Vader (Star Wars: Darth Vader 1.) 99 csillagozás

Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

Az első önálló sorozat az eredeti Sith Nagyúr főszereplésével!

Ez a képregény gyűjtemény a MARVEL új Darth Vader sorozatának első 6 számát foglalja magába, Salvador Larroca rajzaival és Kieron Gillen szövegével.

Palpatine császár a tanítványát, Darth Vadert tartja felelősnek a Halálcsillag pusztulásáért. Vader bosszút akar állni a lázadókon, ám eközben megpróbál fényt deríteni mestere titkos terveire is. Megbíz két fejvadászt, hogy keressék meg a titokzatos, Erő-érzékeny pilótát, aki megsemmisítette a Halálcsillagot, majd maga mellé állítja a zseniális dr. Aphrát. Ezt követően a Geonosisra utazik, hogy szert tegyen egy saját hadseregre, amivel megtámadhatja azt az erődöt, ahol egy Cylo nevű kutató fénykardot forgató kiborgokkal kísérletezik… Csakhogy maga a császár is megjelenik a színen, és Vadernek harcolnia kell a becsületéért és az életéért. Az ellenfelei pedig nem mások, mint Cylo fejlett technológiákkal megerősített, gyilkos teremtményei…

>!
Szukits, Szeged, 2017
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634973874 · Fordította: Szente Mihály · Illusztrálta: Salvador Larroca

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

Gyerekként nagy rajongója voltam a SW univerzumnak, de mikorra elértek hozzánk a legváltozatosabb franchise alkotások, addigra már inkább más felé fordult az érdeklődésem – meg hát engem is elért az összes rajongó átka: nem olyannak képzeltem el a folytatásokat, mint ami ezekben a történetekben szerepelt, úgyhogy inkább elkerültem az olvasásukat, mintsem hogy csalódjak.
Viszont amióta a Szukits elkezdte kihozni az új SW képregényeket, és a figyeltjeim többnyire jóként értékelték őket, kezdett bennem feltámadni a vágy, hogy néhányat azért ezek közül elolvassak. Így aztán amikor a hétvégén a szokásos debreceni antikváriumos böngészés közben szembe jött velem ez a kötet, nem volt túl nehéz meggyőznöm magam spoiler, hogy kell ez nekem, és még aznap délután el is olvastam.
És abszolút jól szórakoztam.

A sztori szinte közvetlenül az első Halálcsillag elpusztítását követően kezdődik és logikusan és következetesen végigveszi azokat a dolgokat, ahogy a Birodalom, és főleg a Császár erre a gigantikus katonai fiaskóra reagált. A Császár érthető haragjának elsődleges célpontja nyilván maga Vader, aki – legalábbis a jelentősebb hatalmú figurák közül – egyedül élte túl a Yavini csatát a Birodalom oldaláról. Palpatine erősen leckézteti a tanítványát és mindent meg is tesz azért, hogy annak paranoiáját megfelelő üzemanyaggal táplálja.
Vader pedig veszi az akadályokat, és ő is játssza a saját játszmáját, és bármennyire is háttérbe akarják szorítani, mégis látszik, hogy a mesterével való évtizedes kapcsolat során nem csak az Erő sötét oldalát, de az agyát is megtanulta végre használni, és nem csak a brutális elrettentő erejével, hanem, ha szükséges, ravaszsággal és intrikával – ami persze ugyanúgy halálos – is eléri a célját.
A képregényben megkapjuk C3-PO és R2D2 sötét mását, akiket nyilván elsősorban vicces fanservicenek szántak, de azért elég intelligens módon használták fel a szerzők őket, hogy ez ne fájó poénokban és kikacsintásokban merüljön ki, hanem a történet szempontjából is legyen funkciójuk.
Továbbá itt tűnik fel spoiler dr. Aphra figurája, aki morálisan semleges harctéri archeológus, vagyis rég használaton kívüli fegyverrendszerek újraélesztésének specialistája, és az általam eddig megismert SW szereplők közül a legérdekesebbnek, és leginkább felnőttnek tűnő karakter.

A képregény grafikai megvalósítása nagyon látványos, a panelek dinamikusak és nagyon is filmszerűek – és csak annyira pozőrök, ami még bőven a jó ízlés határán belül marad. A színezés kellemes, és bár alapvetően sötét tónusokkal dolgozik a rajzoló, de ez egy Vader képregény, szóval mi mást is várhatna az olvasó?

Nekem nagy élvezet volt látni, hogy Vader figurája mennyit árnyalódik ebben a képregényben, és az író nem fanboyként, hanem íróként, az előzményeket és karakterek ismert motivációit figyelembe véve, de azokat tovább finomítva alkotta meg a sztorit, úgyhogy komolyan fontolgatom a folytatások olvasását is.

Rodwin>!
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

A Halálcsillag pusztulása után járunk, Palpatine pedig Vadert okolja a történtekért. A Skywalker sorozattal haladunk egy idősíkon csak itt a sötét nagyúré a főszerep. Akit nem hagy nyugodni, hogy ki lehetett az a pilóta, aki a Halálcsillag pusztulásáért felelős. Meg is bíz két fejvadászt, hogy nyomozzanak az ügyben.
A császárunk is igen titokzatos, ami zavarja vagy inkább felkelti Vader figyelmét. A kötetben feltűnik dr. Aphra is, aki üde színfoltja lesz a történetnek. Igen megnyerő, ám kicsit sokat beszél a hölgy, de a droidokkal kiegészülve nagyon jó kis csapatot alkotnak, élen Vaderrel.
Ellátogathatunk a Geonosis bolygóra, ahol szintén nem várt fordulatba botlunk. Szép lassan pedig fény derül a császár titkaira is. Vader továbbra is remek karakter, e kötetnek és gyaníthatóan a sorozatnak is, kicsit még többet tudhatunk meg róla, és közelebb kerülhet hozzánk. A grafikai is teljesen rendben volt, majdnem ötös kötet összességében.

>!
Szukits, Szeged, 2017
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634973874 · Fordította: Szente Mihály · Illusztrálta: Salvador Larroca
FélszipókásŐsmoly >!
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

A Marvel képregénysorozata Darth Vader főszereplésével az első klasszikus Star Wars film (Egy új remény) után játszódik, de még a Birodalom visszavág előtt. Közvetlen előzménye a Marvel első Star Wars képregénykötetében (Skywalker lesújt) olvasható, amelyben Han, Luke és Leia megtámadnak egy birodalmi fegyvergyárat a Tatooine-on, és szembetalálják magukat Vaderrel. Ez az első Vader képregénykötet a támadásuk után veszi fel a fonalat, mielőtt a sötét nagyúr hivatalos minőségben is ellátogatott volna Jabbához (lásd a Skywalker lesújt kötetben). A kötet első képregényének végén Vader felbérel két fejvadászt: Boba Fettet és egy Fekete Krrsantan nevű vukit. Boba Fettet Luke után küldi, a másikat pedig a császár új titkos ügynöke után, mert zavarja, hogy nem tud róla semmit.

A negyedik Vader kötet legvégén található epilógus (Coda) is ekkor indul, azt mutatja be, ahogy Vader leszámol a buckalakókkal.

Ez után ismét érdemes folytatni a Skywalker lesújttal egy képregényrész erejéig, majd visszatérni ide a kötetben szereplő utolsó Vader részig, utána felváltva olvasni a részeket mindkét kötet végéig. Tehát:

1. Star Wars 1-3
2. Darth Vader 1
3. Coda
4. Star Wars 4
5. Darth Vader 2-4
6. Star Wars 5
7. Darth Vader 5
8. Star Wars 6
9. Darth Vader 6

Míg Vadert az Uralkodó katonai parancsnoki láncba köti, megismerhetünk egy új szereplőt, aki e képregénysorozatban lép színre, és olyan közkedvelt lett (vagány nő, renegát régész, besurranó tolvaj, fegyver-reaktiváló, morbid humorú, technikai zseni – szóval teljesen jogosan), hogy saját sorozatot is indítottak neki (Doktor Aphra). Felbérli őt Vader, hogy legyen a segítségére a magáncélú küldetéseiben. Először a Geonosisra látogatnak a reaktivált kínzómester-protokolldroiddal és az asztromech külsejű gyilokdroiddal (C3PO és Artu gonosz tükörképei). A fordulatokban gazdag jelenetek roppant szórakoztatóak, a képregény humora ámulatba ejtő! Aphrával pedig képes volt eredetiséget vinni a sorozatba a már-már elcsépelt alapkarakterekhez képest, s rajta keresztül Vader alakját is kicsit árnyalni. Csak ajánlani tudom!

(Ha kíváncsi vagy, honnan van Vader nabooi hajója, akkor Charles Soule Vader sorozatát ajánlom figyelmedbe.)

Dominik_Blasir>!
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

Érdekes: most, hogy másodjára olvasom, sokkal kevésbé ért váratlanul mindaz, amit az első olvasásnál spoiler furcsának éreztem, viszont amit anno szerettem, az most kevésbé volt rám akkora hatással. Ugyanakkor ezúttal nagyon átjött, hogy Gillen milyen jól kezeli Vader karakterét (ti. már ebben a hat füzetben összetettebben árnyalja Darth Vadert, mint mondjuk a teljes eredeti filmtrilógia…), és milyen ügyesen kezd el építkezni a hosszabb történetre. Szóval remek kezdet, így tovább.

Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-06-03+…

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

Rettenet menő. Elkepesztő rajzokkal, rohadt érdekes új sztorival, érdekességekkel, coolságokkal. Star wars kedvelőknek abszolút kihagyhatatlan!

Kopaszkutya84>!
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

A Skywalker strikes értékelésemnél említettem, hogy az alulmaradt ezzel szemben. Vader az egyik (ha nem az első számú) kedvencem a Star Wars univerzumban, ezért szívesen olvasok róla. Itt kiderül mennyire nem egyszerű a Császár tanítványának lenni, ezért elkezd magán utakon járni, amiben segít neki a végtelenül szimpatikus Aphra és a két droid (általában zavar, ha karaktereket másolnak, de itt egész jól sült el), akiknek szinte az összes feltűnésük mosolygásra késztet :)

PAVideoStudio>!
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

Magas színvonalú, minőségi kiadvány, melyben Vader a lázadó pilóta után kutat, miközben az Uralkodó haragszik rá.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/r5EQq1KIbDg

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

A_S1M0N P>!
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

Na, ez klasszisokkal jobb volt, mint a párja, a Jason Aaron: Star Wars 1. – Skywalker lesújt!
Ennek több oka is van, először is az, hogy a Birodalom, azon belül is Vader szemszögéből ismerjük meg az eseményeket (párhuzamosan a már említett kötettel), így többet kapunk belőle, mint a filmekben (a lázadók azért unalmasak tudnak lenni egy idő után, főleg, hogy nagyjából ugyan azt csinálják).

Az új karakterek egyszerűen zseniálisak, hamar megszerettem őket!

Dr. Aphra itt bukkan fel először, egyből tudtam, hogy szeretni fogom, nem véletlenül kapott saját köteteket is (bár csak sejtettem, hogy jó karakter lesz, most már tudom), imádtam a dumáját, locsi-fecsi, magáról elfeledkező, de emiatt is kedveltem meg, no meg azért, ahogy Vaderrel beszél, főleg találkozásuk elején. Okos, lojális új főnökéhez (bár nem hinném, hogy végig az lesz, de ki tudja?), kíváncsian várom a további kalandjait.
És akkor a droidok! Triplazéró és BT-1 lazán túltesznek a Threepio és Artu alkotta pároson (őket is szeretem, de sötét oldali megfelelőik stílusa túl tesz rajtuk), egyfajta beteg humort is képviselnek, amit én meg imádok, az ő további történeteiket is örömmel fogom olvasni!

Maga a cselekmény is érdekes, végre valami újdonság a jól ismert szereplőkkel (újakkal kiegészítve), a már említett Vadert még jobban megismerhetjük, érdekes dolgokat tudva meg róla.

Ahogy mondtam, imádtam, eddig a Vader-Skywalker kötetek párharca sima 1-0, a sötét oldal nagyon erős mezőnyfölényével!

BBarb>!
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader

Csak úgy lekaptam a polcról és reménykedtem, hogy sikerül egy első részt kiszúrnom, így nem voltak elvárásaim a képregénnyel kapcsolatban. A történet tetszett, Vader karakterét szerintem jól elkapta az író. A folytatással is megpróbálkozom, kíváncsi vagyok merre fut ki a sztori.


Népszerű idézetek

A_S1M0N P>!

0-0-0 vagyok, vagy Triplazéró, ha úgy teszik. Protokolldroid vagyok, szakterületem az etikett, a szokás, a tolmácsolás. És a kínzás.

76. oldal, 3. rész


A sorozat következő kötete

Star Wars: Darth Vader sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Hopeless: Star Wars: Vader: Sötét Látomások
Grek Pak: Star Wars: Darth Vader 1. – A Sith sötét szíve
Simon Spurrier: Star Wars: Doktor Aphra 4. – A szabadulóművész
Dan Abnett – Andy Lanning: A Thanos parancs
Henry Gilroy: Star Wars: A klónok háborúja – Titkos küldetés
Charles Burns: Fekete lyuk
Kyle Starks: Rick and Morty 5.
Henry Gilroy: Star Wars – A klónok támadása
Nihei Cutomu: Rozsomák – SNIKT!
Mark Verheiden: Lidérces utazás