A ​sárkány nyomában 46 csillagozás

A pásztói oskolamester háza
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Gáspár ​1551-ben, a törökvész idején egy labirintusra bukkan…

Dani 2019-ben nem találja a helyét a barátai között…

Gáspár egy rejtélyes férfival találkozik, aki nagy feladatot bíz rá…

Dani egy középkori lovag elbeszélését olvasva különös dologra lesz figyelmes…

A két fiú sorsa a több, mint 500 év távolság ellenére összefonódik, és olyan képességeket fedeznek fel önmagukban, amelyek addig valahol egészen mélyen rejtőztek bennük… legalább olyan mélyen, mint a pásztói oskolamester háza alatti veremben talált értékes középkori leletek.

A fantázia és a történelem keveredik Kertész Erzsi lebilincselő regényében, amely Pásztó történetének és egyben a magyar történelemnek egy egészen eddig rejtett, mégis fontos részletét mutatja be az olvasónak. A történetből megismerhetjük a törökök elől menekülni kényszerülő Gáspárt és Danit, aki elszántan próbálja kinyomozni, vajon a pásztói oskolamester háza tényleg misztikus kincseket rejt-e.

Ezt olvasd… (tovább)

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2019
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104681 · Illusztrálta: Remsey Dávid

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Pásztó


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Habár bejelöltem már pár napja, csak ma reggel kezdtem el, és pár óra alatt be is fejeztem ezt a regényt, ami nálam mostanában nagy szó. Ennek ellenére az első másfél óra olvasás azzal telt, hogy nyakaltam a kávét is, mert – érthetetlen okokból – álmosított a történet, és untam. Aztán beindult az egész, persze, kicsit jobban, de messze nem annyira, mint amit vártam a könyvtől. Az első történet a kis Gáspár története 1551-ből, ami kicsit jobban tetszett, mint Danié a jelenből, ami egy fajta folytatása volt az elsőnek. Próbálom megfogalmazni, mi hiányzott nekem ebből a történetből, de nem tudom. Csak egyfajta hiányérzet van bennem. A történet mindkét felében kicsit más befejezést vártam, ugyan Gáspár történetére mondhatom, hogy kerek volt, de Daniéra nem. Mintha levágták volna a regény végét, mintha a nyomda elfelejtette volna kinyomni, vagy elfogyott volna a pénz, és úgy spóroltak, hogy levették az utolsó tíz-húsz oldalt. Nem tudom. Nem volt eléggé kidolgozott sem nekem a jelenben játszódó szál, használt volna neki, ha kicsit hosszabb, részletezőbb.
A helyszín viszont tetszett, mert van ismerősöm, aki Pásztóról származik, és így mosolyogva is olvastam a könyvet. És az is tetszett, hogy a szerző a történetet két történetből szőtte össze, amelyeket többszáz év választ el egymástól. Csak valahogy mégsem volt elég ez most több csillaghoz.

Nikolett0907 P>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

„(…) minden áldott nap figyelmeztet, hogy túl sokat álmodozom, vagy ahogy ő mondja, révedezek bele a vakvilágba. Nem érti, hogy az ember ilyenkor készíti elő a fejében a jövendőt. Nem haszontalan cselekedet ám az, hogy mindenfélét kitalálok, mert én nem csak kitalálom, de meg is valósítom majd az összes álmomat, mind egy szálig.”

Meg merem kockáztatni, hogy tetszet első olvasásra, ugyanakkor sok olyan moly értékelte már, akiknek adok a szavára, és bizony pontosan értem, hogy mit hiányoltak benne.

De nézzük csak részletesebben, miért is írtam a fenti sorokat:

Első ránézésre egy átlagos ifjúsági könyv, mely a most oly divatos történelmi vonalon íródott.
Mivel a tudás hatalom, és mint örök „tanuló” szeretem az ilyen típusú műveket, gondoltam mellé nem foghatok.
Az alap megérzésem helytállónak bizonyult, az eleje és a vége nagyon tetszett.
Ugyanis a kötet két nagy részre bontható.
A két fél, bár egy egésszé áll össze, nem teljesen tartom megfelelőnek, a két idősíkon való kalandozást.

Az első nagy szegmens, igazán üdítően hatott rám.
1551-ben járunk, a törökvész idején.
Az akkori zavaros világban, a sok rettegés és bizonytalanság korában éldegél egy igencsak talpraesett legényke, Gáspár.
Az ő karaktere tele van élettel, merészséggel, és hittel, hogy az ábrándozásából egy fényes jövő vár rá. A gond csupán ott kezdődik, hogy a felmenők nem annak szánják, de dacol a sorsával és kitart álmai mellett.
Ahogy egy fiatalembertől elvárható, barátokkal tölti napjait, tanulmányokat folytat, és besegít a háztartásba.
A társai többé-kevésbé figyelnek rá, támogatják, bár felsejlik a szokásos hierarchiai viszonyok, mely végigkíséri a történet alakulását.
A „gyermeki kíváncsiság sokszor újdonságot szül” tartja a mondás, és úgy gondolom ebben az esetben bőven ideillik.
A csapat egy titkos járat felfedezésével kalandok sokaságát kapja „ajándékul”, melynek egyes alkalmai misztikummal fűszerezett kimenetelűvé válik.

A korrajz eme részben, bár nincs kidolgozva, mégis mindig ad annyit, hogy a képzeletettel párosítva egy igen érdekes világba csöppen az olvasó.

A másik nagy rész, pedig napjainkban játszódik.
Dani karakterével ismerkedünk, hasonló életmodellel, mint a másik fiú esetében, mégis vannak eltérések.
Ezen változások nem csak az 500 év különbség miatt adódnak, hanem a két lélek másságából is.
Mert, bár mindketten a valahova tartozás érzését keresik, a különböző korok sajátosságából adódóan másképpen dolgozzák fel érzéseiket, társaik elnyomását és a társadalmi elvárásokat.
Mégis, minden korban a bátor és kíváncsi lélek megleli az útat az önbeteljesedés felé.
Hogy kinek miképpen sikerül, megtudhatod ha elolvasod a könyvet!

Ami viszont a hiányosságokat illeti, úgy gondolom a kevesebb néha több elvét kellett volna alkalmazni, vagy pedig hosszabb terjedelemben megírni a történetet.
Ugyanis rövidségéből adódóan nem volt elég hely és lehetőség arra, hogy elbírjon egy ilyen hosszú felvezetést, és ne maradjon hiányérzete az olvasónak a végkifejlett kapcsán.
Nekem sajnos ezen érzések megmaradtak.

Az írónő stílusa gördülékeny, szépen vezeti olvasója kezét az eseményeken át.
A buktatók érezhetőek, de annyira nem kiborítóak, hogy háborogjak miattuk.

Az ifjúságnak kellenek az efféle történetek, ugyanakkor nem tartom megfelelőnek, hogy egylapon van említve az Egri csillagok szerzeményel.
A kor adott, a szereplők hibájuk ellenére szerethetőek, de a mérleg nyelve nem biztos, hogy a kötet felé fog hajlani.
Ez persze egyéni vélemény és mindenki eldönti, mely könyvet tartja érdekesebbnek.

Egy kellemes egy-két órás olvasásnak tökéletesen megfelelt.
De számomra marad örök kedvenc a fent említet kötet.

Ettől függetlenül tessék olvasni, ki tudja nem fedeztek fel benne olyan kincseket, mely az én figyelmemet elkerülte!

Egy élmény volt.

>!
Pagony, Budapest, 2019
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104681 · Illusztrálta: Remsey Dávid
Annamarie P>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

„ A gyermek és ifjúsági könyvek megítélésénél újból és újból ki kell arra térni, hogy ezek a kötetek sok esetben azért kapják meg az olvasóktól a "jó” meg „klassz” jelzőket, mert egy megfelelő érettségű vagy életkorú gyerek olvasta. Felnőtt könyveknél az életkort az élettapasztalat, illetve az érdeklődési kör szűrője váltja fel.
Nálunk, akik felnőttként ifjúsági könyveket olvasunk – zsűrizünk-, megítéléskor egyszerre van jelen a két korcsoport értékrendje. Azért tartom ezt fontosnak most elmondani – egyébként legszívesebben mindig hangsúlyoznám-, mert ennél a könyvnél sarkalatos a célközönség. Ezzel picit el is árultam, hogy a felhőtlen élvezetben korosztályilag, csak egy viszonylag vékony mezsgyén lévő gyerekek tudnak részesedni. Körülbelül a 4.-6. osztályosokat lőném be célcsoportnak. Egyébként, amikor kinyitjuk a kötetet, a benne található illusztráció már sokat elárul erről…"

Folytatás: https://annamarie-irkal.blogspot.com/2020/04/kertesz-er…

4 hozzászólás
CsakSimánDorka P>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Kedves kis történet, amit két szemszögből olvashatnak az ifjú olvasók. Kicsit megismerik Gáspár szemszögéből a régmúlt eseményeit, szokásait. Dani részeiből pedig egy izgalmas kalandban lehet része mindenkinek.
Nagyon tetszett, ahogy a két rész összefonódott, az pedig még jobban, hogy egy olyan helyszínen, amit bárki megnézhet magának. Hiszen Pásztón valóban van egy ház, ami az egykori oskolamester háza volt. Ha fiatalabb koromban olvastam volna ezt a regényt, akkor biztos, hogy a saját szememmel is látni szeretném az épületet.
Összességében kellemes olvasmány volt két vagány karakterrel, egy évszakos titokkal és sok kalanddal, nem csak fiúknak.

lind>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Nem azt kaptam amire számítottam, de ezt egyáltalán NEM bánom!
Nehéz két idősíkot hitelesen bemutatni egy köteten belül, viszont ez sikerült az írónőnek. Gáspár szimpatikus karakter volt, sokkal jobban megismertem őt, mint Danit. Tetszett az ambíciója, az hogy valami mást szeretne, mint amit a szülei szánnának neki. Mert igazán játszani, barátkozni, szeretni, haragudni, aggódni. Ízig-vérig kisfiú volt. Dani befolyásolható volt, simulékony, néha túlgondolta a dolgokat és ezért ideges lett. Feszült helyzetek alakultak ki ezért és nem izgalmas szituációk. Valahogy az 1551-es történet lebilincselőbb lett és kerekebb. A 2019-es mintha váratott volna még a végkimenetelre.
És még mindig várok…

Gelso P>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Nagyon kedves és izgalmas történet, amelyben egy múltban, pontosabban az 1500-as években élt Gárpár és egy jelenben, 2019-ben élő, Dani – két 11 év körüli kisfiú története találkozik, majd folytatódik.
Több dolog köti őket össze: a tanulás, a történelem, a török, a kaland, a sárkány. De mindenekelőtt a kalandok helyszíne – Pásztó vagy Paztuh, ahogyan még az 500-as években nevezhették a krónikák szerint.
Gáspár elsősorban nem a tanulásért, sokkal inkább a lovagi életért lelkesedik, ábrándjai szerint szívesen állna felnőttként lovagnak; míg Dani szívesen lelkesedne a történelemért és a régi időkhöz köthető történetekért, a régészetért, ám a „bandavezér” barát sokáig megbénítja ebben – szerencsés fiú Dani, mert van neki egy kedves barátnője, Petra, aki nem engedi neki, hogy elkallódjon a bandázó fiúk és a gépi játék labirintusában – helyette történelem tanárának és egyben osztályfőnökének segítségével inkább más útvesztőben kalandozik, és megvívja erkölcsi harcát a sárkányért. Azért a sárkányért, amit majd ötszáz évvel ezelőtt Gáspár (a későbbi Casparus lovag) indított útjára, de Dani sorsa és egyben küldetése volt azt megtaláni.
Engem, mint palóc területen élő „jó-palócot” nagyon magával ragadott a történet (középiskolás koromig több alkalommal megfordultam ott, több barátnőm és a húgom is tanult a pásztói gimnázium falai között) – valós környezetben, egy valós történelmi műemlék adja a helyszínt – amivel a gyerekeket biztos vagyok abban, hogy könnyen magával lehet ragadni, a fantáziájuk azonnal múködésbe lép, és azonnal részesei lesznek felváltva a kalandoknak: vagy a múltbeli oskola, vagy éppen a jelen múzeum falai között gyorsan lepergő eseményekkel, felfedezéssel, kincskereséssel kapcsolatos izgalmaknak.
Minden, történelemmel még éppen csak ismerkedő, kincset találni vágyó, gazdag fantáziával megáldott gyerek kezébe nyomnám! Kiváló nyári szünidei olvasmány!
Jó bizonyítvány mellé tökéletes jutalom 10-12 éves gyerekeknek.

Niitaa P>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Ti is észrevettétek, hogy mostanában mennyire felkapott lett a történelmi témájú gyerekkönyv?

Azt hiszem, ez is tipikusan egy olyan gyerekkönyv, amit ha elsők között kap a lelkes olvasótanonc a kezébe, akkor csökken az esélye, hogy olvasó felnőtté cseperedjen.
Az elején még van pár vicces szófordulat, helyzet, de elég hamar lecsengenek és következik egy végeláthatatlan szófolyam. Oké, a gyerekek mindig sokat beszélnek, így elnézhető Gáspárnak, hogy ennyit kalandoznak a gondolatai, de nekem ez már túlontúl idegesítő és unalmas volt. Bár a sztorijában van potenciál. És akkor átugrunk Dani részére, a jelenbe, ahol fordul a kocka: a történet lesz teljes unalom és a kissrác fejében születik meg a mondanivaló.
Végül is, mindig volt valami, ami fenn tartotta az érdeklődésemet, de mellette mindig akadt olyan rész is, amitől kétszer olyan hosszúnak éreztem a könyvet.

De a legnagyobb bajom vele az, hogy vártam valami fordulatra. Mert a spoiler feladata van, arra született. Védelemre, ha lehet a spoiler hinni. De Dani részében semmit nem csinál. Egy értéktelen kis csecsebecsévé válik. Itt kellett volna a szerzőnek megragadnia igazán a tollat és lendületesen írni kezdeni, hogy a jelenben hogyan teljesíti be a feladatát a spoiler Nekem ez így hiányos. Csattanó nélküli. Kevés.

5 hozzászólás
Kokuszka>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Pontosan azt kaptam ettől a rövidke kis történettől, amit vártam: egy könnyed, szórakoztató olvasási élmény, amire éppen most vágytam, egy csepp (jó pár csepp) humorral fűszerezve. Gáspár és Dani, avagy a múlt és jelen szálaival is tökéletesen meg voltam elégedve. Közben rámutatott arra is, hogy mennyire fontos kiállni saját magunkért és ne mást kövessük, csak azért mert valaki népszerű, nem kell loholni utána egyáltalán. Kategóriájában kedvenc lett, biztos be fogok szerezni egy saját példányt is belőle.

sztinus>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Nagyon tetszett ez a könyv. Szuper alapötlet, végig izgalmas, szêp a kivitelezès, engem megvett, ott kalandoztam velük.

7 hozzászólás
kratas P>!
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Az elején hangosan felkacagtam a 'Jön a török!' párhuzamon, de aztán egyre jobban konyult lefele a szám sarka, mert nagyon-nagyon gyerekesnek tűnt az egész. Dani része egy kicsikét jobb volt, mert volt erkölcsi tanulság, de olyan langyos víz az egész.
10-12 évesen nyugodtan olvasd inkább az Egri csillagokat :)) Én is azt tettem :)))


Népszerű idézetek

Annamarie P>!

Arra jutottam, hogy régen sokkal könnyebb lehetett lovagnak lenni, mint manapság. Egyrészt, mert akkor valahogy még benne volt a levegőben a lovagság, másrészt ugye, több volt a ló is, legalábbis gyakrabban került az ember szeme elé.

136. oldal

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Annamarie P>!

Bence apukája egy számtech cégnél dolgozik, valószínűleg ez az oka annak, hogy Bence már csecsemő korábban is pendrive- val játszott csörgő helyett.

130. oldal

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Annamarie P>!

Talán én magam is egy lovag volnék – ébredtem rá hirtelen. Egy iskolás fiúnak álcázott lovag, a sárkány következő harcosa. És hirtelen az is világossá vált, hogy a lovagoknak néha rejtőzködniük kell, álcázni magukat, az erejüket és tudásukat, sőt, szükség esetén akár teljesen hülyének kell tettetni magukat, mint régen az udvari bolondoknak. Mert csak így tudnak véghezvinni fontos, súlyos és titkos küldetéseket.

153. oldal

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Nikolett0907 P>!

– Jön a török!

(első mondat)

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Nikolett0907 P>!

(…) minden áldott nap figyelmeztet, hogy túl sokat álmodozom, vagy ahogy ő mondja, révedezek bele a vakvilágba. Nem érti, hogy az ember ilyenkor készíti elő a fejében a jövendőt. Nem haszontalan cselekedet ám az, hogy mindenfélét kitalálok, mert én nem csak kitalálom, de meg is valósítom majd az összes álmomat, mind egy szálig.

18-19. oldal

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

csgabi P>!

Aztán, túl a sok szendvicsen, meghallgatott zeneszámon és pisilés miatti kényszermegálláson, végre megérkezünk Pásztóra. És ott is volt, egy gótikus stílusban épült templom mellett, egy gondozott téren, közel a ciszterci kolostor romjaihoz, egy hófehérre meszelt, egyszerű, kis házikó: az oskolamester háza.

163. oldal

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Kapcsolódó szócikkek: iskola · kirándulás · Pásztó · templom
Egri_Kriszta>!

A mai kor nem kedvez a lovagoknak, döntöttem el magamban, mert egyszerűen nincs lehetőséged bizonyítani a bátorságodat. Sehol egy harc vagy egy elrabolt királylány.

II/6.

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

gesztenye11>!

Egy sárkányos medál, ami védelmet nyújt, és őrzi a fényt, amíg a sötétség uralkodik a ház, az udvar, a város vagy a világ felett.

92. oldal - I. Könyv - A sárkány

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

gesztenye11>!

Hiszen én is épp ezt a sárkányt rajzoltam le, miután Casparus mellvértjén megpillantottam a könyvben.

141. oldal - II. Könyv - 7. fejezet - Poztuh

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Kapcsolódó szócikkek: Dani · Gáspár (Casparus lovag)
gesztenye11>!

Na, én erre csak azt mondom, hogy majd ha a szélét is megtalálja, akkor bátran beszélhet a közepéről, de addig kár is rá a szót vesztegetni, mert mindez csak találgatás.

22. oldal - I. Könyv - 1. fejezet - Az oskola

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza

Kapcsolódó szócikkek: Gáspár (Casparus lovag) · Kopernikusz · Naprendszer

Népszerű triviák

gesztenye11>!

A műemlékövezetben lévő Oskolamester házat már 1428-ban említi oklevél. Az „oskolamester ház” a Mátra vidéken szokásos módon, kerek, görgetett patak-kövekből épült. Az egyik Szoba alatt gabonatartó vermet építettek ki, amiben a régészek megtalálták egy középkori család minden használati eszközét.

[www.paszto.hu]

Kapcsolódó könyvek: Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kapcsolódó alkotók: Kertész Erzsi


Hasonló könyvek címkék alapján

H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Könyves Karolina: A kígyó átka
Rick Riordan: Athéné jele
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Charles Gilman: Démon tanár úr
John Flanagan: Jégföldje
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Eric Elfman – Neal Shusterman: Edison csapdája