Papírsárkányok 600 csillagozás

Hazatérés Afganisztánba
Khaled Hosseini: Papírsárkányok Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Afganisztán, ​70-es évek, a béke utolsó évei. Egy gazdag és egy szegény családból származó kisfiú együtt tölti gyerekkorát. Összekötik őket közös élményeik és kedvenc időtöltésük, a sárkányeregetés. Egy szörnyű esemény azonban örökre megváltoztatja a két fiú életét. Amir cserbenhagyja barátját, Haszant. A gondtalan gyerekkor ezzel véget ér. Amir hazájától távol, az Egyesült Államokban kezdi felnőtt életét, ám nem tud szabadulni egykori tette miatti bűntudatától. Visszatér a tálibok uralta háborús Afganisztánba. A megtépázott, vérzivatarok áztatta ország romjain végre jóváteheti azt, amit elrontott, és megszabadulhat a bűntudat és a fájdalom terhétől. A hol izgalmas, hol szívszorító fordulatokban bővelkedő regény tényfeltáró módon ábrázolja az afgán történelem nemzetiségi, vallási és társadalmi hátterét. Egy korábban a világ szeme elől eldugott ország népével és kultúrájával ismerkedhetünk meg, testközelben érezhetjük Afganisztánt, amely az új évezred világpolitikájának sarkpontjává… (tovább)

Eredeti mű: Khaled Hosseini: The Kite Runner

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Libri, Budapest, 2017
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332817 · Fordította: Vajda György
>!
Libri, Budapest, 2013
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102510 · Fordította: Vajda György
>!
Libri, Budapest, 2013
ISBN: 9789633103197 · Fordította: Vajda György

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Helyszínek népszerűség szerint

Amerikai Egyesült Államok · Kabul


Kedvencelte 175

Most olvassa 43

Várólistára tette 368

Kívánságlistára tette 252

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
eme P
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Nos, hát akkor… szembe az árral (vagy a széliránnyal).
Színes papírsárkány tánca az égen. Szívet-szemet gyönyörködtető, még akkor is, ha borús ég alatt cikázik. A zsinór azonban, amely a földi realitáshoz köti, túl vékony és bizonytalan kezek fogják. A sárkány túl magasra száll, egyet rándít a zsinóron, és hopp, eltűnik a szemünk elől. Volt-nincs, mint a mesében.
Ez az első, és azóta is fennálló benyomásom a regényről. Én határozottan amerikás módra megírt bestsellert, érzelmekre apelláló, számos klisével és közhellyel dolgozó, a giccs határát súroló, néha átlépő (tan)mesét olvastam. Mesét apa és fiú kapcsolatáról, barátságról, bűnről és bűntudatról, elmulasztott lehetőségekről, döntésekről, önazonosságról, megtérésről. Mesét úgy cselekményvezetésben, mint karakterábrázolásban. Mesét a motívumok kibontásában, csodás véletlenek és egybeesések halmozásában. Mesét a sors igazságszolgáltatásásról és a megváltás ígéretéről.
Amir története lehetne földrajzi-politikai kontextustól független példázat is (megkövetem a rajongókat, de muszáj kimondanom: amolyan coelhós út a megvilágosodás és megváltás felé), ám az afgán közelmúlt miliőjébe helyezve többet ígér. Az más kérdés, hogy ezt a többet nem igazán tudja megvalósítani.
Bár a társadalmi és vallási ellentétek és az ezeken való felülemelkedés nehézségei, a monarchia bukása, az oroszok/szovjetek bevonulása, a tálibok hatalomra jutása, a menekülések mind-mind helyet kapnak a regényben, mégsem áll össze az afgán társadalom vagy a politikai változások igényesebb, mélyebb összefüggéseket is megvilágító rajza. Maradunk a felszínen lebegő jelzéseknél, annak ellenére, hogy Amir és Hasszan alakja, sorsa általánosítható, jelképesen is értelmezhető, és ezáltal az egész afgán társadalom és nem csak az egyes ember számára teszi érvényessé a példázatot.

Nem békültem ki a karakterábrázolással sem, hiszen többdimenziós alakokról, jellemfejlődésről, talán Amir kivételével, nem nagyon beszélhetünk. A jók szinte emberfelettien jók, a rosszak meg emberalattian azok. Hasszan (és apja) a hűséges szolga odaadásával, feltétlen szeretetével és önfeláldozásával ajándékozza meg urát, erkölcsi tartásuk megrendíthetetlen. Aszef, a tipikus főgonosz, akit a lehető legkülönfélébb bűnök terhelnek, aki elől nincs szabadulás, és aki folyamatosan visszatér a főszereplők életében spoiler. Amir egy alapjában jó, ám tévelygő ember, akit állandó bűntudat kísér, aki apja bűnéért is vezekel, spoiler

Teljesen nyugati nézőpontú, hollywoodi sztori afgán díszletekkel, tele annyi előreutaló mozzanattal, hogy alig marad meglepetés az olvasó számára. Ami a narrációt illeti, a regény három kiemelt dologra reflektál: irónia, klisék és lyukak a történetben. Az előbbit hiába kerestem, az utóbbiakból viszont volt bőven.
Bár egyértelmű az elbeszélő érzéke a részletekre való figyelés és a lélektani megközelítés iránt, érthetetlen számomra, miért nem sikerült túllépni a klisékre és a véletlenekre való építkezést, a romantikus megközelítést, amely meghatározó vonása a regénynek.
Lehetett volna ez jobb is, ha…

4 hozzászólás
>!
Bla IP
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Egy profi módon megírt, lélekbe markoló regény egy afganisztáni menekülttől, mai népszerű nevén migránstól gyermekkortól felnőttkorig, amelyet én itt Magyarországon olvasok, miközben nem fenyegeti feleségemet, lányomat megerőszakolás, molesztálás, engem sem kirablás, a kerítések védelmében legfeljebb lekávézhatom a pólómat, pedig lenne itt hely dolgozni, megélni, akár a betöltetlen álláshelyekre, akár az odahagyott volt szovjet laktanyákra gondolok, amit akár a betelepülők maguk a két kezükkel újíthatnának fel, de a regény barátságról, családról, kiállásról bátorságról szól, s csak az vetheti rá a hollywoodi kliséket felhasználó, közhelyes, érzelmekre apelláló megállapítást, aki saját életében nem tapasztalta ugyan azokat a közhelyes szituációkat, amikor döntenie kellett: gyáva lesz, vagy bátor, elvhű, vagy megalkuvó… S igen, az ehhez hasonló emlékezetes döntések és tettek hatásai életünk végéig elkísérnek.
Tehát összefoglalva: nagyon aktuális, tán időtlen könyv egy elsőkönyves alkotótól, aki Afganisztán emberi, társadalmi, vallási problémáit is hűen bemutatva igazán maradandót alkotott.

>!
mate55
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Szépség. Igen, szépséget érzek. Gyűlölet. Igen, gyűlöletet, a megtörténtek miatt. Szorongás. Igen, olyan szorongást, amely megfélemlít bárhová is megyek, a valósággal, a csodával és a szépséggel együtt. Mert a „sárkányok” nem csak a fellegekben küzdenek. Ez a könyv, az a fajta könyv, amely újra értékeli az „Ön” értékeit. Ez a könyv emlékeztet arra, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy olyan országban élek, ahol nem tapasztaltam meg a hadviselés és a terrorizmus brutalitását. Egy véget nem érő üzenet, az árulás a megváltás magával ragadó, érzelmes történetéről, amely (úgy gondolom), hogy kis reményt adhat a szereplők jövőbeli életének, és talán a háború sújtotta Afganisztánnak is. És újra szépséget érzek. Szeretem minden magasságával és mélypontjával együtt. Insallah, ahogy az afgánok mondják: Ha Isten is úgy akarja.

6 hozzászólás
>!
csgabi MP
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Nem véletlenül tartott fél évig ennek a könyvnek az elolvasása. Annyira fájt, hogy el sem tudom mondani. A könnyeim elhomályosították a látásomat, és le kellett tennem. És mivel így hatott rám, egyszerre nem is voltak képes sokat olvasni belőle.
Az első kb. 4/10-ét villámgyorsan elolvastam, abban nem volt hiba, pár nap alatt befaltam. Csakhogy utána jött a kötet nehezebbik része. Azt hiszem, azért is haladtam vele lassan, mert féltem, mi lesz a vége…
Szerettem/szeretem ezt a könyvet.
Bárcsak mindenki elolvasná.

3 hozzászólás
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Nem gondoltam volna, hogy ennyire a részemmé válik, ennyire benne élek majd.
Érdekesnek találtam, hogy a címre utalás nem csak valóban egy utalás volt, mint nagyon sok könyvben, hanem a kezdettől a végéig végigkísérte a cselekményt.
A valódi politikai híreken kívül nem sokat tudtam az országról, tényleg csak a tálibok híre keveredik ki a nagyvilágba, ami ugye, nem éppen teszi szerethetővé őket.
Kicsit erre is számítottam, illetve féltem, hogy nagyon belekeveredik a politika a történetbe, de szerencsére nem.
Olyan tanulságokat kaptam emberségből, embertelenségből, hogy míg élek, nem fogom feledni.
Olyan mély lelki történésekből kellett vizsgázni, amiket szinte meg sem tudok fogalmazni, pedig ez ritkán szokott előfordulni. A barátság, ami ugye, mint tudjuk, vér általi kapcsolatot is jelöl, a szakítás, a vágy az újramegtalálásra, borzalmas, egyszerűen fájdalmas.
Mindenesetre újra és újra megtapasztalhattam, hogy „szavakkal könnyebb sebeket ütni, mint gyógyítani”, hogy ami fáj, az életünk végéig fájni fog. Mondhatnám, hogy vigyázzunk, kit és mivel bántunk meg, de ezek üres szavak, az élet nem így működik. Mindenesetre vigyáznunk kellene kapcsolatainkra, mert egyszer, és záros határidővel élünk.
Annyira szép könyv, hogy fáj. De nnnagyon, sőt ddde nagyon szeretem!
Köszönet @shadowhunter1975-nek érte!

4 hozzászólás
>!
Youditta
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Csodás könyv. Hús-vér szereplők, fájdalmas és szép jelenetek, kőkemény emberi sorsok, afgán világ, háború, gyönyörű barátság, amit sok fájdalom tarkít, és még sok-sok papírsárkány, aminek szerepe is van, nem csak a könyvnek a címe. Annyi minden van ebben a történetben, amitől lehetne giccses, de Hosseini magasan megugrotta azt a lécet, ami ezen túl mutat. Nagyon tetszett, hogy végre egy főszereplő, aki nem magába szerelmes, hanem meglátja (persze sok hiba után), hogy mennyire önző és furcsa is volt, főként gyermekkorában, mikor ő imádat tárgya volt több ember szemében is, de neki az édesapja szeretete kellett mindenek felett. Főszereplőnk bizony sokszor volt gyáva, egy szem gyermekként elkényeztetve, magas lóról beszélve, olykor unszimpátiát is válthatna ki, ha nem lenne gyerek még. Legjobb barátja Haszan sosem volt gyáva, ha főhősünket kellett megvédeni. Főhősünk is kap egy új esélyt, hogy bizonyíthassa rátermettségét, hogy az azóta eltelt idő felvértezte-e, hogy tud-e élni a lehetőséggel, le tudja-e róni a múltbeli hibákat? Azt Hosseini elmeséli nekünk, de az út nagyon rögös és hosszú, hogy van-e boldogság az út végén? Lehet.
Még annyit, hogy természetesen Haszan volt a kedvencem a történetben, mindenkinek legalább egy ilyen barátot kívánok!

>!
Nefi P
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Életünk során sok történetet hallunk, olvasunk, látunk. Van közte fikció és van, ami megtörtént. Van, amelyik valakinek az igazsága, valakinek/valakiknek a története, az élete.
Lehet, hogy ez a könyv nem történt meg, de sajnos tartok tőle, hogy megtörténhetett, vagy megtörténhetnek ennél durvább dolgok is. Sokan írták, hogy sablonos, hogy klisés…. Lehet. De nekem nem volt az. Életem során sokat tanultam erről az országról, de azt gondolom, semmit sem tudok. Itt nem szent semmi, nincs tabu, nincs tisztelet senki és semmi iránt. Érdekek vannak, és káosz. Nekem nem volt klisés, vagy sablonos, nem éreztem benne azt, hogy az író eladja a lelkét a pénzért”, de éreztem mélyen fekvő kiírhatatlan és megérthetetlen fájdalmat, egy nép és egy ország romjaira visszatekintve. Torokszorító, gyomorszorító, néhol gyomorforgató… elgondolkodtató, és csak hálaimákat tudtam rebegni az ég felé közben, hogy nem oda születtem.
Fogok még Hosseinitől olvasni, de nem most… majd egyszer.

4 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Szívszorító érzés olvasni, és ez az érzés az elejétől, egészen az utolsó oldalig végigkíséri a történetet, és még később sem enyhül. Rád telepszik egy dühbe ágyazott keserűség, amit nem tudsz lerázni magadról. Mindez ellenére egy letehetetlen olvasmány.
Megnyerő, lebilincselő, szívszaggató.
Zseniális alkotás. Örök, és maradandó élmény!
Ajánlom mindenkinek.

>!
szallosas P
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Úgy sodort magával a törtènet, ahogy a szèl viszi magával a papírsárkányokat!

>!
Tilla
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Egyszerű, szép, élethű, cirádáktól mentes mondatokból áll a regény, végig olyan érzésem volt, mintha az elbeszélő velem szemben ülne egy fotelban, bort kortyolgatva, szomorúan távolba néző tekintettel, míg én a díványon kucorodom és hallgatom, ahogy meggyónja gyerekkorát és keresi a feloldozást.
Az európai ember talán el sem tudja képzelni, hogyan képes egy jó úton haladó civilizáció úgy megbotlani, hogy száz évekkel korábbi valójában találja magát egyszerre. Előbb a szovjetek, majd (és főleg) a tálibok úgy elzárták a világ szeme elől Afganisztánt, hogy akár egy másik bolygón is lehetne. E könyvnek köszönhetően jó dolog belemélyedni egy más kultúrába, sokkal közelebb hozza, mint egy sokadik híradás a tévében a tálibok robbantásairól.
Külön értékeltem, hogy a könyv végén nem rendeződik el minden.
Tessék elolvasni minél többen, megéri.


Népszerű idézetek

>!
Anniennke

Fájdalom ezt kimondani – mondta vállat vonva. – De jobb, ha az igazság fáj, mint ha a hazugság vigasztal.

66. oldal

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

>!
Anniennke

A gyerekek nem kifestőkönyvek. Nem lehet olyan színűvé változtatni őket, amilyenre akarjuk.

30. oldal, 3. fejezet

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

1 hozzászólás
>!
hársvirág

Fontold meg jól ezt: akinek nincs lelkiismerete, akiben nincs jóság, az szenvedni sem tud.

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

>!
Cheril 

Nagyon sok gyerek van Afganisztánban, de nagyon kevés gyerekkor.

331. oldal Papírsárkányok

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

>!
stippistop SMP

Van egyáltalán boldog vég?
Végtére is az élet nem egy indiai film. Zendegi migzara, ahogy az afgánok szeretik mondani: az élet megy tovább, nem törődik az elejével, a végével, kamjabbal, nakammal, válsággal, lelki megtisztulással, csak ballag előre, mint egy poros karaván.

372. oldal

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Kapcsolódó szócikkek: élet
1 hozzászólás
>!
robinson P

Van rá mód, hogy újra jók legyünk.

10. oldal

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

>!
Anniennke

(…) azon elmélkedtem, hogy talán így sarjad ki a megbocsátás: nem a megvilágosodás fanfárjával, hanem a fájdalom egyszer csak fogja a sátorfáját, és az éj közepén köszönés nélkül eloldalog.

374. oldal

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
1 hozzászólás
>!
winrudi

– Ha megölsz valakit, ellopsz egy életet – magyarázta Baba. – Ellopod a felesége jogát arra, hogy férje legyen, a gyerekeitől elrabolod az apjukat. Ha hazudsz, ellopod valakinek az igazsághoz való jogát. Ha csalsz, ellopod a becsületességhez való jogot.

28. oldal, 3. fejezet (Libri, 2013)

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

>!
robinson P

Mert a történelem örökségén nem könnyű felülemelkedni. Akárcsak a vallási különbözőségen.

33. oldal

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba

2 hozzászólás
>!
robinson P

Az egyetlen dolog, amiből több folyt, mint a teából, az afgán pletyka volt.

148. oldal

Khaled Hosseini: Papírsárkányok Hazatérés Afganisztánba


Hasonló könyvek címkék alapján

Nadia Hashimi: Kövek és gyöngyök
Atiq Rahimi: Türelemkő
Fabio Geda: A tengerben élnek krokodilok
László Emília: Afgán ételek
Yasmina Khadra: Kabul fecskéi
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a véletlen