Madarak ​2. 13 csillagozás

Keve András: Madarak 2.

A Madarak első kötetének terjedelme a Magyarországon előforduló 344 madárfajból csupán 117-et engedett bemutatni. Ezért sem a ritkaságokról, sem a közismert fajokról nem beszéltünk, hanem lehetőleg olyan madarakról, melyekkel a legtöbb másik összehasonlítható. Főleg a legközönségesebb fajok – a gólya, a füstifecske, a házi veréb – hiányát kifogásolták többen is. Most alkalmam nyílik a hiányokat pótolni, noha még így is 112 faj marad ki, gyakori és ritka egyaránt.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Búvár Zsebkönyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1984
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631137643 · Illusztrálta: Muray Róbert

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Gelso>!
Keve András: Madarak 2.

2018.08.05. Újraolvasás.
A kihívások közt böngészve találtam rá @kstimi-ére, és megörültem, mert ez egy jó apropó volt válogatni a sok jó kis zsebkönyv között.
Három könyvet választottam, a Fűszernövények, Különös állatok mellett a Madarak 2. kötetet. Sajnos, az 1.nincs meg nekem, és azt nem olvastam, de mindenképpen egy madaras kötetet akartam olvasni a három közül.
A bevezetőből megtudtam, hogy a könyv megjelenésekor, 1984-ben, 344 madárfaj [hozzávetőleges adat ez, mert vannak köztük ún. visszahúzódó (vagy eltűnő: pl. batla) ill. terjeszkedő – pl. balkáni gerle, halvány geze, fajok] élt Magyarországon, amelyek közül az első kötet 117-et mutatott be, ebben pedig újabb 115 kapott lehetőséget a megismertetéshez. Ezek közül is néhány kártevő és vadászati szárnyast kivéve nálunk minden madár magas eszmei értékkel védett. Előfordul az is, hogy a védettségi akciónak és egyéb körülményeknek eredményeképpen a védettséget feloldották: pl. vetési varjú, a karvaly esetében pedig teljes védelem alá helyezték.
Nagyon sok és sokféle kis- és nagyobb madarat vonultat fel a könyv, a jellemzőik megjegyzése ezért különösen nehéz. A huszadik oldalnál kb. el is veszítettem a fonalat, így „nézőpontot váltottam”, és a Különös állatokhoz hasonlóan itt is kiválasztottam számomra öt példányt, ami különösen tetszik – ami nehéz, mert igazából minden madár tetszik valamiért – és aminek több köze van Magyarországhoz, mint csak hogy átvonul.
Ezekre esett a választásom:
Bölömbika – Botaurus stellaris – nevét a kilométerekről hallható hangjáról kapta, melyet szürkületkor hallani, magányos fészkelő a nádtengerekben:
http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-botste
Császármadár – Tetrastes bonasia – egyetlen (tömzsi, tyúknagyságú) fajdfélénk, amely még megmaradt északi hegyeinkben
https://sites.google.com/site/tetraourogallusamor/tetra…
Ugartyúk – Burhinus oedicnemus – csibe nagyságú, lile alakú madár, homokoson, burgonyaföldeken, nem víz mellett él; termetéhez képest nagy, sárga szemei vannak, fészkét mindenféle bélelés nélkül a homokba kaparja.
https://www.europamadarai.hu/ugartyuk/
Kormos szerkő – Chlidonias niger – telepesen költ hazánk mocsaraiban, nálunk főként a Tiszántúlon; fészkét vízinövények úszó leveleire rakja.Tápláléka a víz felszínéről felkapott szitakötőlárva, csibor, egyéb rovarok, egészen ritkán hal.
https://www.tiszatoelovilaga.hu/kormos-szerko/
Kék galamb – Columba oenas – más néven: odúgalamb, ui. ez az egyetlen galambunk, amely (fekete harkály ácsolta) faodúban költ. Nagy erdők, főleg bükkösök lakója.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1577
http://birdphotography.hu/node/16420
Vízirigó – Cinclus cinclus – magas hegységek madara, nálunk egészen a Pilis vonaláig húzódó északi helyeinkben a hegyi patakok mellett él, víz alatt futva keresi rákocskákból álló táplálékát
http://www.termeszetvedelem.hu/_user/vedett_fajok_image…
http://www.termeszetvedelem.hu/index.php…
https://zoozoo.hu/naponta-tobb-szaz-muanyagdarabot-nyel…
Sordély – Emberiza calandra//Miliaria calandra – ez egy sármányféle, a neve miatt választottam: igen korai felbukkanású a madár elnevezése: 1395 k.: зordel, sordé népetimológiás változata. Régi neve a kölesmadár, köleses sármány, kölesi sármány, ezt arról kapta, hogy ősszel csapatosan jár a kölesföldekre. A sármány elnevezés összetett szó, a’sárga’ jelentésű sár az előtag, az utótag a mál ’madár begye, állat melli, hasi része’ . A sármány társnevei a nyelvjárásokban: arany-áruló, Háromszéken mimőke, másutt pipöke. Mindegyikük talajon fészkel.
https://www.naturephoto-cz.com/sordely-picture_hu-11964.html
Ezen kívül érdekesség, hogy a könyv írásakor még bizonytalan volt, hogy pl. a Kucsmás billegető vajon új, önálló faj-e, vagy a már korábban ismert Sárga billegető egyik alfaja? Most utánaolvastam, és úgy tűnik alfaj.
Kucsmás billegető – Motacilla flava feldeggi Michahelles
https://www.researchgate.net/figure/The-black-headed-ye…
https://www.researchgate.net/figure/The-black-headed-ye…
Sárga billegető – Motacilla flava L.
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-motfla
http://www.birdphotography.hu/node/15837
Az összes hazánkba látogató fecske közül a Füsti fecske – Hirundo rustica (v. villásfarkú) a leghűségesebb, mert ő egészen kora tavasszal megérkezik és októberben vonul csak el Dél-Afrikába. Különlegessége, hogy sárgolyókból építi fészkét. Nagyon szépen csicsereg.
https://dka.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml…
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-hirrus
A legidősebb fecske több, mint 11 évig élt, a legtöbb egyed csak kevesebb, mint 4 évig él. A fecskefiókák nagyra tátják szájukat, jelezvén szüleiknek, hogy éhesek.

A másik nézőpont pedig a csőr. Kiválasztottam azokat a madarakat, amelyeknek valami miatt érdekes, különleges (alakja, funkciója, színe, nagysága) a csőre. Ezek:
Borzas gödény vagy ismertebb nevén: pelikán – Pelicanus crispus – öblös csőre van, amelynek alsó kávája alatt táguló bőrzacskóban hord fiainak táplálékot.
http://www.europamadarai.hu/borzas-godeny/
Batla – Plegadis falcinellus – piszkos sötétzöld, hosszú, erős és enyhén ívelt, aránylag vékony csőre van; régen nagy számban költött a Kis-Balatonban, mára eltűnt.
http://www.europamadarai.hu/batla/
Kékcsőrű réce – Oxyura leucocephala – Világoskék, megvastagodott, felfelé ívelő csőre van. Nász idején a hím csőre égszínkék, hazánkban ma már csak ritka kóborlóként jelentkezik.
https://brainmanpictures.piwigo.com/picture…
https://magic-birds.gportal.hu/gindex.php…
Lócsér – Hydroprogne caspian vagy Sterna caspia – narancsvörös vagy piros csőre erőteljes. A legnagyobb termetű csérünk.
http://keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml
https://www.oiseaux.net/madar/photos/locser.html
https://www.flickr.com/photos/sharksfin/8514277808
Lunda – Fratercula arctica – csőre a párzási idénykor harsogóan színes (piros, sárga és kék), míg télen ezek a színek eltompulnak; nagy, enyhén hajlott és háromszög alakú, egymást követő szaruhártyarétegek borítják, ami a csúcsán piros, alapjánál pedig sötétkék és sárga; költés után a szarurétegeket levedli. A csőrükben egyszerre 30 halat is tarthatnak!
https://www.flickr.com/photos/ronanmclaughlin/3622036101
https://hu.pinterest.com/pin/435019645240495658/
Alka – Alca torda – fekete csőre halfogáshoz idomult: közepesen hosszú, igen keskeny és magas; a felső káván határozott kampó látható, egy fehér harántcsíkot leszámítva, fekete, tőfele tollal borított. Orrlyukaik a tollas részben, a csőr oldalán nagyon mélyen, a káva szélén vannak. Sokan tévesen a pingvinnel hozzák rokonságba, mivel testtartása függőleges – de valódi rokonai a sirályok.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Alka#/media/File:Alke_pho.jpg
https://www.flickr.com/photos/andrej_chudy/3950510526
A lunda és az alka is tengeri madarak, csak a viharok sodorják a szárazföldre – lunda két ízben vetődött hazánkba, alka egyetlen alkalommal, az Alföldre. (1935-ben történt, Hajdúböszörményben, ahol egy példány templomtoronynak repülve pusztult el.)
(még korábbról: az alka Magyarországon a legritkább madárvendégek közé tartozik, mely eddigelé csakis Fiumében került elő néhányszor. Lőtték 1883-ban, 1884-ben kettő közül egyet, 1894 február 2-án, 1896 június 21-én. A két utóbbi a zágrábi múzeumban van.)
Keresztcsőrű – Loxia curvirostra – csőre színe szarubarna, csőrkávái egymást keresztezik, ezzel bontogatja a fenyőtobozokat, nyelvével pedig kihúzza belőlük a magokat. A fiókák kirepülésük után még 4-6 hétig szüleik etetésére szorulnak, ezután fejlődik ki kereszteződött csőrük. Hangjuk nem valami elragadó, de elég sajátságos, mert fütyülő, surrogó, sőt flótázó, csicsergő szólamok vegyülékéből áll. Hívogatásuk zokk, zokk vagy éles gip, kip, gip.
https://istvanlaki.wordpress.com/2007/08/13/keresztcsoru/
https://mapio.net/pic/p-18690439/
Gébicsek – Jellemzi őket a középhosszú, nagyon erős, oldalt összenyomott, ormán majdnem egyenes, végén kampósan le- és áthajlított és élesszögletű foggal fegyverzett csőr. Őrgébicsnek felső káváján elől kivágott, a tövisszúrónak csőrén felső csőrkávájuk élén úgynevezett csőrfog alakult ki.
Légykapók – erős csőr tőben nagyon széles. A felső káva orma szegletes, a hegye kampós és fogszerűen kivájt. De ettől jellegzetesebb jelenség, hogy erősen fejlett szájzugsertéik vannak.
https://tomtit.blog.hu/2009/04/15/kormos_legykapo
Baglyok – Csőrük rövid kampójú, tövétől kezdve lefele hajló. Horgas, éles és hegyes kiváló fegyver. Begyük nincs.

@kstimi Retro könyvecskék: Búvár zsebkönyvek kihívásra ez a második olvasásom.

Az értékelés margójára:
https://www.youtube.com/watch
Belga-Dal a madártani egylethez
megjegyzés: 2020.08.02.
Sajnos a youtube használhatatlansága miatt a bejegyzést módosítanom kellett – egyetlen egy madárnál nem működött az eredetileg odatett link – ezért lecseréltem mindet fotókra – ami szegényebbé és kevésbé interaktívv tette – hiszen sem a hangját, sem a mozgását nem láthatjuk… :-(

SinkaZsuzsanna>!
Keve András: Madarak 2.

A második rész is nagyszerű, bár meg tudnám mind jegyezni és felismerni! :)

padamak>!
Keve András: Madarak 2.

Alakul a teljes kép, kedveseket láthatunk ismét. Szép!


Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: Öregapó madarai
Orbán Zoltán: Madárbarátok nagykönyve
Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve
Schmidt Egon: Kócsagok birodalma
Volker Dierschke: Milyen madár ez?
Christopher J. Humphries – Esmond Harris – Peter Holden – Anthony Wootton: Természetbarátok zsebkönyve
Schmidt Egon – Bécsy László: Négy évszak ösvényein
Martin Woodcock – Richard Perry: Madarak
Schmidt Egon: Védjük madarainkat
Schmidt Egon: Csalafinta madarak