Mos ​Eisley mesék (Történetek) 37 csillagozás

Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Az univerzum egy távoli zugában, a Tatuin nevű sivatagbolygón létezik egy kricsmi, ahol – állítása szerint – a galaxis összes értelmes fajzata megfordult egyszer, hogy felhörpintse kedvenc idegmérgét, és az épp divatos jizz riff melódiájára elregélje a maga valószínűtlen, ám többnyire igaz történetét, melyben orgyilkosoké és rohamgárdistáké, nagy szakításoké és még nagyobb csillagrombolóké a főszerep…

Eredeti mű: Kevin J. Anderson (szerk.): Tales from the Mos Eisley Cantina

Eredeti megjelenés éve: 1995

A művek szerzői: Kathy Tyers, Tom Veitch, Timothy Zahn, A. C. Crispin, Dave Wolverton, David Bischoff, Barbara Hambly, Daniel Keys Moran, Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta, Jennifer Roberson, Jerry Oltion, Kenneth C. Flint, M. Shayne Bell, Judith Reeves-Stevens, Garfield Reeves-Stevens

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Sciene Fiction

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1996
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 963903908X · Fordította: Hoppán Eszter

Kedvencelte 7

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
pwz ISP
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Mielőtt kijön a Star Wars VII. előtte „bemelegítek”, méghozzá úgy döntöttem, hogy a most már „kegyvesztett” Thrawn-trilógia (az eddigi 7-9. részek) elolvasása előtt igyekszem a Star Wars Történetek fonalán keresztül felvenni a ritmust. A negyedik (elsőként elkészült) részből jól ismert Mos Eisley kantin-jelenet ehhez épp jó is lesz! :D Nos, nem csalódtam! Ahogy azt már mások is írták előttem, a novellák írói nem egy esetben feketeöves SW-fanokhoz méltó alapossággal ásták be magukat az SW-univerzumba és fűzték egymáshoz az itt felbukkanó emberek és lények cselekedeteit. Figyelmes olvasók a IV. és V. részek mellett a már akkor létező egyéb könyvek kezdő, vagy érintőpontjait is megtalálják benne, de azt sem hittem volna, hogy Greedo esetében egy Patrick Süskind írás modernizált, Star Wars-izált verzióját kapjuk, pedig ez történt! :D :D :D Még a javák és homok(bucka)lakók is kezdtek a szememben „emberszámba vehető lényekként” feltűnni. Ez pedig nagy haladás az eddigi hozzáállásomhoz képest! ;)
A lényeg, hogy tényleg ügyes munka volt, ahogy Lukas meséjéhez ilyen jól illeszkedő epizódokat sikerült hozzákapcsolni. Beszerzem a többi Történetek-et is! :)
Ja, a lényeg: olvasás előtt tessék ismét megnézni ezt a jelenetet!
http://www.criticalcommons.org/Members/ccphanson/clips/…
Aztán mehet a menet! :D

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1996
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 963903908X · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Noro MP
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Amikor ez a könyv megjelent, SW-fronton még minden a Solo- és a Skywalker-família körül forgott. Igazi újdonságot jelentettek hát a mindenféle idegenek, akik közül sokan egy kicsit sem viselkedtek hősiesen a saját történetükben. A legjobb antihős talán a devaroni, a legfurcsább az ithori volt, a legstarwarsosabb az űrjáró, a leginkább elgondolkodtató a farmer, a legbizarrabb pedig a lamproid. A minap kétszer is végignéztem a film kantin-jelenetét, de a szereplők egy részét csak nagy odafigyeléssel sikerült egyáltalán azonosítanom. Plusz pont jár tehát minden szerzőnek a kreativitásért is.

1 hozzászólás
>!
jezsek P
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Emlékszel a Csillagok Háborújából a kantin jelenetre? Az, az, amikor Luke-ba belekötnek, de Ben megvédi, felfogadják Solo-t és Greedo nem teljesíti a megbízást.
Van ott, Chalmun kantinjában számtalan fura figura, emlékszel? Először is a zenekar… kik ők és miért pont itt játszanak? Akit Solo lelő, Greedo… hogy lett belőle sikertelen fejvadász? A kötekedő alakok: Ponda Baba és Dr. Evazan… mi történt velük a lézerkard csapásai után? A csapos, Wuher, aki utálja a droidokat… vagy mégsem? Egy kis java.. mit keres a városban? Bejönnek rohamosztagosok is, van egy ördögkülsejű alak (egy devaroni), egy kalapácsfejű (ithori), egy fehér szőrmók (talz), egy pipázó alak, egy űrhajós ruhás, két nő, és még mások. Miért vannak éppen akkor a kantinban, hogyan kapcsolódik össze a sorsuk akkor és ott, meg még azon kívül is Mos Eisley utcáin? A 16 mese megválaszolja. Luke, Ben, Han és Csubi csak mellékszereplők a mesékben, az egyes történetek főszereplői szemszögéből a kantin-jelenetet sokszor átélhetjük, és nem csak azt, hanem a droidok keresését, a Falcon menekülését, szóval sok minden ismerős lesz olvasás közben. Kedvenceim: A kalapácsfejű meséje, A java meséje, A rohamosztagos meséje, A nedvesség-farmer meséje. Ezekben éreztem leginkább a Star Wars ismerős légkörét és a kedvenc bolygóm, a Tatuin hangulatát. De a többi is jó, mert mint említettem, több helyen is összefüggenek a történetek, és itt-ott kapcsolódnak távolabbi eseményekhez is. Lassan haladt az olvasás, mert közben órákra elvesztem a wookieepediában, először hogy képen megnézzem az aktuális főszereplőt, olvassak a fajáról, bolygójáról, kulisszatitkokról, mindenről… tudod, hogy megy ez (remélem, most már kíváncsi vagy és elolvasod).

7 hozzászólás
>!
Ndrew
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Aki megnézi egyszer is a filmet (IV. rész) és aztán úgy dönt, hogy tetszik neki és ezután megfogalmazódnak benne hasonló kérdések, mint pl bennem is annak idején, hogy „..és kik lehetnek ezek a lények és miért éppen ők és honnan, stb..” azoknak kötelező!!
Szellemes karakterleírások és történetek újdonságokkal a SW világából!! Megtudhatjuk pl., hogy Ponda Baba-nak aznap miért volt rossz napja és miért is kötött bele Luke-ba, vagy hogy milyen is az élet az Alzoc III-on.. =)
Élvezetes olvasmány, az egyik legjob SW könyv!!

10 hozzászólás
>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Gyorsan végeztem vele volt időm , olvastam és olvastam .Nem tudtam lerakni nagyon jól szórakoztam végig .
16 novella mind végig fenntartotta az érdeklődésem.

>!
kissakos I
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Mindenki emlékszik a csillagok háborújából a híres mos eisley-i kantinjelenetre? És a Jedi visszatérből Jabba palotájába? Mindkét epizód jellemzője hogy vizuális orgia az ember számára, megannyi érdekes faj jelenik meg benne. Senki nem mondja, hogy nem képzelt e mögé a létformák mögé néha dolgokat…Kevin J. Anderson pedig megtette azt a szívességet, hogy a percekig, vagy csak pillanatokig felbukkanó szereplőknek saját nevet, sztorit adott, ezzel pedig egy nagyon érdekes kis színes novelláskötettel járult hozzá a klasszikus sci-fi világ bővüléséhez.

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1996
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 963903908X · Fordította: Hoppán Eszter
2 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Jó kis háttérsztori gyűjtemény. Nagy élvezettel olvastam minden novellát. Ajánlani viszont csak fanatikusoknak tudnám.

>!
Trillian26
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Az ötlet nagyon tetszett, hogy megismerjük a Mos Eisley kantinjában tartózkodók történetét (a már a filmből, vagy az abból készült könyvből ismert jelenetből). A novellaák nagy része tetszett, nagyon jól ösze voltak fűzve, bár az furcs volt számomra, hogy egy novella csattanója csak az azt követő történetből derül ki (a java meséje). Sajnos voltak számomra hosszú és nem túl izgalmas novellák is, de lehet hogy csak éppen nem voltam hozzájuk a megfelelő hangulatban. Sok fajt ismerhettem meg, és szokásaikba kaphattam betekintést. A java és a nedvességfarmer meséi tetszettek a legjobban.

4 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

A 16 novellát tartalmazó kötet a Csillagok háborújában látott mos eisley-i kantin jelentere összpontosít mindig más szereplő szemszögéből. Az biztos, hogy most már más szemmel fogom megnézni a kocsmajelenetet.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/tvRq27YtW8s

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Péter_Szombati
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék

Jó a hangulata, de nem túl emlékezetes a könyv. Egy éve sincs, hogy olvastam, de már nem tudnék felidézni belőle egy konkrét novellát sem…


Népszerű idézetek

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Jabba, a hutt barlangszerű, füstös fogadótermének levegője kiömlött intoxikánsoktól és páncélba bújtatott, izzadt testek bűzétől volt terhes. Őrök és csatlósok, táncosok és fejvadászok, emberek, javák, wikék és arconák hevertek ott, ahol éppen összerogytak a boltívek alatt, a félprivát bokszokban vagy épp a nyílt tér közepén.

>!
Ndrew

Wuher rám mosolygott. Jobb volt az előbb, amikor húzta a száját.

190. oldal

>!
Hippoforaccus P

Ne rosszalkodj, különben elkap az anzat, és kiszívja a véredet!

241. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kevin J. Anderson (szerk.): Történetek a fejvadászokról
John Jackson Miller: Az elveszett Sith törzs
Dan Abnett – Graham McNeill: Sabbat Világok
Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Isaac Asimov: Második Alapítvány