The ​Crown – A korona (A Párválasztó 5.) 1058 csillagozás

Kiera Cass: The Crown – A korona

A PÁRVÁLASZTÓT CSAK EGY IFJÚ NYERHETI MEG.
A HERCEGNŐNEK PEDIG CSAK EGY SZÍVE VAN.

Eadlyn Illéa első olyan hercegnője, akinek Párválasztót rendeznek, ám egyáltalán nem hiszi, hogy harmincöt kérője közül bármelyikbe is bele­szerethet.
A versengés első heteiben kizárólag a napokat számolja, hogy mikor küldheti végre haza az összes fiatalembert. A palotában történő események következtében azonban egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, és eközben arra is ráeszmél, hogy talán mégsem tenné boldoggá, ha magányos maradna.

Eadlyn még mindig nem igazán tudja elhinni, hogy rá is olyan tündérmesébe illő élet várhat, mint a szüleire húsz évvel korábban. Az embert azonban a szíve időnként nagyon is meglepi… Ezért a lánynak hamarosan olyan döntést kell hoznia, amely minden korábbinál lehetetlenebbnek és fontosabbnak bizonyul.

Kiera Cass: The Crown

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2016
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634063025 · Fordította: Gázsity Mila
>!
GABO, Budapest, 2016
300 oldal · ISBN: 9789634063339 · Fordította: Gázsity Mila

Kapcsolódó zóna

!

A Párválasztó

559 tag · 243 karc · Utolsó karc: 2023. május 31., 01:18 · Bővebben


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Maxon Schreave · America Singer · Aspen Leger · Kile Woodwork · Erik/Eikko Koskinen · Marlee Tames · Eadlyn Schreave · Ahren Schreave · Lucy · Henri Jaakoppi · Gavril Fadaye · Hale Garner · Josie Woodwork · Fox Wesley


Kedvencelte 104

Most olvassa 25

Várólistára tette 246

Kívánságlistára tette 370

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Deziréé>!
Kiera Cass: The Crown – A korona

Úgy tudtam!! Komolyan megfontolom, hogy jósnő leszek, ha így haladok. (Na jó nem leszek az! :D) De annyira tudtam, hogy kit fog választani Eadlyn. Ezek a csajok soha nem azt a személyt válasszák, akinek én szurkolok. :D Hiába szurkolok én ezerrel, mégis mindig másik személybe szeretnek bele.
A végén ismét megdöbbentem, azért erre nem számítottam. Hűűűű.
Eadlyn karaktere nagy javuláson ment keresztül, hála a jó égnek. Nem bírtam volna, ha olyan maradt volna, mint az előző rész elején.
Volt benne pár unalmas rész, de nem gondolom egy rettenetes könyvnek. Nem volt annyi veszély és izgalom Eadlyn történetében, mint ahogy America történetében, de ha egyszer az írónő, így álmodta meg ezt az egészet… Nem mindig kell az a körömrágós feszültség, az egyszerű történetek is lehetnek jók.
Kellemes kikapcsolódás volt nekem ez a könyv. (Ja és ne ítéljetek el, én sem szólok le senkit, ha nem egyezik a véleményünk.)

4 hozzászólás
DarknessAngel >!
Kiera Cass: The Crown – A korona

Annyira cuki volt, hogy még mindig mosolygok. :) Sajnos nem volt rám olyan hatással, mint az előző rész, és fájt a szívem, mert én egy másik srácnak szurkoltam, viszont Eadlyn szerelmét is megszerettem a Koronahercegnőben, úgyhogy végülis vele együtt örültem.
Jó volt látni, hogy Eadlyn felnőtt a feladatához és igazi királynőként viselkedett. Tetszettek a háttérben meghúzódó politikai ügyek, és még Kile testvére is kezdett megváltozni.
America és Maxon még mindig a totális kedvenceim, náluk édesebb páros nem is lehetne a sorozatban.
Viszont kár, hogy a könyv ilyen rövid volt, mivel így túl hamar és gyorsan lett minden megoldva. Örültem volna, ha egy kicsit hosszabra nyúlik a nagy egymásratalálás, vagy akkor több találka lehetett volna Eadlyn és a választottja között… Nem tudom, egyszerűen csak túl rövidnek találtam.
Ettől eltekintve továbbra is nagy kedvencem a sorozat, bárcsak lenne még egy apró folytatás. :D

2 hozzászólás
DoreenShitQ>!
Kiera Cass: The Crown – A korona

„Ha azt képzeljük, zuhanunk, lehetséges, hogy épp úton vagyunk valami olyasmi felé, amire mindig is vágytunk. Vagy épp olyan dolgot próbálunk ki nagy óvatoskodva, amitől világéletünkben féltünk.”

    Amint letettem ezt a könyvet, rögtön kedvenceltem. Megvolt az a jó Párválasztó-hangulata az egésznek, rózsaszínben láttam az egész könyvet. Most egy hét után, ahogy visszagondoltam, már látom a hibáit a könyvnek.
    Mindvégig imádtam a sorozatot, és ez a könyv most belerondított a képbe. Már amikor megvettem, az volt az első gondolatom, hogy ez ilyen rövid? És nem alaptalanul aggódtam.
Az elején-közepéig szépen le van vezetve, nem siet az írónő, ez jó is… majd jönnek a csavarok. Vannak amik betalálnak spoiler, és vannak amik nem spoiler. Utóbbiról kicsit bővebben: spoiler
    És ami még nagy szívfájdalmam: szinte semmit sem zárt le az írónő. Annyi kérdésem volt, hogy abból írhatnék egy ugyanilyen hosszúságú könyvet. Hogy párat említsek: spoiler Annyi kérdés, de semmi válasz. Tudom, hogy van az 'írásmód' vagy hogy nevezzem, hogy nyitottan hagyják, döntsd el te, de én ennyi mindent nem tudok eldönteni :D Legalább egyet válaszoljanak meg :DD

„Az igazság azonban az, hogy a szerelem épp annyira végzet kérdése, mint a tervezésé, épp olyan szépséges, mint amilyen katasztrofális dolog. Talán rengeteg békát kell megcsókolni, mire rátalálunk a hercegünkre. Vagy rengeteg békát kell kirúgnunk a házunkból.”

    Nekem fáj a szívem, ez a sorozat egy sokkal jobb lezárást érdemelt volna. Elkapkodott volt az egész, mindent belesűrítettek az utolsó pár oldalba. Eddig szerelmes voltam ebbe a sorozatba… elég ronda koppanás volt ez a végére.

10 hozzászólás
gabiica P>!
Kiera Cass: The Crown – A korona

Eadlyn történetének befejezése kicsit jobban tetszett, mint a kezdete. Jobban kibontakozott a személyisége, ezáltal én is jobban meg tudtam kedvelni őt.
Jó gondolatai voltak, igazából ténylegesen el tudom képzelni róla, hogy jó uralkodó, aki mindent megtesz a népéért.
A választása teljes mértékben meglepett. spoiler Noha érezhető volt a vonzalom közte és spoiler között, fel sem merült bennem, hogy ez lesz a vége.
Tiszteltem azért, mert hajlandó lett volna lemondani önnön boldogságáról a nép érdekében, azonban nem tartottam volna jó döntésnek.
Mindent egybevetve, tetszett.

Evelena P>!
Kiera Cass: The Crown – A korona

Még be sem fejeztem az előző részt, mikor minden gondolatomat az töltötte ki, hogy mi fog történni ebben a részben.
Annyira boldoggá tett Eadlyn választása, teljes szívemből áhítottam, hogy azt a drága, kedves, aranyszívű fiút válassza, akit választott.
Annyi minden történik ebben a részben is, de csak ezekre a szép jelentekre tudok emlékezni, amiket együtt töltenek el. Kicsit America és Maxon találkozóit juttatták eszembe.
Eadlyn sokat fejlődött, érettebbé vált, olyan rövid idő alatt. Lebontotta a falait, amiket maga köré épített és amik magasabbak egy palota falainál is.
Több fiú is a szívemhez nőtt. Kile, aki, miután jobban megismerte a hercegnőt, annyira megváltozott vele, aki mindig olyan kedves. :) Henri, aki, ha nem is beszél közös nyelvet, de mégis mindig érteni, olyan szelíd, drága. :) Erik, aki az árnyékban, de mindig ott van, segít, megért, tanácsot ad. :)
(Hogy tudja az írónő ennyi ilyen fiúval megajándékozni az olvasókat?)
Azok a fiúk, akik segíteni akarják Eadlynt.
Elegem volt abból, hogy annyit olvasok arról, hogy Maxon mennyire elfáradt. (Mindig belesajdult a szívem, mikor erről olvastam.)
Eadlyn erős, méltó uralkodóvá lett. Nagyon büszke lettem rá, a döntései miatt és örültem, hogy megtalálta az igaz társát.
Könnyes szemmel, mosolygós ajkakkal az arcomon csuktam be a könyvet. Bár hosszabb lett volna kicsit még…

BubbleTea>!
Kiera Cass: The Crown – A korona

Erre a könyvre legalább egy éve vártam. Tegnap mikor megvásároltam a könyvet, félretettem, hogy majd elolvasom az előző köteteket újra és utána kezdek neki. Ez a tervem dugába dőlt. Egy napig sem tudtam ellenállni neki, ma reggel úgy keltem fel, hogy nekem ezt el kell olvasnom, és le se tettem.

Imádom Eadlynt. A sorozat első részében Maxon volt a kedvencem, miatta faltam az oldalakat, de Eadlyn történetét az elejétől a végéig imádtam. Egy megható szerelmi történetbe csöppentem, egy új világba kerültem. Nagyon tetszett, hogy végül az a fiú nyert, aki az én szívemet is elrabolta, holott sokáig úgy gondoltam, hogy nem ő lesz a befutó. Annak ellenére, hogy America és Max története sok fordulattal nem szolgált, itt folyamatosan meglepődtem az eseményeken. Igaz, volt egy-két esemény, ami kiszámítható volt, de összességében nagy csavarok voltak a könyvben. Igazi hullámvasútban volt részem, és ezt köszönöm az írónőnek!

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a lebilincselően romantikus sorozatot! :)

6 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Kiera Cass: The Crown – A korona

Valószínű kezdek belefáradni a sorozatba.
Bár olvastatta magát, helyenként már untam.
De van pozitív töltette is a könyvnek, mert ez esetben egy nagyon szép karakterfejlődésnek lehettem a tanúja és ezt nagyon szeretem.
Egy olyan változásról írok, ami ritka eme esetben, és teljesen beletudtam élni magamat.
Ettől függetlenül már nem bánom, hogy a végéhez közeledek a sorozatnak.
Egy olvasásnak megfelelt.

deen>!
Kiera Cass: The Crown – A korona

Nem bánom, hogy ezzel a kötettel vége a sorozatnak. Egy befejező kötettől kicsit többet vártam volna. Eady rengeteg dologgal szembesül, America betegsége, édesapja kimerültsége, a nép elégedetlensége, régensként meg kell állnia a helyét és még férjet is kéne választania. Azt sajnáltam, hogy a Párválasztó végül egy kapkodva befejezett dolog lett, ahogy azt is, hogy Eadlyn szinte semmi időt nem töltött a választottjaival. Valahogy az egész könyv elcsúszott az uralkodás és az ország helyzetének megoldása felé, a választás pedig csak egy eszköz lett Eadlyn kezében. Nem tetszett az sem, hogy Eadlyn folyton a szülei szerelmét szeretné átélni, ahelyett hogy körbenézne, talán ott vár rá valaki, és az a hirtelen felismerés, hogy ő aztán fülig szerelmes. Mikor is lett az? Arról lemaradtam valahol útközben. A könyv második fele pörgősebb volt, akadt néhány csavar, ami felkavarta és felgyorsította az eseményeket, ami néhol kicsit úgy hatott, hogy az írónő minél előbb szeretné leírni az utolsó sort. Ennek megfelelően egy kicsit összecsapott is volt, 10 oldalban gyorsan lezárt mindent, jó nagy rózsaszín ködbe burkolva a szereplőket.

MissFortune>!
Kiera Cass: The Crown – A korona

Tudtam, hogy kit fog választani Eadlyn, bár igazából nem bánom, mert kedveltem az illetőt, már a könyv eleje óta.
Elég vicces, mert A koronahercegnő értékelésében azt írtam, vagy nagyon utálni, vagy nagyon kedvelni fogom Eadlynt. Hát, ennél bénábban nem is jósolhattam volna. Ebben a részben már nem viselkedett olyan fölényesen, azonban megkedvelnem sem sikerült. Szereplő iránt még sosem voltam ennyire közömbös.
A vége nagyon el lett kapkodva. Úgy voltam vele, hogy nem baj, majd az epilógus kárpótol érte, de sajnos nem.. Érdekelne, hogy Eadlyn hogyan valósítja meg ezt a tervet, illetve szerettem volna olvasni egy normális epilógust, ahol kicsit belecsöppenhettem volna Eadlyn és a választottja életébe.
Így ez szörnyen befejezetlen számomra.

BlackWidow>!
Kiera Cass: The Crown – A korona

Na jó. Ez a könyv baromi jó volt.
Ez előző részét már nem is tudom, mikor olvastam, szóval akadt 1-2 jelenet, amit kicsit talán homályosabb volt, mint szabadott volna, de így annyira élveztem az egészet.
Eadlyn szimpatikus volt nekem végig. A fiúk közül úgy annyira nem ragadt meg senki sem, esetleg csak Kile, viszont ő sem annyira.
A vége fele, mikor már kezdtek beindulni az események egyre többször vettem azt észre magamon, hogy kerülget a sírás, állandóan kiráz a hideg, vagy éppen mosolygok.
spoiler
És mikor Eadlyn rá jött arra, hogy kibe is szerelmes, nagyon meglepődtem, mert erre végképp nem számítottam, és bár először úgy tűnt, hogy ez lehetetlen, sejteni lehetett, hogy ó, de, lehetséges. Az utolsó 7 oldalban megkaptam, amit szerettem volna, így egy rossz szavam sem lehet. Nagyon megszerettem ezt a könyvet, és magát a sorozatot is.


Népszerű idézetek

RRoxana P>!

– Hallgass a lányodra – tanácsolta apa. – Nagyon okos gyerek. Tőlem örökölte.
– Nem akarsz inkább tovább aludni? – tudakolta színtelen hangon anya.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Maxon Schreave
RRoxana P>!

– Apa, ritka pocsékul festesz.
– Hmmm, ezek szerint ezt is tőlem örökölted.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eadlyn Schreave · Maxon Schreave
h_grett>!

– Tulajdonképpen nem ismerek senkit, akinek az első csókja igazán rendkívüli lett volna.
Pár másodperc után ennyit felelt csak: – Én se. Talán nem is az első csóknak kell igazán nagyszerűnek lennie. Hanem inkább az utolsónak.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eadlyn Schreave · Kile Woodwork
RRoxana P>!

– Jól vagyok. – […]
– Egészen biztos? Mert esetleg a szobánkba hozathatnám a vacsorát.
– Ha megteszed, komolyan mondom, a fejedhez fogom vágni.
Elnevettem magam. Egyre hihetőbbnek találtam, hogy a saját Párválasztójukat végigveszekedték.

156. oldal

Kapcsolódó szócikkek: America Singer · Eadlyn Schreave · Maxon Schreave
RRoxana P>!

– Remekül elvoltam, amíg nem kedveltelek. Remekül elvoltam úgy, hogy senkit sem kedveltem.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eadlyn Schreave
RRoxana P>!

– Tegyél le!
– Miért? Csak mert királynő vagy? Ennél jobb érvre lesz szükség!

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eadlyn Schreave · Kile Woodwork
Viktória_Erdei P>!

[…] mindent meg kell tenned, hogy azzal a személlyel lehess, akit szeretsz.

205. oldal

BubbleTea>!

– De hiszen ez egy pitypang – néztem rá.
Vállat vont.
– Akad, akinek a szemében csak valami gyomnövény, és akad, aki virágnak látja. Nézőpont kérdése az egész

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eadlyn Schreave · Erik/Eikko Koskinen · pitypang

A sorozat következő kötete

A Párválasztó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Soman Chainani: Az én váram
Sáfrán Judit: Az írisz áldozata
Anna Banks: Poszeidón
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Leiner Laura: Higgy nekem
Tahereh Mafi: Ne engedj
Stephenie Meyer: A burok
Veronica Roth: A beavatott
Erin Watt: Megtört herceg