A ​párduc hazatér (Panthera 3.) 25 csillagozás

Kertész Erzsi: A párduc hazatér

Vajon mi oka lehet krónikásunknak, Kismukknak arra, hogy visszatérjen a hógömbbe? Nem volt elég egyszer átélni a hajmeresztő kalandot a Pantherán?
Márpedig a csapat újra hegyet mászik!
Mert nem elég, hogy Márkus megjelenik Rozi néni konyhájában, és ráadásul Mihály fontos megbízást kap, a tetejébe még Jácint is fogságba esik. Noémi pedig cselekszik.
Mert muszáj visszaállítani azt, ami kizökkent.
De vajon mit keresnek Rozi néniék mindeközben egy luxushajón?
Mindez kiderül az utóbbi évek legizgalmasabb kalandregényének harmadik részéből.
Ezt olvasd a Rumini után és az Időfutár előtt!

Már megjelent:
Panthera 1. – A hógömb fogságában
Panthera 2. – A küldetés

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2018
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103721 · Illusztrálta: Bernát Barbara

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
katen P
Kertész Erzsi: A párduc hazatér

Nekem kissé nehezen indult ez most, pedig olvastuk az előző két részt, mégis kellett vagy 100 oldal hogy beinduljon a történet, helyére kerüljenek a szereplők. Utána viszont nem volt megállás, sodortak az események, izgalmas kalandok. Kicsit néha sok volt a szál, volt pár felesleges, túlírt bonyodalom (Donnáék?), ennek ellenére még mindig jófajta ifjúsági irodalom ez.
@szemüveges_süni első kérdése az utolsó mondat után : Anya akkor ugye most készül a negyedik is? Vajon mi lesz benne??
Vannak ötleteim. Mert hogy erről lehúznak egy negyedik bőrt is… Ide bökjétek a rozsdás párducfogat, ha nem így lesz!

5 hozzászólás
>!
Gelso P
Kertész Erzsi: A párduc hazatér

Hát nekem ez a második részhez képest pozitív csalódás!
Izgalmasabb, pörgősebb, alig bírtam letenni, lehetőségeimhez képest gyorsan végigolvastam.
A szereplők továbbra is tetszettek, Jácint most is hozta jófejségét, őt és Noémit továbbra is nagyon kedvelem, Mihály (egy hajóútra alias: Michel) bácsival együtt.
Ha nincs Mihály bácsi kiválóan működő hetedik érzéke, akkor valószínű nehezebben ért volna el a sikerig a gyerekek vállalkozása.
Rozi(ka) (hajóútra: Rosie) néni vicces, de engem idegesített – nem emlékszem már, hogy az előző részekben is, de most nagyon! Picit szégyenkeztem felnőttként a naivságán, hogy ennyire felült annak a két hamis perszónának – hiszen gyerekeket vett a szárnyai alá, plusz a tetejébe még egy mentőexpedíciót is! Szóval, hiányoltam a felnőttekből érkező felelősségtudatot.
Jávor feltűnése és talán a Márkusé is – üdeséget hozott a történetbe – talán a Márkus és Noémi, ill. Jácint és Noémi történetei szempontjából kellene folytatni a sorozatot – ezek még kifejtésre váratnak, és talán vannak olyan olvasók, akik szívesen olvasnának még róluk.
Jávor feltűnése új Pantherán-lakó, kihalás/eltűnés szélén álló „fajfélével” – nem tudok rá alkalmasabb szót, a Hójárókkal ismertet meg minket, és érdekes tulajdonságainak megismertetésével hozza közelebb az olvasókhoz, Márkus küldetésre választott és küldött alakja talán pozitívabb szereplővé tudja őt változtatni az olvasók szemében. Noémi továbbra is csodálatos és lenyűgöző, de azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt írom, ez a kötet Kismukké (Rozika néni szavaival: Mukkocska) – akinek bátorsága, vakmerősége, helytállása feledtette velünk esetleges lúzerségét, félénkségét, visszahúzódó csendesebb jellemét, és egyértelműen a jó ügyért küzdő csapatjátékosként került a Panthera-történet és az olvasók figyelmének fókuszába. Amit a második kötetben sajnáltam, hogy ő a krónikás, de ennek ellenére őt ismertem meg a legkevésbé – most itt kárpótolt a szerző, mert közelebb kerültem hozzá és jellembeli értékeihez.
Gratulálok a szerzőnek, mert jó pár éve tartó olvasásom folyamata során talán ez az első, (vagy második, ha a Szabadlábon-t idevesszük) kötet, amin nem a torkomon erőszakkal lenyomva-leszuszakolva éreztem a másság különcség különféle formáira történő figyelemfelhívást és azoknak mintegy kötelező elfogadását az olvasó részéről.
Szívesen olvastam, látogattam vissza a Panthera különböző részeire, és ott pillantottam be az éppen folyó életekbe, örültem, hogy ismét láthatom Aurát, és örülnék, ha egy esetleges következő részben a többiekből elpárologna minden őt és személyiségét körülvevő kétely.
Ajánlom mindenképpen elolvasásra, bár nem rövid a kötet – ezért nem javaslom kezdő olvasóknak, hanem inkább gyakorlottabb olvasóknak; olyan gyerekeknek, akik kitartóan képesek sokat olvasni a történet és a cselekmény előrehaladása végett, és nem adják fel az elején, vagy éppen egy intrika kellős közepén.
2018. évi Merítés Top10-be javaslom.


Madártitkok ismerői, ugye a valóságban a tövispintyek nincsenek is? 57.old.
Van még megemlítve madár a 271. old. hegyi sármány – ilyen van, csak nem hazánkban – szép kismadár. Emberiza tahapisi

Nagyon tetszett a könyvben az ún. „üzenő sziklák” ötlete.

És hála Rozika néninek, eszembe juttatta (már) a 80. oldalon a Női szeszély isteni süteményt, amit szerintem nyolcadikos korom óta nem ettem!

és milyen jó szó már az, hogy párcuclidérc!

3 hozzászólás
>!
Bódizs_Boróka
Kertész Erzsi: A párduc hazatér

Végre hazatért a párduc!
Izgalmasan kezdődött, nagyon hasonlított a másodikra: valami baj közeleg, pontosan senki sem tudja mi, de egyre több a gyanús körülmény.
Murok, akit a múltkor csak egy-egy mondatban említettek, most újra itt van, és keveri a bajt. Nekem viszont az elején még egy kicsit zavaros volt az egész. Ki ez a Kamilla? Biztos, hogy Jávor nem fölösleges szereplő? Aztán persze rájöttem, hogy nem.
Rozika itt is hozta a formáját, nagyokat lehetett rajta nevetni.
Tetszett, hogy több szálon indult el a cselekmény, nem csak egy gondja volt a szereplőknek.
Gekkót, Helgát, és Virágot viszont már tényleg hiányoltam. De nem baj, majd a következő kötetben… ha lesz következő!
Mert akárhogy is remélem, nem tudok elszakadni attól a gondolattól, hogy a párduc hazatért (felnagyítva!), és a dolgok elrendeződtek. Mi értelme lenne ezután a következő kötetnek?
Mire ezt leírtam eszembe jutottak a megoldatlan rejtélyek: mi történt Jávorral, mi van a Lidérckapun túl, ki lesz Kálmos és Encián utódja stb.
Igenis kell legyen következő kötet!
Azt sajnáltam, hogy a Jácint-Noémi ügy nem lett teljesen lezárva, de nem baj, még egy ok, ami miatt meg KELL írni a következőt.
Na, és Márkus! Miért húzott olyan jelvényt? Talán azért, mert Noémi ragaszkodott hozzá, hogy kiszabadítsák Jácintot?
Remélem mindenre fény derül.
Írhatnék még hosszú oldalakat erről a könyvről, de szerintem ennyi is elég ahhoz, hogy érzékeltessem mennyire tetszett.
Úgyhogy nem is szaporítom tovább a szót, csak ennyit mondok: Akinek tetszett az első, és a második kötet annak érdemes elolvasni ezt is.

>!
Jesper_Olsen 
Kertész Erzsi: A párduc hazatér

spoiler Elődeihez hasonlóan izgalmas és fordulatos kalandok, melyeket több helyszínen és néha „körkapcsolásszerűen” figyelhetünk. A humor nekem most kevesebbnek tűnt.

>!
berlin
Kertész Erzsi: A párduc hazatér

Mi is nehezebben hangolódtunk rá, mint az előző két résznél, de aztán itt sem volt megállás.

>!
pappb12
Kertész Erzsi: A párduc hazatér

Kicsit nehezebben hangolódtunk rá erre a kötetre, mint a korábbiakra, eleinte én összekavarodtam a szereplőkkel. Később már nem volt probléma. Izgalmas, kalandos történet, és csakúgy, mint a korábbi kötetetek, ezt is szerettük. Reméljük, hogy lesz még folytatás, mintha lenne pár elvarratlan szál a végén.

>!
bfg3 P
Kertész Erzsi: A párduc hazatér

Ahogy számítottam, a kalandok zöme ezúttal a Pantherán játszódik. Közelebbről megismerjük a szabotőröket, és még az is kiderülhet: ez a furcsa hegy nem véletlenül kapta a nevét…


Hasonló könyvek címkék alapján

Mészöly Ágnes: Slutty az űrből
Scott Westerfeld: Behemót
Timo Parvela – Bjørn Sortland: A játék
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Riley E. Raines: Hecate, az engedetlen
Dan Krokos: Hamis emlékek
Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az Álmok Palotája
Alekszandr Beljajev: A kétéltű ember
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
László Endre: Szíriusz kapitány és Csillaglány