Egyezer ​tündöklő nap 246 csillagozás

Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Afganisztán, 80-as évek. A perzsa kultúra egykori bölcsőjének életét ellehetetleníti a terror és a háború. Két nő: Marjam és Leila. Marjam a társadalomból kivetett törvényen kívüliként születik, s kamaszkorában még azt a kevés szeretetet is megvonja tőle a sors, amit gyerekként még megkapott. Leilára akár boldogság is várna, ha életét nem forgatná fel mindenestől a véres háború. A két nőt közel hozza egymáshoz a szenvedés és a szeretett emberek elvesztése, sorsuk összefonódik a kegyetlen férfivilágban. A Papírsárkányok című világhírű regény szerzője az afgán történelem harminc évnyi krónikájába ágyazza a szívszorító történetet szeretetről, szerelemről és egy hihetetlen tettekre sarkalló önfeláldozó barátságról. Khaled Hosseini új regényében megdöbbentő képet fest a tálib uralom alatt sínylődő Afganisztánról, miközben páratlan érzékenységgel ábrázolja a női sorsokat.

Megjelent Ezeregy tündöklő nap címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Libri, Budapest, 2017
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332596 · Fordította: Bobory Dóra
>!
Libri, Budapest, 2014
480 oldal · ISBN: 9789633104422 · Fordította: Bobory Dóra
>!
Libri, Budapest, 2014
428 oldal · ISBN: 9789633105054 · Fordította: Bobory Dóra

1 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Marjam · Leila · Náná · Faizollah molla · Rasid

Helyszínek népszerűség szerint

Afganisztán · Kabul


Kedvencelte 62

Most olvassa 19

Várólistára tette 170

Kívánságlistára tette 134

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

tmezo P>!
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Nehéz bármit is nyilatkozni erről a könyvről. Megható és borzasztó is. A nők szerencsétlen sorsa és elnyomása mindkét érzést kiváltja belőlem. A hosszú időszak, amit a történet körbeölel, nagyon kegyetlen. Számomra sok újdonságot tartalmazott az Afganisztánban lezajlott eseményekről. Amíg az ember nem olvas komolyabban utána, nem is biztos, hogy megért mindent. Nagyon sok információt kaptam, de volt számomra egy, ami szinte hihetetlennek hatott, hogy ezért kellett háborúzni (?), és annyi ártatlan embert tönkretenni.
A főhősök élete rettenetes. Tudjuk, hallunk róla, kicsit ismerjük a nők elnyomásáról, bántalmazásáról szóló történeteket, de ezt, így, oldalról-oldalra, borzalmas volt olvasni. Rajtam a hideg futkosott. Nagyon jól megírt, érzékletes történet.

2 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az érzelmes történeteket.
Nem egy eget rengetően különleges történet, nincs túlzás, nincs szélsőség, mégis olyan gyönyörű, szívmelengető érzéssel töltötte tele az író, hogy öröm olvasni a mondatait.
http://zsuolvas.blogspot.hu/2016/09/khaled-hosseini-egy…

mate55 P>!
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Nemcsak könnyel, tűzzel is „világít”. Rendkívüli kortárs (társadalmi) dokumentum, amely az afgán történelmet fedi le a szovjet háború előtt, a tálibok szabályai után. Ebből az időszakból eredő agresszió, a nőkkel szembeni (elkerülhetetlen) erőszakot eredményezte. Hosseini megváltja Afganisztán egészét a két nő emberiségének bemutatásával. Bár a könyvben sok a veszteség és fájdalom, az író mégsem engedi meg, hogy a történet érzelmi hangzása melodráma lehessen. Úgy éreztem, hogy üzenete nem a brutalitás vagy a depresszió, hanem inkább a remény és az emberi szellem keménysége, az erőnek és a méltóságnak tökéletes összefoglalása. Elborzadok az erőszak bármely formájától mégis „éltem és lélegeztem” ezt a történetet.

pjutko>!
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Hosseiniben nem lehet csalódni!

Két sorsüldözött nő története fonódik össze ebben a regényben az afgán háború idején…hihetetlen, hogy van/volt még ilyen a 20. század végén, a 21. elején…! És feltételezem, nem csak ez a két nő él/élt ilyen helyzetben; feltételezem, még ma is tart Afganisztánban (is) a nők kiszipolyozása mind fizikai-, mind lelki értelemben.

Egy percig sem untam Hosseini történetét, annyira lebilincselően ír!

Dawnofmyth>!
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Nehéz erről írni, mert kiveri jó pár helyen a biztosítékot. Nagyon sajnáltam a főszereplőt, hogy a szülei hibájának következményeként, ilyen életre lett kárhoztatva. Igazából mindkét lányt sajnáltam. Borzasztó a gondolat is, hogy ilyen és még ennél rosszabb dolgok a valóságban is vannak. Nem csak az ilyen kényszerházasságokra gondolok, hanem a háború szörnyűségeire is. Mindezek ellenére, nagyon vitt magával a történet, szerettem volna ha… de végül másképp lett.

kellyolvas P>!
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Sokat gondolkodtam azon, miért ennyire népszerű a szerző, és miért tud engem is a fotelhez ragasztani, Európa közepén, egy viszonylag egyenlő társadalomban élve? Mi az, ami megfog a történeteiben, és magammal viszem a lelkemben örökre a mondanivalóját? Mindig ugyanoda lyukadok ki, az emberi kapcsolatokhoz. Az És a hegyek..-ben a testvéri kapcsolat volt az, ami megérintett, ebben a regényében pedig főképp a szülő-gyermek kapcsolatok. Csodás volt olvasni Marjam és Leila kapcsolatának változásáról, mindketten rengeteget fejlődtek, amíg a gyűlölettől eljutottak az anya-lánya kapcsolat legőszintébb, legerősebb fokáig. Erőt és reményt adtak egymásnak, a legbrutálisabb helyzetekben is. A szerző számomra hihetetlen módon bele tudott bújni ennek a két nőnek a bőrébe, tökéletesen közvetítette a gondolataikat. Meggyőzött és megrendített. Megmutatta, milyenek ezek a nők, amikor elveszítenek mindent, fizikailag és érzelmileg lenullázódnak, mégis, együtt, szeretetet adva egymásnak, le tudják győzni a világot.
Az érzelmi hatás hátteréül egy európai számára teljesen idegen környezet szolgál. Egy ismeretlen világ, amiről sokan azt képzelik, hogy a burkák alatt egyforma, tanulatlan, sorsukat elfogadó nők vannak. Ez hatalmas butaság. Nem mentség, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen lehet oktatás nélkül felnőni, könyvek nélkül élni, szeretet nélkül házasodni. Ki sem lépni az utcára férfi kíséret nélkül?
Kegyetlenül nehéz volt olvasni a könyv háborúval kapcsolatos részeit. Itt süvítenek a rakéták és robbannak a bombák, életeket oltva ki. Még kevésbé elviselhető szembesülni a tálibok tetteivel. Ami pusztítást véghezvittek ebben az országban azt nem lehet kifejezni. Nem tudok indulatok nélkül írni róluk, az emberiség legalja ez a népség. Több ezer éves történelmi értékek vesztek oda.
Nem tudom eléggé kiemelni és méltatni, mennyire gyönyörű az írásmód, mennyire kidolgozottak a karakterek. A történet szerelmi szála keserédes, nagyon megszerettem Leila és Tárik párosát, de nem rajtuk van a hangsúly. Minden elismerésem a szerzőé, aki már az első regényével is elérte, hogy a világ olvasó emberei más szemmel nézzenek Afganisztánra. Ebben a regényben azt is elérte nálam, hogy tisztelegjek az afgán nők ereje előtt. A világnak észre kell vennie és segítenie kell a sok millió afgánnak, akik a környező országok menekülttáboraiban élnek!
Szívemből ajánlom ezt a könyvet minden felnőtt olvasónak.

2 hozzászólás
jehuka P>!
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Valószínűleg az én készülékemben (is) van a hiba, de nem sikerült kellőképpen ráhangolódnom a történetre. Ennél többet vártam. Könnyeket. Hányingert. Dühöt. Katarzist. Persze többször elborzadtam olvasás közben, mik megtörténhetnek a világban, milyen életre kényszerítik a nőket még a mai napig is, próbáltam együtt érezni ezzel a két asszonnyal, de valami áthatolhatatlan akadályba ütköztem. Talán a regény túlságosan is tényszerű, semleges írásmódja az oka, vagy csak éppen nem voltam eléggé befogadó állapotban? Nem tudom, de nem érte el a várt hatást.
Ezen kívül hiányoltam egy átfogóbb ábrázolást a korról, a politikai- társadalmi viszonyokról – jöttek mentek a rezsimek, de igazán nem tudtam meg róluk semmi újat.
Mindez nem jelenti azt, hogy nem tetszett. Csak elmaradt a katarzis.

Ditta P>!
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Nagyon megrázó könyv. Mostanában sok könyvet olvastam nehéz női sorsokról (valahogy a 80 országos kihíváshoz sorra ezek a könyvek találnak meg), így amikor elkezdtem olvasni ezt a könyvet, egy kicsit féltem is tőle, hogy megint egy szomorú történetbe csöppenek. Olvasni is szörnyű ezeket, miközben nap, mint nap hallja, olvassa, látja az ember a tv-ben, hogy ezek valós történetek, több millió nő mindennapjai. De erre nem voltam felkészülve. A könyv túl megy minden elképzelhető határon. Ezek a nők nem élnek, hanem mindennap reménytelenül, beletörődve sorsukba szenvednek egy olyan társadalomban, ahol őket nem tekintik embernek, de gyakran még élőlények sem.
A könyv első részében még képet kaphatunk arról, hogy régebben mennyire más volt a helyzet Afganisztánban. Hogy változott meg nem csak a nők, de az egész ország helyzete és sorsa a különböző külső és belső elnyomások alatt. Hogy pusztították el a háborúk és belső viszálykodások mind az ország, mind az emberek életét és értékeit. Hogy tud egy egész ország a XX. századból egyszercsak visszasüllyedni valami sötét és elképesztően kegyetlen állapotba. Ezt a változást látva még félelmetesebb az egész.

pikkupilvi P>!
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Hosseini második könyvét abszolválva, azt kell mondjam, az író tudja, hogyan fakasszon könnyeket. Nem képviseli az irodalom csúcsát, de olvasmányos stílusban vezet át Afganisztán bombáktól szaggatott harminc évén két küzdelmes sorsú nő szemével láttatva. Nem gondoltam volna, hogy a burkát, mint jótékonyan óvó leplet szívesen is lehet viselni.


Népszerű idézetek

tmezo P>!

         Meg nem számolhatni Kabul háztetőin a
         csillámló holdakat,
         Sem az ezernyi tündöklő napot, melyek fa-
         lai mögött megbújnak.

215. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kabul
Zsó917>!

Eszébe jutott, hogy Náná egyszer azt mondta, minden egyes hópihe egy megbántott nőt jelent valahol a világban. Hogy minden sóhaj felszáll az égbe, ott felhőkbe gyűlik, ami aztán apró darabokra törik, és a darabok csendesen lehullnak az emberekre.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Náná
Sheeana>!

– Jegyezd meg, amit most mondok, jól jegyezd meg: mint az iránytű, ami mindig észak felé mutat, úgy találja meg a férfi vádló ujja is a nőt. Mindig. Ezt sose feledd, Marjam.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marjam · Náná
mate55 P>!

A babában végbemenő legapróbb változások is elbűvölték, és minden, amit tett, fantasztikus minősítést kapott.

mate55 P>!

Ahonnan én jövök, ott az asszony arca csak a férjét illeti meg.

tmezo P>!

A közlekedési lámpáknál az autók ablakából arcok hajolnak ki és néznek felfelé a lehulló puhaságra. Mi olyan megigéző az évszak első havazásában? merengett Marjam. Talán a lehetőség, hogy ennyire tiszta, érintetlen dolgot láthatnak? Megragadhatják az új évszak, egy új kezdet tünékeny báját, mielőtt megtiporják és elrontják?

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: havazás · Marjam
Zsó917>!

De Marjam leginkább Leila szívében él, ahol ezernyi nap szétrobbanó fényességével ragyog.

463. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leila · Marjam
Zsó917>!

Meg nem számolhatni Kabul háztetőin a csillámló holdakat,
Sem az ezernyi tündöklő napot, melyek falai mögött megbújnak.

437. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kabul
tmezo P>!

Marjam most már megértette, micsoda áldozatokra képes egy anya. Az elegancia hamar odalesz.

320. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áldozat · anya · elegancia · Marjam
oregano>!

Talán méltó büntetés a szívtelenek számára, hogy csak akkor értsék meg, amikor már nem lehet semmit visszacsinálni.

ötvenedik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok
Kate Quinn: Alice hálózata
Margaret Mazzantini: Újjászületés
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Isabel Allende: Kísértetház
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Markus Zusak: A könyvtolvaj