Szamóca-lányok 71 csillagozás

Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Kertész Erzsébetet elsősorban híres nőalakokról írott életrajzi regényei tették népszerűvé az ifjúság körében. A mai fiatal lányok jól ismerik és szeretik a Csíkos könyvek sorában megjelent műveit, de ma már kevesen juthatnak a tizenöt évvel ezelőtt megjelent Kaland a Szamócában című regényéhez, amely nem történelmi személyekről, hanem kislányokról szólt. Ennek a nagy sikerű, vidám regénynek átdolgozott kiadását nyújtjuk most át a mai tizenéves lányoknak, akik sok mindenben magukra ismerhetnek, amikor a négy nyolcadik osztályt végzett jó barátnő első munkával töltött szünidejének krónikáját olvassák. Az otthonuktól először távol került kislányok a Balaton-parti Szamóca üdülőben már nemcsak a munka örömével ismerkednek, hanem a felnőttek világával is. Itt bontakozik első kamaszszerelmük, s itt teszi próbára kislányos hiúságukat az első csalódás. Kertész Erzsébet szórakoztató lányregényét Jurida Károly illusztrációi teszik még vonzóbbá.

Kaland a szamócában címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1973

>!
Móra, Budapest, 2009
256 oldal · ISBN: 9789631186772 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 1973
260 oldal · Illusztrálta: Jurida Károly

Kedvencelte 13

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
icu79 P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Egy újabb ifjúsági regény, ami kimaradt a saját ifjúságomból. Ennek ellenére nagyon magával ragadó olvasmány volt. Persze, már az elején borítékolni tudtam volna, hogy a négy lány micsoda változáson megy keresztül a nyár folyamán. De pont ez a szép ezekben a könyvekben. Olyanok, mint a mesék, a végén helyreáll a világ rendje, mindenki boldog, mindenki mosolyog. :) Külön tetszett a retro Balaton feeling miatt! :)

>!
Agatha P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Igazi kabátkönyv! (Ugye nem bánod, kedves @Amadea, hogy kölcsönvettem a kifejezésedet?)
Miközben odakint esett a hó (igen, az utolsó harmadát olvastam, mikor elkezdett nálunk esni), annyira jó volt belebújni ebbe az ízig-vérig nyári könyvbe! (Arról nem is beszélve, hogy a zh-mra kellett volna készülnöm, de valahogy nem ment :D) Esküszöm, éreztem a nyár illatát, a madárcsicsergést, a szamóca ízét a számban. És annyira jó volt a kamaszok bőrébe is bújni, újra csitri lenni, akik hol örgebbek-bölcsebbek nagyanyáinknál is, hol túltesznek egy óvodáson.
Nem volt csalódás ennyi év után újraolvasni, emlékszem, akkor kaptam, amikor annyi éves voltam, mint a Szamóca-lányok – és evett a sárga irigység ilyen barátnők és ilyen nyaralás meg nyári munka iránt.

6 hozzászólás
>!
katacita I
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Ahhoz képest, hogy újraolvasás volt, egyáltalán nem volt ismerős semmi belőle. Talán a Négylevelű Lóhere és az, hogy az egyiküket Zsófinak hívták, de rá is teljesen másképp emlékeztem, már amennyire.
Néhány pöttyös és csíkos könyvvel próbálkoztam már felnőtt fejjel, de közel sem hozták azt az élményt, amit kiskoromban átéltem, amikor ezeket a könyveket bújtam. Szóval kezdtem már lemondani róluk, de valahogy bevillant a Szamóca-lányok, éreztem, hogy nagyon hívogat engem így a nyár elején. Csodálatos balatoni hangulata van, a szigligeti strandon én is sokat nyaraltam gyerekként, mert a Szent-György hegyen volt telkünk, és ez volt a legközelebbi parti város. Igaz, ez már a ’90-es években volt, de nagyon szerettem ezt a strandot, a viharjelző oszlop villogását, meg a csavaros csoki-vanília fagyit. És persze a sült hekket.
Olyan kedves könyv ez, szeretnék még sok ilyet olvasni.

>!
Greywind P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Szeretem, mert nyár, Balaton, szünidő, és olyan bájos retró-hangulat, amitől mindig jókedvem támad. Igazi kabátkönyv.

>!
Kiss_Tímea_3
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Kertész Erzsébettől eddig csak a Csipkebolt Brüsszelben című regényt olvastam. Meglepő volt számomra, hogy ez a regénye mennyire más stílusú. Nagyon szerettem és nagyon bele tudtam élni magam a lányok helyzetébe, problémáiba. Nagyon aranyos, szerethető történet. :)

>!
molke
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

@Anó kihívására vettem elő – hosszas gondolkodás után. Mindenképpen Kertész Erzsébettől szerettem volna olvasni, és kedves emlékeim voltak erről a könyvről. Hát – jobb lett volna valamelyik történelmi nőalakról szóló regényét választanom.
Igazából nincs nagy bajom vele, nagyon jó jellemrajzok vannak benne – ez nagy erőssége (pl. Rolla Klára, Gedeon Eszter – hogy csak mellékszereplőket említsek), a személyiségfejlődés ábrázolása is megvan (pl. Bodon Eszter), a Balatonról és környékéről szép, érdekes, okosító leírásokat tartalmaz és minden jó, ha jó a vége… De valahogy mégis kis fanyalgás maradt bennem. Talán túl sok a jóból, vagy nagyon szeretne nevelni? Vagy egyszerűen csak nem vagyok már tizenéves.

>!
Habók P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Ezt én még „Kaland a Szamócában címmel olvastam, ötven éve, enyhén szólva mások voltak a körülmények… Aztán ezt is elolvastam, és jókat derültem az "átdolgozáson”. Kellemes nyári olvasmány, semmi több.

>!
l2njpx P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Hát én ezt imádtam….csillagos tizes:-) Kamaszkoromat hozta vissza, akkoriban faltam az ilyen regényeket. Épp Kertész Erzsébet Gyönyörű nyáraja volt az egyik kedvenc, de ez van olyan aranyos!!

>!
Tubica P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Nagyon tetszett!
Legszívesebben én is elmennék abba az üdülőbe,és Marival és a többi lóhere lánnyal együtt dolgoznék. A könyvtárunkban vettem ki,igaz akkor,még csak a cím és borító miatt,de nagyon megszerettem. Ajánlom,hogy olvassa el bárki.

>!
Bobe0402
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Jól tette Kertész Erzsébet, hogy a Kaland a Szamócában című ifjúsági regényét – 16 évvel a megjelenése után – átdolgozta. Sikerült egy olyan üdítő, fiatalos, lendületes lányregényt alkotnia, ami időtálló immár több, mint 40 éve. Bár az írónő inkább az életrajzi regényeiről ismert, felnőtteknek és fiataloknak is ajánlom ezt a bájos írását!


Népszerű idézetek

>!
katacita I

Az üdülőből le lehet látni az ezerszínű tóra. Néha eltűnik a túlsó part, és úgy érezzük: a tenger végtelenjét pillantja meg ámuló szemünk; néha vihar előtt élesen kirajzolódnak a túlsó part körvonalai, azt hisszük, néhány evezőcsapás, és máris odaát vagyunk a somogyi oldalon.

61. oldal

>!
Greywind

Igen, Kati nagyon helyes, csak öreg, szörnyű öreg. Bevallotta, hogy huszonnégy éves.

124. oldal (Móra, 1973)

>!
Sántha_Orsolya

Tisztelem az orvostudományt, de félek is tőle. Nyugtalanító, fájdalmas és néha reménytelen.

47. oldal

>!
Sántha_Orsolya

Egyik ember arra született, hogy parancsoljon, a másik, hogy engedelmeskedjen – gondolta belenyugvón – baj csak akkor van, ha az emberek lázadnak a szerepük ellen.

92. oldal

>!
Greywind

Az oldalsó teraszon ültek, innen nyílt a legszebb kilátás a tóra, a mozdulatlan, kocsonyás, sötétkék vízre ezüstcsíkot húzott a hold, a túlsó part lámpái mint apró szentjánosbogárkák fénylettek a messziségből.

162. oldal (Móra, 1973.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Halasi Mária: Kölcsönkért szülők
Petrovácz István: Nevelem a családom
Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Fazekas László: Kapukulcs a kő alatt
Fekete István: Téli berek
Dániel Anna: Margot királyné gobelinjei
Fekete Gyula: Kincskereső Pipitér
Thury Zsuzsa: Angéla
G. Szabó Judit: A Madárijesztő-ház
Thury Zsuzsa: Zalai nyár