The ​Kite Runner 43 csillagozás

Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner Khaled Hosseini: The Kite Runner

Twelve-year-old Amir is desperate to win the approval of his father and resolves to win the local kite-fighting tournament, to prove that he has the makings of a man. His loyal friend Hassan promises to help him – for he always helps Amir – but this is 1970s Afghanistan and Hassan is merely a low-caste servant who is jeered at in the street, although Amir still feels jealous of his natural courage and the place he holds in his father's heart. But neither of the boys could foresee what would happen to Hassan on the afternoon of the tournament, which was to shatter their lives. After the Russians invade and the family is forced to flee to America, Amir realises that one day he must return, to find the one thing that his new world cannot grant him: redemption.

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bloomsbury Modern Classics Bloomsbury angol

>!
Bloomsbury, London, 2017
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781408891339
>!
Methuen, London, New York, 2016
100 oldal · puhatáblás · ISBN: PB:9781350033221 · Fordította: Adapted for the stage by Matthew Spangler
>!
Riverhead, NY, 2013
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781594632204

5 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Szamღca>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Elso olvasasom az irotol, de hatarozottan allithatom, hogy nem az utolso. Nagyon tetszett az iro stilusa, fogalmazasa es az egesz konyv.
Eddig csak hirekbol; TV-bol hallottam Afganaisztanban zajlo esemenyekrol, de most a konyvet olvasva szinte olyan erzesem volt mintha en is ott lettem volna, szemtanuja a sok szornyusegnek amik ott zajlanak.
Teljesen magaval ragadott a tortenet, rendkivul erdekes de egyben megrazo volt. A konyv utolso harmadat vegigkonnyeztem…..
A torenetet E1 szemelyben meseli el Amir, egy afgan iro – eloszor gyerekkorarol kesobb felnottkent hazalatogatasarol. Meg kell hogy valljam, hogy szinte vegig en nem tudtam ot megszeretni de leginkabb megbocsatani nem tudtam neki azt amit gyerekkent elkovetett. Megertem, es ateltem a felelmeit, a szegyenet….. de szamomra az volt erthetetlen, hogy felnottkent hogyan tudott egyaltalan a tukorbe belenezni anelkul hogy nem kopte szembe magat….
Nagyon, nagyon erdekes volt szamomra olvasni az afgan szokasokrol, az ott elo emberek gondolkodasarol….. hozzaallasarol….. fajdalmas volt olvasni a rengeteg kegyetlensegrol es szenvedesrol. Mindezek ellenere nagyon orulok, hogy elolvashattam; az a fajta konyv amit sokaig nem fogok elfelejteni…..

8 hozzászólás
brigi11 P>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Olvastam Khaled Hosseini összes könyvét és azt kell mondjam, hiába ez az első, ez tetszett a legjobban. Még akkor is, ha Amirt végig nem tudtam igazán megkedvelni. Kőkemény történet ez, apa és fiú kapcsolatáról, barátságról, bűnről és bűntudatról, elmulasztott lehetőségekről,rossz döntésekről, titkokról, hazugságokról. Fél csillag levonás a végéért, mert az nagyon el lett nyújtva, úgy érzem az író sokáig nem tudta eldönteni, hogy boldog legyen a vége vagy még nagyobb dráma.

Nagyfehérasszony>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Üt.
Nagyot.
Sokszor és sokáig fáj.
Olvasd el, de ne lepődj meg, ha bemocskol. Mert be fog, ez biztos.
De ki is húz belőle.
Nem sok tiszta katarzisélményt nyújt. Mondhatni egyet sem.
De el kell olvasni mégis, mert azon túl, hogy fordulatos (meglehetősen), és nem él olcsó és könnyű megoldásokkal, és sokat mutat be az afganisztáni mindennapokból és a közeli múlt eseményeiből, és egyáltalán: jól van megírva; szóval mindezeken túl még az emberismeret magasiskolája is.
Jó.
Megtanít dolgokat a saját emberi természetedről is. A benned lakó szörnyről és a benned lakó gyáváról és a benned lakó tehetetlen gyerekről. És nem csak bűntudatot kelt, hanem megoldást is mutat: felelősségvállalást tanít.
Csodák is vannak benne, meg vér is meg szerelem is meg barátság is meg minden, de a legfontosabb: EMBEREK vannak benne. Élő, lélegző, fájó, értetlenkedő, izzadó, vérző, tapintható emberek. Veled maradnak egy ideig.
Jó.

Banditaa P>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Jó könyv ez, csak kissé hatásvadász. Azt érzem, hogy nagyon sokkolni akar az író, hogy olyan, mintha azt hinné, attól lesz egy könyv nagy könyv, hogy telerakja tragédiákkal, szörnyűségekkel. Pedig nem. Vagy ha igen, akkor sem maguktól a borzalmaktól, hanem attól, ahogy el vannak mesélve. Itt pedig a történetmondás igencsak egyszerű. Amivel végül is nincsen semmi baj. De engem ez így nem érintett meg. Ha valaki borzalmakat akar, annak ajánlom figyelmébe ezt a könyvet inkább. Igaz, India és nem Afganisztán, de ez valahogy igazabb. Hosseininél minden kicsit dickensi. Kicsit mesterkélt, jól kitalált, megtervezett. Ami nem baj, de nem kellene, hogy olvasóként ezt észrevegyem.
Azért kíváncsi vagyok a többi könyvére is, hátha…

6 hozzászólás
virezma>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Orhan Pamuk The Red-Haired Woman című könyve után közvetlenül olvastam, és nem igazán tudtam kivonni magam a párhuzamba állítás csábítása alól. Kb. a könyv huszadik oldalán megjelent Rostam és Sohrab története, majd ahogy haladt előre, egyre inkább az apa-fiú viszony vált a meghatározó témájává.
Tudni kell rólam, hogy ambivalens a viszonyom a sikerkönyvekhez: egyrészt eleve fenntartással nyúlok hozzájuk, másrészt furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy mégis mi tetszik annyira másoknak. Mivel afgán szerzőtől még nem olvastam korábban, sőt Afganisztánról csak annyit tudok, amennyi az erősen amerikai befolyáson alapuló médiából eljut hozzám, gondoltam, izgalmas lenne kicsit jobban megismerni azt a kultúrát.
Az elején olyan erősen hatott rám a könyv, hogy komolyan elhittem, hogy életrajzi regényt olvasok. Itt még hiteles a hangja, és nem mellesleg szépen ír. Utána jött egy fordulat, ahol megundorodtam a kisfiútól, mert mégis milyen ember az ilyen. De nyilván nem ez alapján kell megítélni a könyvet, és nem is ez volt vele a fő bajom, mert ettől még maradhatott volna hiteles, viszont az utolsó száz oldal nekem egyszerűen túlírt és hatásvadász volt, mintha már előre elképzelte volna magának a „New York Times bestseller” titulust, mert nyilván ez kell az egyszeri olvasónak: akció, dráma és szentimentális közhelyek.
Pamukkal összevetve nálam egyértelműen alul marad, ettől még kitekintésnek jó volt. Sokat gondolkoztam az apafigurán, aki kicsit olyan nekem, mint a Ne bántsátok a feketerigót! karaktere, hogy ő akkor most a becsület bajnoka vagy csak túl büszke és szigorú; meg azon, hogy én mit tettem volna a főszereplő helyében. Persze könnyű verni a mellünket, de az ember ösztöne valahogy azt diktálja, hogy mentse magát. Kérdés, hogy milyen élet az így leélt élet.

Suzuha>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Nekem nagyon tetszett, vegre egy olyan tortenet, ami nem csak a boldogsagrol szol. Remek bevezetes lehet a helyi tortenelembe barkinek, aki kicsit is erdeklodik a tema irant. Csak ajanlani tudom.

vebu>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Tulajdonkeppen viszi magaval a fantasztikus törtenet az egesz regenyt, ezert negy csillagnal kevesebbet lehetetlen adni ra. Viszont nagyon erezhető, hogy ez a szerző első regenye (legalabbis a borítón ezt allítottak), a masodik feleben nagyon darabos es szakadozott lesz az egesz, es ezert kisebb hatast is gyakorol az emberre, pedig azert törtennek a befejezes környeken eleg komoly dolgok. Megis úgy ereztem hogy az első fele a legerősebb resze a könyvnek, a masodikon lett volna meg mit csiszolni.

Bella123>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Fordulatos könyv egy ismeretlen világról, egy kisfiúról és az élet viszontagságairól.
Aki szerette ezt a könyvet, nézze meg a filmet is.

Zsolt_Balla>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Nehéz, megindító könyv, de bőven megéri elolvasni. Ha Afganisztánról csak annyit tudsz, amennyi a CNN Breaking News-ból kiderül, akkor, akkor már-már kötelező olvasmány.

Véda P>!
Khaled Hosseini: The Kite Runner

Kétségtelenül érdekes és megindító könyv, egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam, DE nekem ez még így is túlságosan hollywoodira sikeredett. Pedig a filmet még nem is láttam…


Népszerű idézetek

virezma>!

Children aren't coloring books. You don't get to fill them with your favorite colors.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermek
Véda P>!

Better to get hurt by the truth than comforted with a lie.

virezma>!

If there's a God out there, then I would hope he has more important things to attend to than my drinking scotch or eating pork.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten
esővíz>!

Walking back to the truck, neither one of us commented about what most non-Afghans would have seen as an improbable coincidence, that a beggar on the street would happen to know my mother. Because we both knew that in Afganisthan, and particularly in Kabul, such absurdity was commonplace. Baba used to say, „Take two Afghans who've never met, put them in a room for ten minutes, and they will figure out how they're related.”

Bloomsbury, 220.

orvosi_székfű>!

[H]e [Ali] always said a prayer when his son left thehouse.

56. oldal - Seven (Bloomsbury, 2018)

levendula>!

But it wasn't just that she'd found an audience for her monologues of illness. I firmly believed that if I had picked up a rifle and gone on a murdering rampage, I would have still had the benefit of her unblinking love. Because I had rid her heart of its gravest malady. I had relieved her of the greatest fear of every Afghan mother: that no honorable khastegar would ask for her daughter's hand. That her daughter would age alone, husbandless, childless. Every woman needed a husband. Even if he did silence the song in her.

page 155

Véda P>!

“There is only one sin. And that is theft… when you tell a lie, you steal someones right to the truth.”


Hasonló könyvek címkék alapján

L. J. Shen: Broken Knight
Alessandra Torre: The Ghostwriter
Colleen Hoover: November 9 (angol)
Kristin Hannah: Firefly Lane
Amy Harmon: Making Faces
Skye Warren: The Pawn
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls
Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely