Amrita ​Sher-Gil 2 csillagozás

Keserü Katalin: Amrita Sher-Gil

Egy Budapesten született gyönyörű indiai lány rövid, szenvedélyes élete és művészete e könyv tárgya. Felnőtt életének alig hat éve alatt lenyűgöző festői életművet hozott létre, mely ma Indiában nemzeti kincs. Az 1930-as években ő teremtette meg – az indiai és a nyugati művészet kapcsolatán keresztül – az európai művészetet Indiában s India képét az egyetemes művészetben.

Róla szól: Amrita Sher-Gil

>!
Kelet, Budapest, 2007
196 oldal · ISBN: 9789638762504

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Eszchan>!
Keserü Katalin: Amrita Sher-Gil

A könyvvel semmi bajom, egy nagyon szép és igényes kiadás, bár nem túl praktikus, mert nagyjából 20 kilót nyom. :P
Az én bajom Amrita Sher-Gillel van. A munkássága is rendben van, valakinek biztos tetszik, bizonyos művészek munkáihoz viszonyítva még nekem is, de nem igazán az én világom. A legnagyobb bajom azzal van, hogy ő teljesen el van (volt) szállva magától, mintha legalább ő lenne az atyaúristen a festészetben. Pedig nem. Amikor Párizsban visszautasítják néhány képét, még ő van felháborodva, és azt mondja, hogy Párizsban nem is értenek a dologhoz. És még az önmagát fényképező apja, meg az ideggyenge anyja se mondja soha neki, hogy kislányom, egy kicsit vegyél vissza az arcodból, neked is könnyebb lenne, meg talán mások is könnyebben elfogadnák az egész művészetedet.
Egyébként durva, hogy félig magyar, félig indiai, de amíg a munkahelyemen nem volt kiállítása, soha nem hallottam róla. Pedig az iskolákban legalább egy fél mondat erejéig megemlíthetnék, hogy bizony magyar festőnők is voltak, és nem is voltak annyira bénák… Mert az iskolában mindig csak a férfiakról tanulunk. Micsoda igazságtalanság már ez.


Hasonló könyvek címkék alapján

Duló Károly: Amrita Sher-Gil el nem hangzott párbeszédek tükrében
Szunyogh Szabolcs: Amrita Sher-Gil
Nyáry Krisztián: Festői szerelmek
Bakó Zsuzsanna: Paál László
Elisabeth Szél: Greco asszonya
Bakó Zsuzsanna – Sz. Kürti Katalin – Ónody Magdolna: Munkácsy
Révész Emese: Fényes Adolf
Szinyei Merse Anna: Híres festők 26. – Szinyei Merse Pál
Pálfalvi Nándor: Varázslatos Hargita
Pethes Mária: Zenekar