Egyezer ​tündöklő nap 134 csillagozás

Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Afganisztán, 80-as évek. A perzsa kultúra egykori bölcsőjének életét ellehetetleníti a terror és a háború. Két nő: Marjam és Leila. Marjam a társadalomból kivetett törvényen kívüliként születik, s kamaszkorában még azt a kevés szeretetet is megvonja tőle a sors, amit gyerekként még megkapott. Leilára akár boldogság is várna, ha életét nem forgatná fel mindenestől a véres háború. A két nőt közel hozza egymáshoz a szenvedés és a szeretett emberek elvesztése, sorsuk összefonódik a kegyetlen férfivilágban. A Papírsárkányok című világhírű regény szerzője az afgán történelem harminc évnyi krónikájába ágyazza a szívszorító történetet szeretetről, szerelemről és egy hihetetlen tettekre sarkalló önfeláldozó barátságról. Khaled Hosseini új regényében megdöbbentő képet fest a tálib uralom alatt sínylődő Afganisztánról, miközben páratlan érzékenységgel ábrázolja a női sorsokat.

Megjelent Ezeregy tündöklő nap címmel is.

Eredeti mű: Khaled Hosseini: A Thousand Splendid Suns

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Libri, Budapest, 2017
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332596 · Fordította: Bobory Dóra
>!
Libri, Budapest, 2014
480 oldal · ISBN: 9789633104422 · Fordította: Bobory Dóra
>!
Libri, Budapest, 2014
428 oldal · ISBN: 9789633105054 · Fordította: Bobory Dóra

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Leila · Marjam · Náná · Faizollah molla · Rasid

Helyszínek népszerűség szerint

Afganisztán · Kabul


Kedvencelte 31

Most olvassa 12

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
tmezo P
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Nehéz bármit is nyilatkozni erről a könyvről. Megható és borzasztó is. A nők szerencsétlen sorsa és elnyomása mindkét érzést kiváltja belőlem. A hosszú időszak, amit a történet körbeölel, nagyon kegyetlen. Számomra sok újdonságot tartalmazott az Afganisztánban lezajlott eseményekről. Amíg az ember nem olvas komolyabban utána, nem is biztos, hogy megért mindent. Nagyon sok információt kaptam, de volt számomra egy, ami szinte hihetetlennek hatott, hogy ezért kellett háborúzni (?), és annyi ártatlan embert tönkretenni.
A főhősök élete rettenetes. Tudjuk, hallunk róla, kicsit ismerjük a nők elnyomásáról, bántalmazásáról szóló történeteket, de ezt, így, oldalról-oldalra, borzalmas volt olvasni. Rajtam a hideg futkosott. Nagyon jól megírt, érzékletes történet.

2 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az érzelmes történeteket.
Nem egy eget rengetően különleges történet, nincs túlzás, nincs szélsőség, mégis olyan gyönyörű, szívmelengető érzéssel töltötte tele az író, hogy öröm olvasni a mondatait.
http://zsuolvas.blogspot.hu/2016/09/khaled-hosseini-egy…

>!
mate55
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Nemcsak könnyel, tűzzel is „világít”. Rendkívüli kortárs (társadalmi) dokumentum, amely az afgán történelmet fedi le a szovjet háború előtt, a tálibok szabályai után. Ebből az időszakból eredő agresszió, a nőkkel szembeni (elkerülhetetlen) erőszakot eredményezte. Hosseini megváltja Afganisztán egészét a két nő emberiségének bemutatásával. Bár a könyvben sok a veszteség és fájdalom, az író mégsem engedi meg, hogy a történet érzelmi hangzása melodráma lehessen. Úgy éreztem, hogy üzenete nem a brutalitás vagy a depresszió, hanem inkább a remény és az emberi szellem keménysége, az erőnek és a méltóságnak tökéletes összefoglalása. Elborzadok az erőszak bármely formájától mégis „éltem és lélegeztem” ezt a történetet.

>!
kellyolvas P
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Sokat gondolkodtam azon, miért ennyire népszerű a szerző, és miért tud engem is a fotelhez ragasztani, Európa közepén, egy viszonylag egyenlő társadalomban élve? Mi az, ami megfog a történeteiben, és magammal viszem a lelkemben örökre a mondanivalóját? Mindig ugyanoda lyukadok ki, az emberi kapcsolatokhoz. Az És a hegyek..-ben a testvéri kapcsolat volt az, ami megérintett, ebben a regényében pedig főképp a szülő-gyermek kapcsolatok. Csodás volt olvasni Marjam és Leila kapcsolatának változásáról, mindketten rengeteget fejlődtek, amíg a gyűlölettől eljutottak az anya-lánya kapcsolat legőszintébb, legerősebb fokáig. Erőt és reményt adtak egymásnak, a legbrutálisabb helyzetekben is. A szerző számomra hihetetlen módon bele tudott bújni ennek a két nőnek a bőrébe, tökéletesen közvetítette a gondolataikat. Meggyőzött és megrendített. Megmutatta, milyenek ezek a nők, amikor elveszítenek mindent, fizikailag és érzelmileg lenullázódnak, mégis, együtt, szeretetet adva egymásnak, le tudják győzni a világot.
Az érzelmi hatás hátteréül egy európai számára teljesen idegen környezet szolgál. Egy ismeretlen világ, amiről sokan azt képzelik, hogy a burkák alatt egyforma, tanulatlan, sorsukat elfogadó nők vannak. Ez hatalmas butaság. Nem mentség, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen lehet oktatás nélkül felnőni, könyvek nélkül élni, szeretet nélkül házasodni. Ki sem lépni az utcára férfi kíséret nélkül?
Kegyetlenül nehéz volt olvasni a könyv háborúval kapcsolatos részeit. Itt süvítenek a rakéták és robbannak a bombák, életeket oltva ki. Még kevésbé elviselhető szembesülni a tálibok tetteivel. Ami pusztítást véghezvittek ebben az országban azt nem lehet kifejezni. Nem tudok indulatok nélkül írni róluk, az emberiség legalja ez a népség. Több ezer éves történelmi értékek vesztek oda.
Nem tudom eléggé kiemelni és méltatni, mennyire gyönyörű az írásmód, mennyire kidolgozottak a karakterek. A történet szerelmi szála keserédes, nagyon megszerettem Leila és Tárik párosát, de nem rajtuk van a hangsúly. Minden elismerésem a szerzőé, aki már az első regényével is elérte, hogy a világ olvasó emberei más szemmel nézzenek Afganisztánra. Ebben a regényben azt is elérte nálam, hogy tisztelegjek az afgán nők ereje előtt. A világnak észre kell vennie és segítenie kell a sok millió afgánnak, akik a környező országok menekülttáboraiban élnek!
Szívemből ajánlom ezt a könyvet minden felnőtt olvasónak.

2 hozzászólás
>!
jehuka P
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Valószínűleg az én készülékemben (is) van a hiba, de nem sikerült kellőképpen ráhangolódnom a történetre. Ennél többet vártam. Könnyeket. Hányingert. Dühöt. Katarzist. Persze többször elborzadtam olvasás közben, mik megtörténhetnek a világban, milyen életre kényszerítik a nőket még a mai napig is, próbáltam együtt érezni ezzel a két asszonnyal, de valami áthatolhatatlan akadályba ütköztem. Talán a regény túlságosan is tényszerű, semleges írásmódja az oka, vagy csak éppen nem voltam eléggé befogadó állapotban? Nem tudom, de nem érte el a várt hatást.
Ezen kívül hiányoltam egy átfogóbb ábrázolást a korról, a politikai- társadalmi viszonyokról – jöttek mentek a rezsimek, de igazán nem tudtam meg róluk semmi újat.
Mindez nem jelenti azt, hogy nem tetszett. Csak elmaradt a katarzis.

>!
dianna76 P
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Habár érdeklődve kezdtem neki a könyvnek, mégsem gondoltam, hogy ennyire fogja olvastatni magát. Szerettem Marjam gyermekkorát, az apjához és anyjához fűződő viszonyát olvasni. Ahogy felnőtté, éretté kellett válnia, szörnyű volt. Az, hogy Afganisztánban milyen elnyomott életet élhet csak egy nő, egy asszony, az egy dolog. De a brutalitás, amit kaphat egy férfitől… Elszörnyedtem, de nagyon. Ezt leszámítva szívesen merültem bele ebbe a részbe is. Aztán jött Leila, a szintén sajnálatra méltóvá váló sorsával. A két női sors összefonódásának mikéntjén nagyon meglepődtem. Valami másra számítottam. Nagyon tetszett, hogy összefogtak a bajban, s együtt próbáltak változtatni a kegyetlen sorsukon. A történet vége pedig teljesen meglepett.
Szép történet volt, női sorsról, összefogásról, szeretetről, gyűlöletről, és a kegyetlen háborúskodásról. Maga a kiadás pedig nagyon ízléses. Ezzel teljes lett a Hosseini sorozatom.

>!
Libri, Budapest, 2014
480 oldal · ISBN: 9789633104422 · Fordította: Bobory Dóra
>!
korkata
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Ez a könyv tele van borzalommal. A háború, a női nem semmibevétele, a tálibok hatalma mind nehezen emészthető. Belegondolni is rossz, hogy nők ilyen körülmények között élnek. Nem tudom, hogy el tudnék-e viselni ennyi fájdalmat, megaláztatást. A legszomorúbb, hogy bár a történet fikció, de sajnos valóság alapja van. Ez a lelki és fizikai terror könnyeket csalt a szemembe. És mindig csak rosszabb jött. Olvasás közben úgy éreztem, hogy nincs kiút. Ennyi kegyetlenséget ép ésszel nem lehet kibírni.
A két nő barátsága csodálatos. Nehéz életük van, nehezen indul a kapcsolatuk. Mégis ez a kapcsolat megvillant egy kis reményt, hogy ketten együtt hátha túlélik ezt a rengeteg szenvedést.

>!
Habók P
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

„– Jegyezd meg, amit most mondok, jól jegyezd meg: mint az iránytű, ami mindig észak felé mutat, úgy találja meg a férfi vádló ujja is a nőt. Mindig. Ezt sose feledd, Marjam.” Ez a mondat szinte mottója a könyvnek. A két asszony szenvedéseiről szóló történetnek. Mert szenvednek ők a megszállás, a polgárháború, a tálibok rémuralma miatt is, de legtöbb szenvedést a család férfitagjai okozzák (bár van kivétel). És könnyen mondom én, hogy de miért tűrik el? – hát azért, mert nem tehetnek mást. És ez a könyv ezzel szembesít brutálisan. És hogy miért olvastam mégis? Mert hiába vérlázító és felháborító, mégis megható, mert derűs, mert a végén felcsillan a remény.

>!
Zsoofia
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Mint az iránytű, ami mindig észak felé mutat, úgy találja meg a férfi vádló ujja is a nőt. Mindig.

Ha a szívemre hallgatok, akkor ez a könyv öt csillagot kapna, mert az ábrázolt kultúra (és az érezhető szeretet a haza iránt), a nők széles érzelmi skálája (pl Marjam kezdeti féltékenysége Leila iránt) és a történet tragédiája megérdemelné. De néha a józan eszem fölém kerekedik. És a fülembe súgja, hogy a férfiakra ráfért volna még egy kis karaktermélyítés. Hogy a dupla perspektívájú történet, bár remekül bemutatta a két női főszereplő anya-lánya kapcsolatát, közben nem tudott igazi fejődést prezentálni. Hogy bár hiába van ez besorolva szépirodalmi műnek, ahhoz faék egyszerű a története és a szimbolikája is minimális. Hogy ezt a történetet rengetegen megírták már máshogy is.

De a felsorolt értékekért érdemes volt elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
tmezo P

         Meg nem számolhatni Kabul háztetőin a
         csillámló holdakat,
         Sem az ezernyi tündöklő napot, melyek fa-
         lai mögött megbújnak.

215. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kabul
>!
Zsó917

Eszébe jutott, hogy Náná egyszer azt mondta, minden egyes hópihe egy megbántott nőt jelent valahol a világban. Hogy minden sóhaj felszáll az égbe, ott felhőkbe gyűlik, ami aztán apró darabokra törik, és a darabok csendesen lehullnak az emberekre.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Náná
>!
mate55

A babában végbemenő legapróbb változások is elbűvölték, és minden, amit tett, fantasztikus minősítést kapott.

>!
Sheeana

– Jegyezd meg, amit most mondok, jól jegyezd meg: mint az iránytű, ami mindig észak felé mutat, úgy találja meg a férfi vádló ujja is a nőt. Mindig. Ezt sose feledd, Marjam.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marjam · Náná
>!
mate55

Ahonnan én jövök, ott az asszony arca csak a férjét illeti meg.

>!
tmezo P

A közlekedési lámpáknál az autók ablakából arcok hajolnak ki és néznek felfelé a lehulló puhaságra. Mi olyan megigéző az évszak első havazásában? merengett Marjam. Talán a lehetőség, hogy ennyire tiszta, érintetlen dolgot láthatnak? Megragadhatják az új évszak, egy új kezdet tünékeny báját, mielőtt megtiporják és elrontják?

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: havazás · Marjam
>!
Zsó917

De Marjam leginkább Leila szívében él, ahol ezernyi nap szétrobbanó fényességével ragyog.

463. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leila · Marjam
>!
tmezo P

Marjam most már megértette, micsoda áldozatokra képes egy anya. Az elegancia hamar odalesz.

320. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áldozat · anya · elegancia · Marjam
>!
Sheeana

– Mi értelme lenne iskolába járatni egy olyan lányt, mint te? Mintha köpőcsészét fényesítene az ember. Egyébként se lehet semmi használhatót tanulni az iskolákban. Egyetlenegy, csupán egyetlen készség van, amire egy magunkfajta nőnek szüksége van, azt pedig iskolában nem tanítják. Nézz csak rám.
– Nem kellene így beszélned vele, gyermekem – szólt Faizollah molla.
– Nézz csak rám.
Marjam ránézett.
– Egyetlen készség. Az pedig a tahammol. A kitartás.
– Kitartás mihez, Náná?
– Amiatt ne fájjon a fejed – felelte Náná. Mindig adódik majd valami.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Faizollah molla · kitartás · Marjam · Náná
>!
tmezo P

Nem volt szitkozódás, nem volt sikoltozás, nem volt könyörgés, sem csodálkozó kiáltások, csak a verés és megveretés következetes folyamata, a dobbanások, ahogy valami kemény ismételten a húsba csap, valami, valaki tompa puffanással a falnak csapódik, és ruha hasadása. Időről időre Leila futó lépteket hallott, egy néma üldözést, felboruló bútorok, összetörő üveg hangját, majd újra a pufogást.

300. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leila

Hasonló könyvek címkék alapján

Steven Pressfield: Az afgán hadjárat
Isabel Allende: Kísértetház
Ryszard Kapuściński: A császár
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Wilhelm Hünermann: Szerzetes a farkasok között
Tusnády László: Sorrento költője
Laczkó Géza: Német maszlag, török áfium
Edward Bulwer-Lytton: A diktátor
Jonathan Kirsch: Mózes élete
Edward Bulwer-Lytton: Rienzi I-II.