Helló, ​felség! (Göröngyös Úti Iskola 1.) 70 csillagozás

Kertész Erzsi: Helló, felség!

A ​Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármely másik iskola. Itt is mindig történik valami!
Most például a 2/b-be érkezik egy új gyerek. Természetesen az egész osztály ég a kíváncsiságtól: vajon milyen lesz az új fiú?
Csuda Gábor pedig már érkezése napján kiérdemli osztálytársaitól a Csudabogár nevet.
És bizony a tanárainak, szüleinek, meg az iskolaigazgatónak is okoz némi fejtörést.
Pedig Gábor szeret barátkozni, és a tanulást sem hanyagolja el.
Akkor hát mi olyan különös az új fiúban? Kiderül a könyvből!
Kertész Erzsi regénye, a gyerekirodalomban éppen csak felfedezett műfaj, az úgynevezett problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartozik. Ezek a könyvek egy jól meghatározott, pontosan körvonalazható problémát mutatnak be, ez többnyire a gyerekek mindennapjaiban hangsúlyozottan van jelen – ebben a könyvben az önelfogadás, a másoknak való megfelelési kényszer feloldása.
A szöveg tartalmában és terjedelmében is a 6-10 éves korosztály… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Cerkabella, Szentendre, 2019
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820760 · Illusztrálta: Metzing Eszter
>!
Cerkabella, Budapest, 2016
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820760 · Illusztrálta: Metzing Eszter

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Csuda Gábor másik iskolából kerül a Göröngyös úti iskola 2.b osztályába. Kicsit kilóg a többi gyerek közül, ugyanis elmondása szerint ő egy király. És nem áll meg az elmondásnál, hanem úgy is viselkedik és úgy is öltözik. Mindennap felteszi fejére a maga készítette koronái egyikét, felveszi piros palástját és úgy megy iskolába, ahol egész nap viseli.

Nem törődik osztálytársa gúnyolódásaival, büszkén vállalja önmagát.

Ez a könyv a kedvencem most Kertész Erzsitől, mert mindamellett, hogy azt sugallja, hogy vállaljuk önmagunkat, elfogadásra is tanít. Azt mutatja meg, hogy nézzünk be a palást és a korona mögé, ismerjük meg a Csuda Gáborokat és rájöhetünk, hogy nagyon jó fejek és attól még igencsak szeretetreméltó ember/gyerek lehet, hogy kilóg a sorból és máshogyan viselkedik, mint a többség.

A közösség elfogadó ereje és szeretete pedig arra is képes, hogy a Csuda Gáborok palást és korona nélkül is önmaguk tudjanak maradni.

Vicces, nagyon szeretnivaló könyv, sokat nevetgéltem közben és simogatta a lelkem a könyvben mutatott jó példa. Az illusztrációk is nagyon tetszettek, a tesitanár például gyermekkorom tanárait jutatta eszembe, de a vaskalapos igazgatónő sajnos még a mai világban is előfordul.
http://konyvutca.blogspot.com/2016/11/mesek-es-versek.html

meseanyu P>!
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Nagyon helyes történet a másságról és annak kezeléséről. Diákoknak, tanároknak egyaránt ajánlható. Annyi pici kis kifogásom volt, hogy a másodikosok szerintem nem így viselkednek, beszélnek, ez inkább egy negyedik, ötödik osztálynak felelt meg.

ziara>!
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Ötös, ötös, csillagos ötös! Ezek a Kertész Erzsi könyvek… Teljesen a hatásuk alá kerültem, mindegyik tökéletes a maga nemében, és minden korosztály találhat magának valami jót. Ez még Adélkámnak korai, de remélem, majd mikor iskolás lesz, elővehetjük, és elolvashatjuk. Arra tanít, hogy fogadjuk el magunkat, álljunk ki magunkért, de közben a másikat is toleráljuk, sőt szeressük, minden különcsége ellenére. Megindító könyv, ahogy bemutatja ezt a folyamatot mind az osztálytársak, mind a tanárok tekintetében. Köszönöm az élményt!!!!

Citrompor P>!
Kertész Erzsi: Helló, felség!

A Stand up!-ért mentem a könyvtárba, de valaki megelőzött, ezért találomra levettem egy friss megjelenésű gyerekkönyvet a polcról, ami megfogott a vidám, tarka, aprólékosan részletes illusztrációival. Nem bántam meg! Széles vigyorral olvastam már a villamoson is munkába menet, ahol ebédszünetben is elővettem, végül pont a házunk előtt fejeztem be, mielőtt leszálltam este a villamosról.

Ebben a könyvben a Göröngyös Úti Iskola 2.b osztálya a főszereplő, köztük is kiemelten Csuda Bogár, akarom mondani Gábor, aki – felülemelkedve a csúfolódásokon, döbbent pillantásokon és megjegyzéseken – királyi eleganciával vonul be a kis közösség életébe. Teszi mindezt jelmezbe bújva: bíbor köpönyeggel és saját készítésű aranykarton koronával a fején. Ugyanis Gábor nem egy átlagos kisfiú, ő egy igazi „király”, aki akként is viselkedik, ezzel zavarba hozva a többi kisdiákot és a tanárokat is egyaránt. Hogy vajon lehull-e a királyi lepel, a gyerekek kiközösítéssel vagy barátságosan reagálnak-e a fura kisfiú megjelenésére, humoros fordulatok során derül csak ki, amik engem felnőttként igencsak jól szórakoztattak.

Különösen azok a részletek voltak igazán viccesek számomra személyes kötődés miatt, amelyekben az osztályfőnök a rettegett igazgatónő óralátogatásától feszengett, kezét tördelve szabadkozott a furcsa tanuló miatt. De ugyancsak humorosan írta meg Kertész Erzsi azt a részt is, ahol az iskola tanárai feladatul kapták meg, hogy Gábor lelkére beszéljenek. Hát a felnőtteknek sem könnyű, nehogy azt higgyük! :)

Olvasható a könyv segítő, terápiás jelleggel is, ugyanis nem csak az itteni 2.b-sek iskolai élete göröngyös, hanem többé-kevésbé minden kisgyereké az lehet. Szerintem ez a könyv vidáman, nem erőltetetten elfogadásra, türelemre és egymás megbecsülésére is tanít, a tanulság pedig az, hogy a királyságot nem kinőni kell, hanem fel kell nőni hozzá.

10 hozzászólás
Uzsonna >!
Kertész Erzsi: Helló, felség!

A Göröngyös Úti Iskola 2/b osztályába új tanuló érkezik, aki felpezsdíti az osztály életét. „Fenséges” megjelenése mögött királyi viselkedés lakozik, így a kezdeti gúnyolódások, viccelődések alábbhagynak, sőt… de többet nem árulok el.
Tetszettek a beszélő nevek (Göröngyös Úti Iskola, Csuda Gábor…) és a kedves, rövid történetek, amelynek során főhősünket csak megszeretni lehet: remekül kezeli a problémás helyzeteket, jó ötletei vannak, egyszóval ő felnőtt a „királyi” szerepéhez.
Megyek, megkeresem a fiók mélyén hánykolódó aranykoronámat!

5 hozzászólás
AniTiger P>!
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Aranyos, bár kicsit se füle, se farka sztori. Egyszer csak elkezdődik, belecsöppenünk a skacok és a királyuk életébe, aztán egyszer véget ér a történet…
De tetszett.
Humoros, hangulatos és legfőképpen kedves könyvecske.

Az illusztráció 5*, imádom ezeket a rajzokat.

>!
Cerkabella, Budapest, 2016
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820760 · Illusztrálta: Metzing Eszter
icu79 P>!
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Ez valami eszméletlenül aranyos és jópofa könyv. Még felnőtt fejjel is „csuda” mód élveztem. Gondolom, a cél korosztály még inkább oda lehet érte. Várom a folytatást! :)

Gelso P>!
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Csuda Gábor olyan önálló egyéniséggel rendelkező gyermek – aki, mint tanítvány, mondjuk ki nyíltan, elég nagy problémát jelent a tanároknak, és ettől csak kicsivel kisebb problémát az osztálytársainak.
De mivel egyéniség, intelligensebb és okosabb minden könyvben felbukkanó szereplőnél.
Segítőkészségével és gyors problémamegoldó képességével ki is emelkedik a többi gyerek közül (pl. karácsonyfa-jelmez vagy a szülinapi kókuszgolyók esete) – bár való igaz nem kaptunk róluk mélyebb jellemzést…
(Sajnos, az én 2/b-s gyerekem osztályában simán „kipurcantanák” a gyerekek… Nem biztos, hogy kibírna köztük egy teljes iskolaévet.)
Kevés osztálytársát tekintheti barátnak, de ezen Gábor felülemelkedik – fene tudja, mennyire jó ez neki? Biztos bántja, de mint létező tényt (talán neki már megszűnt probléma lenni) már elkerüli, felülemelkedik rajta, és nem tekinti az élet tragédiájának.
Jó eléldegél saját világában és jól érzi királyként magát.
Sajnos ebben a „máséletben” a tanárai nem partnerek, a kedves nevű Maja néni nyíltan a legaljasabb, a tesitanárnak, Józsibácsinak simán szemet kellene hunynia, mert neki aztán tényleg nem jelent közellenséget a királynak öltözött Csuda Gábor – nem úgy az osztályfőnöknek, Rita néninek, aki egy álnok kígyó, aki Gábor szülei szemébe elhiteti, hogy engedi a királyosdit, de már ha az igazgató nő felbukkan, kifordul magából és szívtelen, kötelességtevő meg rendreutasító tanárrá vedlik; na és nem beszélve a magyartanárról, Ilike néniről, aki, bár hajlandó őt korrepetálni, de „mintatanár” módjára égeti le az egész osztály előtt.
Sajnos a tanárok sorra csinálnak hülyét magukból, ez a könyvecske számomra a tanárok megcsúfolása…*

Nagyon rossz könyv, pedagógiailag selejt felnőtt szereplőkkel, teljesen elhibázott kivitelezéssel. MEGOLDÁS NINCS, ill. maga a 8 éves szuperérzékeny gyerek oldja meg magának a helyzetet… háát, nem jó kép a felnőttekről. (sem a gyerekekről, hiszen ők is alig partnerek a segítőkészségben)

A két csillagom az ötletnek és Metzing Eszter illusztrátornak szól… viszont sajnáltam a kétoldalas rajzok szerencsétlenségét – pl. 10-11. oldalon a főszereplő Csuda Gáborból szinte semmi sem látható, mert pont középre a kötéshez került…
a 24-25. old. lévő kötélmászós a kedvencem, (de a tesitanár rajta egyenesen hajléktalan hobó kinézetű)!

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2016) – top10 kihívásához

Ja, és muszáj vagyok ezzel zárni Csukás István után szabadon: Gazsi bácsi Rita néni lótetű!

                        _
*- Majd ha öt másodperc alatt felérsz a kötél tetejére, akkor azt mondom, hogy király vagy, fiam! De addig, jobb, ha nem áltatod magad ezzel…
– A királyok nagyon ritkán másznak kötélre – mondta Gábor tisztelettudóan és felkapott még egy labdát. – Józsi bácsi, szerintem inkább a majmoktól várható el ez az öt másodperces eredmény…
– Na, eriggy a következő órádra fiam! (68.old)

10 hozzászólás
krlany IP>!
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Hát ööö … szerintem ez a könyv amolyan nem látod a fától az erdőt. Annyira a kölök másságára és annak elfogadására koncentrált az író, hogy elfelejtette megoldani az eközben felmerült helyzeteket…
A szereplők egységsugarú pontok. Nincsenek leírások, jellemrajzok, úgy semmi, még vázlatként sem léteznek, csak a nevek. Saci lehetne Flóra, Iván lehetne Gergő. A 2/b inkább 6/b. A főszereplő Gáborunk, koravén és nagyon bölcs. 8 éves gyerek nem viselkedik így, de tán még a 14 sem. A tanárok pedig kudarcok. Nem egyikük, nem másikuk, hanem mind a négy. Egyszerre. Ha az utcán leszólítok egy random emberkét is jobban csinálja a gyerekek nevelését, mint tanult kollégáink. Büntetés, megszégyenítés, megfelelni akarás a pedagógiai módszerük. Hát köszi. Magyar tanárunk meg véletlenül veszi észre, hogy a tanítványa középsúlyos diszlexiás. Ahan. Mert ugye átiratkozásnál pl. a szülő nem mondja meg az ofőnek, meg hogy fejlesztésre jár. Ahan. Az ofő meg nem konzultál a tanártársaival, főleg általánosban, másodikos gyerek esetében. Ahan. Meg magyar tanárunk ezt az osztály előtt nyögi be nyilván, majd nem magyarázza el a 8 éves gyerkőcöknek, hogy mondjuk mi ez… ésatöbbi…
A kiindulási alap jó, hogy vannak máshogy gondolkodó emberek egy közösségben, és hogy próbáljuk megérteni, elfogadni őket. No de így? Elfogadás és tolerancia helyett dugjuk be egy skatulyába még akkor is, ha nem fér bele, ami meg kilóg, azt nyesegessük le. A vége meg ez a „Mindenki lehet király!” meg a ló túloldala. Nem a korona vagy a farsangi jelmez tesz királlyá. De ezt ki is mondják a könyvben, és lám mégis önellentmondásba kerül a könyv.
Az illusztrációk jópofák, szépek, a mondanivaló fontos, a történet is csudajó lenne, ha nem lenne tele hibákkal, a történések illeszkednének egymáshoz. Viszont, ami felől nincs kétség, kellenek az ilyen témájú könyvek, mint egy falat kenyér.

13 hozzászólás

Népszerű idézetek

Boglárka_Madar P>!

Ezt az utolsó szót, a koherenciát nagyon sokáig keresgélte, de kár volt strapálnia vele magát, mert Gábor hírből sem ismerte.

71. oldal, 10. fejezet - Kilóg a korona (Cerkabella, 2016)

Citrompor P>!

    A Göröngyös Úti Általános Iskola 2/b osztályának összes tanulója, kivétel nélkül felfokozott izgalommal várta azt a pillanatot, amikor végre közelebbről is szemügyre vehetik új osztálytársukat.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Göröngyös Úti Iskola sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Molnár Krisztina Rita: A víz ösvénye
Håkon Øvreås: Barni, a szuperhős
Monostori Mária: Kettévált világ
Gerzsényi Melinda: Mézike okosodik
Farkas Kriszta: Málna mesék
Pacskovszky Zsolt – Rigler Ilona: Hogyan élheted túl a szüleid válását?
Michaelene Mundy: A szomorúság még nem a vég!
Mohás Lívia: Kamasznapló
Oscar Brenifier: Az élet, az vajon mi?
Amotáné Benkő Noémi: A szeretet üzenete