A ​Sithek Aranykora (Star Wars: Jedi Históriák 1.) 33 csillagozás

Kevin J. Anderson: Star Wars: Jedi Históriák – A Sithek Aranykora

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Réges-régen, egy messzi, messzi galaxisban…

…Gav és Jori Daragon, ez a két testvér és merész hipertér-felderítő egy szerencsétlen véletlen folytán menekülni kénytelenek otthonukból, a Koros-rendszerből. Így vetődnek el a világűr egy távoli szegletébe, a Korriban bolygóra, ahol a Köztársaságból régen elűzött sötét jedik létrehozták a Sith Birodalmat. Naga Sadow, az új Sötét Nagyúr úgy látja, itt a nagyszerű alkalom, hogy a sithek végre uralmuk alá hajtsák a Köztársaságot, és vele együtt az egész galaxist…

Történetünk a Star Wars univerzum legkorábbi szakaszába vezeti vissza az olvasót; ötezer évvel járunk Luke Skywalker születése és Palpatine birodalmának bukása előtt…

>!
Adoc-Semic, Debrecen, 2007
150 oldal · ISBN: 9789639233966 · Fordította: Galamb Zoltán · Illusztrálta: Chris Gosset, Jr. Dario Carrasco

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Keiran_Rowley IP>!
Kevin J. Anderson: Star Wars: Jedi Históriák – A Sithek Aranykora

Az unatkozó sithek felébrednek, és úgy döntenek a gazdag birodalmukat elhagyva leigáznak egy ismeretlen erővel bíró… nos, maradék galaxist.

Nagyjából ezzel a mondattal el is lehetne intézni ezt a képregényt, de nem fogom. Egyrészt mert megígértem @Razor-nak a normális értékelést, másrészt mert úgy érezném, nem lenne tisztességes @FélszipókásŐsmoly-lyal sem, aki miatt egyáltalán belevetettem magam a Star Wars képregények világába. Nézzük akkor, hogy mi is ez a hogy is van ez! :)

Mielőtt belefognék, még egy linket ide be kell tennem, mert szerintem iszonyat munka van mögötte és nagyon praktikus, ha valaki időrendben kíván kalandozni a Star Wars világában. Igazából annak is jó, aki egy bizonyos korszakot szeretne felderíteni. Ennél alaposabb gyűjtést/rendszerezést ugyanis én nem találtam, szóval köszi @FélszipókásŐsmoly ezért a polcért: link.

Akkor nézzük a sztorit:
A képregény történetével akadtak némi fenntartásaim, főleg mivel Gav és Jori testvérpár off szemszögéből láthatjuk a történéseket, akikre egyértelműen azért volt szükség, hogy mind a sith birodalomban zajló, mind pedig a köztársaságbeli eseményeket láthassuk. Komoly, sorsfordító cselekedetük nincsen, olyanok, mintha aktív narrátorok lennének a történések közepette, de ez leginkább a cselekmény szerves folytatásában domborodik ki, ebben a kötetben: Kevin J. Anderson: Star Wars: Tales of the Jedi – The Fall of the Sith Empire.
Gav és Jori egy navigátor/hipertér felderítő páros, akik folyamatosan új, addig nem ismert hiperűr útvonalak felderítésével, illetve azok bejegyzésével foglalkoznak. Álmuk a mesés gazdagság, ezért az általuk felfedezett útvonalak használata után járó búsás jutalék reményében mind újabb és veszélyesebb utakra vetemednek.
Itt kezdődik a bonyodalom, ugyanis egy kockázatos, random hiperűrugrás következtében hogy hogy nem, az elveszett és elfeledettnek hitt sith birodalom kellős közepébe robbannak be. A birodaloméba, ahol a sithek legnagyobb sötét nagyura épp kipurcant és dúl a belső viszály, hogy ki legyen az utód. Naga Sadow a sithek erőszakosabbik fajtájából való sötét ura persze kapva kap az alkalmon, és a testvérek váratlan vizitjét a köztársaság támadásának előfutáraként értelmezi. A jó kis hódító hadjárat reményében pedig magához ragadva hatalmat és hadihajókat, úgy dönt, meglépi azt, amire senki nem volt képes korábban. Átszeli a galaxist egy kis csihi-puhi reményében.
A sztoriról legyen is elég ennyi, mert a többi történelem… és spoiler lenne. Néhány dolog azonban nem igazán hagyott nyugodni. Mert az egy dolog, hogy a Gav/Jori páros már a kezdetektől rémesen emlékeztetett a Luke/Leia kettősre, de mégis leginkább az indítékok és az árnyaltabb karakterek hiányoztak nekem ebből a történetből. Valahogy olyan tapogatózásnak éreztem az egészet, hogy most hozzányúlunk egy epikus űroperához és félve, nyusziskodva csinálunk belőle egy képregényt, ahol visszanyúlunk az idők hajnalára. Ez mind remek elképzelés lett volna, de a kivitelezés nagyon félrement. Kezdjük azzal, hogy nem igazán sikerült az eredeti trilógia kezét elengedi, azután a leginkább kedvelt karakterem, Sadow indítékai, taktikainak szánt lépései kuszák, erőtlenek és logikátlanok voltak. A jóságos hutt keresztapáról pedig inkább ne is ejtsünk szót, mert nagyon életidegen volt.
Közben meg mégis hozta az egész sztori azt a fajta kalandos űrvágtát, amit egy Star Wars történetnek illik hoznia. Így bár nem volt egyáltalán jó, azt sem mondanám, hogy rossz élmény maradt a képregény olvasása. Mert esetlen volt ugyan, de a hangulatával nálam nem volt gond.

Karakterek
Gav és Jori csak sodródik az árral. Kicsit erőtlenek maradtak végig. Naga Sadow nagyon taktikus, már-már erőltetetten, de azért ő kiemelkedő szereplő, kedvelhető. Van egy jedi szemszögünk is, akiért a nagy rajongók biztosan odáig voltak/vannak, hogy szerepel a kötetben, ő Odan-Urr. link

Rajzok és story board
Rettentően idegesített a rajzokkal kapcsolatban két dolog. Az egyik, hogy képtelen voltam a sith sötét urakat megkülönböztetni egy csomó ideig. A másik, hogy az összes rajzon a karakterek off úgy voltak megrajzolva, mintha habzó szájjal üvöltenének… kivéve persze Odan-Urrt, akinek nem volt alsó állkapcsa.
A panelvezetés egyébként a klasszik vonal felé hajló, de már modern verzió volt, amit leginkább a kétoldalas nagytotáloknál és néhány akciódúsabb jelenetnél elég komolyan sikerült használni. Tetszett, tetszett.

Összességében nem volt se jó, se rossz. Erős közepes, amit inkább azért olvastam, mert időrendben akartam haladni a sztorival. Maradandó élményt mindenesetre nem okozott. Reménykedtem benne, hogy a folytatás majd beerősít, de… erről majd a folytatásnál írok. ;)

PAVideoStudio>!
Kevin J. Anderson: Star Wars: Jedi Históriák – A Sithek Aranykora

Ebben az igényes kiadású történetben egy elkeseredett, vesztenivalót nélkülöző hipertér-felderítő testvérpár rábukkan a Sith Birodalomra, melyben éppen kiírják az aktuális választásokat, hogy aztán a hatalmat magához ragadni kívánó nagyúr zászlaja alatt uralmuk alá hajtsák a Köztársaságot és az egész galaxist.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/BngF3U4n6AM

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

Hippoforaccus >!
Kevin J. Anderson: Star Wars: Jedi Históriák – A Sithek Aranykora

A töténet egész érdekes, már-már izgalmasnak mondható, de a rajzok nem sikerültek valami jól, és ez eléggé lerontja az élményt. Mindazonáltal szeretem a KoToR időszakot és ez annak az előzménye, szóval el kellett, hogy olvassam.

ftamas>!
Kevin J. Anderson: Star Wars: Jedi Históriák – A Sithek Aranykora

Nem volt rossz, de én inkább Jedi párti vagyok mint Sith, ez pedig az utóbbiakról szól.

3 hozzászólás
Rozsomak69>!
Kevin J. Anderson: Star Wars: Jedi Históriák – A Sithek Aranykora

Érdekes és jó alaptörténet a régmúlt időkhöz. Jó fordulatokkal és kedvelhető karakterekkel. Valahogy nem tudtam nem Naga Shadow-nak szurkolni.

A rajzolás viszont kicsit gyengébb, mint amihez mostanában hozzászoktam és a sitheket nem mindig lehet megkülönböztetni első két ránézésre, de azért nem volt rossz.

Sajnálom, hogy ilyen gyűjtői kiadásban nem jelent mega folytatás, mert ez még eddig inkább felvezetés volt, ahogyan látom (még úgy is, hogy sok infot ad a szerző és rengeteg esemény történik).

SW rajongóknak bátran merem ajánlani. AKi most kezd a régi idők megismerésébe, annak majdcsak kötelező darab.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Brian K. Vaughan: Saga 2.
George Orwell – Fido Nesti: 1984
Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 2. – A Jedik hagyatéka
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Simon Spurrier: Star Wars: Doktor Aphra 6. – A lázadók páratlan szuperfegyvere
René Laloux – Moebius: Az idő urai
Greg Weisman: Star Wars: Kanan 1. – Az utolsó padavan
Rick Remender: Tokyo Ghost – Tokió szelleme
Alejandro Jodorowsky: Incal 6. – A Difool bolygó