Staked (The Iron Druid Chronicles 8.) 3 csillagozás

Kevin Hearne: Staked

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

When ​a druid has lived for two thousand years like Atticus, he’s bound to run afoul of a few vampires. Make that legions of them. Even his former friend and legal counsel turned out to be a bloodsucking backstabber. Now the toothy troublemakers—led by power-mad pain-in-the-neck Theophilus—have become a huge problem requiring a solution. It’s time to make a stand.

As always, Atticus wouldn’t mind a little backup. But his allies have problems of their own. Ornery archdruid Owen Kennedy is having a wee bit of troll trouble: Turns out when you stiff a troll, it’s not water under the bridge. Meanwhile, Granuaile is desperate to free herself of the Norse god Loki’s mark and elude his powers of divination—a quest that will bring her face-to-face with several Slavic nightmares.

As Atticus globetrots to stop his nemesis Theophilus, the journey leads to Rome. What better place to end an immortal than the Eternal City? But poetic justice won’t come without a… (tovább)

>!
Del Rey, New York, US, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780345548511 · ASIN: 0345548515
>!
Orbit, London, UK, 2016
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780356504469 · ASIN: 0356504468

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

blankaveronika IP>!
Kevin Hearne: Staked

Ez eddig a legesleglaposabb kötet. Az író sikeresen elérte, hogy Granuaile unszimpatikus legyen, a kutyája, Orlaith csak sótlan töltelékként foglalta a lapokat.
Atticus ismét úgy megkeverte a sz@rt, hogy hullottak az élőhalottak, meg sajna a szimpatikus élők is.Bejártuk a fél világot, de ez a történeten nem segített.
Az egész kötetben nekem Owen volt a legszimpibb, és ez nagy szó, de ő legalább nem nyavalygott, hanem befogta a száját és csinálta, amit helyesnek gondolt. Bejött.
Asszem nekem ennyi volt, kifulladt a sorozat.

Mirk P>!
Kevin Hearne: Staked

Kevin Hearne fogta a jól bevált, rajongók tízezrei által imádott formulát, összegyűrte, a háta mögé dobta és utánaköpött egyet.
Már az előző két könyvvel is gondom volt, de csak ehhez írok értékelést.
Ami eddig nagyon jó volt ebben a sorozatban: rengeteg akció, rengeteg humor, egy nézőpont.
A szerző kitalálta, hogy beleesik Anthony Ryan hibájába és bevezet még két nézőpont karaktert, ami egyértelműen rontott a minőségen.
Owennel nem volt baj, mert egy jól felépített különleges karakter a múltból, az előző könyvben is érdekes volt, ahogy alakul a viszonyuk Atticusszal és ahogy megküzd a modern kori valósággal. Komolyan elgondolkodott azon, hogy előző tanítványával mennyire rosszul bánt és kötelességének érzi, hogy új druidákat tanítson, persze most egy kicsit kedvesebben.
Granuaile a könyv első felében még csinál is valami értelmeset, mert sikeresen borsot tör Loki orra alá. Aztán lassan körvonalazódik benne a terv amely mentén elképzeli az életét, vagyis a Nagy Druida küldetés, ami nem más, mint kicsinyes bosszú gyermekkori sérelmekért… Szegény lányt gyerekkorában nem szerette eléggé a nevelőapja, ezért gondolta benéz hozzá egy szép napon és a képébe mondja mennyire badass lett, aztán eltöri a karját meg verekszik a biztonságiakkal. Ezek után már világos lett számára mihez kezd majd hosszú életével: tönkreteszi az összes olajvállalatot a Földön. Miért? Mert Apunak olajvállalata van és őt nagyon nem szeressük… akarom mondani Gaia kívánja így… Az író konkrétan le is írja Granuaile egyik eszmefuttatásában, hogy megbántották az érzéseit… szegényem. Persze az egész bosszú hadjáratot Gaia „nevében” hirdeti meg, ő csak segíteni akar, beteljesíti druida kötelességeit és bla bla.
Orlaith egy olyan magas labda volt ami elszállt az író feje felett hetven méterrel. Itt lett volna a lehetőség, hogy Granuaile fejezeteibe némi humort csempésszen, de ez a kutya szerintem robotkutya volt, annak is silány. Gyakorlatilag személyisége nem volt, a Google keresőmotor szintjén néha reagált ha Granuaile kérdezett és ennyi. Kérdem én miért? A sorozat korai sikerének egyik összetevője Oberon karaktere volt, aki mindig meg tudta nevettetni az olvasót még a legkomolyabb szituációkban is. Az író is észrevette szerintem mennyire elszúrta Orlaith karakterét, mert a könyv második felében nem is nagyon beszélteti, csak néha morog egyet amikor Granuailenek meg kell félemlítenie a soron következő férfit aki éppen flörtölni próbál/nem esik hasra előtte.
Nem a női karakterrel van problémám, volt a könyvben egy tökéletes női karakter akit imádtam, Morrigan. Ő tényleg bárkit a földbe döngölhetett, isten volt, de volt még mélysége a karakternek, megismertük a másik, érzelmesebb oldalát is. Granuaile pedig egy… elkényeztetett kislány akit nem szerettek eléggé kiskorában és most megvan az ereje, hogy bosszút álljon a vélt sérelmekért.
Utolsó problémám a könyvvel, hogy Kevin Hearne valamiért késztetést érzett arra, hogy egy könnyed fantasy-akció sorozatba egy kis politikát csempésszen. Már külső valós politikáról beszélek, nem a Tuatha Dé Danann udvarról. Egykét példa a teljesség igénye nélkül:
Owen tanítványjelöltjeit ugye az USA-beli farkasfalkák szedik össze és az eredmény: egy mongol, egy perui, egy marokkói, egy nepáli, egy brazil, meg egy zambiai. Tehát ezer kilométeres körzetben nem volt alkalmas jelölt az államokban, komolyan? Emberek, ez egy rossz polkorrekt film amiben lennie kell minden rasszból meg vallásból egy szereplőnek, de még annak is a paródiája….
Atticus egy alkalommal megfürdeti Oberont és szokás szerint történetet kell mesélni közben. Atticus úgy dönt, hogy egy tizenhetedik századi biszexuális nőről mesél aki operaénekesként és párbajhősként ténykedett. Atticus szerint a történet fő tanulsága pedig, hogy az illető nem törődött a nemi szerepekkel és azt csinált amit csak akart.
Kérdem én: miért kell ez egy fantasy sorozatba? Ne akarja már az író megetetni velem a nézeteit amikor kikapcsolódni szeretnék.
A regény címe Staked, de a könyv egyhatoda szólt vámpírvadászatról talán.


A sorozat következő kötete

The Iron Druid Chronicles sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ilona Andrews: Magic Triumphs
Rick Riordan: The Hidden Oracle
Sherrilyn Kenyon: Dance with the Devil
Hailey Turner: A Ferry of Bones & Gold
Colleen Houck: Tiger's Quest
Richelle Mead: Succubus on Top
Rick Riordan: The Hammer of Thor
T. J. Klune: Ravensong
Sarah J. Maas: House of Earth and Blood
Chloe Neill: Some Girls Bite