Kicune 9 csillagozás

Kij Johnson: Kicune

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A 11. századi Japán. Egy nagybirtok gazdája a fővárosban töltött évek után feleségével és kisfiával visszaköltözik vidéki uradalmára, miután semmilyen tisztséget sem kapott a császári udvarnál az újévi kinevezésekkor. A család első ránézésre unalmasnak tűnik: a férj elpuhult hivatalnok, a feleség kifogástalanul viselkedő udvarhölgy, a fiú átlagos kisgyerek. De távol a főváros nyüzsgésétől, a hósipkás hegyek árnyékában, a lilaakácok ezüst holdfényben fürdő ágai alatt egyre nehezebb elbújni a múlt és az álmok elől. Ahol a varázslat igazi, az istenek élnek, az illúzió valósággá válhat, és a rókáknak lelkük van, bármi megtörténhet – még az is, hogy egy rókalány emberré válik, hogy meghódítsa a szeretett férfi szívét. Crawford-díjas, zseniálisan megírt mese az álmokról és a boldogság kereséséről.

>!
Torii, Budapest, 2007
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638696328 · Fordította: Ambrus Kata

Enciklopédia 30

Helyszínek népszerűség szerint

Japán · Hold · szentély


Kedvencelte 3

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

lzoltán IP>!
Kij Johnson: Kicune

kicune a rólad alkotott valóság addig tart míg leírom rövid levelem és a rólam alkotott valóság addig tart míg elolvasod és ha az álom amelytől a megváltást várjuk eljön attól tán boldogabbak leszünk vagy csak egy újabb illúzió hajszol tovább de ezek csak a két világ határán remegő kérdések mert „miután nem gondolok a valóságra valóságként miért kéne az álmokra álomként gondolnom?”*

* szaigjó (1118-1190)

>!
Torii, Budapest, 2007
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638696328 · Fordította: Ambrus Kata
Aliko P>!
Kij Johnson: Kicune

Kicune? Már olvastam, vagy nem? Jaa, csak ugyan ezzel a címmel pont a tavaly akadt a kezembe egy kötet. Sajnos abba csalódnom kellett, nézzük meg mi a helyzet ezzel a regénnyel!

Rókás, szóval ez egy ide vele mostmostmost… Mert hát rókás, meg keleti, meg mondtam már hogy rókás és ráadásul fantasy? Jah igen,azt hiszem nem kell mondani, hogy igen nagy róka fan vagyok! :D

Kívülről háááát nekem nem jött be a könyv, de ezen kegyesen túl lépek, hisz szokták volt mondani, hogy a beltartalom a lényeg, ami itt nem is okozott csalódást. Jön egy 11. századi mese egy házaspárról és egy „lányról”, a japán legendák rókalányáról. (BTW Koreában is van ha jól emlékszem valami 9 farkú :D szóval arra fele ilyen rókalányok szaladgálhatnak szerteszét). Érkezik egy érdekes, 3 elbeszélős történet. Egy szerelmi háromszög, amit egy lassú folyású kissé drámai elbeszélésbe ágyaz a szerző, ahol a szereplők jól kidolgozottak, múlttal és valós problémákkal rendelkeznek. Sajnos az írónő stílusa nem mindenhol kellőképpen gördülékeny és itt -ott döcögős a mesemondás, ami levon a könyv az élvezeti értékéből. Emellett nem tudom, hogy a fordításból fakadóan-e, de a nyelvezet nekem kissé túl modern. Ettől függetlenül szerettem a regényt, a befejezést meg egyszerűen imádtam, így bátran ajánlom a keleti történetek és a fantasyk rajongóinak.

BakosJuci MP>!
Kij Johnson: Kicune

Mese a rókalányról, aki emberré szeretne válni. Mese egy világról, ami örökre eltűnt, ahol a babona, a tabuk, a szabályok uralták az életet. Gyönyörű történet az emberi lélekről, a boldogság kereséséről, arról, hogy mitől is válunk emberré, vagy épp mitől veszítjük el emberségünket.
Ízig-vérig japán történet, 3 hangra, napló (több esetben csak haiku) bejegyzésekből. Az pedig egyszerűen elbűvölő, hogy a négy évszakon átívelő regény minden oldala (évszakonként különbözően) finoman mintázott.


Népszerű idézetek

déli_báb IP>!

róka alszik a szívem mellett
ha nem hagyott volna vérnyomot
azt hihetném, csak álmodtam

118. oldal

déli_báb IP>!

Legalább most tudomásul kell vennem, hogy nem várhatom el a feleségemtől és fiamtól, hogy valami csodával határos módon értelmet adjanak az életemnek, hogy boldoggá tegyenek.

153. oldal

déli_báb IP>!

A kaland az, ha a történet nem tökéletes; a kaland a hiba jele.

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kaland
BakosJuci MP>!

Emlékszem a régebbi életemre, Sikuddzsóval és Tadamaróval, de az egész olyan, mint az esőben kintfelejtett levél. A tinta megfolyik és összemosódik, és amikor később megpróbálom elolvasni, nem tudom, hogy a szavak, amikről azt gondolom, látom, valódiak-e, vagy csak emlékszem rájuk, vagy talán csak csalóka, hamis emlékek, amiket az elmém azért csalogat elő, hogy kitöltse a réseket. Emlékszem rá, hogy boldogtalan voltam, de arra is, amikor boldog, és egyik sem tűnik most valóságosabbnak a másiknál. Gondolom, a realitás mindig is sokkal törékenyebb volt, mint amilyennek tudni szerettem volna.

254. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék · tinta · valóság
BakosJuci MP>!

Minden holdban benne van a fogyó hold is

333. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hold
Szelén P>!

A kimerültség játszik velem, tudom: édes volt az éjszaka, de hát már majdnem harminc vagyok. Biztosan ezért vagyok olyan fáradt.

196. oldal

BakosJuci MP>!

A várakozáshoz szükség van egy jövőre is, amire várhatunk, egy hazugságra. Most már tudom, hogy csak a „most” létezik. Emlékszem dolgokra, amik hónapokkal (évekkel?) ezelőtt történtek meg, csupa lehordott, régi „most”. A jövő megtörténik, de mindig „most”-ok sorozatából áll. Most, ebben a „most”-ban, nem abban az „emlék-most”-ban, amikor Josufidzsival találkoztam – most itt állok a megfagyott sötétségben, és várom, hogy fapapucsok koppanjanak a hóban. Az „akkor” csak annyira számít, amennyire befolyásolja azt, miért állok most itt.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jelen · jövő
BakosJuci MP>!

Állandóan csak utazunk, villant belém. Egy maréknyi hónap telt csak el, és én megjártam a Tani völgyet, meg vissza, itt a fővárosban meg a házamból a szüleim házába, most meg a palotába, a férjem elment a tengerpartig, a szüleim a Biwa tóhoz… És amikor letelepszünk egy helyben, akkor is csak utazunk. Szobáról szobára, kertről kertre, épülettől épületig, szentélytől szentélyig.

240. oldal

Kapcsolódó szócikkek: utazás
BakosJuci MP>!

Lehetséges ez? Hogy a „tökéletes vers” egyáltalán nem fontos a kézhez képest, amelyik írja, az íráshoz, az eszközökhöz képest? Ha ez így lenne, embernek lenni volna a legkönnyebb dolog a világon, mert ezt a leckét már ismertem rókakoromból: igen, a dolgot megtenni fontos, minden cél csak annyira számít, amennyire összefügg a dolog megtételével.

338. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cél · ember, emberiség
BakosJuci MP>!

Az élet céltalannak tűnt: az ember csak él, verseket ír, megtanul egy csomó szomorú, unalmas, fájdalmas leckét, és végül meghal, és aztán vagy újrakezdi az egészet, egy nem túl izgalmas Paradicsomba kerül, és várja a leszármazottai figyelmét (akik persze a saját kis értelmetlen életükkel vannak elfoglalva), vagy pedig egészen megszűnik, attól függően, vajon melyik vallásnak van igaza a halált illetően.

351. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · vallás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Hoffman: Átkozott boszorkák
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Gail Carriger: Szívtelen
Ilona Andrews: Áradó hold
Nora Roberts: Az Üvegsziget
J. R. Ward: Halhatatlanság
Kresley Cole: Vámpíréhség
Patricia Briggs: Megszólít a hold
Charlaine Harris: Holtak klubja