetősen véresek voltak. Egy YA-regényhez képest, de talán még a felnőtt fantasyk viszonylatában is rengeteg vér folyik a könyvben, és a szerző attól sem rettent vissza, hogy részletesen írjon a trancsírozókról, na meg arról, amit véghez visznek a szerencsétlenül járt lányokkal. Hozzá vagyok szokva ugyan a durvasághoz, de itt-ott még engem is meglepett a történet kegyetlensége, és hogy senki sincs biztonságban ezen a brutális helyen. És itt nemcsak a táborra gondolok, ahol egyre inkább elhatalmasodik az őrület, hanem Garner megye egészére, ugyanis ahogy haladunk előre a történetben, nagyon sokat megtudunk az itteni társadalmi berendezkedésről, az okokról és a hatalmi berendezkedésről.

Bővebb értékelés: https://www.utoszo.hu/2021/06/18/kim-liggett-the-%e2%80…

szépszi>!
Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ennyire be fog rántani ez a történet. És mivel csak felületesen futottam át a fülszöveget, a borító alapján nem is egy ilyen történetre számítottam. De milyen jó, hogy ilyen volt! Az alapkoncepció zseniális volt; hiába találkoztam már részleteivel más-más disztópiákban, így egyben a hideg futkosott a hátamon Garner megyétől és a társadalmától. Kicsit eszembe juttatta az Éhezők Viadalát, kicsit A szolgálólány meséjét és kicsit minden olyan társadalmat, ahol a nők szerepe kimerül abban, hogy képesek gyermeket szülni, amit nem egyfajta csodaként kezelnek, hanem tényként elfogadnak. Érdekes volt látni a lányokat, akik kiszabadultak a megyéből és akik egy egész évre létrehozhattak volna maguknak egy új társadalmat, összetarthattak volna, távol az őket bebörtönző társadalomtól, mégis azzal voltak elfoglalva, hogy ártsanak egymásnak. Annyira beléjük verték azt, hogy a varázserejüket ki kell űzniük magukból, hogy el is felejtettek azzal foglalkozni, hogy most először távol vannak minden addigi társadalmi kötöttségtől. Azokat a társadalmi normákat, amiket otthonról hoztak, nem vetették le, pedig bármikor megtehették volna – a táborban annak ellenére, hogy egy férfi nem volt mellettük, ugyanúgy az otthoni értékrendek szerint éltek. Szeretem ezeket a társadalomkritikákat, amik kinagyítva az orrod alá dörgölnek valamit, amitől így, ekkorában elborzadsz, kicsiben meg talán mégis lenyeled. Egyáltalán nem erre számítottam, de örülök, hogy ezt kaptam.

hjucus>!
Kim Liggett: The Grace Year – A tizenhatodik év

Szeretem a disztópiákat, így nem volt kérdés, hogy felkerül a polcra.
Nem mondanám rossznak, viszont annyira érdekes sem volt, hogy újra előkerüljön a későbbiekben, vagy ajánlanám az ismerőseinek.
Érdekes, hogy a hozzászólok közül volt olyan, aki a könyvet az elején dobta volna tűzre, én inkább a vége felé találtam kicsit talán sablonosnak.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Annak nehéz, akinek meg kell tagadnia a természetét, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Az ilyeneknek állandó küzdelem az életük.

31. oldal

Nikolett0907 P>!

Ha szeret az ember valakit, úgy kellene, hogy együtt legyenek.

34. oldal

Maxim_Kiadó KU>!

Ahogy felnézek Rykerre, a könnyeimet nyelem. Nem hinném, hogy ismerné a virágnyelvet, valószínűleg csak a szépségéért hozta az árvácskát.
– Ez a búcsú virága – suttogom. – Keserédes búcsúé.
– Én azt hittem, az örök szerelemé.
– Az az ibolya – mondom.
– Akkor Anders nem ért annyira a virágokhoz, amennyire képzeli.
– Mert nem is könnyű. – Magamban azonban nyugtázom a fiú üzenetét.
– Nem tudnánk úgy tenni, mintha ibolya volna? – mosolyog rám.
Igyekszem elrejteni az érzéseimet, bólintok, sietve elfordulok és kiállítom a virágot az ablakpárkányra.

230. oldal

Maxim_Kiadó KU>!

Minden álló délután nyugat felé sétálok, el a régi házunk előtt, hátha meglátom anyámat. Ma végre sikerül. Kétségbeesetten kívánom, nézzen a szemembe, de átnéz rajtam. Már majdnem tovább megyek, amikor észreveszem, hogy sötétrózsaszín petúniát pörget az ujjai között. Ez a virág egyrészt a neheztelés jelképe, másrészt a régi nyelven felhívást jelent: Szükség van a jelenlétedre. Tudom, milyen veszélyes a nyílt színen konspirálni, de egy pillanatig sem kételkedem abban, hogy az üzenet nekem szól.

322. oldal

Maxim_Kiadó KU>!

Anyám kőszoborrá dermedve, hidegen és közönyösen áll ott, mintha meghaltam volna a számára. Mindez azonban semmi ahhoz a hidegséghez képest, ami a megye népéről árad rám. A tömeg moraja semmi jót nem ígér; a büntetésemet követelik. Valaki egy narancsliliomot vág hozzám, az arcomon landol, a harag, gyűlölet és undor virágát. Fölveszem a földről, s ujjam végighúzom a szirmok borotvaéles peremén. Egyelőre azonban nem szűnhetek meg, végig kell ezt csinálnom, itt és most.

308. oldal

Maxim_Kiadó KU>!

Markomat kinyitva sötétlila íriszt találok benne, tökéletesen formált szirmokkal és bibével.
– A remény virága – suttogom könnybe lábadt szemmel.
Nem remélek virágot senki fiától, jobb életet azonban igenis remélek magamnak. Egy igaz életet. Általában nem vagyok szentimentális, ezt mégis egy jelnek érzem. A saját varázslatomnak. Ruhámba rejtem a virágot, a szívem fölé, a biztonság kedvéért, amint elhaladok az őrök sorfala mellett, akik félrenéznek, nehogy véletlenül is rám essen a pillantásuk.

25. oldal

SzRéka P>!

– Fél tőlem? – suttogom. – A varázserőmtől?
– Nem tőled félek – mondja, és a számat nézi. – Inkább attól, amit érzek irántad.

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ryker · Tierney James
SzRéka P>!

[…] a kis döntések, amelyekre senki sem figyel oda, tesznek minket önmagunkká. Azzá, akivé lenni szeretnénk.

299. oldal

SzRéka P>!

Ez a gond: ha beengedjük magunkhoz a fényt, miután elveszik tőlünk, még nagyobb lesz a sötét.

272. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Pierce Brown: Hajnalcsillag
George Orwell: 1984
Marissa Meyer: Scarlet
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Ernest Cline: Ready Player One
S. J. Kincaid: A kárhozott
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Aaron Dembski-Bowden: Az első eretnek
Stephen King: 11/22/63