Magunkat ​neveljük 7 csillagozás

Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja?
Kim John Payne: Magunkat neveljük

Minden ​nevelés önnevelés. A gyerekre nem az hat legerősebben, amit mondunk neki, hanem ahogy mondjuk, ahogy valójában érezzük, és főként: ahogy mi élünk. Ha tehát eredménytelenül igyekszünk változtatni problémás viselkedésén, elsőként saját reakcióinkat érdemes felülvizsgálnunk és módosítanunk.

Az Egyszerűbb gyermekkor és a Melegszívű fegyelmezés világhírű gyermekpszichológus szerzője ebben a könyvében szülői és pedagógusi önnevelésünkhöz nyújt értékes segítséget. Hogyan őrizhetjük meg lélekjelenlétünket a legnehezebb és legkiborítóbb nevelési helyzetekben is? Miként maradhatunk hűek elveinkhez és értékeinkhez akkor is, amikor a gyerek épp az érzékeny pontunkra tapint rá, és kezdünk kijönni a sodrunkból?

Payne olyan szemléletmóddal ismertet meg minket, amely segít abban, hogy minél ritkábban kelljen utólag megbánnunk szavainkat és tetteinket. A lehető legjobb formánkat tudjuk nyújtani, amikor a gyerek épp a legrosszabb arcát mutatja. Ha ez sikerül, az a gyerek… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2021
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932601 · Fordította: Herskovits András

Most olvassa 17

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Sztike74>!
Kim John Payne: Magunkat neveljük

Kim John Payne: Magunkat neveljük Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja?

„… a gyereknevelés az önfejlesztés semmi máshoz nem hasonlítható útja.”

Gyakorló anyukaként vettem kezembe ezt a könyvet, amelynek fókuszában most nem a gyerek, sokkal inkább a szülő áll. Kim John Payne a felnőttek érzelmi önszabályozásának családra gyakorolt hatásait zárja elénk. Számos példát vonultat fel, valamint gyakorlati útmutatót is ad, amellyel jobban szabályozhatjuk magunkat és könnyebben közelebb kerülhetünk a gyerekeinkhez.
Bár alapvetően tetszett a könyv, a bemutatott feladatok nem kerültek igazán közel hozzám.

fromlittleseeds_blog>!
Kim John Payne: Magunkat neveljük

Kim John Payne: Magunkat neveljük Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja?

Mindenkivel előfordul, feszült helyzetben nem tudja magát türtőztetni és kifakad. Payne azonban megoldást próbál kínálni ilyen esetekre, ugyanis olyan módszert ad a kezünkbe, amelynek segítségével akkor is vissza tudjuk nyerni az önuralmunkat és önmagunk tudunk lenni, amikor erre a legnagyobb szükségünk van.

Az alaptézis továbbra is az, hogy nincsenek rossz gyerekek. Érzelmileg kibillent, zavarodott, szenvedő gyerekek vannak, a magatartás problémák ezt az elveszettséget jelzik. Ha a gyermekünk beteg és lázas mit csinálunk? Szeretettel gondozzuk, ápoljuk. Ugyanezt kellene tenni akkor is, ha lelki lázban szenved a gyerek. Tehát ahelyett, hogy ráförmedünk, kiabálunk, inkább szeretettel és megértéssel kellene felé fordulni.

Na de ki képes arra, hogy a veszekedés hevében Zen mesterként visszanyerje belső békéjét? Payne szerint bárki, aki elsajátítja a könyvben részletesen ismertetett meditációs technikát, amit az együttérző reakció gyakorlatának nevezett el. De ahhoz hogy idáig eljussunk, szülőként végig kell gondolnunk jó pár dolgot. Többek között fel kell ismernünk, hogy milyen múltbeli (családi minták, harmóniafüggőség), jelenbeli (túlterhelődés), jövőbeli (szorongás attól is, amit nem tudunk befolyásolni) okai vannak viselkedésünknek. Meg kell tanulnunk például felismeri azokat a fizikai tüneteket, amelyeket egy veszekedés kezdetekor produkálunk, hogy legközelebb már ezen a ponton megálljt tudjunk parancsolni indulatainknak. Meg kell tanulnunk hogyan tartsunk egy kis érzelmi távolságot ilyen helyzetekben, hogyan kommunikáljunk tisztelettel kiélezett helyzetekben. Payne mindezekre (és ennél még sokkal többre) konkrét, gyakorlatias megoldási javaslatokat kínál a tőle szokásos, olvasmányos stílusban.

Kinek ajánlom ezt a könyvet?
1. Aki Kim John Payne rajongó,
2. Aki szívesen megtanulna egy meditációs technikát,
3. Aki nem hisz a meditációban, de szívesen dolgozna saját szülői kompetenciáin.


Népszerű idézetek

Sztike74>!

Ég és föld a különbség aközött, hogy kimondjuk az igazságot vagy kíméletlenül mondjuk ki az igazságot.

45-46. oldal

Kim John Payne: Magunkat neveljük Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja?

Sztike74>!

… a gyereknevelés az önfejlesztés semmi máshoz nem hasonlítható útja. Nincs az életnek még egy olyan területe, ahol ennyire dinamikusan ütköznek össze a legszebb álmaink a kegyetlen valósággal…

251. oldal

Kim John Payne: Magunkat neveljük Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja?

graphoman IP>!

A gyerekeinkkel való kapcsolatunkba az évek folyamán olyan rossz szokások épülhettek be, amelyek erőteljesek, valamelyest hatásosak is, de hosszútávon nem fenntarthatók. A könyv első részében azzal foglalkozunk, miért alakulhattak ki bennünk ezek a kellemetlen szokások, és feltárjuk, hogy mi a probléma velük. A második részben gondosan felépítjük a szülői reakciók új, együttérzőbb módját, és szép csendben elkezdjük gyakorolni. Számtalan szülői visszajelzés alapján azt mondhatom, hogy átlagosan három-négy heti gyakorlásba kerül, amíg készen állunk a gyerekekkel való mérkőzésre. Persze rohanó világunkban túl soknak tűnhet, hogy valamit három hétig, vagy még annál is tovább gyakorolgassunk magunkban, de bízhatunk benne, hogy a ráfordított idő busásan megtérül. Számoljunk csak utána. Ha összeadjuk, valószínűleg több százra vagy több ezerre rúghat azoknak az eseteknek a száma, ahányszor a gyerekeink többé-kevésbé kihoztak bennünket a sodrunkból (bármilyen csüggesztően hangzik is ez). Ha három vagy négy héten keresztül naponta néhány alkalommal egy-két percet töltünk az együttérző reakciók gyakorlatával, az negyven-ötven rövid, fókuszált alkalmat jelent. Más szóval, három-négy hét alatt hozunk rendbe valamit, aminek a csapdájában éveken át vergődtünk. Csábító lenne azt mondani, hogy ez bizony jó üzlet, csakhogy itt nem veszünk és eladunk, hanem azon dolgozunk, hogy biztonságos kötődésen alapuló családi életet adjunk a gyerekeinknek, ahogy azt a szíve mélyén minden szülő szeretné.

Kim John Payne: Magunkat neveljük Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja?

lorantnenagy>!

Ha szívből el tudjuk fogadni a tényt, hogy gyerekeink az esetek túlnyomó részében nem szándékosan engedetlenek, hanem csak irányt (és mértéket) tévesztettek, azzal máris figyelmesebb és együtt érzőbb alapról indulunk, és a jobbik énünk fog velük kommunikálni.

71. oldal, első fejezet - A probléma

Kim John Payne: Magunkat neveljük Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja?


Hasonló könyvek címkék alapján

Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
E. G. White: A gyermeknevelés bibliai alapelvei
Cynthia Ulrich Tobias: Így tanulnak ők
E. G. White: Gyermeknevelés
Devorah Heitner: Képernyőtudatos család
James Dobson: Fiúk nevelése
Susan Forward: Mérgező szülők
Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak 1.
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje