Szendrey ​Júlia 94 csillagozás

Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kertész Erzsébet regényéből egy eddig ismeretlen Júlia lép az olvasó elé. A „feleségek feleségét” komoly zene- és irodalomrajongó intézeti kislányként ismerjük meg, akit apja a megye első gavallérjához szeretne feleségül adni. Júlia azonban a szatmári megyebálon megismerkedik Petőfi Sándorral, s úgy érzi, hogy egész életében erre a találkozásra várt. A szerelem mindkettőjük szívében fellángol, s a költő alig egy hónappal a megismerkedés után feleségül kéri az elkényeztetett erdődi várkisasszonyt. Szendrey Ignác, a nagy hatalmú jószágigazgató kikosarazza a költőt, de Júlia kitart szerelme mellett, s családjával dacolva, a kitagadást is vállalva, egy évvel a szatmári megyebál után Petőfi felesége lesz. Kertész Erzsébet lebilincselő regényét kitűnően egészítik ki Keserű Ilona rajzai.

Eredeti megjelenés éve: 1969

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Róla szól: Szendrey Júlia

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 2012
384 oldal · ISBN: 9789631192100 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 2008
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631184334 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 1998
358 oldal · ISBN: 963117428x

1 további kiadás


Kedvencelte 14

Most olvassa 7

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
nagy_anikó
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Petőfi verseit szeretem, de Szendrey Júliáról nagyon keveset tudtam. Kertész Erzsébet könyve egy lebilincselő olvasmány. Júlia életének négy évet mutatja be részletesen. Barátságok, bálok, udvarlók, szatmári megyebál – Petőfivel való megismerkedés, Szendrey Ignác ellenkezése, édesanyja támogatása, politikai és irodalmi események. Nagyon sok minden van a regényben. És még egy dolog, amit nem tudtam: „Júlia – aki éppúgy élete csúcspontjának tekintette a márciusi forradalmat, mint Petőfi – 14-én éjjel a francia mintára kokárdát készített férjének, magának pedig nemzeti színű főkötőt. Saját szellemi terméke, hogy a fejfedő helyett a kokárdát a szív fölé helyezte. Március 15-én este már mindenki ezt hordta, s azóta is így ünnepeljük március 15-ét.”
Kertész Erzsébet nagyon élvezetesen ír, biztosan fogok még olvasni az írónőtől.

>!
szakriszt
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Érdekes volt, pörgős, olvasmányos. Tulajdonképpen történelmi romantikus. Én hiányoltam a Petőfi utáni életét. A házassága rossz volt, de született belőle több gyerek, dolgozott, szerintem ez is adhat boldogságot, megelégedettséget egy nő életében. Hosszú évtizedekig negatívan ítélték meg második házassága miatt, most viszont szerintem túlságosan az ő véleményét tartják igaznak. Valószínű a kettő között van az igazság. Ki tudja hogy Petőfivel hogyan alakult volna kapcsolatuk ha a költő nem hal meg? Ezt a lángolást nem lehetett volna fenntartani évtizedekig, pénztelenség, családi ellentétek, bújkálás ismeretlenségbe burkolózva, passzív ellenállás Petőfi hirtelen természetével nehezen lett összeegyeztethető. Utólag persze könnyű okosnak lenni de úgy tűnik, hogy mindketten dönthettek volna sokkal jobban sorsuk szempontjából. Mindenesetre én nagyon élveztem ezt a könyvet!

>!
Arabella
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet. A történet kezdetén 16 éves Júlia, 20 amikor véget ér. Tulajdonképpen minden akkor ér véget, amikor a segesvári csatában látják meghalni Petőfit. Számomra éppen így volt teljes ez a könyv, éppen azért , mert ez a 4 év volt Júlia igazán rövidnek (39 évet élt) mondható életében a legfontosabb 4 év. Igaz, hogy Petőfivel a sors csak 2 évet adott neki, de legalább megszületett Zoltánka. Aki, mint tudjuk 21 évesen tüdőbajban elhunyt. Kertész Erzsébettől ez a könyv volt az első amit olvastam, biztos vagyok benne, hogy valaminek a kezdete. Türelmetlenül várom a következőt.

>!
sheena
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Ennek a könyvnek köszönhetem, hogy Petőfi-rajongó lettem.

>!
Andru P
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Egy elég új nézőpontból ismerhetjük meg Júlia életét. Petőfi és a szabadságharc is más színben tűnik fel.
Nekem az egyik legfontosabb rész az volt, amikor a 'feleségek felesége' bevallja, hogy gyerekfejjel, amikor nem tudta, hogy mit jelent a háború, túl könnyen küldte a költőt a harctérre. Amikor felnőttebb lett és megtanulta, hogy mit jelent a harc, akkor már nem akarta, hogy ott legyen. Érdekes, hogy éppen ennek a mondatnak a hatására lett olyan híres a nőci :) Amit később elég keservesen megbánt.

Egyszer olvasósnak elment, valószínűleg nem fogok sajátot venni belőle :D

>!
Ordi97
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Annyira szépen van megfogalmazva, ahogy elmeséli.hogy egy apa árnyéka mögött élő lányból, hogyan lesz szerelmes, majd áldozat hozó asszony, aki bár férjét maga mellett szeretné tudni mégis beleegyezik ,hogy harcoljon a hazáért, és végül , aki mindent megtenne ,hogy újra élve lássa élete párját.
.. ÉS még folytathatnám, az érvelést, hogy miért gyönyörű ez a könyv.
NEKEM NAGYON TETSZETT :D

>!
Droci P
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Kertész Erzsébet könyvei számomra mindig igazi relikviák :) Mindig eszembe jut, hogy az Elizabeth volt az első mű, melyet megismertem tőle és ez késztetett újabb történetek elolvasására. Aztán tavaly végre megpillantottam a könyvespolcon a Szendrey Júlia c. könyvét is és adtam neki egy esélyt. Habár a sok negatív kritika ellenére engem azért most is sikerült megnyernie magának. Érdekes volt végigkövetni a 16 éves Júlia sorsát egészen Petőfivel kötendő házasságáig, majd a haláláig. Mégis a könyv vége egy kicsit túl hamar lezárult, pedig Júlia élete nem ért véget Petőfi halálával. Nekem akkor is tetszett ez a regény, sok érdekes dolgot tudtam meg a kapcsolatukról, bár azért a kérdés felvetődik bennem, hogy ezek hiteles forrásból szedett információk voltak vajon? :)

>!
romeira
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

egyik kedvencem, bár kicsit szomorkás, a vége miatt. rajongva szeretettem petőfi verseit amikor olvastam, érdekelt az a lány aki ennyire megváltoztatta az életét. és itt van. szendrey júlia a maga egyszerűségével, tisztaságával, gyerekkorával. a regény olvasása közben elhiszem, hogy minden pontosan így történt. gyermekien, perzselően, fájdalmasan.

1 hozzászólás
>!
jevus
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Szívesen olvastam volna még Szendrey Júlia életéről, második házasságáról is. Petőfi halálával a könyv lezárul, holott Júlia még nem halt meg.
Igazán szomorú, hogy annyiszor elhangzik a könyvben, hogy „bárcsak fiúnak született/születtem volna”. Nem az a szomorú, hogy annyiszor kell ezt olvasnom, hanem az, hogy sok-sok nő életét ez az egy „apróság” keserítette meg hosszú évtizedeken át.

>!
pbrigitte
Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Hát ez a könyv nagyon szeretni való, mint a legtöbb Kertész Erzsébet regény nekem az, én nagyon szeretem.Jó, hogy magyar, meg mégis egy kis történelem, nagyon jó képet fest az aktuális korszakról, a szokásokról, jellemekről, társadalmi normákról. Itt is a szerelem a legfőbb téma, mégsem nyálas annyira-többnyire…


Népszerű idézetek

>!
Droci P

– Minden reggel valami nyugtalanság fog el, valamit várok a naptól, de nem tudom megmondani, hogy mit! És elmúlik a nap anélkül, hogy beteljesedett volna az, amire vártam!

37. oldal

>!
Haruspicibus

Szeretni valakit azokkal a hibákkal, amikért másokat meggyűlölünk, ez a szerelem…

>!
Ordi97

Ő írta le ezt a mondatot , amit sokan kritika nélkül átvettek: „ Petőfivel meghalt az ő Juliskája is” .

>!
latti

Eleinte … illetlennek találtam a verseket, furcsa volt a hangjuk. Gondolkoztam is később, amikor már minden sora nagyon tetszett, miért is voltam első időben úgy megbotránkozva. Rájöttem. A maga versei olyanok, mint amikor egy jól fűtött szobában kinyitják az ablakot. Az ablakon friss levegő tódul be, olyan erővel, hogy a szobában ölők kicsit összeborzonganak, az asztalon lévő papírlapok a földre hullanak, még a terítő csipkéje is meglebben. Aki nem szereti a friss levegőt, sietve bezárja az ablakot, felszedi a leesett papírokat, és visszaigazítja a terítőt. De aki szereti a friss levegőt, az … nem törődik a lehullott papírokkal, s kinyitja a másik ablakot is!

95. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marco Daleir: Tévképek Krónikái
Németh Imre: Az ősi szó nyomában…
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona
Gyárfás Endre: Halló, itt Puskás!
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Balogh Béni: Szivárvány a Sajó felett
Balogh Béni: Vadócok a Bükkben
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Hegedüs Géza: Előszó a hőskölteményhez
Gerald Durrell: Életem értelme