A ​szamuráj erényei 40 csillagozás

Itó könyve
Kicune: A szamuráj erényei Kicune: A szamuráj erényei

Kicune ebben a novellafüzérben, az Itó-ciklus első kötetében foglalta össze mindazt, amit a bátorságról, a becsületről, az önfeláldozásról, az együttérzésről, a tisztességről, a hűségről – a szamurájok erényeiről tudni kell; mindegyik erény lényegét egy-egy példatörténettel, legendával, tanmesével, vagy éppen a Megvilágosodott szavaival mutatja meg.

>!
STB Könyvek, Kistarcsa, 2009
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632590837
>!
Trajan, Budapest, 2006
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638662425

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Olympia_Chavez P
Kicune: A szamuráj erényei

Itó egy nap, rejtélyes hölgyekkel találkozik az erdőben, akik a segítségét kérik. Jó tett helyébe jót várj alapon pedig teljesítik leghőbb kívánságát. Itó szamuráj szeretne lenni, ezért a júreik* egy egész éjszakán át legendákkal és tanmesékkel tömik a fiatal fiú fejét, amitől majd a már egyébként kiváló kardforgató, a szívében is igaz harcossá válhat. Ebbe a kerettörténetbe tűzögeti bele Szántai Zsolt, a hét erényt magyarázó válogatott novellákat.
Az elbeszélések érdekesek, olvasmányosak, egyik másik akár még ismerős is lehet, de túl nagy elvárásai senkinek se legyenek a könyvvel kapcsolatban. A történetek átdolgozások, amiket én személy szerint csak fanyalogva tudok befogadni, mert látványosan magukon hordozzák azt a nyugati kézjegyet, amitől az egész esetlen és túlegyszerűsített bóvli lesz. A kiadás minőségéről pedig inkább ne is beszéljünk. Korrektort talán akkor látott a kötet, ha szállítás közben elment mellette egy az utcán…
Aki szeretne egy kicsit belekóstolni a kultúrába és a japán történetek világába, biztosan élvezni fogja, de aki egy kicsit komolyabb darabbal szeretne találkozni, az ne ezt a kötetet vegye le a polcról. Limonádé, néhány csepp yuzuval.**

* júrei – spoiler
** japán citrom

>!
Coralie
Kicune: A szamuráj erényei

Nagyon jó kis könyv, tetszett. Közelebb hozza az olvasóhoz a japán kultúrát. A benne található rövid történetek tanulságosak és érdekesek. Szépen összefoglalja, hogy milyen tulajdonságoknak kellett jellemeznie egy valódi szamuráj harcost, de a múlt megidézésén kívül, a jelen kor emberének is egyfajta erkölcsi iránymutatást ad. spoiler

>!
zsálya P
Kicune: A szamuráj erényei

@Rozmaring-tól kaptam ajándékba még úgy másfél évvel ezelőtt, mert neki kettő volt belőle. Micsoda mázli! Az már mondjuk érthetetlen, hogy miért vártam vele ennyit, hogy elolvassam. Persze emlékszem rá, hogy attól féltem nagyon bonyolult lesz, mert a szamurájok élete és erényei nagyon magasztos téma a japánok szemében. Az eurpaiakéban is, én például pocsék szamuráj lennék, mert sok mindent néztem a könyvben lévő történetekben csodálkozó szemmel, hogy ehhez micsoda emberi elszántság és fegyelem kellhet. Bár az is igaz, hogy Tokojó történetében – aki egy szamuráj lánya volt – gond nélkül éreztem azt a bátorságot és erőt, amit a főhősnő, ami rám nézve megnyugtató, mert akkor végülis csak a férfi bátorság az, amit nem tudok kitanulni. Mert egy nőben is lehetnek ilyen erények, saját mértékeivel mérve. Vagy valami ilyesmi.
A japán irodalom lehet nagyon magával ragadó, de nagyon nehezen emészthető is. Szerencsére ez a kiskönyv az előbbi volt. Biztos többször előveszem még, szeretem a novellákat, és ezeket akár önmagukban is el lehet olvasni. Olyan jó lenne, ha lenne folytatása, és a kerettörténetet is megtudhatnánk egészében… Nagyon jó lenne.

2 hozzászólás
>!
Katherine_Grey
Kicune: A szamuráj erényei

Kicune, a titokzatos középkori japán író valójában Szántai Zsolt, aki ebben a könyvében szerzővé lép elő és irodalmi játékot űz: a szamurájerkölccsel összekapcsolható japán és kínai tanmeséket, írta át és fűzte fel egy általa kitalált mesés kerettörténetre. A könnyen emészthetővé történetesített könyvecske, amely azt játssza, hogy valódi, középkori klasszikus alkotás, bárkinek kedvet csinálhat a valódi japán és kínai irodalom megismeréséhez is.

>!
Papusz SP
Kicune: A szamuráj erényei

Kellemes csalódás volt Az ágyas után – akinek az nem tetszett, próbálja meg inkább ezt Kicunétól.

(nem mellesleg van egy olyan sanda gyanúm, hogy engem kezdettől fogva szamurájnak neveltek.)

>!
amnaen
Kicune: A szamuráj erényei

ha fiú lennék, most biztos szamuráj szeretnék lenni.
a könyvben szép, tanító jellegű mondák, mesék, történetek vannak. és persze a szabályok…
jó volt olvasni.

>!
Melani
Kicune: A szamuráj erényei

Mindig is szerettem a tanmeséket, ez a kötet is ilyeneket tartalmaz, könnyen érthető, tanulságos történetek füzére. Szerintem kimondottan jóra sikerült a kötet, bár a szamurájok világa és gondolkodása ennél azért jóval bonyolultabb, ez csak amolyan bepillantó a világukba. De mindenképpen megéri elolvasni annak akit egy kicsit is érdekelnek más kultúrák, és persze vannak örökérvényű történetek is a kötetben.

>!
JustOneMorePage P
Kicune: A szamuráj erényei

Számomra nagyon tetszetős volt az egész. Igazán elgondolkodtató, ahogy az erényeket felvázolja az író. Számomra Mitsurugi története marad a kedvenc. Mindenkinek javaslom, aki könnyed ám elgondolkodtató könyvet akar, vagy aki vonz a régi japán. Kedvet kaptam miatta újra elolvasni a Muszasit.

Ez a 180 oldal felfalható pár óra alatt :)

>!
Phoenix88
Kicune: A szamuráj erényei

Mí meglepő (amúgy nem meglepő XD) dolog, hogy tetszett. :)
Ha csak a történeteket néznénk, akkor is megállná a helyét, de mellé még a szamurájok, a japánok életébe, gondolkodásmódjába, törvényeibe is belepillanthatunk.
Külön öröm, meglepetés volt egy már ismert történet előfordulása, melyet a Neoton együttestől hallottam régen. :) Bár kicsit más a kettő, de nem sokban. (A sárkánykirály palotája néven ismertem a Neoton-tól. Hallgattam is többször az elmúlt hónapokban. ^^)

>!
kriszmanesz P
Kicune: A szamuráj erényei

véletlenül akadt a kezembe a könyvtárban. kikölcsönöztem, elolvastam, és annyira tetszett, hogy megvettem. ott a helye a polcomon.
második olvasásra még jobb. könnyen érthető, gyönyörű tanmesék füzére ez a vékonyka kötet, és annyira magával ragadó, hogy legszívesebben útra kelnék a felkelő nap országa felé, hogy szamuráj legyen belőlem. érdekelne, hogyan fejeződik be a kerettörténet.


Népszerű idézetek

>!
zsálya P

– Kaptál valamit, nem is keveset, mégis kétely van benned. De ez így van rendjén, hiszen a Diadalmas is azt mondta tanítványainak: ne higgyetek el semmit pusztán azért, mert én mondom, de higgyétek el mindazt, amit a tanításaimból megtapasztaltok.

163. oldal

>!
veda23 P

Az ember inkább semmit se tegyen, ha jót már nem tud.

A szamuráj lányának története

>!
veda23 P

Barátom, már többször alkalmam volt arra, hogy megfigyeljem, milyen ostobák tudnak lenni az emberek fiatal korukban, és mennyire meg tudnak komolyodni az évek múltával. A szent szútrákban az áll, hogy megfelelő cselekedetek végrehajtása révén a legvétkesebbekből lesznek a legtisztább emberek.

Kwairjó története

>!
zsálya P

…egy nemes szellemű férfi nem élhet vissza egy asszony gyengeségével.

11. oldal

>!
zsálya P

– A bátorság – folytatta az idős hölgy – sokszor nem ott jelenik meg, ahol az ember várná. Nincs csillogó ruhája, mégis nemesebb sok más tulajdonságnál…

61. oldal

>!
zsálya P

– A hűség az, amikor kiállsz valakiért. Amikor osztozol a sorsában, bármi legyen is az. A hűség… – Az idős hölgy elhallgatott. – A hűség halálig tartó, szép dolog…

143. oldal

>!
Kaia P

Egy Nobuszige nevezetű katona felkereste Hakuint, s megkérdezte tőle:
– Mondd meg:valóban létezik Paradicsom és Pokol?
– Ki vagy? – kérdezte Hakuin.
– Szamuráj vagyok – felelt a harcos.
– Tehát katona! – Kiáltott fel Hakuin. – S mondd, miféle urat szolgálsz? Az arcod akár egy koldusé.
Nobuszige e szavak hallatán úgy feldühödött, hogy a kardjához kapott. Hakuin azonban folytatta:
– Tehát kardod is van? Úgy látom, csorba ez a penge, még a fejemet se vághatnád le vele!
A szamuráj ekkor kardot rántott. Hakuin felkiáltott:
– Itt nyílik a Pokol kapuja!
Nobuszige hirtelen megértette a mester szavainak jelentését. Visszadugta a kardját a hüvelyébe, és mélyen meghajolt.
– Itt nyílik a Paradicsom kapuja – mondta Hakuin halkan.

90. oldal, Kapu

>!
kalmarpolip

Ugyan mi értelme lenne széttörni egy élettelen tárgyat? Ugyan mi értelme lenne gonoszságot cselekedni? Az ember inkább semmit se tegyen, ha jót már nem tud.

Bátorság - A szamuráj lányának története

>!
yumechan P

A titkokat el lehet temetni, de a bölcs tudja: előbb-utóbb úgyis mindenre fény derül…

>!
veda23 P

…a tudás olyan, mint a kellemes illat: az ember bármennyit magába szívhat belőle, még többre vágyik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mijamoto Muszasi: Az öt elem könyve
Mijamoto Muszasi: Go Rin No Sho
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Jean-Pierre Montcassen: Szamuráj és gésa
James Clavell: A sógun
Stan Sakai: Usagi Yojimbo 5. – Magányos kecske és kölyök
Lian Hearn: A fülemülepadló
Joan D. Vinge: 47 ronin
Barbara Lazar: A Virágszamuráj párnakönyve
Stephen Turnbull: Szamurájok