Tricked ​– Átverve (A Vasdruida Krónikái 4.) 194 csillagozás

Kevin Hearne: Tricked – Átverve

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​eddigi legjobb átverésem az volt, amikor láttam magam meghalni.
„Kevin Hearne remek történetmesélő, csípős humorral megáldva. Az Amerikai istenek találkozása a Dresden-aktákkal.”

Atticus O’Sullivan, az utolsó druida nem maradt volna életben a kelta ravaszság nélkül kétezer évig. Így amikor a bosszúálló norvég istenek végezni akarnak vele, a még ravaszabb navahó isten, Prérifarkas segítségével elhiteti velük, hogy sikerült megölniük, felaprították az arizonai sivatag kellős közepén.

De a trükkös Prérifarkas nem osztogatja ingyen a segítségét. Mire kettőt pislogna, Atticus vérszomjas, sivatagi alakváltókkal találja magát szemközt, amiket a navahók bőrcserélőknek hívnak. Amikor a druida már azt hiszi, hogy kézben tartja a dolgokat, csúnyán elárulja valaki, akiről soha nem hitte volna. Atticus elhatározza, hogy ha ezt túléli, soha többet nem hagyja magát átverni. Milyen szép utolsó szavak!

„Atticus egy erős, modern hős, aki mögött nagy múlt áll,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
344 oldal · ISBN: 9789633997253 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
344 oldal · ISBN: 9789633997260 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997239 · Fordította: Acsai Roland

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A Vasdruida Krónikái

194 tag · 141 karc · Utolsó karc: 2020. július 11., 16:42 · Bővebben


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Atticus O’Sullivan · Oberon · Morrigan · Granuaile MacTiernan · Prérifarkas · druida

Helyszínek népszerűség szerint

Tir Na Nog


Kedvencelte 22

Most olvassa 8

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

deen>!
Kevin Hearne: Tricked – Átverve

Az egyik kedvenc sorozatom, és nagyon vártam már, hogy ilyen hosszú idő után végre folytatódjon. Habár a harmadik rész egy kicsit borúsra sikerült és nem is volt benne annyi humor, amit pedig annyira szeretek ebben a sorozatban, ez a rész ismét visszatért a régi kerékvágásba egy pörgős és izgalmas cselekménnyel, visszatért Granauile és Oberon is, a tanítvány, aki nem kis kihívást jelent Atticusnak és az „öleb”, aki kissé kolbász és film mániás. Atticus Asgardból visszatérve szembesül azzal, hogy irtó nagy hülyeséget csinált, és meg akarják ölni, ismét. Hogy végzetét elkerülje, üzletet köt Prérifarkassal, hogy rendezze meg a halálát, cserébe teljesíti az üzlet ráeső részét. Persze Prérifarkast sem kell félteni, jól behúzza Atticust a csőbe, akit immáron mások akarnak eltenni láb alól, nem csak Prérifarkas miatt, hanem köszönhetően Helnek, Loki lányának. A cselekmény tényleg szövevényes, Atticusnak ezúttal olyan mágiával kell szembe néznie, amit egyáltalán nem ismer, és bizony megvan az esélye, hogy az utolsó druida is feldobja a bakancsot, illetve szandált. Mindezekhez jön még a visszatérő Leif is, aki megint Atticust akarja felhasználni a saját ügyeinek megoldására. Atticusnak ismét pengén jár az esze, bár néha még így is lassú, és néha halál közeli élményben részesítik, de azért kitart. Nagyon jól szórakoztam a történeten és a beleolvasó a következő részbe csak megerősített abban, hogy imádom ezt a sorozatot. Remélem ezúttal hamarabb jön a folytatás.

joopsy>!
Kevin Hearne: Tricked – Átverve

Befejeztem és most megint üres az életem. :( Szeretem ezt a sorozatot, mert számomra nagyon egyedi a hangulata.
Nem voltam felkészülve arra, hogy most egy kis indián-mitológiát fogok olvasni. Őszintén megvallva sosem érdekeltek az indiánok. Gyerekkoromban már volt olyan időszak, amikor Winnetouval álmodtam, mert a csapból is indiánok folytak. (Ugyanígy jártam Darth Vader-rel is, de őt felnőve legalább megszerettem. :D)
Szerencsére Hearne nem tolta túl ezt a témát, mert bőven az ízléshatáromon belül volt a téma, így még könnyedén bevette a gyomrom. Nyilván az amerikai népnek teljesen mást jelent ez a kultúra és inkább az a fura, hogy az amerikai írók előbb fordulnak a görög/római/kelta mitológiához, mint a sajátjukhoz. A könyvből kiderül, hogy azért itt is van bőven érdekesség. Pl. a ch'iidii, (ami a halál után a lény gonosz szellemének maradványa) vagy a különféle rítusok. A könyv által talán még el is kezdtek ezek érdekelni (persze nem rohanok, hogy elolvassam a Nagy Indiánkönyvet. :D) egy röpke pillanatig, de elmúlt. :D
Atticus ebben a részben kicsit visszavett az arcából szerencsére, mert nekem néha sok volt, hogy ennyire legyőzhetetlennek tartja magát vagy talán inkább érdektelennek. Oberon továbbra is „übercuki”. :) Granuaile végre komolyabb szerepet kapott és, ha jók az információim, a további részekben már teljes értékű szereplő is lesz belőle. A mellékszereplőkben azt szeretem, hogy bár nem mind ember, mégis nagyon emberiek. Általában jó szándékúak, mégis egy kis hiba miatt képesek kisiklani.
A fél csillag levonás a párbeszédeknek szól. Már korábban feltűnt, hogy a párbeszédek néhol túl nyersek, erőltetettek, üresek. Talán az a probléma, hogy túl sokat olvasok női (emocionálisabb) íróktól és Hearne „túl férfi” és túl gyakorlatias. Sokat gondolkoztam ezen, de sajnos nem tudom jobban megfogalmazni. Aki olvasta már a sorozat bármelyik részét, remélem érti. :)
A könyv cselekményében akad néhány mellékszál, de alapvetően haladunk a kezdeti cél felé, miközben látható az is, hogy a továbbiakban milyen eseményekre számíthatunk majd. Szóval a könyv szerkezetére nem lehet panasz, nagyon szépen fel van építve. A sok akciónak köszönhetően nem lehet elkalandozni és folyton történik valami olyan esemény, aminek egyszerűen tudni kell a végeredményét. :)
Nagyon várom már, hogy magyarul ki legyenek adva a folytatások. (De őszintén megvallva nagyobb esélyét látom annak, hogy addig megtanulok angolul. spoiler)

Nikyy18>!
Kevin Hearne: Tricked – Átverve

Már nagyon vártam ezt a részt, és nem hiába mert hozta a szokásos formát a könyv. Egyszerűen nem lehet megunni ezt a sorozatot hiszen minden részben van valami új és jó. És a poénok is fergetegesek voltak. Már nagyon várom a következő részt.

Niitaa P>!
Kevin Hearne: Tricked – Átverve

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.com/2018/08/kevin-hearne-tri…

"Minden elképzelésemet felülmúlta. Igazi felüdülés volt olvasni Atticus újabb kalandját, főleg, mert ez eltért az eddigiektől. Megváltoztak az arányok, többet kaptunk a Fantasztikus trióból, s kevesebbet a lényegtelen, kimondhatatlan nevű karakterekből. Továbbra sincs túlragozva, de nem is érződik kifejtetlennek. Mindenre pontosan annyi karakter van szánva, amennyit megkövetel, s amennyit kényelmesen elbír. A Vasdruida krónikái továbbra is a kedvenc sorozataim egyike, s ez nem is fog változni az elkövetkezendő időben. Fordulatokban gazdag, leírhatatlanul humoros történet, ami mindig tartogat valami mást, valami újat a számunkra.
Csak ajánlani tudom minden vérbeli fantasy rajongónak. Mire vártok? Vegyétek kézbe és éljétek át ti is egy szertelen, bolondos, vén druida mindennapjait hűséges társa oldalán."

perpetua P>!
Kevin Hearne: Tricked – Átverve

Ezt a sorozatot csak dicsérni lehet. :)
Atticus-nak nincs egy nyugodt napja se, egyik kaland és bonyodalom követi a másikat. Éppen, hogy megúszta épp bőrrel az előzőt, máris újabb feladatot kap. Maga a fő történetszál most picit kevésbé kötött le, mint az eddigi részek, de a körítést nagyon szerettem, úgyhogy összességében nincs okom a panaszra. A bőrcserélők azért tagadhatatlanul sok fejtőrést okoztak druidánknak, új kihívások elé állították. Minden furfangjára szüksége volt, hogy felvegye velük a harcot.
Granuille egyre közelebb kerül ahhoz, hogy druida legyen. Kíváncsi vagyok, milyen próbákat kell majd még kiállnia. Oberon örök kedvenc, nélküle nem is lenne az igazi ez a sorozat, teljesen más látásmódja feldob minden szituációt. :)
Igazán nem szeretném ismételni magam, mert minden jót elmondtam már az előző köteteknél. Tartják a részek ugyanazt a remek színvonalat és folyamatosan izgalmas tud maradni. Mindenkit buzdítanék az olvasásra, hogy minél biztosabb legyen a sorozat sorsa. ;)

ancsee P>!
Kevin Hearne: Tricked – Átverve

Megint időszűkében voltam, így eléggé elhúzódott az olvasás. Az előző rész sokkal jobban lekötött, ezzel picit küzdöttem. A navahó kultúráról szóló részek nagyon érdekesek voltak, kifejezettem tetszettek, viszont túl sok általam eddig kedvelt szereplő került át negatív oldalra. Megint elég pörgősre sikerült, talán túl is pörgött néhol, kellett volna némi szünet az események közé. :) Még mindig imádom Oberon és Atticus párbeszédeit, Granuaile pedig igazi tűzről pattant menyecske. :D A már jól megszokott istenek egy kicsit hiányoztak. Várom a folytatást!

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Kevin Hearne: Tricked – Átverve

A Vasdruida Krónikái 4

Ez a rész is nagyon jó volt, szerettem és sajnálom, hogy több rész nem jelent meg magyarul, de reménykedek benne, hátha később kiadják.
Atticust ebben a részben megint behúzták a csőbe, jelen esetben Prérifarkas volt a bűnös. Szegény csak kapkodhatta a fejét az egymás utáni életveszélyes helyzetek miatt.
Szerencsére Oberon kutyája teljes mellel mellette volt és nagyon felvidított olvasás közben, olyan jó szövegeket adott a szerző a szájába, illetve az agyába, mert telepatikusan értekezett a gazdájával.
Szóval nagyon szórakoztató és izgalmas rész volt, sokszor könnyesre nevettem magam, de izgulni való is akadt szép számmal.

Navi P>!
Kevin Hearne: Tricked – Átverve

Istenem, úgy hiányzott már Atticus és Oberon :) Imádom őket :) Humorosak, erősek, esendőek, szexik :)
Az Asgardban tett „kiruccanása” után Prérifarkas segítségét és állásajánlatát elfogadva Atticus megrendezi a saját halálát, majd nekiáll dolgozni Prérifarkasnak. S szépen lassan kiderül, hogy szinte senki és semmi nem az, aminek elsőre látszott. Érdekes volt a navahó hitvilágról is megtudni többet. Sajnáltam spoiler, nem mondom, hogy méltó vég volt, de legalább nem szenvedett sokat. Bőrcserélők, vámpírok, sáskák. Volt itt minden. spoiler tettét megértem, ahogy a végén Atticus is, de húzzon a jó büdös redvába!!! Szegény Oberon, vagyis Tökkelröttyentő :)
Nagyon várom már az ötödik részt :)

SzAngelika>!
Kevin Hearne: Tricked – Átverve

„A cseles isteneknek mindig megvan a sötét oldaluk.”

Egy remek író újabb olvasmányos, s roppant élvezetes regénye. Mozgalmas, izgalmas és csavaros történet új helyszínen, új hitvilágba való kis betekintéssel, és sok-sok muris Oberon beköpéssel. Imádtam!

Bővebben: http://angelikablogja.blogspot.com/2016/11/kevin-hearne…


Népszerű idézetek

Nymeria96>!

(…) mások döntéseiért nem lehetünk felelősek, és a saját döntéseinket is felesleges megbánni, ha egyszer már megléptük őket. A múlttal csak egyet lehet tenni: magunk mögött kell hagyni.

109-110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Atticus O’Sullivan
Nymeria96>!

Frank Herbert azt mondta, a félelem a gondolatok gyilkosa. Frank Herbert bölcs ember volt.

316. oldal

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!

"Zaklasd a munkásokat, ha akarod! Még azt is engedélyezem, hogy a feneküket szimatold.
Oberon abbahagyta a lihegést, és hegyezni kezdte a fülét:
„Komolyan?”
Miért ne? Ezek munkások. Majd jól elröhögcsélnek rajta. Főleg, ha tüsszentesz utána. De ha megijeszted őket, kapsz az ásóval, úgyhogy vigyázz!
Oberon a farkát csóválva felállt. „Jól hangzik, kösz a tippet, Atticus!”
Szívesen, máskor is.

33. oldal

Nymeria96>!

El sem tudjátok képzelni, milyen jó érzés futni, amikor nem üldöz senki.

329. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Atticus O’Sullivan
Zyta88>!

„Ha itt mindenki álneveken futkos, nekem is sürgősen kell egy” – gondolkozott hangosan Oberon. (…)
„Engem Tökkelröttyentőként mutass be, Atticus! De el ne röhögd!”

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Atticus O’Sullivan · Oberon
3 hozzászólás
booklover77>!

Mert a halál elkerülhetetlen volt. Morrigan előre látta, és ő nem hallucinál ilyeneket, csak ha a fenyegetés komoly, és a vég elkerülhetetlen. Olyan, mintha James Earl Jones azt mondaná neked Darth Vader hangján, hogy: „Ez a sorsod.”

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · halál · Morrigan
Mivid>!

Jól mondja. Ennyi rossz kisugárzással akár Sith nagyúr is lehetne, vagy igazgató a Wall Streeten.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oberon
booklover77>!

Úgy bántam vele, ahogy Luke Skywalker a wampával a Hothon. Levágtam a jobb karját, és elugrottam előle. Fragarach nem égeti ki a sebet, így spriccelni kezdett belőle a vér.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Atticus O’Sullivan · Fragarach · Hoth · Luke Skywalker · wampa
booklover77>!

Sokszor megdöbbenek a televizíóban látható modern gyógyszerreklámokon. A mellékhatások listája rosszabbul hangzik, mint az állapot, amit kezelniük kellene. Egyszer még a szívinfarktust is felsorolták mellékhatásként, és eltűnődtem rajta, hogyan lehetséges ez? A szívinfarktus szerintem nagyon komoly dolog, és ha megkockáztatod egy nátha miatt, akkor csak az istenek védenek meg a csapásoktól, mert hogy keresed őket, az biztos.

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyógyszer
Kriana>!

– A mérgezett tüskék lelassítják őket, hogy lőhessünk rájuk, vagy előkaphassam a kardomat.
– Köszönöm, hogy felhozta, mert már régen meg akartam kérdezni, hogy minek hord magánál kardot – nézett rám a nő.
– Zombiapokalipszis esetére. Az ember soha nem fogy ki a töltényből, ha kardja van.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Atticus O’Sullivan

A sorozat következő kötete

A Vasdruida Krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Moore: Prérifarkas blues
Sherrilyn Kenyon: Ördögi tánc
Rick Riordan: A villámtolvaj
Kresley Cole: Vámpíréhség
Jennifer L. Armentrout: The Return – Visszatérés
Laurell K. Hamilton: A Harlekin
Christopher Moore: Mocskos meló
Gail Carriger: Szívtelen
Karen Chance: A hajnal átka