Idézetek 8

Dénes_Gabriella>!

A XX. század első éveiben divatos labdajáték volt a füleslabda.
A labdarúgás térhódításával ez a játék háttérbe szorult, majd eltűnt az iskolai sportéletből.

126. oldal, Iskolai testnevelés

Kapcsolódó szócikkek: füleslabda · Kolozsvár · sport · XX. század
Dénes_Gabriella>!

A Kereskedelmi Akadémia Kiss Sándor igazgatósága alatt felkarolta a testgyakorlatokat, biztosította diákjai számára a sport szinte minden ágának a gyakorlását: atlétika, téli sportok, torna, labdajátékok, kerékpár, vívás, biliárd. Az intézet rendelkezett játéktérrel, vívóteremmel, játékteremmel. Az intézmény diákjai közül kiváló sportolók kerültek ki. Itt alakult meg az első sí-csoport, Appl Ferenc városunk legjobb kerékpárosa volt (1895 körül), a labdarúgó csapat pedig Kolozsvár legjobb egyesülete volt 1918-ig.

122. oldal, Iskolai testnevelés

Kapcsolódó szócikkek: Kiss Sándor · Kolozsvár · sport · vívás
Dénes_Gabriella>!

Dr. Somodi István Kolozsvár első olimpiai érmese volt, a londoni olimpián 1908-ban második lett magasugrásban. Országos magasugró bajnok és rekorder volt.

105. oldal, Egyetemi testnevelés

Kapcsolódó szócikkek: 1908 · Kolozsvár · olimpiai játékok · Somodi István
Dénes_Gabriella>!

Borbély György 1888 nyarán úgy döntött, hogy Kolozsvárról elindulva elgyalogol a Magas-Tátrába és megmássza a Lomnici-csúcsot.
Útja 67 napot tartott, 30 vármegyében 250 községet érintett, közben a földrajzi és a népviseleti sajátosságokat tanulmányozta. Útjáról levélben tájékoztatta egyesületét. Általános elismerésben részesítették országszerte.

56. oldal, Atlétika

Kapcsolódó szócikkek: 1888 · Borbély György · Kolozsvár · Lomnici-csúcs
Dénes_Gabriella>!

A KEAC fiatal atlétája, Somodi István, hozta meg az egylet számára a nemzetközi hírnevet. Somodi kiváló magas- és távolugró volt, márt 1906-ban részt vett a „jubileumi olimpiai játékokon”, Athénban. Óriási sikerét 1908-ban érte el a londoni olimpiai játékokon, ahol a magasugrásban ezüstérmet nyert.

25. oldal, A kolozsvári sportélet hőskorának rövid képes története

Kapcsolódó szócikkek: 1906 · 1908 · Kolozsvár · Somodi István
Dénes_Gabriella>!

1902-ben megalakult a Kolozsvári Egyetemi Atlétikai Club (KEAC), amely Magyarország harmadik egyetemi sportklubja volt, és amely hosszú ideig meghatározta az erdélyi sportéletet.

22. oldal, A kolozsvári sportélet hőskorának rövid képes története

Kapcsolódó szócikkek: 1902 · Kolozsvár
Dénes_Gabriella>!

A kolozsvári versenyek az évek elteltével egyre magasabb színvonalra emelkedtek, így az 1900-as évek elejére Kolozsvár az ország második korcsolyázó központja lett, Budapest után.

22. oldal, A kolozsvári sportélet hőskorának rövid képes története

Kapcsolódó szócikkek: Kolozsvár · korcsolyázás
Dénes_Gabriella>!

Dr. Baintner Hugó szakmai tudása biztosította a sikert – azt mondták róla, hogy úgy lehozta nekünk az athletikát, hogy odafenn nem maradt semmi belőle – utalva arra, hogy miután Baintner elhagyta Budapestet Kolozsvár lett a magyar atlétika központja.

17. oldal, A kolozsvári sportélet hőskorának rövid képes története

Kapcsolódó szócikkek: Baintner Hugó · Budapest · Kolozsvár