Történetek ​Jabba palotájából (Történetek) 29 csillagozás

Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek Jabba palotájából

Az ikernap körül keringő Tatuin porviharos poklában él száz világ leggazdagabb gengsztere, egy roppant bűnszövetkezet ura, aki egy vad, emberevő szörnyeteget tart puszta szórakozásképpen (és hogy eltüntesse ellenségeit). Jabba, a hutt olyan dagadt és vészjósló, hogy mindenki rajta tréfálkozna – ha nem rettegne tőle. Katonák, kémek, bérgyilkosok, csavargók, fejvadászok és örömlesők gyűltek a palotájába, és minden látogatónak van egy története. Némelyikük még azt is megérheti, hogy elmesélje…

Eredeti mű: Kevin J. Anderson (szerk.): Tales from Jabba's Palace

Tartalomjegyzék

>!
Aquila, Debrecen, 1999
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634343546 · Fordította: Békési József

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
tantoaegyiptom
Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek Jabba palotájából

Szuper jó könyv! Szinte letehetetlen olvasmány és nagyon szórakoztató mű!

Hol is kezdjem?!
Na jól van! Először is Jabbával először a filmekben A Jedi visszatértben találkozhattunk. Őhájássága, ahogy hívják, egy nagy hájpacni, aki még váladékozik és gusztustalan is. Hű csatlósa a Búja Féreg, aki az udvaribolondja…. Ő is igazán visszataszító figura. De a legtöbb lény, aki a palotájában van, haszonleső életforma! :D Tehát a Star Wars 6. filmnél járunk és Jabba palotájába megy R2D2 és C-3PO. C-3PO mondja Artunak, hogy Jabbáról olyan rémtörténeteket hallani, hogy rögtön megsülne az egész áramköre is… És ez így van, a Hutt óriási gengszter a Tatuinon… A szerzők ettől kezdve nagyon klassz történeteket mesélnek el, amely a maffiózó lakhelyén történik! És minden kisregény szuper jól megírt alkotás! Én imádtam őket! ;)

A Rankor meséje sok mindenkit érdekel például. Most nem mesélem el a sztorit, de már ezért is érdemes beszerezni ezt a könyvet. Vagy ott van Boba Fett, a híres és rettegett fejvadász. Tőle csak kegyetlenségekre számíthat az ember! :D Vagy a tanácsadó Bib Fortuna, aki mindig áskálódik Jabba ellen! Hatalmat akar…! Vagy a B'omarr szerzetesek világa, akiket kitúrtak a saját kolostorukból. Igen, mert valóban Jabba palotája a B'omarr szerzetesek lakhelye… De ahogy meghal a Hutt, visszatérnek az alagsorokból, hogy újra birtokba vegyék a palotát.

Tehát sok jó történet íródott, a Star Wars rajongóknak ez egy kincsesbánya. Odáig vagyok ezért a könyvért, ezért az olvasásomat is a Tatuin bolygón folytatom. Most következik a Mos Eisley mesék! Remélem az is fantasztikus lesz! :)

így 5/5!

1 hozzászólás
>!
Saille P
Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek Jabba palotájából

Amikor elöször olvastam bele évekkel ezelőtt, unalmasnak találtam, mert fogalmam se volt róla ki kicsoda. Most viszont, bár csak egy novellát akartam elolvasni, hirtelen beszippantott és egy ültő helyemben kivégeztem a kötetet. A novellák szigorú időrendben szerveződnek egyetlen esemény, méghozzá Han Solo Jabba palotájából való kiszabadítása köré. Mindenféle-fajta írást találunk közte: humorosat és meghatót, romantikusat és ijesztőt, horrisztikusat és szadisztikusat…

Elképesztő gazdagságban tenyésznek az összeesküvések Jabba palotájában, csak ebben a pár napban vagy 15-16 formálódik Jabba körül. Vicces belegondolni, hogy ha Leia nem is öli meg, akkor is egyszerre megmérgezték, lelőtték, feldarabolták, leszúrták, felgyújtották és vagy kétszer fel is robbantották volna Jabbát. :D És akkor még ott van a rankor megmentése, Mara Jade nem nyilvános felbukkanása, a zenészek, akik eredetileg „a” kantinba szerződtek, a twi'lek táncoslány és Luke kapcsolata és megannyi rejtett összefüggés…

Számomra a legrémisztőbb történetek a B'omarr szerzetesek és Bib Fortuna „megvilágosodása” és Boba Fett kísérteties élménye a Sarlakk gyomrában volt, míg Ephant Mon hazatérése és a „kövér” táncosnő kalandja a vadásszal és a krayt sárkánnyal a kifejezetten szép happy ending-ek közé emelkedtek.

Az biztos, hogy ezek a sztorik veled maradnak, és ha végigolvastad ezeket, többé már sohasem tudod ugyanolyan gyanútlanul nézni az ominózus jeleneteket „A jedi visszatér”-ben!

spoiler

3 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek Jabba palotájából

Megvannak A Jedi visszatérnek Jabba palotájában játszódó részei? Na, ez a 19 novella azokról a csirkefogókról szól. Az olvasó megtudja, hogyan kerültek a palotába, milyen szemszögből látták a filmbeli jeleneteket, milyen összeesküvéseket szőnek a hutt hatalmának és vagyonának megkaparintása érdekében.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/W6QvX_AcxOc

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Trillian26
Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek Jabba palotájából

Eddig talán ez a Star Wars novelláskötet teteszett leginkább. Ebben a könyvben megismerhettem Jabba palotájának lakóit. Igen sokféle lény él ott, igen változatos történetekkel spoiler. Jó volt, hogy szinte minden szereplő nézőpontjából követthettem végig az eseményeket, így több novella elolvasása után tudtuk csak meg mi is történt igazán. Azt sajnáltam csak, hogy a szerzetesek nem kaptak külön történetet. Szinte az összes történet tetszett, csak néhányat emelnék ki közülük. Gartogg nyomozása elég humorosra sikerült, de a weequay-ek tetszettek a legjobban, főleg az istenükkel való kapcsolatuk.

>!
jezsek P
Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek Jabba palotájából

Felhívom mindenki figyelmét, hogy a könyv elolvasásához előtanulmányok kellenek: a Jedi visszatér olvasása vagy megtekintése feltétlenül szükséges – bár érdekes lenne olyan értékelést látni, aki nem tudja, ki az Jabba, Han és Luke, és hogy mi fán terem az Erő. De azért mégis: az ebben a könyvben található 19 mese a filmben Jabba palotájában, és egy kicsit azon kívül – a Karkuni Nagy Veremnél – történteket egészíti ki, más szemszögekből látjuk a történéseket. Megismerjük Jabba palotáját: mi volt eredetileg és a vitorlás bárka felrobbanása után mi lett a sorsa. Sok talpnyaló, rabszolga, zsoldos, fejvadász is szerepel a filmben, és így a könyvben is, az ő történetük időnként egymáshoz kapcsolódik, de nincs az a szépen összefüggő hálózat, mint a kantinos meséknél. Olyan személyek is elmesélik történetüket, akik a filmben csak egy-egy rövid pillanatra tűnnek fel, és ezért megint igénybe kellett vennem a wookieepediát, hogy azonosítsam a szereplőket. Természetesen Bib Fortuna, Boba Fett, Oola, és meglepetésemre Mara Jade is ott van az események sűrűjében. Fél csillag levonás a B’omarr szerzetesek miatt, valahogy kilógtak Az Univerzumból.

>!
Hippoforaccus
Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek Jabba palotájából

Jó kis háttérsztori gyűjtemény. Nagy élvezettel olvastam minden novellát. Ajánlani viszont csak fanatikusoknak tudnám.

>!
Hanging_Moss_9102
Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek Jabba palotájából

Jó kis könyv, Jabba és a palotája gyermekkoromban is kifejezetten érdekelt. A despota szörnyeteg és torz csatlósai, a palota nyomasztó légköre, a randa szörnyei Jabbának, hát ez egy igazi Star Wars szelet. Szerintem a Star Wars tipikusan az a típus, ahol a filmet is látni kell, annyira látványos az egész . Ezért ezeket a könyveket mindenképp a filmekkel együtt érdemes nézni/olvasni. Luke, mint kiképzett Jedi, bemerészkedett ebbe a homályos és nem túl bizalom gerjesztő palotába, egyik legfélelmetesebb rész, mikor Jabba előtt áll, a légkör érezhetően feszült, Luke mögött pedig sorakoznak a Gamorrai őrök és egyéb testőrök. Persze ott van Boba Fett és alatta egy titkos csapóajtó, amiről sejtése sincs, és hogy a veremben mi várja, arról végképp.
A gamorrai őrök védelmében, nem tartottam bölcs dolognak, hogy ennyire butaként ábrázolta őket az író, hiszen ezek mégis csak a galaxis legnagyobb bűnözője palotájának az első számú őrei. Ez engem az ewukok-rohamosztagosok elvileg nem is egy lapon említhető értékére emlékeztet, ami elég nagy baki volt és szerintem ez is, bár a filmben ez nem derül ki. Jó persze, őrök és testőrök, de azért ha ennyire hülyék lennének, akkor a „jól őrzött támaszpont” jelző sem érvényes. De ismétlem, ez a filmből nem jön le, ez a könyvben nekem picit torzít így.

23 hozzászólás
>!
kissakos I
Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek Jabba palotájából

A Jedi visszatér-ben megismert érdekes mellékszereplők -például a Rancor idomár, Bip Fortuna, vagy a twi'ek táncoslány-érdekes sztorikat kaptak ebben a novelláskötetben. SW rajongóknak ajánlott csemege!


Népszerű idézetek

>!
tantoaegyiptom

Hiányzik a Jedi, mondta Susejo. Nagyon kedves volt hozzám…

….- Akkor nem kellett volna megenned, te nyomorult gazember! – horkant fel. (Boba Fett)

428. oldal

>!
tantoaegyiptom

– A hutt ellensége? – A kis lényből melodramatikus morgások törtek fel, miközben mancsával eltakarta az arcát. – Senki sem áll közelebb Őhájasságához, mint Buja Féreg! Senki! A hutt mindennap, minden egyes nap azt mondja: „Féreg, Buja Féreg nevettess meg, vagy megeszlek!”

92-93. oldal

>!
tantoaegyiptom

– Ki a pokol vagy te?
Pontosan az vagyok: a pokol. Én vagyok a Sarlakk. Én vagyok a színtiszta eszenciája a…
– Te nem a Sarlakk vagy – jelentette ki Fett komoran. A sarlakkok nem intelligensek. Még agyuk sincs.

414. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Jackson Miller: Az elveszett Sith törzs
John Scalzi: Vének történetei és más írások
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 9.
Isaac Asimov (szerk.): Szívélyes Fahrenheit
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 164.
Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): A marslakók második inváziója
Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): Kaland a végeken
HiperGalaktika 02
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10