Sötétkard (Callista-trilógia 2.) 24 csillagozás

Kevin J. Anderson: Sötétkard

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A sikeres Jediakadémia trilógia írója, Kevin J. Anderson e döbbenetes regényében Luke Skywalker szülőbolygójára, a Tatuinra tér vissza.

SÖTÉTKARD

Nyolc évvel az Endoron lezajlott csata után Luke Skywalker visszatér Han Solóval a szülőbolygójára, a Tatuinra, hogy kapcsolatba lépjen Obi-van Kenobival. Ehelyett azonban nyugtalanító híreket kapnak: a huttok, a galaxis gonosz hadurai titkos szuperfegyvert készítenek, felhasználva az eredeti Halálcsillag terveit. A pusztító szuperfegyvernek a huttok a Sötétkard nevet adják. A bolygók megsemmisítésére képes erő a könyörtelen Durga kezébe kerül. Ezzel egy időben más probléma is jelentkezik. Daaala admirális életben van, és Pellaeonnal szövetkezve sereget gyűjt a lázadók elpusztítására. A végső erőpróba következik, amelynek tétje a galaxis jövője…

„Anderson már mindent elért, kivéve a Star Wars Egyetem tiszteletbeli rektori címét.”
Starlog

Eredeti mű: Kevin J. Anderson: Darksaber

>!
Lap-ics, Debrecen, 1998
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634343503 · Fordította: Szegi György

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Luke Skywalker

Helyszínek népszerűség szerint

Nal Hutta · Nar Shaddaa


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Hippoforaccus
Kevin J. Anderson: Sötétkard

Sok régi szereplő ( a Jedi-akadémia sorozatból ismert Jedik, az Új Köztársaság főbb emberei, egy pár ismertebb birodalmi rossz-fiú spoiler és spoiler ) valamint ismertebb helyszínek ( Echo bázis, Dagobah, Yavin 4) mellett több új hely és karakter is előtérbe kerül. A régi dolgokból éppen csak annyit csepegteve, hogy el lehessen képzelni a történéseket. Talán az új szuperfegyverre nem kellett volna ennyi oldalt pazarolni spoiler. Maga a történet szerintem rettentően izgalmas, jól kidolgozott űr- és szárazföldi csatákkal, meg mindennel ami kell. Nekem elnyerte a tetszésem, sokkal jobban, mint az előző rész.

1 hozzászólás
>!
Trillian26
Kevin J. Anderson: Sötétkard

Nagyon izgalmas és akciódús könyv volt. Ám kezdek egyetérteni Han e könyvbeli kijelentésével, miszerint “Csak egy újabbb szuperfegyvert ne!”. Pláne ne kettőt, bár nem tudom a Night Hammer mennyire volt annak tekinthető. A történet több szálon futott, és mindegyik kellően érdekes volt. Szerepelt Durga, Daala admirális, akit Pellaeonnal igencsak megkedveltem. Szerepelt még sok az eredeti filmekben is megjelenő alak, a történet során jártak a Tatuinon, a Dagobah rendszerben, a Hothon, persze a Yavin 4 és a Nal Hutta sem maradhatott ki. A gyors cselekmény mellett azonban voltak olyan elemek amelyeket feleslegesnek éreztem, kíváncsi vagyok a trilógia hogyan zárul.

>!
Ebe_Endocott
Kevin J. Anderson: Sötétkard

Jót akart a szerző, de az eredmény nem lett annyira jó. Kicsit bárgyú, fan-fiction szerű, a rengeteg jó ötlet majdhogynem össze lett hányva és bizonyos dolgok el lettek nagyolva, mint pl. amikor jobbról-balról csokrokban pukkannak szét gázfelhőkké a csillagrombolók… Ennél a könyvnél a kevesebb több lett volna.
De tetszett a jég-aszteroida, a Khomm társadalmi berendezkedése, a wampahadsereg a félkarú vezetésével meg Daala vezéregyénisége is.
Továbbra sem tetszett viszont Callista és ez az egész kapcsolata Luke-kal, annyira megalapozatlan és erőltetett.
A fordító elég jó munkát végzet, két hibája viszont rettentően idegesített:
1. Nem tájékozódott, h bizonyos helyszínek, már nagyon szépen le lettek fordítva magyarra, és az angol változatot használta… (Maw, Sun Crusher, Core-rendszerek, Mid Rim stb)
2. Minden olyan helyen, ahol az én belső hangom és a józan ész a 'nő' szót várná, ott Szegi úr az 'asszony' szót használta, gyakorlatilag az összes női szereplőre. Kivéve talán Calllistára, akit rendszeresen a 'lány' szóval illetett, noha bő 20 év fórja van a többi szereplővel szemben… spoiler

>!
ppayter
Kevin J. Anderson: Sötétkard

Meglehetősen középszerű történet, aminek igazából értelme sincs sok, de azért enyhén szórakoztató…
http://kultnaplo.blogspot.com/2009/05/kevin-j-anderson-…

>!
PAVideoStudio
Kevin J. Anderson: Sötétkard

Kevin J. Anderson döbbenetes regényében annyira felesleges jelenetekről is olvashatunk, hogy ezért nem fogja megkapni a Star Wars Egyetem tiszteletbeli rektori címét. A végkifejlet kiverte a biztosítékot nálam.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/fQ0xOnUCKTc

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd


Népszerű idézetek

>!
Hippoforaccus P

A taszkenek igen szoros kapcsolatoban állnak a bantháikkal. Mentális kapcsolat van köztük, a viszonyuk olyan, mint egy szimbiózis, vagy egy házasság. Szinte részei egymásnak. Amikor a pár egyik tagja elpusztul, a másik már nem lesz teljes. Az ilyen taszkennek nincs többé helye a buckalakók társadalmában.
– És ezért most meg akarják ölni? kérdezte Han.
– Nem – válaszolta Luke. – Úgy vélik, a halott bantha lelkének kell döntenie. Ha a lélek azt akarja, hogy a gazdája más banthával létesítsen kapcsolatot, akkor a taszken rátalál egy magányos banthára a sivatagban, és dicsőséggel visszatér a népéhez, De ha a halott lelke azt akarja, hogy gazdája kövesse őt, akkor a száműzött magányosan fog kóborolni a sivatagban amíg meg nem hal.

Kapcsolódó szócikkek: Bantha · Han Solo · Luke Skywalker · Taszken (Buckalakó)
>!
Hippoforaccus 

A huttok eredetileg a Varl rendszerből származnak. A napjuk egy kozmikus katasztrófa során megsemmisült, ezért arra kényszerültek, hogy elhagyják az otthonukat, és egy másik bolygóra költözzenek. Később leigázták ennek a bolygónak a lakóit. Az új hazájukat Nal Huttának nevezték, ami az ő nyelvükön „gyönyörű ékszer”. A bolygó holdja a Nar Shaddaa nevet kapta, amelyet ma a „Csempészek Holdja”-ként ismer a világ.

Kapcsolódó szócikkek: Hutt · Nal Hutta · Nar Shaddaa
2 hozzászólás
>!
Hippoforaccus

Két csillagromboló, egy nagy és két kisebb, vesztegelt a végtelen világűrben.

Kapcsolódó szócikkek: Csillagromboló
3 hozzászólás
>!
PAVideoStudio

– Igen. Egy szuperfegyvert akarnak létrehozni. Ezáltal a hutt bűnszövetkezet sokkal hatalmasabbá válik, mint a Lázadók Szövetsége, vagy a Birodalom maradványai. Utálom a huttokat!
Han felnyögött.
– Csak újabb szuperfegyvert ne!…

27. oldal, 2. fejezet – Sötétkard (Lap-Ics, 1999)

>!
PAVideoStudio

Az űrhajó megközelítette a szabálytalan alakú magot, amelynek felszínét megfagyott források alkották. Luke a bányagépekre mutatott; amelyek a mag felszínén másztak, és hatalmas jégtömböket faltak fel. Azután a gépszörnyek testét erőteljes gejzírkitörések hagyták el. A kipermetezett vízcseppek megfagytak, és orbitális pályán kezdtek mozogni a mag körül.
– Mit csinálnak ezek? – kérdezte Callista. – Sohasem hallottam ehhez hasonló tevékenységről.
– Hát persze, hiszen évtizedeket töltöttél egy komputerben – felelte Luke.

118. oldal, 16. fejezet – Sötétkard (Lap-Ics, 1999)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Callista-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Iain M. Banks: Közelkép
Dan Abnett: Hórusz felemelkedése