Híres ​és hírhedt római caesarok 10 csillagozás

Kertész István: Híres és hírhedt római caesarok

Az új, képes történelmi sorozat Híres és Hírhedt római caesarok című kötetében Caesar, Augustus, Caligula, Claudius, Nero, Vespasianus, Hadrianus, Diocletianus és Constantinus személyiségrajzát és pályaképét ismerhetjük meg.
Ebből rajzolódik ki a korszak, a császárkori Róma felvirágzásának és hanyatlásának egész történeti íve. A nagy egyéniségek életútjában megjelenített história a személyiségek történelemformáló szerepét kívánja méltó helyére állítani. Egyúttal érzékletes és érdekes feldolgozása a múltnak, amelyben az egykori valóság igazán emberközelivé válik.
Az elsősorban fiatalokhoz, diákokhoz szóló sorozat – az ókortól napjainkig haladva – bemutatja majd a legfontosabb földrajzi régiók és történelmi korszakok többi kiemelkedő szereplőjét, híres és hírhedt, sorsformáló személyiségét is. Tudományos igénnyel megírt, olvasmányos kötetei nem hiányozhatnak a művelt ember könyvespolcáról.

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A világtörténelem nagy alakjai Kossuth

Kossuth, Budapest, 1992
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630935449

matthews>!
Kertész István: Híres és hírhedt római caesarok

Rövid, ám nagyon érdekes történelmi információ a legismertebb római császárokról.
Julius Caesar, aki még nem császár volt, érdemei tagadhatatlanok, ő tette le a császárkor alapjait. Elcsépelt közhely, ám sokszor felmerül bennem a kérdés: mi lett volna, ha… nem gyilkolják meg, és továbbviszi a birodalom irányítását? Utódja, Augustus már elkerülte Caesar hibáit, és köztársasági mázba burkolt politikával foglalta el a császári pozíciót. Hasonlóan józan uralkodónak tartható még Vespasianus, Traianus, Hadrianus. Tiberius (aki sajnos nem kapott külön fejezetet a könyvben) és Claudius megosztó személyiségek lehettek, a mérleg nyelve billenhet a rossz és a jó felé is kettejüknél. A két szeszélyes őrültet, Caligulát és Nerót nem kell bemutatni.
A könyv végén a szerző fontolgatja, hogy az egyes császárokról mennyire lehetnek valósak a történetírók állításai, milyen mértékben vezérelhette őket harag vagy imádatból eredő részrehajlás. Eszembe jutott erről egy régi újságcikk, miszerint egyes történészek állítása szerint Nero nem volt olyan rossz, mint amilyennek beállítják, csupán valami oknál fogva a történetírók mocskolták be szándékosan az utókor számára. Lehet, hogy alaptalan feltevés, mindenesetre gondolatokat kelt.

Kossuth, Budapest, 1992
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630935449
danlin >!
Kertész István: Híres és hírhedt római caesarok

Olvasmányos és egyben informatív. Részletesen beszámol az uralkodók tetteiről források (!) alapján, melyekből egy-egy fontos, érdekes részletet ki is emel. Igyekszik, hogy az uralkodókat ne csak pozitív vagy negatív színben tüntesse fel. Leginkább gimnazistáknak és történelem iránt érdeklődőknek ajánlom, mert előbbieknek hasznos kiegészítés, utóbbinak pedig szórakoztató tanulmány.

Weleny>!
Kertész István: Híres és hírhedt római caesarok

Érdekes és izgalmas összefoglaló a fontosabb császárokról és korukról!