Labirintó 33 csillagozás

Kertész Erzsi: Labirintó Kertész Erzsi: Labirintó

Létezik ​valahol egy vízi útvesztő: LABIRINTÓ. Titkát sokan próbálták már kifürkészni, de azok a kalandorok, akik nekivágtak hajóikkal a zegzugos csatornáknak, azóta sem tértek vissza a kikötővárosba.
Hősünk, egy kissé elkényelmesedett királyfi, maga is szerencsét próbál: felcsap gondolásnak, vállalván, hogy utasokat szállít a szigetvilágban, s közben feltérképezi és meghódítja az ismeretlen vizeket. Csakhogy ez a mesterség nem olyan egyszerű ám: az utasok erősen próbára teszik a gondolás türelmét és találékonyságát.
Itt van például Öcsém, a Macska. Uralkodni szeretne, ezért olyan szigetet keres, ahol csak őrá várnak. Villő, a Sellő viszont tudja, hova igyekszik: a Mágikus Iszap-szigeten remél gyógyulást találni. Vényusz pedig, a lenyűgöző külsejű húsvéti nyúl színészi babérokra tör. S ha még csak őket kellene fuvarozni! De hajóba kéredzkedik a hullócsillag, Hiú Ábránd is, aki nem kevesebbet akar, minthogy az égboltra kerüljön vissza.
A békés vizeket ráadásul… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cerkabella, Szentendre, 2018
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155808111 · Illusztrálta: Orosz Annabella
>!
Cerkabella, Szentendre, 2012
58 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820227 · Illusztrálta: Kasza Julianna

Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Kertész Erzsi: Labirintó

Labirintót imádtam, mind tartalmilag, mind formailag. Nagyon tetszettek a szürreális illusztrációk, mert remekül illettek a szintén kissé szürreális tartalomhoz. Labirintó egy tó, rengeteg-rengeteg szigettel, aki egyszer bement oda, az sosem jött ki többet. Senki sem ismerte a kifelé vezető utat, ami végül is nem volt tragédia, mert a sok remek szigeten akár le is telepedhetett a Labirintóba került illető és élhetett boldogan élete végéig.

A főhősünk egy elkényelmesedett királyfi gondolavezetői munkát vállalt Labirintóban, és már rögtön első alkalommal nagyon érdekes szállítandó társaság gyűlt össze a gondolájában. Öcsém, a Macska, Hiú Ábránd, a hullócsillag, Vényusz, a színészi babérokra pályázó Nyúl és Villő, a Sellő. Ebből a díszes társaságból alighanem sejthető, hogy milyen különleges élményben lesz részünk, ha elolvassuk Kertész Erzsi nagyszerű alkotását. Azt hiszem kedvenceim sorába is felveszem ezt a történetet.
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/08/gyerekeknek.html

meseanyu P>!
Kertész Erzsi: Labirintó

Érdekes, hogy milyen kevesen olvasták még ezt a könyvet, pedig nagyon jó kis történet. Én valamiért a borító alapján líraibbra, szomorúbbra számítottam, de egyáltalán nem baj, hogy nem azt kaptam, ez inkább egy humoros, kalandos történet, nagyon igényes nyelvezetű és eredeti. Egy kicsit szürreális, de még pont azok között a keretek között, amikor engem szórakoztat az ilyesmi. Az illusztrációk is nagyon eltaláltak.

3 hozzászólás
Uzsonna>!
Kertész Erzsi: Labirintó

Élvezet volt Labirintóban kalandozni: sok meghökkentő szereplő még meghökkentőbb története nem a várt fordulatokat produkálta. Olyan volt, mint egy igazi labirintusban lenni, semmit nem látsz előre, csak úgy lődörögsz benne. Tetszett a könyv finom humora, a rengeteg filozofálni való elem (bár tudjuk, az a macskák dolga…). Mindez nem nyomja agyon a történetet, a kíváncsiság hajtja előre az olvasót.
Különösek az illusztrációk, először taszítottak, de végül beláttam, nagyon is illenek ehhez a történethez.
Egyedül a mikroszkopikus méretű betűk zavartak: esztétikailag sem illenek a könyvbe, rontják az összképet.

2 hozzászólás
Sicc>!
Kertész Erzsi: Labirintó

Nagyon bírom Kertész Erzsi stílusát. Élmény olvasni…konkrétan nem tudtam lerakni, teljesen magával ragadott. Pedig nincsenek benne hihetetlen izgalmak. De van benne humor, irónia, nyelvi szépség. Nagyon tetszett.

3 hozzászólás
gab001 P>!
Kertész Erzsi: Labirintó

A borító vetette meg velem ezt a könyvet. Elolvasva peidg azt kell mondanom, hogy soha rosszabb vételt. Igazán különleges történet, tele kalandokkal és elképesztő szereplőkkel. Ráadásul kifejezetten vicces. Már az első mondat betalált, de az utolsó sem semmi. Az illusztráció inkább érdekes, mint szép, de pontosan illik a történethez, nagyon jól kiegészíti. Felnőtt fejjel is kifejezetten élvezhető. Elképesztő.

>!
Cerkabella, Szentendre, 2012
58 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820227 · Illusztrálta: Kasza Julianna
atalant I>!
Kertész Erzsi: Labirintó

Kezdek rettegni, hogy be vagyok oltva Kertész Erzsi ellen (pedig úgy vártam, hogy el tudjam olvasni). Az egész történetet belengte a fárasztó szóviccekkel kikevert, szürkén nyomasztó borongósság. Eddig ez a második könyv a szerzőtől, és még mindig nem tudom eldönteni, hogy mennyire lehetnek a gyerekek a célközönség.
Az illusztrációk szépek, egyediek. A betűk viszont annyira aprók, hogy ha az ember kicsit is fáradtabban olvas, akkor úgy tűnik, mintha egy hangya házibulit tartana, ráadásul valakinek gondjai lehettek a hosszú, kettős mássalhangzókkal…

2 hozzászólás
Gabye>!
Kertész Erzsi: Labirintó

Az első pár oldal után nem igazán volt halvány lilám se, hogy mi fog kisülni ebből, mindenesetre érdekesnek ígérkezett. És tényleg! Egy kicsit vicces, mindenképp érdekes és a maga módján szórakoztató kis történet. Nekem tetszett. Az illusztrációk is jók, csak egy volt aminél kicsit meghökkentem, mert az elég randára sikeredett és valahogy kilógott a többi közül.

8 hozzászólás
dianna76 P>!
Kertész Erzsi: Labirintó

Elég érdekes, vagy inkább sajátságos mese. Egyáltalán gyerekeknek szól, vagy inkább felnőtteknek? Már ahogy belelapozunk, láthatjuk, hogy maga a kiadás nem a gyermekkönyveknél megszokott. Aprók a betűk, furák az illusztrációk. A történet kissé rejtélyes, misztikus, kalandos, ami nekem tetszett. Amikor útjára indult a gondola az utasaival, kezdtem azt érezni, hogy ez nem az én világom lesz. Aztán ahogy sorra érintik a különös szigeteket, kikötőket, érdeklődéssel olvastam. Sőt, a vége felé izgultam is, hogy mi fog történni. Nem erre számítottam…
A szereplők nevei különösek, de találóak voltak. A Labirintó kifejezés pedig meglepetés volt számomra. Bevallom, nem jutott eszembe, hogy ez egy spoiler.
A történetben az a legjobb, hogy akad benne gondolkodni- és mondanivaló, mégis bővelkedik humorban. A szerző játszik a szavakkal, kifejezésekkel, s ez nekem nagyon tetszett. Iszappakolás – na ettől behaltam! Van egy sajátságos hangulata is, amit nem is tudok kifejezni. Olyan lassan haladó, elmélázó…. sajátságos.
Az illusztrációknál a színvilág, a zöld-fekete-fehér felhasználása, keveredése tetszett. A rajzok viszont nem igazán. Legalábbis a figurák, amik nekem kicsit ijesztőek voltak.

>!
Cerkabella, Szentendre, 2012
58 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820227 · Illusztrálta: Kasza Julianna
Chöpp P>!
Kertész Erzsi: Labirintó

Kellemetes kis történetecske Labirintó különleges tavi labirintus világa a maga szabályaival, jóslásaival és csodáival. Nem vagyok valami nagy jóstehetség, de valahogy előre láttam a végét.

ribizli0414>!
Kertész Erzsi: Labirintó

Igazán érdekes és furcsa könyv volt. A kiadás nagyon szép és a benne található illusztrációk is kellően szürreálisak, amik abszolút hozzák az ugyanilyen történet hangulatát. Egy királyfi útját követhetjük nyomon, aki gondolásnak áll és elindul a Labirintó (tó) vizein különösebbnél különösebb utasokat szállítva. A címadó tavon kívül még több mulatságos szóösszetétellel találkozhatunk a könyvben, amik megmosolyogtatnak minket olvasás közben. Magával a történettel kapcsolatban viszont olyan érzésem van, hogy a végére nem jutottunk sehová, csak félig adott, ha adott továbbgondolnivalót és nem igazán világos az üzenete sem. Ezért se eleje, se vége érzéssel csuktam be a könyvet, ami csak egy szeletét mutatta meg egy utazásnak, de nem hagyott maradandó gondolkodnivalót maga után. Több költői kérdéssel zárja le a történetet az írónő, ami ebben a formában biztos, hogy így egy kifordított mese, de a főszereplőnk a zárómondatban még a kérdéseken való filozofálás lehetőségét is másra hárítja, így se tanulság, se konklúzió. Ott maradtunk lógva a levegőben ezekkel a kérdésekkel és egy furcsa eseménysorozattal a hátunk mögött, és úgy érzem, hogy abba a batyuba, amiben hamuba sült pogácsa szokott lenni, most néhány hozzávalót csomagoltak csak össze, amit vagy megsütsz így, vagy még keresel hozzávalókat, vagy…


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

– Vészt jóslok – sziszegte a Jós.

(első mondat)

Bea_Könyvutca P>!

– Vészt jóslok – sziszegte a Jós.
Jólnevelten megborzongtam. – Ó, csakugyan?
Nem ért váratlanul a komor jövendő. Már korábban, a kikötővárosban megtudtam, hogy hacsak nincs felesleges 10 ezüstöm, nem kerülhetem el a vészjóslatot. Vízre szállás előtt ugyanis mindenkinek kötelessége felkeresni ezt a tisztes munkában megőszült vészmadarat: állítólag nagy találati aránnyal előrejelzi a tengeribetegséget és a hajótörést.

5. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Mit van úgy meglepődve? Ez a Remete-sziget, ez köztudott. Tehát, aki remete akar lenni, idejön és letelepszik. De tudja, hogy van ez…, sokan szeretnének remeték lenni, és azok mind ide jönnek. Mégsem mehetnek az Igaz Gyöngyhalászok szigetére, nem igaz?

20. oldal

Chöpp P>!

A magamfajta puhányok nehezen mozdulnak, de ha egyszer elindulnak, ha más nem, a saját tömegük viszi őket előre.

5. oldal

Ninácska P>!

A Tóról nem szokás visszatérni. Erre utal a neve is: LABIRINTÓ.

7. oldal

Ninácska P>!

– Ahogy akarja. Most ismerje meg az utasait!

9. oldal

Szofrónia>!

– Legalább próbálj meg önbizalmat sugározni, komám. Az utasok épp az életüket készülnek a kezedbe helyezni. – Eltöprengett, majd folytatta: – Bár a macskáért nem lenne nagy kár. Ha még egy darabig itt maradna a parton, személyesen fojtanám vízbe!

9. oldal

Caledonia_Valley P>!

Ó, nem mintha nagyon sokat nyomnék a latban, inkább csak afféle egészségesen telt alkat vagyok. Sajnálatos módon mifelénk, valami gonosz átoknak köszönhetően, kizárólag a legkisebb királyfik sikeresek és jó kiállásúak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bökös Borbála: Szmirkó
Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei
Vágó Csaba: A titkok iskolája
Kalas Zsuzsa: Álomutazó
Lezsák Levente: Emerson & Tsa., avagy a titokzatos mordiai bűneset
Iller Ferenc: Szélkakas
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Szabó Magda: Tündér Lala
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon