Dalia ​és Dália 25 csillagozás

Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Ha egy VÁRÚRNŐ elég kitartóan könyököl az erkélyén, előbb-utóbb érkezik hozzá EGY LOVAG. De vajon ilyen lovagot képzelt el?

Ha egy MAGÁNYOS IFJÚ HÖLGY nagyszabású estélyre indul, ott jó eséllyel találkozik ÁLMAI SZŐKE HERCEGÉVEL. De vajon nem hazudnak az álmai?

Ha pedig egy NEMES LOVAG szonettet ír, azt biztosan elénekli egy SZÉP HÖLGYNEK. De vajon méltó az a hölgy a dicséretre?

Hol található a HAJADONOK lelke? Laknak bennük HÁRPIÁK?

És ha egy hős lovag nagy bajba kerül, ŐT KI MENTI MEG?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ ez a modern lovagregény. De vajon megtalálja…?

Tanulságos és szívfacsaróan kacagtató, párválasztós lovagmese egészen kicsi, fiatalka és éltesebb hölgyeknek (meg uraknak).

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Cerkabella, Szentendre, 2014
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820494 · Illusztrálta: Keszeg Ágnes

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Véletlenül találtam a könyvtárban ezt a Kertész Erzsi könyvet. Mivel az írónő a könyveivel nálam már bizonyított, nem volt kérdés, hogy ezt is azonnal magammal viszem.

Nem csalódtam, bár egy teljesen más témájú, más stílusú történetet tarthattam a kezemben, de ki merem jelenteni, hogy hamisítatlan Kertész Erzsi, mert a szerzőre jellemző fantasztikus humor ott van minden oldalon.

Roppant mód mulatságos történet Dáliáról, az egyedül éldegélő várúrnőről, aki magányosan tengetve napjait a toronyszobája ablakában várja a álmai szőke hercegét, nagy sóvárgások közepette. Valahol olvasta is, hogy az ilyen toronyszobai várúrnők már úgy születnek, hogy rendelkeznek a sóvárgás képességével. Hogy miért éldegélt egyedül az nem derült ki, viszont annál érdekesebb dolgok igen.
Egyik nap érkezett egy lovag, Daliának hívták és megmászta mind a 698 lépcsőfokot, hogy véghezvigye küldetését. Közben Dáliának bőven volt ideje azt a 48 selyemvirágot belefonni fekete hajába, sőt még egy kis hétköznapi rendet is tudott rakni.
A lovag megérkezett, hamarosan végre is hajtotta feladatát, majd Dália nélkül távozott. Hamarosan azonban ismét találkoznak Talpig Tivadar főherceg estélyén, aki feleséget keres.

Hogyan zajlott az estély, mit vett fel végül Dália, miután átnézte mind a 40 darab ruhásszekrényét, 20 darab cipős fiókját és 80 ékszeres ládikáját, az majd az estélyen kiderült. Mint ahogyan az is, hogy kit választott Tivadar főherceg, aki mellesleg fél a pókoktól és a jegesmedvétől, és ki rabolta el Dalia lovagot.

Igazán eredeti történet, nagyszerűen szórakoztató szöveggel, végig nevetgéltem az egészet, aki szereti Kertész Erzsit, ne hagyja ki, aki nem ismeri még az írónőt, ezen feltétlenül változtasson. :)
http://konyvutca.blogspot.hu/2016/12/harom-regeny-gyere…

Ninácska P>!
Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Véletlenül került a kezembe ez a kedves, rendkívül érdekes és különleges címmel rendelkező kötet. Még nem olvastam egy könyvet sem az írónőtől, de ha a többi is ilyen remek, akkor biztosan kezembe veszem más könyvét is.
A cím fogott meg elsőként. Frappáns és egyedi. A borító is szívmelegető, sokáig lehet nézegeti a szépséges illusztrációkat is.
Már az első oldal végén hangosan nevettem, a humor központi szerepet foglal el a műben, ami hatalmas pozitívum.
Jó szívvel ajánlom Mindenkinek, mert nem lehet benne csalódni. Valóban kacagtató, bájos olvasmány.

vorosmacska>!
Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Talán a legszebb mesekönyv, ami az utóbbi időben a kezembe került. Első pillantásra megbűvölten forgattam a könyvtárban és azóta is minden alkalommal rácsodálkozok a fantasztikus illusztrációkra, Keszeg Ágnes munkájára.

Hál'Istennek, itt nem az az eset áll fenn, hogy az illlusztrációk a szöveg gyengeségeit hivatottak feljavítani. A maga módján frivol kis történet remekül megírt és humorral jócskán fűszerezett. A névválasztás kifejezetten találó és ötletes és helyenként viccces (pl. a szemmel verő hárpiát illető Pupilla név, vagy az ódivatú, de kissé korlátolt lovag, Talpig Tivadar elnevezések zseniálisak), igaz, időnként belezavarodtam, hogy most Daliáról vagy Dáliáról van-e szó, de ezt pillanatokkal később már korrigálhattam is. Tetszett, hogy elvisz a romantikus szépelgő lovagregények világába, felsorakoztatva kliséit, és az is, hogy ezt a rózsaszín ködöt, kellő finomsággal és humorral szépen fel is oszlatja. És persze a végén ott a hepiend spoiler, ami megint egy klassz dolog.

Felnőtteknek, gyerekeknek (kb 10 éves kortól, mert van benne egy-két nyakatekert mondat is) egyaránt üdítő kis olvasmány.

szabszev>!
Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Egy biztos. Ez egy nagyon eredeti könyv. Először azt hittem, hogy valami jó kis mesekönyv lesz az ovisaimnak, de gyorsan kiderült, hogy ez annál sokkal mélyebb értelmű, sok áthallással, amit igazán csak nagyobb gyerekek, illetve igen: felnőttek tudnak csak igazán értékelni. Nem egy klasszikus hercegnős, lovagos történet. De attól még nagyon is jó! Itt sem a várúrhölgy, sem a lovag nem egy tökéletes, makulátlan figura, aki messze a többi halandó fölött áll; sokkal inkább hús-vér figurák, akiknek bizonyos jellemvonásaival még akár azonosulni is tudunk… Egy könnyed, vicces történet!

atalant I>!
Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Remekül, üdítő iróniával telve indult, majd olyan gyorsan állt bele az érdektelenség talajába, mint egy félresikerült rakétakísérlet.

Nienna001 P>!
Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Ebben a mesében Dália megpróbálja kivárni, hogy a lovag jöjjön, és addig is gyakorolja a sóvárgó pillantást és olyan szakkönyveket olvas, mint a Lovagok tizenkét fajtája. Aztán a 682 lépcsőfokot mégiscsak megmássza valaki, de itt már rögtön hiba is csúszik a gépezetbe.

Nagyon tudtam szeretni ezt a mesét. Gyönyörűen van illusztrálva, érdekes, a szereplőknek tényleg van jelleme, és ez még fejlődni is képes. Szerintem sokkal több embernek kellene ezt ismerni, mert tényleg nagyszerű könyv.

Basset>!
Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Úgy gondolom, a XXI. századi digitális társadalomban már eljárt az ideje a klasszikus mesének: a hercegnőnek, akit meg kell menteni, a gonosz sárkánynak, a vitéz királyfinak…, modernebb, maibb, pörgősebb, életszerűbb mese kell, mert a gyerekek is hamarabb szagolnak bele az életbe, mint én annak idején. De akkor is…. MI A JÓNYAVALYA VOLT EZ??! Nem mondom, mert tetszett végig, szerettem olvasni, de ezzel a gondolattal tettem le. Ez a klasszikus mese totál kifordítása, igazából nem is a gyerekeknek, hanem a hasonló bamba felnőtteknek.


Népszerű idézetek

Citrompor P>!

    Hiszen manapság – ezt is olvasta valahol – oly kevés a lovag, nem bánhatunk velük pazarlóan. Ki tudja, jön-e másik?

8. oldal

Citrompor P>!

„Minden hajadon lelke mélyén ott lapul egy hárpia!” – mondogatta Tivadar nagyapja olykor-olykor, vagyis öt-hat alkalommal naponta.

33. oldal

Boglárka_Madar P>!

Dália fülig vörösödött, miközben Dalia egyesével kiszedegette a háta mögül a legkedvesebb olvasmányait: A lovagok 12 típusát, a Várúrnőmimikai gyakorlatokat, A szerenádhallgatás nagy kézikönyvét meg az Elvesztettem zsebkendőmet című romantikus lovagregényt.
Dalia ámult-bámult: miket olvasnak egyesek!

14. oldal

Sozora>!

Már csak a lépcsők vannak hátra!
Dália magában sokadszor is elátkozta a torony tervezőjét, ük-ük nagybátyját, aki ük-ük nagynénje részére emeltette a büszke épületet. A nagybácsi ugyanis gyakran járt csatákba meg vadászatra, és e tengernyi lépcsővel biztosította, hogy egyetlen kóbor lovagnak se legyen kedve megkörnyékezni az ük-ük nénikét.
Nem is volt.
Szegény ugyanis rémesen csúnya volt.

23. oldal

Boglárka_Madar P>!

A várúrnőetikett kimondja, hogy minden lovag megérdemel egy esélyt, kivéve, ha mást súg az ösztönünk, vagy ha nem szimpatikus az illető.

9. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Both Gabi: Palipál, a csupaszív lovag
Kertész P. Balázs: Krisztofóró és a Gőzlovag
Felix Janosa: Rozsda Lovag és a kísértet
Mesék a ködös Albionból
Paulon Viktória: Kisrigók
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Stefanik Krisztina: Csillagbusz
Kántor Kata: A szagtalan betörő