The ​Selection – A Párválasztó (A Párválasztó 1.) 2399 csillagozás

Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Harmincöt ​lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak… (tovább)

Eredeti mű: Kiera Cass: The Selection

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2013
286 oldal · ISBN: 9789636897659 · Fordította: Gázsity Mila
>!
GABO, Budapest, 2013
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636896188 · Fordította: Gázsity Mila

Kapcsolódó zóna

!

A Párválasztó

540 tag · 243 karc · Utolsó karc: 2018. december 3., 14:10 · Bővebben


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Maxon Schreave · America Singer · Aspen Leger · Celeste Newsome · Marlee Tames · May Singer · Lucy · Amberly Schreave · Gerad Singer · Gavril Fadaye · Kriss Ambers · Shalom Singer · Mary · Anne · Clarkson Schreave · Magda Singer · Silvia · Anna Farmer · Bariel Pratt · Mini Lee

Helyszínek népszerűség szerint

Illéa


Kedvencelte 796

Most olvassa 157

Várólistára tette 580

Kívánságlistára tette 795

Kölcsönkérné 37


Kiemelt értékelések

>!
Nita_Könyvgalaxis
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

A buta könyvektől ments meg engem Istenem.

Igazából ha olvastál mondjuk 5-6 darab ifjúsági disztópiát, akkor olvastad már A Párválasztót is. Ugyanis ez a történet semmi újat nem mutat, a már jól ismert sablonokat vegyíti és próbál úgy tenni, mintha ez a könyv szólna bármi másról, mint egy bugyuta szerelmi háromszögről.

A szereplőink ennél hiteltelenebbek és sablonosabbak már nehezen lehetnének. Mai napig nem tudtam eldönteni, hogy a herceg, a hercegnőjelölt, vagy ez utóbbi alacsonyabb kasztú szerelme idegesített jobban. És akkor persze ott vannak a szokásos dilemmák, hogy „Jaj, hogy kerülhettem be A Párválasztóba, nem is vagyok szép!”, meg a „Jaj, most melyik pasit válasszam, a jóképű herceget vagy az én drága szegény szerelmemet?” Adjatok egy hányászacskót, köszi.

Ami viszont az egészben a legszörnyűbb, hogy meg tudom érteni, miért szeretik ezt annyian. Mert sodor magával a könyv, könnyen magába tud szippantani, és már majdnem elfelejted, mennyire semmilyen. De részemről végig megmaradt a majdnem, szóval én nem fogom tovább folytatni.

16 hozzászólás
>!
ncsn87
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Istenem, ez iszonyatosan tetszett!!! Imádtam minden sorát! <3 Ezer csillagot is adnék rá, ha lehetne! Újabb kedvencet avattam! :D Nem is értem, miért húztam ilyen sokáig, hogy elolvassam… Engem teljesen magába rántott a történet hangulata, egyszerűen nem bírtam letenni a könyvet!
És olyan csodaszép a borítója is. *.* Szerintem idén ez az egyik legszebb, amit olvashattam. Köszönet a kiadónak, hogy megtartotta az eredetit.
Már régen kötött le ennyire egy könyv. Izgultam végig Americáért. :)
Most csöppentembe nemrég a disztópia világába és ez egy kicsit más típusú, mint amit megszoktam, de emiatt mégjobban tetszett.
És azok a gyönyörű ruhák… Disztópia lévén, nekem is eszembe jutott, hogy milyen jó lenne egy olyan jövő, ahol megint ilyen szép, fényűző ruhákat kéne hordanunk. Tetszik a gondolat! :)
A társadalom felépítése, a kasztok az elején meglepetek és szörnyűnek tartottam, de aztán rájöttem, hogy sajnos el tudom képzelni, hogy egyszer ilyen helyzet álljon elő…
Aztán megismertük Americát, aki egy csupaszív, kedves, őszinte, okos, humoros, érzelmes, tüzes és önzetlen nő, testvér, gyerek, aki minent megtenne a családjáért. Nekem nagyon a szívemhez nőt. :) <3
Utána jött Aspen, America titkos szerelme. Hát, vele bajban vagyok, mert az elején megkedveltem, de aztán, ami tett a lánnyal… Persze, már jobban értem az indokokat, de 2 év szerelmét egy apróság miatt eldobni, amely probléma addig is fenn állt… Szóval úgy érzem, hogy hiába egy kedves, jószívű, helyes és dolgos srác, de nem ő a favoritom.
Hanem ugyebár Maxon!!! Jaaaj, imádom a pasit, vagyis a herceget… <3 :D A félénksége, ami jó humorral párosul is párosul olyan cukiiii… Ahhh… Imádom!!!! <3 Közben a Párválasztó mellett a palota ügyeit is intézi és a lázadókkal is foglalkozik… Nagyon nehéz dolga van, és közben mégis mindenivel kedves tud lenni, erős jellem, kiáll az igazáért bár a társadalom, a király, ezt nehezen hagyja neki, de nem adja fel, önzelten, dolgos, érdeklődő, nincsenek előítéletei, humoros, nyílt szívű, okos, őszinte, jóképű és mindeközben mégsem nyálas, hanem talpig férfi… Ahhh… *.* Egyszóval minden, ami nekem egy pasiban tetszik és persze ilyennek kell lennie szerintem egy leendő királynak!!!! :D Na jó, azt hiszem most le is állítom magamat, mert tudnék még itt ömlengeni róla… :D
Szóval a Párválasztó megkavart mindent, még America érzéseit is és most nem tudja, mit tegyen, de abban legalább biztos, hogy most végre azt kezdi el nézni, ami neki jó, nem azt, ami másoknak és a szíve szerint fog választani. Ezért nagyon tisztelem! Remélem jó döntést hoz majd, én nagy drukkolok neki! :)

spoiler

Szóval aki még nem olvasta, annak azt üzenem, most azonnal kezdje el, mert nagyon fantasztikus könyv. :)
Alig várom, hogy végre megjelenjen a 2. része, ami már nincs is olyan messze szerencsére!
Azt hiszem szerelmes vagyok Maxonba… :D

21 hozzászólás
>!
vikcs P
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Mert tapasztalataim szerint az igazi szerelem felforgatja az életedet.

Jajjj istenkém! MIÉRT nem olvastam én ezt eddig?? Hogy hagyhattam, hogy eddig az olvasását ennek a csodának? Miért? Nos, nyilván, mert idióta vagyok, azért.:D
Már az első néhány fejezet után tudtam, hogy számomra ez 5 csillagos könyv lesz. Olyan, mintha nekem írták volna. Egyszerűen imádtam minden sorát.
Az elején odáig voltam America és Aspen szerelméért, annyira valósághű, annyira igazi volt az egész. Örültem, hogy America mégis bekerült a Kiválasztottak közé, megérdemelte, és annak is örülök, hogy jóba lett a herceggel.
Nagyon tetszett az egész történet. Az idővel kicsit bajban voltam, eleinte nem tudtam, hogy most melyik korban járunk..a középkorban, vagy a jövőben, de utána szerencsére kaptunk egy-két infót, de kíváncsi lettem volna a részletes történetre, hogy hogyan alakult ki ez a világ. Néha kicsit A beavatott és Az éhezők viadala feelingem volt, de szerencsére jól ki volt dolgozva a történet, hogy az olvasó ne érezze azt, hogy hasonló ezekhez a történetekhez.
Tetszett, hogy mindenből megtudtunk egy kicsit..a többi lány életéről, a királyi család életéről, a történelemről, a kasztokról, a szerelemről.
America helyében nagyon rosszul érezném magam, őszintén megmondom, nem tudnék választani a két kis csodabogár között, mindkettőben van valami, amiért szeretem őket.:)

Mindenkinek csak ajánlani tudom, ne hagyjátok ki!!
Kell egy saját példány:D

6 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Ami elsőre megfogott a borító.
Valami elképesztően gyönyörűre sikerült.
A másik ami pozitív volt, hogy egy barátom ajánlotta, és most hálásan gondolok rá.
Nagyon tetszett.
Egy nagyon jó kezdet egy ígéretes sorozathoz.
Köszönöm, hogy olvashattam.

>!
Milli88 P
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

"– Szóval őt választod, és nem engem? – kérdezte elkeseredetten.
– Nem választom sem őt, sem téged. Magamat választom."

    Nem gondoltam volna, hogy ennyire magával ragad ez a történtet, és ennyire tetszeni fog. Új kedvencet avattam. :)
Kicsit számomra olyan volt, mint Hamupipőke története. America, az Ötös lány elmegy a „bálba” (jelen esetben jelentkezik a Párválasztóra) és szerencsét próbál, hogy illik-e a lábára az üvegcipellő (jelen esetben bele tud-e szeretni Maxon hercegbe) ?
    Élmény volt figyelemmel kísérni America érzelmeit. Igazi hullámvasút.

    Beszippantott a történet. Reggel felvettem a könyvet, és arra lettem figylemes, hogy sötétedik, az oldalak pedig elfogytak.

Tűkön ülve várom, hogy milyen fordulatokat tartogat az Elit. :)

2 hozzászólás
>!
gabiica P
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Nagyon tetszett az alaptörténet és a kivitelezéssel sem voltak gondjaim. Meglepően tetszett a történetszál, amely egy jövőbeni „valóságshowt” mutat be. Nem is értem, hogy miért halogattam eddig, hiszen kifejezetten tetszik. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul tovább a történet, mi lesz a végkimenetel.
Tetszik America jelleme, ahogy őrlődik spoiler.
Nem egyszerű az egész szituáció, de nagyon örültem neki, hogy America spoiler

>!
brena
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Jaj nagyon tetszett! Egy kis Cinder, egy kis Calderon egy kis Éjféli bál,egy kis Éhezők viadala nagyon jól összegyúrva!A legszörnyűbb mondat amit olvastam: Vége az első résznek….
Várom a második részt nagyon!

8 hozzászólás
>!
Sylveris
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Először is: a borító valami eszméletlen gyönyörű!
Kicsit vonakodva bár, de belekezdtem, először is iszonyatosan hasonlított számomra a Beavatott sorozatra
Voltak pillanatok mikor legszívesebben egy hatalmas táblát akasztottam volna magamra, hogy ne zavarjanak a körülöttem élők, vagy elbújtam volna valami kis lyukban, csak hogy elolvashassam, mert képtelen voltam letenni
Jane Austen-i korba képzeltem el, ezért is néztem nagyokat, mikor előkerült a mozi illetve a popkorn gép, kicsit rontott az elképzelt világomon, ám nem ment a történet rovására.
Tipikus szerelmi háromszög, viszont én nem tartozom sem Aspen sem pedig Maxon szurkolótáborába, egyik sem lopta be magát a szívembe. Viszont minél jobban szeretnék olyan barátnőket, mint Marlee, szobalányok; Lucy, Anne és Mary. Ők teljes mértékben a szívemhez nőttek. Celeste-t a leggyűlöltebb ellenségemnek sem kívánnám – vagy mégis? – America testvére, May.. aranyos, azzal a kis rózsaszín álomvilágával.
Mindenesetre boldogan ugrom a következő részbe! ❤

>!
Viktória_Erdei 
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Féltem ettől a könyvtől meg a disztópia címkétől. Sokan imádják ezt a könyvet, azt hittem negatívan csalódni fogok. De tévedtem. Americáról és a viselkedéséről Mia hercegnő jutott eszembe, Maxon herceg pedig Nicholas (Neveletlen hercegnő). Kíváncsi vagyok mit rejteget Marlee miért olyan furcsa néha Americával. Celeste igazi törtető liba, akit csak a korona érdekel meg a hírnév. Kedvenc jelenet amikor volt a Híradóban az interjúk és Americán volt a sor. Végigröhögtem a jelenetet.
A borító nagyon tetszik.

>!
Xoxoribizli P
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Ha nem lennék ennyire kitartó az első 100 oldal után abbahagytam volna, mert szörnyen untatott.
Itt jött a fordulópont, mikor megkezdődött az élet a könyvben. :)
Összességében tetszett, bár nem igazán a stílusom a könyv, inkább tini szájíznek megfelelő.
Nem kedvelem annyira a szerelmi háromszögeket, talán azért mert nem hiszem, hogy létezik. Sajnos ilyen szempontból America döntésképtelennek bizonyult számomra, ami azért meglepő, mert a karaktere elég határozott volt minden másban.
Maxon herceg szörnyen cuki. Ezért annyira nem tudtam megkedvelni, túl cukormázas, annak ellenére, hogy ő egy herceg.
Aspent pedig már az elején is utáltam. Nekem ez a „feláldozok mindent bárkiért” duma túl sok volt. Teljes mértékben az emberi természet szemen köpése volt ez az ember. A mártírkodásával olyan gyűlöletet ébresztett bennem, hogy emberélet ellenes gondolataim támadtak.

A karaktereket nem kedveltem ugyan, de a történet mégis magával ragadó volt.
Csupa ellentmondás, akárcsak az értékelésem, mert összességében mégis tetszett.
Magam sem tudom miért.


Népszerű idézetek

>!
ancsarose

– Nagyon sajnálom, America. Én nem… – Valami átfutott az arcán. – Ez az a pillanat, amikor meg kell paskolnom a válladat?
Tétovázása miatt elmosolyodtam. – Igen. Most csodás lenne.
Éppoly kétkedőnek tűnt, mint korábban, de ahelyett, hogy megveregette volna a vállamat, előrehajolt és átölelt.
– Így csak anyámat szoktam megölelni. Ezt jól csinálom? – tudakolta.
Felnevettem. – Szerintem egy ölelést nehéz elrontani.
Egy perc múlva újra megszólaltam. – De tudom, hogyan értetted. A családomon kívül én sem ölelek meg senkit.

217. oldal, 15. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Maxon Schreave
2 hozzászólás
>!
Sheila_7

– Szerinted különleges képességnek számít az, hogy reggel sokáig tudok aludni? – faggattam apát habozva, mintha nem igazán tudnám eldönteni a választ.
– Igen, azt feltétlenül tüntesd fel. És arról se feledkezz meg, hogy öt percen belül képes vagy legyűrni egy komplett ebédet – felelte. (…)
– Jaj, ti ketten! Miért nem írod be egyszerűen csak azt, hogy micsoda barbár vagy!

38-39. oldal, 3. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Magda Singer · Shalom Singer
>!
LittleDhampir

– Ha nem akarod, hogy beléd szeressek, akkor igyekezz kevésbé szépnek lenni. Holnap reggel szólok is a szobalányaidnak, hogy ezentúl krumpliszsákokat öltögessenek össze neked ruhának.

275. oldal, 18. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Maxon Schreave
>!
Dyus33 P

     – Gondolja – folytatta rögtön Maxon –, hogy attól még szólíthatnám „kedvesemnek”?
     – Eszébe ne jusson – súgtam vissza.
     – Azért én nem adom fel. Nem az a fajta vagyok.

147. oldal, 11. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Maxon Schreave
>!
anikho

– Vannak, akik alig várják, hogy rád vethessék magukat – jegyeztem meg, és fejemmel a szoba belseje felé intettem.
Fanyarul felkacagott. – Te azonban nem, így neked aztán semmi gondot nem okozott, hogy ágyékon rúgj.
– A combodba rúgtam!
– Ugyan már!

174. oldal, 13. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Maxon Schreave
>!
k4g3

– America Singer. Igazán érdekes a neve. Van esetleg valami története annak, hogy miért ezt kapta? – kérdezte Gavril.
(…)
– Tulajdonképpen igen. Amikor anya velem volt terhes, sokat rugdalóztam. Azt mondogatta, hogy harcos leszek, ezért arról az országról nevezett el, amelyik annyit küzdött azért, hogy ne hulljon szét ez a Föld. Fura, de el kell mondjam, hogy igaza volt: amióta csak megszülettem, mindenért megharcoltam vele.
Gavril elnevette magát. – Pedig az elmondása alapján ő is eléggé tüzes teremtés benyomását kelti.
– Az is. A makacsságom jelentős részét tőle örököltem.
– Szóval makacs is. Esetleg forrófejű?
Láttam, hogy Maxon eltakarja a kezével a száját, és jót nevet mögötte.
– Néha igen.
– Ha már ilyen forrófejű, elképzelhető-e az, hogy ön kiabált a hercegünkkel?
Mélyről jövőt sóhajtottam. – Igen, én voltam az. És tudom, hogy anyám ebben a szempillantásban rohamot kapott.

268-269. oldal, 18. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Gavril Fadaye · Magda Singer · Maxon Schreave
>!
könyvskorpió

Íme, a férfi, aki egy napon országunk vezetője lesz – a férfi, akinek a női könnyek láttán inába száll a bátorsága.

175. oldal, 13. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Maxon Schreave
>!
Cheril

– Ugyan már, America! Csak észrevetted a szemét meg a hangját…
– Kivéve, amikor elneveti magát! (…)
– Na jó, a nevetése tényleg vicces kicsit, de azért az is cuki.
– Na persze, már amennyiben élvezed az asztmaroham füledben felhangzó édes dallamát minden alkalommal, ahányszor csak elmondasz egy viccet.

224. oldal, 16. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Marlee Tames · Maxon Schreave
>!
Nutellaღ__

Az ember nem tehet arról, ha tökéletesnek született.

275. oldal, 18. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer
1 hozzászólás
>!
AniTiger MP

– Amikor a lányok sírnak, akkor sokszor nem is azt akarják, hogy rendbe hozzál valamit, inkább csak azt, hogy megvigasztald őket – tanácsoltam.
– Tényleg?
– Bizony.
– Ennyire nem lehet egyszerű a dolog.

175. oldal, 13. fejezet (GABO, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Maxon Schreave

A sorozat következő kötete

A Párválasztó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Darren Shan: A sötétség vadászai
Gabriella Eld: Emlékek Jordan számára
Amy Ewing: Az Ékkő
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Julie Kagawa: A halhatatlanság szabályai
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara