A ​küldetés (Panthera 2.) 59 csillagozás

Kertész Erzsi: A küldetés

A Panthera – A hógömb fogságában az utóbbi idők egyik legnagyobb könyvsikere – és máris itt a folytatás!
A küldetés című második részben kiderül, hogy a lakatlannak hitt hegy, a párduc alakú Panthera egyáltalán nem lakatlan.
Hogy mi köze lesz a már megismert csapatnak és Rozikának, a rettenthetetlen portás néninek a furcsa hegylakókhoz? Hogy mi a feladata Jácintnak, az ifjú inspirátornövendéknek, és tulajdonképpen ki is Aura, a titokzatos szabotőr lány? Hogyan törnek ki a lekicsinyített hógömbből, és vajon mi lehet az a bizonyos küldetés, amit ha nem sikerül teljesíteni, az lelassítja a Fejlődés Kerekének forgását?
Mindez kiderül az izgalmas, fordulatos sorozat legújabb részéből, mert a kalandok most sem érnek véget.
Még mindig ezt olvasd a Rumini után és a Időfutár előtt!

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2017
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102632 · Illusztrálta: Bernát Barbara

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

őrült · tudós


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Könyvmolyocska1 P>!
Kertész Erzsi: A küldetés

Kertész Erzsi, Panthera című sorozatának első része nagy sikert aratott, így nem volt kérdés, hogy folytassa a szériát, de ellenben az első rész egy egyrészes regénynek is megfelelhetett volna. Nagyon örülök, hogy megírta a folytatást, mert még több mindent kiderült a Pantheráról.

A Panthera egy titokzatos, párduc alakú hegy, amit már az előző részben is megtudhattunk. Eddig csak Mihályról, a recepciósról tudtuk, hogy a hegyen él, de mióta Rozika Mihályhoz költözött (az előző részben), azóta a hógömbben felgyorsultak az események. Rozika, a volt portás néni egy kedves, nyugdíjas asszony, aki idős korára találta meg élete párját. Kiderült, hogy a Panthera nem is lakatlan. A hegy másik felén egy titokzatos helyen, inspirátorok és szabotőrök lakják. Az inspirátorok feladata az emberi világban, a háttérben az emberek tudta nélkül segítsenek felfedezni új vívmányokat, találmányokat, amivel a Fejlődés Kerekét forgatását gyorsítják fel. Szabotőrök küldetése pedig ezt megállítani, lelassítani a kereket. – Az inspirátorok munkájához szólva: – Szerintem a szülőnek ugyanez a feladatuk, hogy a gyereküket úgy inspirálják, hogy ők ezt ne vegyék észre, s így juttassák majd a siker felé.

Ez a rész sokkal jobban tetszett, mint az előző, mert sokkal több izgalmat, meglepetést, új szereplőket, érdekes dolgokat tartogatott. Prímet most is Rozika néni vitte, mert idős kora ellenére talpraesett volt, jól tudta kezelni a necces helyzeteket is. A nehéz körülményeknél is mosolyt tudott csalni a szereplők arcára. Nagyon szeret becézgetni mindenkit. :) Majdnem minden szereplőt megkedveltem, de Aurát nem tudtam sehová se tenni, mert a végén összezavart (talán majd a harmadik kötetben eltudom dönteni, hogy hová tegyem.) Úgy érzem ebbe a könyvbe az írónő sok pszichológusi gondot beletudott csempészni, pl. elvált szülő, egyetem otthagyása, szerelmi problémák, csúfolás… A kötetet Bernát Barbara csodálatos illusztrációi színesítették, így még jobban olvasata magát a könyv.

Kíváncsian várom a következő részt.

>!
Pagony, Budapest, 2017
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102632 · Illusztrálta: Bernát Barbara
4 hozzászólás
Annamarie P>!
Kertész Erzsi: A küldetés

Azt hiszem azt elmondhatom, hogy nem találkoztam még olyan gyerekkel, aki egy hógömböt nézegetve, ne képzelte volna el, hogy ott bent minden megy a maga rendje s módja szerint. A házban bent ropog a tűz, a gyerekek favonattal játszogatnak, az anya süti az almás pitét, az apa bütykörészik mellettük, s az egész kis kuckót belengi a fahéjas alma illata. Egy kis sziget ez a hófödte világban.
Így aztán senkinek nem lesz nehéz feladat elképzelni azt, hogy ez a mese egy hógömb belsejében kezdődik, egy hegyen, a Panthera-n, illetve benne. Mint a legtöbb világban, itt is két ellentétes erő feszül egymásnak, az inspirátorok,és a szabotőrök akarata. Az inspirátorok feladata, hogy az emberek világában teljesítsenek szolgálatot, jó ötleteikkel új találmányok felé ösztökéljék őket. A szabotőröknek pedig meg kell akadályozni a feladat végrehajtását.
A következő küldetést Jácintnak kell végrehajtania, aki a történet elején egy forrófejű gyermek. Pedig most nem egy egyszerű feladatról lesz szó, hiszen csak az imént derült ki, hogy nagy valószínűséggel egész csodálatos világukat lekicsinyítették, és egy hógömbbe zárták. Jácint nem egyedül indul útnak, hanem kivételesen kap maga mellé két, azaz három segítőt is. Rozi nénit, aki az emberek világából ragadt itt a sorozat első kötetéből, Mihályt, aki ugyan nem inspirátor, de őrzői feladattal bír, és egy kutyának nevelt vadsakált, Pajkost.
Az ő csodálatos kalandjukról szól ez a könyv.
Az elején kicsit izgultam, mert a rövid fejezetek különböző oldalról indulnak. Egy szál, ami Jácint cselekedeteit mutatja, egy, ami a szabotőrök felől közelít, egy, ami a hegy tetejéről, Mihálytól. Szerencsére ezek a vonulatok szépen összedolgozódnak, nem jelenthetnek nagy gondot az ifjú olvasóknak sem. A történet szépen csordogál a maga medrében, a csapat sorra oldja meg a kihívásokat, már hátra is dőlhetnénk a karosszékünkben, amikor
izgalmas csavarral kell szembenéznünk. A történet a végére sem laposodik el, minden szál megnyugtatóan el lesz dolgozva, miközben mindannyian tudjuk, hogy folyt.köv.

Hintafa P>!
Kertész Erzsi: A küldetés

A sorozat második részében a történet lassabb tempót diktál, hiszen a búra alatti világgal való ismerkedést nem lehet csak úgy elkapkodni. Ennek a fordulatnak külön örültem, mert nagyon szeretek (ki nem?!) új, érdekes világokkal ismerkedni. Így is maradt még bőven felfedeznivaló a következő részre. Ahogy a Panthera kötetei is átlépnek a mesék és kisebb kalandokról beszámoló könyvek világán, úgy gazdagodik az olvasó a szereplők személyiségét bemutató részekkel. Persze nem a 8-9 évesek számára megterhelő módon, csak annyira, hogy tudjuk mire számíthatunk az anyáskodó, fecsegő Rozika nénitől, vagy Vincétől, aki hajlamos a saját pecsenyéjét sütögetni. Mindez azért nagyon szerencsés, mert a kis olvasókat nagyon jól át- és rávezeti, hogy a későbbi felnőttesebb olvasmányoknál a szereplők személyiségét ügyesen tudják követni, értékelni. Ugyan általában kicsit gyanakodva tekintek a sorozatokra, de jelen esetben nagyon elégdett vagyok. Nemcsak továbbvitte a szerző a történetet, hanem érdekes irányt is adott a folytatásnak.
Folytatás itt: http://hintafa.blog.hu/2017/06/22/kertesz_erzsi_a_kulde…

kratas P>!
Kertész Erzsi: A küldetés

Sokadik gyerekkoromat élem éppen, ez nagyon jó kis sorozat, tündériek a szereplők, Rozika az abszolút kedvenc, van elég izgalom, kaland és szépre-jóra nevelés :)
Már alig várom a következő részét :)

Gelso P>!
Kertész Erzsi: A küldetés

Ez egy nagyon élvezetes és aranyos és igen izgalmas, kalandos történet!
Még úgy is nagyon tudtam élvezni, hogy nem olvastam az első részt! Bevallom, tartottam tőle, mert nem tudtam, milyen „holdbéli” világ vár rám… de nem kellett volna – valójában teljesen elképzelhető világban kezdődik minden, hogy aztán a saját földi világunkban folytatódjanak ill. teljesedjenek ki a kalandok, és teljesüljön a küldetés.
Így utólag, nem is kellett volna tartanom tőle, hiszen gyerekkorom óta „gyakorolom” a fantáziálást egy hógömbbe. Csak hát ott, abban a világban, ahová belegondolok – állandóan hideg tél van, ahol gyönyörűen hull a hó… Nem jelentett problémát a „gömbbe-kerülés” – de az hihetetlen, hogy annál inkább volt fura a saját világomba történő „visszakerülés”…
Nagyon tetszett a kapcsolatfelvétel sajátos, „takarítós” volta (192. old. nagyon jókat kacarásztam, aranyos volt), tetszett, hogy nem adták fel soha, ha kihívások elé kerültek, hanem a kis csapat együtt törte a fejét a lehetséges megoldásokon.
A legszimpatikusabb és legszerethetőbb szereplő számomra az ifjú inspirátor, Jácint volt – szerettem volna még megkedvelni Carment Aura-t, a szabotőrt. Egészen pontosan meg is kedveltem, de a végén összezavarodtam, és azóta nem tudom, hogy csalódtam benne vagy sem?
Rozika nénitől sokszor ki voltam akadva – nem bírtam ezt a végtelen és édeskedő becézgetését, nagyon idegesített. A Földünkön való idegenvezetői szerepét viszont kiválóan betöltötte, ez vitathatatlan. Mihály nem rossz figura, az ő múltjának a megismeréséért is érdemes lenne behozni az első fejezetbéli elmaradásomat. A gyerekekből most kevés volt, Noémi igazi kiskamasz csaj, aki, ha van egy másik lány a környezetében máris konkurenciát lát benne, Vince egy igazi kis zseni, minden felnőtt szíve-csücske; annak ellenére, hogy Kismukk írja a naplót, sajnos őt tudtam a legkevésbé megismerni. Hangyási Huba professzor „szórakozott a köbön”-alakja szerethető, csak kár, hogy így hívják, nem egy komoly és tehetséges felfedező-feltalálónak való név. Jácinttal is hasonló a bajom, meg Pirivel is – nem megfelelő a névválasztás, ezek talán még a 70-es 80-as években jók voltak, de most??? Eszes Bátor alakja igazi „antihős”, nem egy követhető opció még a mai fiataloknak sem, de örülök, hogy tud végül mit kezdeni a már-már kisiklott életével. Reményt ad erre az ő és Kloé, ill. az ő és Huba kettőse.
Tök jó ötletnek látom a könyvben lévő számítógépes játékötletet, Aura alakja örök kérdés.
Szóval vannak okok a következő részt várni és olvasni.
(Csak egy kérdés maradt bennem, mi lett Pajkossal, az úszóhártyás lábú sakálkutyával?)

Sajnos, az idén nem sikerült a Merítés ifjúsági Top10-es listába besorolni, (de tavaly igen!) – egyértelműen odavaló kalandregény!

Amúgy ez az akarit kő létező valami? Mármint, nem a regénybeli formájában, de létezik a Földön, ha jól látom…

Baráth_Zsuzsanna P>!
Kertész Erzsi: A küldetés

A piac törvényei alapján, ami sikeres, azt folytatni kell, ennek eredményeként a tavaly megjelent első rész után már a második részt is olvashatjuk a Pantherából. A folytatátásokra általában sajnos az szokott igaz lenni, hogy a közelébe sem érnek az eredetinek, nos, ez a kivétel szerencsére erősíti a szabályt. Kertész Erzsi nemcsak megtartotta a színvonalat, de új dimenziót is tudott adni a történetnek. Merthogy a kalandok folytatódtak, de az írónő szerencsére nem a könnyebb utat választotta, nem Kismukkék egyszer már megismert sztorijáról húzott le egy újabb bőrt, hanem merész húzással a Panthera eddig számunkra ismeretlen lakóira helyezte a hangsúlyt, miközben néhány régi ismerős is felbukkan a második részben. Rozika néni olyan jól megírt karakter, hogy ő természetesen nem maradhatott ki a buliból, ahogyan az ő Mihálya sem, Kismukk még mindig remekül el tudja mesélni, melyek az új fejlemények a párduc alakú hegy körül. Ezúttal kicsit erősebb a fantasy vonal, de olyan jól keveredik a mi világunk a hógömb alá zárt titokzatos hellyel, hogy egy után már természetesnek vesszük, hogy a szereplők együtt konspirálnak azon, hogy összehozzanak egy jövőbeli nagy tudóst leendő szerelmével, aki néhány év múlva jelentős felfedezést fog tenni az akarittal kapcsolatban. És akkor egy néma vadsakálról, egy szabotőr lányról, egy flamenco ruháról, számítógépes játékfejlesztésről és egy hárfaművész kutatóról nem is beszéltem. Vagyis izgalmakban és fordulatokban nincs hiány, még mindig istenien tudnak szórakozni a könyvön a felnőttek is, annak ellenére, hogy alapvetően kiskamaszoknak íródott. A humor és a romantika hangsúlyosabb, mint az előző részben, de az univerzumépítés miatt kicsit lassúdadabban folynak az események, mint korábban, néha egy-két kiszámítható fordulat is becsúszik, de összességében csak egy árnyalattal halványabb a második rész, mint az első, én már nagyon várom a folytatást!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/07/28/konyvkritika_k…

3 hozzászólás
Habók P>!
Kertész Erzsi: A küldetés

Ezúttal a kicsikből lesznek a nagyok,. és a hógömbben élők tapasztalják meg, hogy milyen is egy kisváros. És hogyan lehet ott végrehajtani egy küldetést. spoiler. Külső segítséggel és belső ellenséggel. Sok szállal indul a történet aztán csak összefésülődik. Közben új szereplők váltják a régiek egy részét – nem igazán hiányoltam a gyerekeket, Jácint és Aura jobban értékeltem, Huba meg telitalálat, És ami fontos – Rozika van.

7 hozzászólás
krlany IP>!
Kertész Erzsi: A küldetés

Ez a kötet egy fokkal jobb, mint az első rész, kezdünk belerázódni a történetbe, és lassan (nagyon lassan) kezdjük megismerni is a benti világot. Azért még mindig vannak benne fura dolgok spoiler, de pl. meg tudod mondani azt is, hogy ez meg ez, bár értelme nincs itt, de azért került bele a könyvbe, mert lesz egy folytatása, amiben szükség lesz ott rá… spoiler
Úgy tűnik nem bírom megkedvelni ezt a sorozatot.

Ferenczi_Szilvia I>!
Kertész Erzsi: A küldetés

A folytatás a Panthera általunk eddig nem látott részén játszódik, illetve néhány városi helyszínen. Mivel a regény egy ismeretlen világot is bemutat, ezért az elején jóval lassúbb a történet lendülete: több a magyarázat a világról és a lakóiról. A lassúbb tempó ellenére a regény nincs híján izgalmaknak, különösen, hogy szinte lehetetlennek tűnik a gyerekekre váró feladat végrehajtása.
A történetben a barátságon kívül felmerül a „kiben bízhatunk” kérdése, illetve az, hogy megéri-e csalással megszerezni azt, amit szeretnénk. Noha hiányzik Helga, Virág és Gekkó, mégis jó ötlet volt egy másik irányba elvinni a történetet: az új világgal és új szereplőkkel szerintem egy sokkal izgalmasabb folytatást kaptunk az első kötethez képest.
A regényt olvasva pedig nemcsak a hegymászáshoz jöhet meg a kedvünk, hanem még akár ahhoz is, hogy egy hártyáslábú sakált akarjunk házikedvencnek. De ebbe csak akkor vágjunk bele, ha biztosítani tudjuk számára „a szokásos, langyos, esti gyógyteáját”. :)

Remélem, jön a harmadik rész. :)

unikornis83>!
Kertész Erzsi: A küldetés

Szuper kis történet, izgalmas, fordulatos, de nem ijesztő. 7 éves lánykámmal nagyon élveztük. Az apjával azon versenyeztünk, ki olvasson.


Népszerű idézetek

Könyvmolyocska1 P>!

Az állatok szeretete legalább őszinte. Nincs bennük hátsó szándék vagy érdek.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: állat · őszinteség · szeretet
Könyvmolyocska1 P>!

(…) Az ember sosem elégedett az alkotásával.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkotás · elégedetlenség
1 hozzászólás
Könyvmolyocska1 P>!

Végvári Adrienn ügyfélkapcsolati munkatárs, gyermekét egyedül nevelő anyuka a másfeledik reggeli kávéját itta a konyhában. Azért a másfelediket, mert a másodikat mindig gyengére főzte, és azzal nyugtatgatta magát, hogy akkor ez így már csak féladagnyi koffeinnek számít.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
1 hozzászólás
Könyvmolyocska1 P>!

– Hallottál az inspirátorokról, Rozália?
– Nem is tudom, Mihály… Mik azok? Szempillaspirálról már hallottam, de az nem ugyanaz, ugye?

33. oldal

Könyvmolyocska1 P>!

Rozália, én mondom, ebben a világban minden füstöl, tülköl meg villog! Bárhova nézek, csak lárma meg dögvész mindenütt!

229. oldal

Könyvmolyocska1 P>!

Hiszen sosem tudhatjuk, hogy a sors milyen helyzetbe, milyen küldetésre vezérel majd minket.

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: küldetés · sors
Könyvmolyocska1 P>!

A durva tuskó legfőbb bűne egyébként az, hogy volt bőr a képén, és Jácint előtt három nappal mert megszületni. Vérlázító!

10. oldal

Könyvmolyocska1 P>!

– Anya ne felejtsd el a reggeli mesét!
Ez volt a legújabb.
Mivel Pirike rendszeresen belealudt az esti mesébe, úgy érezte, jogos a követelés, hogy átaludt részekről legalább reggel értesüljön.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyerekszáj · mese · reggel
Könyvmolyocska1 P>!

Egy inspirátor számára pedig az idő a legdrágább kincs.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
Könyvmolyocska1 P>!

Egy férfiembernek szüksége van arra, hogy időnkét kiadja magából a… a… feszültséget.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feszültség

A sorozat következő kötete

Panthera sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Westerfeld: Behemót
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Alekszandr Beljajev: A kétéltű ember
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
László Endre: Szíriusz kapitány és Csillaglány
Nemere István: Műkincsrablók a kisbolygón
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda