Helló, ​felség! (Göröngyös Úti Iskola 1.) 63 csillagozás

Kertész Erzsi: Helló, felség!

A ​Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármely másik iskola. Itt is mindig történik valami!
Most például a 2/b-be érkezik egy új gyerek. Természetesen az egész osztály ég a kíváncsiságtól: vajon milyen lesz az új fiú?
Csuda Gábor pedig már érkezése napján kiérdemli osztálytársaitól a Csudabogár nevet.
És bizony a tanárainak, szüleinek, meg az iskolaigazgatónak is okoz némi fejtörést.
Pedig Gábor szeret barátkozni, és a tanulást sem hanyagolja el.
Akkor hát mi olyan különös az új fiúban? Kiderül a könyvből!
Kertész Erzsi regénye, a gyerekirodalomban éppen csak felfedezett műfaj, az úgynevezett problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartozik. Ezek a könyvek egy jól meghatározott, pontosan körvonalazható problémát mutatnak be, ez többnyire a gyerekek mindennapjaiban hangsúlyozottan van jelen – ebben a könyvben az önelfogadás, a másoknak való megfelelési kényszer feloldása.
A szöveg tartalmában és terjedelmében is a 6-10 éves korosztály… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Cerkabella, Budapest, 2016
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820760 · Illusztrálta: Metzing Eszter

Kedvencelte 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Csuda Gábor másik iskolából kerül a Göröngyös úti iskola 2.b osztályába. Kicsit kilóg a többi gyerek közül, ugyanis elmondása szerint ő egy király. És nem áll meg az elmondásnál, hanem úgy is viselkedik és úgy is öltözik. Mindennap felteszi fejére a maga készítette koronái egyikét, felveszi piros palástját és úgy megy iskolába, ahol egész nap viseli.

Nem törődik osztálytársa gúnyolódásaival, büszkén vállalja önmagát.

Ez a könyv a kedvencem most Kertész Erzsitől, mert mindamellett, hogy azt sugallja, hogy vállaljuk önmagunkat, elfogadásra is tanít. Azt mutatja meg, hogy nézzünk be a palást és a korona mögé, ismerjük meg a Csuda Gáborokat és rájöhetünk, hogy nagyon jó fejek és attól még igencsak szeretetreméltó ember/gyerek lehet, hogy kilóg a sorból és máshogyan viselkedik, mint a többség.

A közösség elfogadó ereje és szeretete pedig arra is képes, hogy a Csuda Gáborok palást és korona nélkül is önmaguk tudjanak maradni.

Vicces, nagyon szeretnivaló könyv, sokat nevetgéltem közben és simogatta a lelkem a könyvben mutatott jó példa. Az illusztrációk is nagyon tetszettek, a tesitanár például gyermekkorom tanárait jutatta eszembe, de a vaskalapos igazgatónő sajnos még a mai világban is előfordul.
http://konyvutca.blogspot.com/2016/11/mesek-es-versek.html

>!
meseanyu MP
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Nagyon helyes történet a másságról és annak kezeléséről. Diákoknak, tanároknak egyaránt ajánlható. Annyi pici kis kifogásom volt, hogy a másodikosok szerintem nem így viselkednek, beszélnek, ez inkább egy negyedik, ötödik osztálynak felelt meg.

>!
ziara P
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Ötös, ötös, csillagos ötös! Ezek a Kertész Erzsi könyvek… Teljesen a hatásuk alá kerültem, mindegyik tökéletes a maga nemében, és minden korosztály találhat magának valami jót. Ez még Adélkámnak korai, de remélem, majd mikor iskolás lesz, elővehetjük, és elolvashatjuk. Arra tanít, hogy fogadjuk el magunkat, álljunk ki magunkért, de közben a másikat is toleráljuk, sőt szeressük, minden különcsége ellenére. Megindító könyv, ahogy bemutatja ezt a folyamatot mind az osztálytársak, mind a tanárok tekintetében. Köszönöm az élményt!!!!

>!
Citrompor
Kertész Erzsi: Helló, felség!

A Stand up!-ért mentem a könyvtárba, de valaki megelőzött, ezért találomra levettem egy friss megjelenésű gyerekkönyvet a polcról, ami megfogott a vidám, tarka, aprólékosan részletes illusztrációival. Nem bántam meg! Széles vigyorral olvastam már a villamoson is munkába menet, ahol ebédszünetben is elővettem, végül pont a házunk előtt fejeztem be, mielőtt leszálltam este a villamosról.

Ebben a könyvben a Göröngyös Úti Iskola 2.b osztálya a főszereplő, köztük is kiemelten Csuda Bogár, akarom mondani Gábor, aki – felülemelkedve a csúfolódásokon, döbbent pillantásokon és megjegyzéseken – királyi eleganciával vonul be a kis közösség életébe. Teszi mindezt jelmezbe bújva: bíbor köpönyeggel és saját készítésű aranykarton koronával a fején. Ugyanis Gábor nem egy átlagos kisfiú, ő egy igazi „király”, aki akként is viselkedik, ezzel zavarba hozva a többi kisdiákot és a tanárokat is egyaránt. Hogy vajon lehull-e a királyi lepel, a gyerekek kiközösítéssel vagy barátságosan reagálnak-e a fura kisfiú megjelenésére, humoros fordulatok során derül csak ki, amik engem felnőttként igencsak jól szórakoztattak.

Különösen azok a részletek voltak igazán viccesek számomra személyes kötődés miatt, amelyekben az osztályfőnök a rettegett igazgatónő óralátogatásától feszengett, kezét tördelve szabadkozott a furcsa tanuló miatt. De ugyancsak humorosan írta meg Kertész Erzsi azt a részt is, ahol az iskola tanárai feladatul kapták meg, hogy Gábor lelkére beszéljenek. Hát a felnőtteknek sem könnyű, nehogy azt higgyük! :)

Olvasható a könyv segítő, terápiás jelleggel is, ugyanis nem csak az itteni 2.b-sek iskolai élete göröngyös, hanem többé-kevésbé minden kisgyereké az lehet. Szerintem ez a könyv vidáman, nem erőltetetten elfogadásra, türelemre és egymás megbecsülésére is tanít, a tanulság pedig az, hogy a királyságot nem kinőni kell, hanem fel kell nőni hozzá.

10 hozzászólás
>!
Uzsonna
Kertész Erzsi: Helló, felség!

A Göröngyös Úti Iskola 2/b osztályába új tanuló érkezik, aki felpezsdíti az osztály életét. „Fenséges” megjelenése mögött királyi viselkedés lakozik, így a kezdeti gúnyolódások, viccelődések alábbhagynak, sőt… de többet nem árulok el.
Tetszettek a beszélő nevek (Göröngyös Úti Iskola, Csuda Gábor…) és a kedves, rövid történetek, amelynek során főhősünket csak megszeretni lehet: remekül kezeli a problémás helyzeteket, jó ötletei vannak, egyszóval ő felnőtt a „királyi” szerepéhez.
Megyek, megkeresem a fiók mélyén hánykolódó aranykoronámat!

5 hozzászólás
>!
blueisthenewpink P
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Nagyon szerettem! (És előkészületben a következő rész!) Egy idő után elgondolkoztam, nem autisztikus-e egy kicsit ez a Csuda Gábor, hogy ennyire nem érintik a szokásos iskolai bántások. Felnőttként viselkedik, éretten, de teljesen érzelemmentesen reagál a történésekre. Máskor (szülinap) meg tökéletesen értékeli a helyzetet, és micsoda megoldással rukkol elő! Jó lett volna anno így venni az „új gyerek az osztályban” akadályt. Nagyon tetszett a felnőttek (többségének) hozzáállása őfelségéhez. Tanulni lehet tőlük is, Gábortól is.

(A vége felé valaki elfáradt, becsúszott pár hiba vagy elütés egymás után. Még jó, hogy közben olyan mondatot kaptam, hogy hangosan nevettem :))

15 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Aranyos, bár kicsit se füle, se farka sztori. Egyszer csak elkezdődik, belecsöppenünk a skacok és a királyuk életébe, aztán egyszer véget ér a történet…
De tetszett.
Humoros, hangulatos és legfőképpen kedves könyvecske.

Az illusztráció 5*, imádom ezeket a rajzokat.

>!
Cerkabella, Budapest, 2016
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820760 · Illusztrálta: Metzing Eszter
>!
icu79 P
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Ez valami eszméletlenül aranyos és jópofa könyv. Még felnőtt fejjel is „csuda” mód élveztem. Gondolom, a cél korosztály még inkább oda lehet érte. Várom a folytatást! :)

>!
stippistop MP
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Ezzel a könyvvel léptem be azt hiszem a Kertész Erzsi rajongók táborába! Tetszett, hogy nem vált didaktikussá és kiszámíthatóvá ez a másságról szóló mese. Olyan könnyen okítjuk a gyerekeket; jó, hogy ez az maradhatott, ami: egy megható történet egy különleges kisfiúról.


Népszerű idézetek

>!
blueisthenewpink P

Ezt az utolsó szót, a koherenciát nagyon sokáig keresgélte, de kár volt strapálnia vele magát, mert Gábor hírből sem ismerte.

71. oldal, 10. fejezet - Kilóg a korona (Cerkabella, 2016)

>!
Citrompor

    A Göröngyös Úti Általános Iskola 2/b osztályának összes tanulója, kivétel nélkül felfokozott izgalommal várta azt a pillanatot, amikor végre közelebbről is szemügyre vehetik új osztálytársukat.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Göröngyös Úti Iskola sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Molnár Krisztina Rita: A víz ösvénye
Håkon Øvreås: Barni, a szuperhős
Monostori Mária: Kettévált világ
Gerzsényi Melinda: Mézike okosodik
Farkas Kriszta: Málna mesék
Pacskovszky Zsolt – Rigler Ilona: Hogyan élheted túl a szüleid válását?
Michaelene Mundy: A szomorúság még nem a vég!
Mohás Lívia: Kamasznapló
Oscar Brenifier: Az élet, az vajon mi?
Amotáné Benkő Noémi: A szeretet üzenete