Szamóca-lányok 99 csillagozás

Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Kertész Erzsébetet elsősorban híres nőalakokról írott életrajzi regényei tették népszerűvé az ifjúság körében. A mai fiatal lányok jól ismerik és szeretik a Csíkos könyvek sorában megjelent műveit, de ma már kevesen juthatnak a tizenöt évvel ezelőtt megjelent Kaland a Szamócában című regényéhez, amely nem történelmi személyekről, hanem kislányokról szólt. Ennek a nagy sikerű, vidám regénynek átdolgozott kiadását nyújtjuk most át a mai tizenéves lányoknak, akik sok mindenben magukra ismerhetnek, amikor a négy nyolcadik osztályt végzett jó barátnő első munkával töltött szünidejének krónikáját olvassák. Az otthonuktól először távol került kislányok a Balaton-parti Szamóca üdülőben már nemcsak a munka örömével ismerkednek, hanem a felnőttek világával is. Itt bontakozik első kamaszszerelmük, s itt teszi próbára kislányos hiúságukat az első csalódás. Kertész Erzsébet szórakoztató lányregényét Jurida Károly illusztrációi teszik még vonzóbbá.

Kaland a szamócában címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1957

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 2009
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631186772 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 1973
260 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Jurida Károly

Enciklopédia 1


Kedvencelte 13

Most olvassa 1

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Nagyon hangulatos volt, az üdülőt imádtam, de a cselekmény és a jellemrajzok számomra nem voltak eléggé kielégítőek. Jó volt olvasni, kellemes, könnyed szórakozás, de nem fog olyan mély nyomokat hagyni, mint amire az évek során, amikor vágytam elolvasni, számítottam.

4 hozzászólás
ppuummukli>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Ahogy a fülszöveg is írja egy bájos nyári történet, ami egy csapat kamaszlányról szól. Igazából erről és még sokkal többről. Kertész Erzsébet nagyon szépen bemutatja nekünk, hogy nagyon sokféle szülő létezik. A szülői szeretet is sokféle lehet, ez a könyv megmutatja nekünk, hogyan hat a gyerekek lelki fejlődésére, személyiségére az, ahogyan a szüleik bánnak velük, ahogy nevelik őket. Négy jószívű, szerethető főszereplőnk van, akik mind mások. Más háttérrel rendelkeznek és ez nagyban meghatározza azt, ahogy a világhoz állnak és ahogy a jövőjüket építik. Rajtuk kívül számos mellékszereplőt is megismerhetünk és mindegyikük családi hátterét belopja a regénybe az írónő. Szórakoztató és tanulságos olvasmány mind gyerekek, mind felnőttek számára.

Nórcsy08>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Szeretem a régi csíkos és pöttyös könyveket, de az esetek többségében szükséges hozzá egy megfelelő, passzoló hangulat. Ebben az esetben sajnos a könyv feléig nem érkezett meg ez a bizonyos érzés, kicsit szomorú is voltam miatta. De mint a könyvek többségénél, sikerült a végére teljesen beleélnem magam.
Négy jó barátnő nyári munkájával egybeszőtt vakációját mutatja be a könyv, ami az olvasó számára is felér egy nyaralással, hiszen nem csak a lányok kalandjairól olvashatunk, hanem képzeletben mi magunk is bebarangolhatjuk a Balatont és környékét. Képzeletbeli túrákon, kirándulásokon vehetünk részt, melynek során bejárjuk a legszebb vidékeket, emlékműveket. Eddig is tudtam, hogy Magyarország igazán bővelkedik szépségekben, látnivalókban, de fogalmam sem volt róla, hogy ennyi megtekintenivaló van számunkra, kedvet is kaptam egy Balaton-környéki, – ha pontosabban akarok fogalmazni – balatongyöröki, szigligeti túrára. Egyszer mindenképp ellátogatok arrafelé.
Négy különböző fiatal lány, négy különböző családdal. Mindegyiküknek megvan a maga saját baja, de ezúttal Eszter lett kiemelve, kinek színésznő anyja és orvos apja van, így igencsak elhanyagolt gyermekké vált, kire – nem túl kedvelt – Ágnes néni vigyáz. A szülők szeretik gyermeküket, csakhogy túlságosan elfoglaltak. A lányok a Szigligeten eltöltött 6 hét alatt hatalmas fejlődésen mennek keresztül. Sokkal ügyesebbek, fegyelmezettebbek lesznek, az újbóli viszontlátás során családjuk csak ámul-bámul. Mindeközben folyamatosan zajlik az élet a Szamóca üdülőben, sok kedves embert ismernek meg és sok új barátra tesznek szert. Felmerül a szerelem kérdése, vágyakozás egy idősebb férfi iránt és a féltékenység sem maradhat el.
Érdekes volt arról olvasni, mennyire más volt akkoriban a világ, mennyire másképpen vélekedtek mindenről. Ha valaki 24 évesen még nem ment férjhez, már öregnek tartották, s bizony nagyon kellett is neki szurkolni, hogy megtalálja az igazit. Az autókázás nem volt természetes, sokkal inkább a tömegközlekedésre szorultak az emberek, de még az autóstop is elfogadható utazási mód volt. Néha igazán jólesik kicsit visszautazni az időben, most sem volt ez másképp. Megmelengette a szívemet ez az aranyos kis könnyed, nyári regény, Mari, Márta, Eszter és Zsófi története.

csakegyluca P>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

A barátnőm amikor ezt olvasta, kíváncsi lettem én is a történetre. De mivel akkor nem volt nyár, ezért várnom kellett egy kicsit. Megmutatta belőle a kedvenc képét és nekem is nagyon megtetszett. Nos, elérkezett a nyár, ideje volt nekem is a kezembe venni. A helyszíne nagyon jónak ígérkezett, ugyanis nagyon szeretem a Balatont. Igaz, még Szigligeten nem nyaraltam, de ahogy az írónő bemutatta, csodaszép lehet. A négy főszereplő lány nagyon szimpatikus volt számomra. Mindegyiknek meg volt a maga szerethető tulajdonsága. Sajnáltam az egyik főszereplőt, a „Kicsiesztert”, mert a szülei nagyon nem törődnek vele a munkájuk miatt és nagyon rossz volt ezt olvasni. Tudom, tudom, nekem is vannak ilyen ismerőseim, de ezzel így szembesülni, könyvön keresztül, még nem tapasztaltam. Iszonyat furcsa volt. Tiszta szívemből odamentem volna Eszterhez és megöleltem volna.♥ Van még egy dolog, ami kicsit vicces is volt, kicsit meg nagyon is igaz. A négy lány közé jött egy geológus. Nos, ez a geológus nagyon jóképű volt, okos is, és bizony megdobban minden nő szíve ha ránéz. Ez a négy barátnő ugyanúgy szerelmes lett belé. Az volt benne a humoros, hogy mindenki azt figyelte, kinek udvarol jobban, nem e néz a férfi más lányokat is, és ha mégis, akkor az a gyermeki bosszúság, amit ilyenkor magunkban levezetünk, hogy tör felszínre, fantasztikus volt. Egyben nagyon sok mindent megtudtam Szigligetről, ezzel a könyvvel tényleg olyan volt, mintha már évek óta járnék oda. Igaz, néha már azt kívántam bárcsak vége lenne ennek a könyvnek, mert valljuk be, nem egy mai példány és nem közölt nagyobb mondandót mint azt, hogy élvezzük a nyarat és az együtt töltött időt. Valamelyik rész viszont nagyon tetszett. Ha valaki olvasni akar egy könnyed regényt, akkor ezt ajánlom.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2020/08/kertesz-erzseb…

Felixa P>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Most volt aktuális olvasni… Nyár, Balaton, szünidő…, és a retró hangulat… Visszahozza a régmúlt időket. Ez az, ami elvarázsolt. Egy klassz és igencsak kedves nyári történet nemcsak fiataloknak. A szereplők egytől egyig szerethető, szimpatikus karakterek. A helyszín elbűvölő és vonzó. A Balaton a garancia arra, hogy valami jó történet kerekedik ki a végére. Ez itt is beigazolódott.

TCV>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Cselekményét tekintve nem volt valami eseménydús, de nagyon üdítő nyári, lányos olvasmány volt, strandra, vonatútra tökéletes. A lányok szuper aranyosak voltak, a helyszín és a kirándulások is tetszettek.
Azt olvastam valahol, hogy Kertész Erzsébet regényei közül ez a kakukktojás, úgyhogy ezzel kezdtem, aztán pedig jöhetnek a női sorsokat bemutató, történelmi regényei.

Nienna001 P>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Jó volt újra kézbe venni ezt a kedves történetet. Mást adott mint 13 évesen mikor először olvastam. Tetszett, kikapcsolt. Az első munkával töltött nyár, Balaton bimbózó szerelem… Igazi lányregény!

icu79 P>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Egy újabb ifjúsági regény, ami kimaradt a saját ifjúságomból. Ennek ellenére nagyon magával ragadó olvasmány volt. Persze, már az elején borítékolni tudtam volna, hogy a négy lány micsoda változáson megy keresztül a nyár folyamán. De pont ez a szép ezekben a könyvekben. Olyanok, mint a mesék, a végén helyreáll a világ rendje, mindenki boldog, mindenki mosolyog. :) Külön tetszett a retro Balaton feeling miatt! :)

lotti531>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Gyerekkorom egyik kedvenc könyve volt. Már ismerem kívülről, nagyon jó érzés volt nosztalgiázni. Én is szerettem volna a Négylevelű Lóhere tagja lenni. Tetszett ez az egyszerű történet, hogy a végére még Eszter helyzete is javulni fog, az ő családján akadtam ki a legjobban. Az összes lány szerethető volt a maga módján.

cirbu P>!
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Nagyon bájos könyv volt, az első, amit olvastam Kertész Erzsébettől. Valamiért ő kimaradt kamaszkoromból, talán azért, mert jobban kedveltem a pöttyös, mint a csíkos könyveket.
Mindig határtalan örömmel olvasok a Balatonról, nagy rajongója vagyok. Igaz ez az északi parton, Szigliget, Györök környékén játszódik, én meg déli part hívő vagyok, de megemlítettek sok szép kiránduló helyet, amit talán érdemes lenne most is, a könyv írásához képes 50 évvel később is meglátogatni.
A kislányok összetartása, lelkesedése, élet és munkaöröme igazán megkapó, mindegyikőjük kedves teremtés, bár talán csak Kiseszter karakterét ismerhetjük meg jobban. Eléggé elkeserítő volt, hogy mennyire hanyagolták őt a szülei, pedig szívük mélyén szerették. Az igazán döbbenetes viszont az volt, hogy egy pedagógus és egy stewardess intelme kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, egy gyermek felé kis is kell mutatni a szeretetet, törődni kell vele.
De ami a legjobban tetszett, az Majk megemlítése volt, ugyanis én a mellette lévő településen nőttem fel, mi is sokat jártunk ki Majkra, kirándultunk a Vértesben kamasz koromban. Sok szép emlék fűz oda.


Népszerű idézetek

Nórcsy08>!

Ildi azt mondta, hogy az élet nem olyan, mint egy regény, a happy end néha várat magára.

258. oldal

csakegyluca P>!

Az élet olyan, mint egy regény, a happy end néha várat magára.

258. oldal

katacita I>!

Az üdülőből le lehet látni az ezerszínű tóra. Néha eltűnik a túlsó part, és úgy érezzük: a tenger végtelenjét pillantja meg ámuló szemünk; néha vihar előtt élesen kirajzolódnak a túlsó part körvonalai, azt hisszük, néhány evezőcsapás, és máris odaát vagyunk a somogyi oldalon.

61. oldal

csakegyluca P>!

Mert nekem nincs apukám, két éve halt meg, anyukám könyvtáros a Szabó Ervinben.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Greywind>!

Igen, Kati nagyon helyes, csak öreg, szörnyű öreg. Bevallotta, hogy huszonnégy éves.

124. oldal (Móra, 1973)

TCV>!

– Én, én… a legjobban a verseket szeretem – Eszter hangja suttogóvá vált –, ha nagyon fáj valami, a versek mindig megvigasztalnak. Úgy csodálom a költőket, hogy éppen azt mondják, amit én érzek vagy gondolok, s úgy mondják, hogy amikor már elolvastam a verset, már nem fáj annyira, ami az előbb még iszonyúan fájt!

196. oldal

csakegyluca P>!

Szerencséje van a nénédnek hogy Kálmán király megtiltotta a boszorkányégetést

29. oldal

TCV>!

„Mi fájhat neki? – gondolta Eszter rémülten. – Talán meg kellene vigasztalnom… megmondanom, hogy szeretem, hogy mindnyájan szeretjük. Nem szükséges, hogy Nagyeszter mondja el, majd megmondom én: ő a mi Kárpáthy Zoltánunk, és akárhogy is fáj nekünk, találja meg végül Szentirmay Katinkáját!”

206. oldal

Sántha_Orsolya>!

Tisztelem az orvostudományt, de félek is tőle. Nyugtalanító, fájdalmas és néha reménytelen.

47. oldal

Sántha_Orsolya>!

Egyik ember arra született, hogy parancsoljon, a másik, hogy engedelmeskedjen – gondolta belenyugvón – baj csak akkor van, ha az emberek lázadnak a szerepük ellen.

92. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Ég veled
Leiner Laura: Bábel
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Kelemen Sándor: Jenciék nyara
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
Thury Zsuzsa: Angéla
Liz Elwes: Amy