A ​hógömb fogságában (Panthera 1.) 119 csillagozás

Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

– az év legjobb magyar kalandregénye
– az ismert pszichológus szerző újabb regénye
– izgalom, nyomozás, barátság, túlélés
– lebilincselő olvasmány a Rumini után és az Időfutár előtt

Adva van
– egy titokzatos, párduc alakú hegy (a Panthera)
– egy csapat gyerek (Gekkó, Vince, Hétfejű Helga, Virág, Noémi, na és persze Kismukk, aki az egész történetet feljegyzi az utókornak)
– egy kezdetektől fogva gyanús hegymászó (Meredek Johnny), egy barátnő (Lavínia),
– egy kutya (Everest)
– egy talpraesett portás néni (Rozika)
– és egy igen furcsa szerkezet, ami bárkit és bármit tetszőleges méretűvé tesz (az Átméretező) Az egész csak egy hegymászó szakkörnek indult…

De hogy mi lett belőle, az kiderül Kertész Erzsi (Nem mese, Göröngyös Úti – Iskola, Labirintó) izgalmas, letehetetlen és vicces kalandregényéből!
Ezt olvasd a Rumini után és az Időfutár előtt!

Eredeti megjelenés éve: 2016

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2020
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106821 · Illusztrálta: Bernát Barbara
>!
Pagony, Budapest, 2017
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102052 · Illusztrálta: Bernát Barbara
>!
Pagony, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102052 · Illusztrálta: Bernát Barbara

Enciklopédia 3


Kedvencelte 7

Most olvassa 15

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Nagyon szerettem gyerekkoromban azokat a történeteket olvasni, amiben valaki nagyon pici, vagy éppen nagyon nagy. Nagy kedvencem volt Erich Kästner Emberkéje, aki mindössze 5 cm volt és egy gyufásdobozban lakott, de éppen ennyire szerettem Móricz Zsigmond Iciri-piciri meséjét, Nils Holgersont és Babszem Jankót. De szerettem Roald Dahl barátságos óriását is és a népmesék óriásait is mindig nagyon szívesen képzeltem el. Többször láttam már a Drágám, a kölykök összementek című filmet is, azt gondolom, hogy ebből már látszik, hogy valamiért különös rajongás fűz a szélsőséges méretű hősökhöz.

Kertész Erzsi Átméretezője ezért egyértelműen kedvencem lett. De nemcsak az Átméretező miatt tetszett ez a könyv annyira. Teljesen kerek egész volt, egy kétsíkon futó történet, amely történt a hógömbön belül és a hógömbön kívül.

Fordulatos, izgalmas, vicces, eredeti történet, amelyben az Átméretezőnek is nagy szerepe van, no és a csendkavicsnak, amiért tulajdonképpen az egész kaland, ez a nagy hűhó .

Barátságról, közösségről, csapatépítésről, egymás elfogadásáról, a közös élmények, kalandok összekovácsoló erejéről, no meg bátorságról szólt ez a történet.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/03/kertesz-erzsi-pant…

Könyvmolyocska1 P>!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Kertész Erzsi a magyar kortárs, gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Tollából ismét egy szuper regény kerekedett.

A történet elmesélője Kismukk, aki néha-néha előre elmondta mi fog történni: pl.: spoiler A könyv főhősei egy átlagos hegymászó szakköre jelentkeztek, de ők sem gondolták volna, hogy egy titokzatos, párduc alakú hegyet kell megmászniuk. De nem is akárhogyan! A hegyet és őket is egy különös szerkezettel kicsinyítették le, s bátor felfedezőinknek egy titokzatos világot kell felderíteniük. A kaland során sok veszéllyel és izgalommal kell szembenézniük.

A szereplők közül nekem Rozika, a művelődési ház portása lett a kedvencem, mert stílusával és humorával mindig mosolyt csalt az arcomra. Összességében a könyv fordulatokkal, vicces részekkel és izgalmakkal, néhol meghökkentő dolgokkal volt teli. A kidolgozott, szép illusztrációk Bernát Barbarának a keze-munkája. A könyv önmagában is megállná a helyét, de most látom, hogy van folyatása. Kíváncsi vagyok, hogy folytatja az írónő a sorozatot.

UI: Ki tudja talán a ti polcotokon van az a bizonyos hógömb melyben megtalálható a titokzatos, párduc alakú hegy, a Panthera. :D

>!
Pagony, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102052 · Illusztrálta: Bernát Barbara
meseanyu P>!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Ha egyenként nézem az elemeket, nem nagyon tudok semmibe belekötni, mert jó a stílus, élnek a figurák, izgalmas a sztori, de engem mégis sokszor inkább untatott. Valószínű az lehet a gond, hogy igazándiból nem annyira szeretem a kalandregényeket. A fülszövegben a Ruminit említik, na azt rettenetesen untam, meg az Időfutárt, amit viszont imádtam, és ez a könyv nálam ilyen értelemben tényleg a kettő között foglal helyet: nem utáltam, de nem is tudtam igazán szeretni.

9 hozzászólás
Citrompor P>!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Kertész Erzsi könyveivel akkor kezdtem az ismerkedést, amikor tavaly nyáron megláttam a könyvtárban az újdonságok polcán a Helló, felséget, amit még aznap el is olvastam. Elvarázsolt, egyszerűen imádtam. A hógömb fogságában a harmadik, amit tőle olvastam, és nem váltott ki bennem ugyanolyan lelkesedést, de azért jó volt, azt nem tagadom.
A történet egyrészt annyira abszurd, szürreális, „felfoghatatlan” (na jó, költői túlzok…), hogy fantasy-nek is elmenne – na jó, csak egy kicsit. spoiler Mert mindeközben meg nagyon is realista szerintem: legalábbis abban, ahogyan azt ábrázolja, hogy a srácok és a lányok hogyan fognak össze a közös cél érdekében; hogyan derül ki valakiről, – aki tűnjön bár első pillantásra akár ügyetlennek és haszontalannak is az ügy szempontjából – hogy rejtett tartalékok vannak benne, amit a közösség javára lehet fordítani. Ez egy jó kis csapatépítős (mai divatos anglicizmussal élve teambuildinges), összerázós könyv. Kiskamaszoknak jó kis gondolatébresztő lehet.
Ja, és Rozika for president! ;)

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Kicsit zavaró volt a rengeteg előreutalás a könyvben, ugyanis az önjelölt narrátorunk – aki a Kismukk névre hallgat és amúgy az egyik főszereplő kissrác – mindig előre bejelenti, hogy mi fog még történni, de aztán egyből közli, hogy félre a témával, és mesél tovább. Annak örülök, hogy a legvégét nem spoilerezte le! Egy idő után megszoktam a stílusát, ahogy a regényét is, és beszippantott a történet. Az illusztrációk fantasztikusak – akárcsak a sorozat borítói -. a legjobban az egész oldalas rajzokat imádtam.

Összességében szerettem és nagyon ötletesnek tartom ezt az egész mizériát az akarit és a hegy körül! :)

A kedvenceim Mihály, a Recepciós és Rozika, a portás néni voltak. Ők ketten valami eszméletlen jópofa karakterei a könyvnek, pedig a gyerkőcöket is bírtam.

>!
Pagony, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102052 · Illusztrálta: Bernát Barbara
2 hozzászólás
Kokuszka>!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Nosztalgikus érzés fogott el a könyv olvasása közben, ugyanis eszembe jutott gyermekkorom egyik kedvenc filmje, a Drágám, a kölykök összementek.
Az egyik főszereplő, Kismukk meséli el az egész történetet, sőt, sajnos mindjárt a legelején tulajdonképpen lespoilerezi az egész sztorit, nem is értem miért, és ezért mérges is voltam. Ráadásul hol dadogva beszélt, hol nem, én jobban örültem, mikor nem dadogott. Kis hőseink egészen elképesztő, döbbenetes kalandokba keverednek, amit nagyon élveztem olvasni, a történet szuper volt, kalandos, vicces, izgalmas. Nem is gondoltam volna, hogy kedvencem Rozika lesz, a nagyon belevaló portásnő. Mindent összevetve jó kis olvasási élmény volt. Kíváncsi vagyok a következő kalandra is, egészen biztosan el fogom olvasni.

1 hozzászólás
CsakSimánDorka P>!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Hát ez a könyv teli van izgalommal, amit az én felnőtt fejem is nagyon élvezett!
Van egy klassz történet, ami csupa izgalom, hiszen 4 tini olyan dolgot teljesít, amit a legtöbb felnőtt nem biztos, hogy megtesz. Igaz, volt egy kisebb nyomás a gyerekeken, de az még izgalmassá tette a sztorit.
A karakterek mind különbözőek voltak, ami miatt minden olvasó közel tud valami miatt érezni magához. Ami még külön tetszett a regényben, hogy semmi erőltetett humort nem éreztem, hanem olyan természetességgel jött, mintha valóban gyerekek írták volna ezt a könyvet. A fiúk is jókat nevetgéltek, miközben felolvastam nekik, de sajnos ahelyett, hogy elaludtak volna, még jobban felélénkültek, hogy mivel folytatódik majd a történet.

Uzsonna>!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Foglyul ejtett engem is a hógömb, izgatottan követtem az eseményeket a Panthera megmászásánál és a bezárt kultúrházban is. „Kismukk” jól dokumentálta mindkét helyszín történéseit, és hiába tudtuk már az elején, hogy a végén megmenekülnek a szereplők, azért volt miért izgulni még. A szereplők jól kitaláltak, és jó volt követni a csapat épülését. Rozika néni, a portás, pedig egy gyöngyszem volt a történetben, „jó az öreg a háznál!” :-)
Egyet értek az ajánlással: Rumini után, Időfutár előtt érdemes olvasni az izgalmas kalandokra vágyó kiskamaszoknak (9-10 éves kortól).

Nikolett_Kapocsi P>!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

A fülszöveg kifejezetten a Rumini sorozatot követő olvasásra ajánlja ezt a könyvet a 8 éven felüli korosztály számára. Én esténként olvastam fel a harmadikos fiamnak, a teljes Rumini sorozat olvasása után. A hógömb és az átméretező, mint a történet alapötlete eléggé eredeti és ezek alapján egy igazán izgalmas kalandregényt vártam. Sajnos azt kell mondjam, hogy bár profi módon összerakott, de eléggé klisésre sikeredett a történet, amit sokszor a gyerekem is unalmasnak talált. Leginkább a Noémiről szóló részek tetszettek, az ő karaktere és a portásnénié kellően kidolgozott és viccesre sikerült. Viszont a narrátor unk, Kismukk figurája meglehetősen elnagyolt és a karakterének egyik fő jellemzője a dadogása teljesen következetlenül szerepelt a könyvben (voltak fejezetek, ahol dadogott, voltak ahol viszont megfeledkezett erről). A befejezés az alapötlethez hasonlóan szintén egyedi és ezáltal meglepő lett, de úgy érzem, hogy összességében az írónő a már jól bevált paneleket alkalmazva inkább a biztosra ment. A rengetek elírás és betűkihagyás viszont rettentően zavaró és bosszantó volt. Szerintem egy gyerekeknek, kezdő olvasóknak szánt könyvben erre különösen érdemes lenne odafigyelni. Én a 2016-os kiadást olvastam, remélem, hogy a 2017-es kiadásban @Pozsonyi_Pagony kiadó már orvosolta ezeket. :)

Trudiz >!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Fantasztikusan indult, hihetetlenül jól megalkotott karakterekkel. Ötletes, kalandos, izgalmakkal teli ifjúsági regény. Teljesen elvarázsolt Gubó megjelenéséig. Akkor a kissé hihetetlenebbnek tűnő pár esemény visszavetett, ám a „recepciós” megjelenésétől újraéledt a varázs.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A nevem Kismukk, egyrészt mert elég kicsi vagyok (sajnos), másrészt pedig alig mukkanok meg, vagy ha igen, akkor is csak egy kicsit.

(első mondat)

Szofrónia>!

– Johnny az egyik oldalon… Sakálok a másik…- Vince hangja elvékonyodott. – Johnnyval legalább lehet beszélni! De mit mondjak egy… egy sakálnak? Jó napot, jó étvágyat?! Vagy mi a fenét?

99. oldal

Trudiz >!

– Az élet nem csak munka és kötelesség! Szórakozás is van a világon!

Kapcsolódó szócikkek: élet · kötelesség · munka
Chöpp P>!

Mivel általában meg se mukkanok, ezért a szavak főként írott formában jönnek ki belőlem.

5. oldal

Jesper_Olsen >!

Nyugalom, szívem. A mai fiatalok olyan érzékenyek… – Rozika szánakozva csóválta a fejét. – Nem is csoda… Az a sok izé… Meg azok a kis valamik… Azoktól van, tudom én.

141. oldal

Jesper_Olsen >!

Ideje volt a tárgyra térni.
– Titokzatos egy hegy ez – kezdte ravaszul Gekkó.
– A kincsre fáj a fogatok, mi? – csapott le az öreg.
De legalább nem szaporította feleslegesen a szót.

219. oldal

Trudiz >!

– Na helló! Itt vagyok! Lehet csodálkozni!

105. oldal

Jesper_Olsen >!

Semmi értelmes nem jutott eszébe. Ezért, jobb ötlet híján, eldöntötte, hogy kideríti: mi folyik itt. Pánikba esni, sírni utána is ráér.

42. oldal

Jesper_Olsen >!

Hogy mik vannak! – ámuldozott Rozika. – Tiszta szcifi, így mondják, ugye?

141. oldal

Jesper_Olsen >!

A mennyei illat meg majd kicsalogatja a nagyteremből ezt az éhes bűnözőt.
– Honnan tetszik tudni, hogy éhes?
– Alapszabály, szívem. Egy férfi mindig éhes. Jegyezd ezt meg!

150. oldal


A sorozat következő kötete

Panthera sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Maja Lunde: Hónővér
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Marilyn Miller – Ella Steel: Üldözöttek
Marquesate – Vashtan: Special Forces – Soldiers
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
B. E. Belle: Árvák
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Marilyn Miller: A királynő