Szamóca-lányok 80 csillagozás

Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Kertész Erzsébetet elsősorban híres nőalakokról írott életrajzi regényei tették népszerűvé az ifjúság körében. A mai fiatal lányok jól ismerik és szeretik a Csíkos könyvek sorában megjelent műveit, de ma már kevesen juthatnak a tizenöt évvel ezelőtt megjelent Kaland a Szamócában című regényéhez, amely nem történelmi személyekről, hanem kislányokról szólt. Ennek a nagy sikerű, vidám regénynek átdolgozott kiadását nyújtjuk most át a mai tizenéves lányoknak, akik sok mindenben magukra ismerhetnek, amikor a négy nyolcadik osztályt végzett jó barátnő első munkával töltött szünidejének krónikáját olvassák. Az otthonuktól először távol került kislányok a Balaton-parti Szamóca üdülőben már nemcsak a munka örömével ismerkednek, hanem a felnőttek világával is. Itt bontakozik első kamaszszerelmük, s itt teszi próbára kislányos hiúságukat az első csalódás. Kertész Erzsébet szórakoztató lányregényét Jurida Károly illusztrációi teszik még vonzóbbá.

Kaland a szamócában címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 2009
256 oldal · ISBN: 9789631186772 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 1973
260 oldal · Illusztrálta: Jurida Károly

Kedvencelte 13

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Nagyon hangulatos volt, az üdülőt imádtam, de a cselekmény és a jellemrajzok számomra nem voltak eléggé kielégítőek. Jó volt olvasni, kellemes, könnyed szórakozás, de nem fog olyan mély nyomokat hagyni, mint amire az évek során, amikor vágytam elolvasni, számítottam.

4 hozzászólás
>!
Felixa P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Most volt aktuális olvasni… Nyár, Balaton, szünidő…, és a retró hangulat… Visszahozza a régmúlt időket. Ez az, ami elvarázsolt. Egy klassz és igencsak kedves nyári történet nemcsak fiataloknak. A szereplők egytől egyig szerethető, szimpatikus karakterek. A helyszín elbűvölő és vonzó. A Balaton a garancia arra, hogy valami jó történet kerekedik ki a végére. Ez itt is beigazolódott.

>!
icu79 P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Egy újabb ifjúsági regény, ami kimaradt a saját ifjúságomból. Ennek ellenére nagyon magával ragadó olvasmány volt. Persze, már az elején borítékolni tudtam volna, hogy a négy lány micsoda változáson megy keresztül a nyár folyamán. De pont ez a szép ezekben a könyvekben. Olyanok, mint a mesék, a végén helyreáll a világ rendje, mindenki boldog, mindenki mosolyog. :) Külön tetszett a retro Balaton feeling miatt! :)

>!
lotti531
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Gyerekkorom egyik kedvenc könyve volt. Már ismerem kívülről, nagyon jó érzés volt nosztalgiázni. Én is szerettem volna a Négylevelű Lóhere tagja lenni. Tetszett ez az egyszerű történet, hogy a végére még Eszter helyzete is javulni fog, az ő családján akadtam ki a legjobban. Az összes lány szerethető volt a maga módján.

>!
Agatha
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Igazi kabátkönyv! (Ugye nem bánod, kedves @Amadea, hogy kölcsönvettem a kifejezésedet?)
Miközben odakint esett a hó (igen, az utolsó harmadát olvastam, mikor elkezdett nálunk esni), annyira jó volt belebújni ebbe az ízig-vérig nyári könyvbe! (Arról nem is beszélve, hogy a zh-mra kellett volna készülnöm, de valahogy nem ment :D) Esküszöm, éreztem a nyár illatát, a madárcsicsergést, a szamóca ízét a számban. És annyira jó volt a kamaszok bőrébe is bújni, újra csitri lenni, akik hol örgebbek-bölcsebbek nagyanyáinknál is, hol túltesznek egy óvodáson.
Nem volt csalódás ennyi év után újraolvasni, emlékszem, akkor kaptam, amikor annyi éves voltam, mint a Szamóca-lányok – és evett a sárga irigység ilyen barátnők és ilyen nyaralás meg nyári munka iránt.

6 hozzászólás
>!
katacita I
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Ahhoz képest, hogy újraolvasás volt, egyáltalán nem volt ismerős semmi belőle. Talán a Négylevelű Lóhere és az, hogy az egyiküket Zsófinak hívták, de rá is teljesen másképp emlékeztem, már amennyire.
Néhány pöttyös és csíkos könyvvel próbálkoztam már felnőtt fejjel, de közel sem hozták azt az élményt, amit kiskoromban átéltem, amikor ezeket a könyveket bújtam. Szóval kezdtem már lemondani róluk, de valahogy bevillant a Szamóca-lányok, éreztem, hogy nagyon hívogat engem így a nyár elején. Csodálatos balatoni hangulata van, a szigligeti strandon én is sokat nyaraltam gyerekként, mert a Szent-György hegyen volt telkünk, és ez volt a legközelebbi parti város. Igaz, ez már a ’90-es években volt, de nagyon szerettem ezt a strandot, a viharjelző oszlop villogását, meg a csavaros csoki-vanília fagyit. És persze a sült hekket.
Olyan kedves könyv ez, szeretnék még sok ilyet olvasni.

>!
Seasnail
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Igazi nyárra való, könnyű, szórakoztató olvasmány. Bár már nem vagyok célkorosztály, azért nagyon tetszett, nagyon szívesen vettem a kezembe. Nem gyakori az ilyesmi, de szinte kivétel nélkül minden szereplőt nagyon megkedveltem. Sajnálom, hogy korábban nem olvastam, szerintem felső tagozatosoknak érdemes elolvasni, már csak a szereplők miatt is, mert, bár vannak konfliktusok, mindenki annyira tisztelettudóan, kedvesen, megértően, türelmesen viselkedik a másikkal, hogy az már több, mint példaértékű.

>!
Kiss_Tímea_3
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Kertész Erzsébettől eddig csak a Csipkebolt Brüsszelben című regényt olvastam. Meglepő volt számomra, hogy ez a regénye mennyire más stílusú. Nagyon szerettem és nagyon bele tudtam élni magam a lányok helyzetébe, problémáiba. Nagyon aranyos, szerethető történet. :)

>!
molke P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

@Anó kihívására vettem elő – hosszas gondolkodás után. Mindenképpen Kertész Erzsébettől szerettem volna olvasni, és kedves emlékeim voltak erről a könyvről. Hát – jobb lett volna valamelyik történelmi nőalakról szóló regényét választanom.
Igazából nincs nagy bajom vele, nagyon jó jellemrajzok vannak benne – ez nagy erőssége (pl. Rolla Klára, Gedeon Eszter – hogy csak mellékszereplőket említsek), a személyiségfejlődés ábrázolása is megvan (pl. Bodon Eszter), a Balatonról és környékéről szép, érdekes, okosító leírásokat tartalmaz és minden jó, ha jó a vége… De valahogy mégis kis fanyalgás maradt bennem. Talán túl sok a jóból, vagy nagyon szeretne nevelni? Vagy egyszerűen csak nem vagyok már tizenéves.

>!
Habók P
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok

Ezt én még „Kaland a Szamócában címmel olvastam, ötven éve, enyhén szólva mások voltak a körülmények… Aztán ezt is elolvastam, és jókat derültem az "átdolgozáson”. Kellemes nyári olvasmány, semmi több.


Népszerű idézetek

>!
katacita I

Az üdülőből le lehet látni az ezerszínű tóra. Néha eltűnik a túlsó part, és úgy érezzük: a tenger végtelenjét pillantja meg ámuló szemünk; néha vihar előtt élesen kirajzolódnak a túlsó part körvonalai, azt hisszük, néhány evezőcsapás, és máris odaát vagyunk a somogyi oldalon.

61. oldal

>!
Greywind

Igen, Kati nagyon helyes, csak öreg, szörnyű öreg. Bevallotta, hogy huszonnégy éves.

124. oldal (Móra, 1973)

>!
Sántha_Orsolya

Tisztelem az orvostudományt, de félek is tőle. Nyugtalanító, fájdalmas és néha reménytelen.

47. oldal

>!
Sántha_Orsolya

Egyik ember arra született, hogy parancsoljon, a másik, hogy engedelmeskedjen – gondolta belenyugvón – baj csak akkor van, ha az emberek lázadnak a szerepük ellen.

92. oldal

>!
Greywind

Az oldalsó teraszon ültek, innen nyílt a legszebb kilátás a tóra, a mozdulatlan, kocsonyás, sötétkék vízre ezüstcsíkot húzott a hold, a túlsó part lámpái mint apró szentjánosbogárkák fénylettek a messziségből.

162. oldal (Móra, 1973.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Thury Zsuzsa: Zalai nyár
Fehér Klára: Négyen meg a Béka
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Ennie Smith: Kisasszonyképző
Szili Leontin: Katinka
Mirnics Zsuzsa: Égig érő fák
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
Bibó Lajos: Mindhalálig
Gyökössy Endre: A postás-kisasszony