Állat ​KávéZoo (Állat KávéZoo 1.) 64 csillagozás

Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

Az Állat KávéZoo mesekönyv, állatlexikon és viselkedéstan egyidejűleg. A dzsungelben KávéZoot nyitó antilopoknál többek között megfordulnak tigrisek, oroszlánok, struccok, papagájok, még pingvinek is. És hozzák a formájukat, olyanok, mint mi: a pingvinek helyezkednek, az ara-vőlegény tutyimutyi, a struccok üzletpolitikája: struccpolitika, az oroszlánok kegyet gyakorolnak, a tigris meg simán egy vérengző húszabáló – legalábbis addig, míg meg nem kóstolja Antika rizspudingját. Aztán benéz a KávéZooba a fenn költő kolibri is, a férje tetemét mazsolás joghurtba forgató víg/fekete özvegy és nem mellesleg egy egész majomhorda…
Ahogy a Labirintóban meg a Dalia és Dáliában megszokhattuk, a szerző merész nyelvi humora és helyzetkomikuma ezúttal is kabarétréfába illően poénos és metszően ironikus.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Cerkabella, Szentendre, 2016
102 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820791 · Illusztrálta: Hanga Réka

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

Antika és Lopez, a két antilop, KávéZoo-t nyit a dzsungel szélén. Már az ötlet sem mindennapi és a könyv sem az. Nagyon jól szórakoztam végig a történeten, szerettem a változatos vendégsereget és a könyv remek humorérzékét.

Az állatok viselkedésének bemutatása nagyszerű volt, a homoktortába bujdosó struccok, a büszke oroszlánok, a gyönyörű kolibri, a magának való orrszarvú és az őrült majmok mind hozták az igazi viselkedésükre jellemző jegyeket. A vegetáriánussá vált tigris volt a csúcs, no és a végén a fagylaltos tégelyekben fetrengő pingvinek is nagyon tetszettek.

Azt gondolom, hogy Titusz lassan 11 évesen már értékelné a poénokat, de egy kisebb gyerek talán csak a felét értené meg. De még így is nagyon jól szórakozna. Én mindenesetre szerettem. Az illusztrációk meseszépek voltak. http://konyvutca.blogspot.hu/2016/10/versek-mesek.html

KönyvParfé P>!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

Jók a nyelvi játékok, és néhol egészen merész, kabaréba illő jeleneteket olvashattam. Több ajánlásban jellemezték úgy, hogy „poénos és metszően ironikus”. Ez tényleg igaz!
A tigris lett a kedvencem, mert bár veszélyes, húszabáló fenevad, vegetáriánussá szelídül és még biztonsági őrként is helyt áll.
Összességében nagyon tetszett, egy fél csillagot mégis levonok, mert néhány résznél elbizonytalanodtam, mennyit ért ebből egy gyerek. Mindenesetre én jól szórakoztam!
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/06/29/kertesz_erzsi_hang…

ziara>!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

Ez egy nagyon okos, nagyon humoros, szuper jó könyv, talán túl okos is egy bizonyos életkor alatt, de én rettentően élveztem. Minden történet telitalálat, nekem a kedvencem a struccos, bár elég nehéz sorrendet állítani. Jókat kuncorásztam magamban olvasás közben. A rajzok szenzációsak! Kertész Erzsitől két könyvet olvastam idén, mindkettő csillagos ötös, és még kettő jelent meg neki 2016-ban! Azt hiszem, nincs mit tenni, azokat is sorra veszem:))) Ettől függetlenül az ötévesemnek még nem olvastam el, mert pont a lényeget nem értené, de biztosan elővesszük majd pár év múlva.

csgabi P>!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

Ha kávérajongó vagy és szereted a humoros történeteket, ez a könyv pont neked íródott!

A Cerkabella Kiadó először 2016-ban adta ki Kertész Erzsi állati könyvét, az Állat Kávézoo-t, majd 2021-ben ismét megörvendeztetett bennünket azzal, hogy újra kapható lett Antika és Lopez kávézójának története. A két antilop nagy fába vágta a fejszéjét, amikor kávézót nyitott a dzsungel szélén, de meglepő módon sikeres a vállalkozásuk. Ebben a kis kötetben a kávézó látogatóinak történetét ismerhetjük meg, telistele humorral és vidámsággal. Szerencsés vagyok, mert az utóbbi időben több olyan könyv is a kezembe került, amin kifejezetten jól szórakoztam, ami jól tud esni a téli, szürke napokon. Az igényes kivitelű kis könyvnek már az egyedi anyagú borítója és annak vidám színvilága is felkelti a figyelmet, a magam részéről kifejezetten imádom a két könyv borítóját, a könyv történetei pedig folyamatosan jókedvre hangoltak olvasás közben. Antika és Lopez vállalkozása a kezdeti zökkenőktől eltekintve beindul és jól is alakul, érdekes látogatóktól sem mentes a kávézó, de a kötet zamatát Antika, a kissé butácska, hebehurgya, csetlő-botló (és még sorolhatnám) antilop adja, aki olyan szeretetreméltó, hogy az olvasónak nem lehet miatta még bosszankodni sem, pedig Lopeznek néha nincsen egyszerű dolga.

Még több:
https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2021/12/antika-…

Citrompor>!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

A Göröngyös úti iskola nálam aratott sikere óta nagyon vártam már az Állat KávéZoo-t is. Jópofa, humoros, nyelvi játékokkal teli érdekes kis könyvecske, ahol az egyes epizódokban egy-egy állatot ismerünk meg a kávézó vendégei közül, akik esendőségük és gyarlóságuk által kacagtatóan antropomorf személyiségjegyekkel bírnak.
Az elhintett poénok ütősek; ha nem gondolunk bele túl mélyen, akkor a gyerekeknek viccesek, a felnőttnek is, de ha jobban belegondolunk, akkor néha túlzottan valós dolgokra tapinthatunk. Például: „Sikerünk titka az egységes struccpolitika…”, „Kegy az, ha kedveset mondasz az alattvalóidnak, még akkor is, ha nem igaz.”, a Fekete Özvegy „gyásza” vagy spoiler. Amilyen a valóság is. Szóval ezek a poénok inkább felnőtt poénok, nem egyszer pedig nem is olyan vicces vagy felszabadító poénok, hanem túlzottan ironikusak.
Kicsit másra számítottam. Vagy csak én nem voltam humoromnál?
A könyvet jó kézbe venni, tetszetős kiadás, az illusztrációk aranyosak, jól mutatnak.
Lehet, hogy leülök majd egy feketével – no, nem egy párduccal! – és átolvasom még egyszer, hátha jobb hangulatomban talál.

2 hozzászólás
Chöpp >!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

Nagyon nagyokat nevettünk mi ezeken a kávéházi állattörténeteken! Nagyon szimpatikusak voltak a KávéZoo antilop működtetői. Hol Antika, hol meg Lopez volt a kedvenc. Sziporkázó humorral és hatalmas kreativitással íródtak a sztorik. Nyoma sem volt bennük az állattörténetekre olyannyira jellemzően elfogadott sztereotípiáknak, inkább azok kifigurázása volt állati vicces.
Úgy döntöttem, szeretem olvasni Kertész Erzsi gyermekkönyveit.

icu79 P>!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

Nagyon szórakoztató és ötletes. Igazán élvezetes volt olvasni még felnőtt fejjel is. Sőt, épp emiatt a fél csillag levonás, mert helyenként úgy éreztem, hogy nem minden szójáték vagy poén érthető a gyerkőcöknek.

Futóhomok>!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

A magyar nyelvben rengeteg kreatív lehetőség rejlik, ezt tökéletesen demonstrálja ez a szép könyvecske. A szürke-kék rajzok – Hanga Réka – gyönyörűek. Néhány részt felolvastam belőle a gyerekeknek, hogy halljanak egy rakáson jól működő szóvicceket, de a kötetet nem ajánlanám kifejezetten gyerekeknek. Még egy 13 éves sem érti, hogy mi abban a szarkasztikus humor, amikor spoiler. Persze beszélgetni lehet róla, bár részünkről igyekszünk, hogy a mamahotel jelensége elkerülje a fiainkat, meg a lányunkat*.

*Ezt utólag írtam hozzá és én kérek elnézést, de a fogalmat valahogy inkább a férfiakkal összefüggésben hallom többször, pedig…

Hintafa>!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

Régóta várom már, hogy Kertész Erzsi meséi közül olvashassunk végre, de megvártam, míg belenő valamelyik gyerek. Mostmár tudom, hogy mennyire hiányzott nekünk, mert egy igazi kis gyöngyszemmel lett gazdagabb a szülői a gyerekszoba könyvespolca.

A dzsungel szélén, egy tisztáson Antika és Lopez, a két antilop azért, hogy saját unalmas életüket feldobják, nyitnak egy Állat KávéZoot. Gondosan előkészítenek mindent. Ültetnek kávébabot, szereznek süteményrecepteket, hímzett kötényt, fényképes étlapot, majd várják a kolibriket, makákókat és a többi kellemes látogatót. Pechükre épp egy éhes tigrist sodor a KávéZooba a passzátszél. Csakhogy a tigris nem egy jó erős feketére vagy zserbóra vágyik, hanem húsra. A tigris látványára Antika finom lelkülete egy csapásra összezavarodik. Szerencsére a mindig határozott, és éleslátó Lopez hamar feltalálja magat. Persze nemcsak a vendégeket, hanem Antikát is -aki, háát a legjobb esetben is olyan szeretnivalóan antikás- kíváló érzékkel kezeli. Lopez gyorsan meggyőzi Tigrist, hogy a húsevés roppant káros, hiszen előhozza a halálos húsallergiát, melynek számos tigris esett már áldozatául. A cáfolhatatlan érvek nyomán hamar biztonsági őrhöz jutnak. Immáron hármasban várják a többi vendéget, akik náluk tartják vállalati évértékelő találkozójukat, esetleg beugrottak találkozni jövendőbelijükkel, vagy itt próbálják csemetéjüket a nagybetűs életre okítani. A szórakoztató állati kalamajkákat olvasva (mert tévedés ne essék, egyetlen ide betérő vendég sem egyszerű eset) könnyen ráismerhetünk a mintául szolgáló emberi jellemekre. Persze mindenki a saját ingét viselje.

Persze nem csupán a jó történet miatt vagyok teljesen oda az Állat KávéZootól.
Folytatás itt:http://hintafa.blog.hu/2016/08/26/kertesz_erzsi_allat_kavezoo

krlany IP>!
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

Az ötlet nagyon jó. A kivitelezéssel voltak gondjaim.
A fekete özvegyes rész egy elcseszett horrorparódia… és gusztustalan, nem kávéházi környezetbe való.
A divat konferencián pedig azon méláztam, hogy itt most arra akarja felhívni a figyelmet, hogy azok az állatok, akik megúszták az idei divattrendet, elkerülik a kihalásveszélyt, vagy arra, hogy a többiek érdekében helye van az önfeláldozásnak… mindenesetre gyerekeknek szóló mesekönyvben ez szerintem kicsit meredek.
És bár a szerző játszik a szavakkal, nem egy Romhányi… és ez néhol kínos dolgokat szül. Szerintem ezt nem kellene erőltetni.
A pingvines rész aranyos volt. A Tarzan-emlékverseny ötletén nagyon röhögtem. Az oroszlános volt a legbénább. Az orrszarvúson meg nem tudtam elmenni, hogy mit akart… leginkább depresszióban dagonyázni.
Nem hinném, hogy mesekönyvként kellene ránézni. Inkább szatíra lenne, ha szatírább lenne.


Népszerű idézetek

Citrompor>!

A kedves vendég első pillantásra vérszomjas tigrisnek látszott.

10. oldal, Hús vagy rizsa?

ShuShu>!

Lopez híres volt a lélekjelenlétéről. És a lélek most sem hagyta cserben: jelen volt.

10. oldal - Hús vagy rizsa?

szabszev>!

    A kedves vendég első pillantásra vérszomjas tigrisnek látszott.
    Lopez gyorsan oldalra kapta a pillantását, majd újra odanézett, hogy immár végleg meggyőződjön róla: bizony, a kedves vendég egyfolytában tigrisnek látszik!

10. oldal Hús vagy rizsa?

Citrompor>!

    – Remek pók volt az én Mackóm! Szelíd és jóságos, kenyérre lehetett kenni! Apropó! – kiáltott hirtelen feleszmélve. – Hozna nekem néhány szelet kenyeret?

21. oldal, Tor potrohhal

ShuShu>!

Min gondolkodsz, amikor tőled két méterre épp egy tigris pisil?!

13. oldal - Hús vagy rizsa?

Citrompor>!

    – Székre semmi szükség nem lesz! – bökte oda. – Sőt, kérem, hogy távolítsa is el az összeset! Mifelénk nem divat az igazgatósági ülés. Ehelyett Igazgatósági Állással egybekötött évértékelő értekezletet tartunk!

40. oldal, Futóhomok Rt.

Citrompor>!

– Te szoktál feketézni? – nézett megilletődött tisztelettel Lopezre.
– Én? Nem, dehogyis! – válaszolta Lopez. – De azt hallottam, kimerültség esetén hasznos. Reggel óta szökdécselünk már, nagyon elfáradtam.

5-6. oldal, Így kezdődött

3 hozzászólás
ShuShu>!

– Már miért gondolja, hogy egy rakás pingvint akarok elszállásolni a fagylaltos pultban?

61. oldal - A hidegenvezető

szabszev>!

    – Úristen, Lopez! Ott ül egy tigris, annál az asztalnál! – Egész testében reszketni kezdett.
    Lopez próbálta menteni a menthetőt.
    – Bizony, egy tigris Antika! Hát nem fantasztikus? Ő az első vendégünk! Ezért akciós krémes jár neki!

11. oldal Hús vagy rizsa?

szabszev>!

– Min gondolkodsz, amikor tőled két méterre épp egy tigris pisil?!
– Hát, azon, hogy mihez kezdjünk vele!
– Úgy érted – Antika szeme elkerekedett –, hogy végezzünk vele?! De Lopez, én erre nem vagyok felkészülve!

13. oldal Hús vagy rizsa?


A sorozat következő kötete

Állat KávéZoo sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Berg Judit: Rumini a Fényvizeken
Kántor Kata: A megmentett karácsony
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz
Pacskovszky Zsolt: Kishugó és a medvelöket
Nyulász Péter: Helka
Lackfi János: Kövér Lajos színre lép