Gyönyörű ​nyár 63 csillagozás

Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

A regény végén tizenegy lány bőg együtt az elérzékenyült olvasóval. Ők tizenegyen bőröndjüket csomagolják, nehéz szívvel búcsúznak a két hónapos nagyvakációtól, a vadregényes Kövecses-pataktól, az összkomfortosnak jóakarattal sem mondható erdészháztól és egymástól. Pedig a Rozgonyi Cicelle Leánygimnázium hatodik osztályosai nem éppen az összetartásról voltak híresek, irigység, féltékenység vert éket közéjük, s nagyot kellett változniuk, míg elkényeztetett, önző, pesti kisasszonykákból összeforrott kis közösséggé lettek. Nem kis szerepet játszott ebben a közelükben táborozó „Sasok” fiúcsapata, Zebi, a szigorú latintanár, és Vera néni, aki – ebben minden lány mindig is egyetértett – valóságos tündér. A Gyönyörű nyár, az írónő első regénye, fél évszázaddal születése után is elevenen hat, örömmel ismerjük fel, hogy nagymamáink bakfiskorukban mennyire hasonlítottak ránk.

Eredeti megjelenés éve: 1935

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2006
172 oldal · ISBN: 9631182096 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 2004
178 oldal · ISBN: 9631179435 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 1991
138 oldal · ISBN: 9631167135

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

patak


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Niki_
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Aki olvasott már Könyvmolyképzős pöttyös könyvet, aztán elolvassa a Gyönyörű nyarat, az megérti, hogy miben különbözött az én fiatalságom ifjúsági irodalma a maitól és szó szerint sokkot kap.
A Gyönyörű nyár egy fantasztikus YA (hogy haladjunk a korral) regény. Szinte látom is magamat fiatal tizenévesen, ahogy bújom. Egyszerű, gyengéd, aranyos. Itt lányszövetség van, a tanárok magázzák a diákokat, nincs benne csók, szex, még a szerelem is csak olyan könnyedén, szinte egy fátyol mögött nézve. Olyan ifjúsági történet, amire szüksége lenne a mai fiatal lányoknak is.
Amit fontos megjegyezni, hogy a könyv 1935-ben jelent meg. Így nyilván a leendő olvasó ne egy modern világot képzeljen el. Ekkoriban még nem nagyon voltak mobilok, Facebook. A srácok nem egy Facebook ikonnal jelezték, hogy szerelmesek Vicuskába, hanem virággal, ajándékkal, szép szavakkal. És nem is SMS-ben szakítottak vagy hogy szokás mostanság.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.com/2019/01/kertesz-erzsebet-gy…

>!
Youditta
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Kedves, aranyos. Egy 2 hónapos nyári tábor története a Mátrában 11 lánnyal. Milyen más világ volt, döbbenetes. Ma már nem lehetne ilyen tábort rendezni az erdőben 2 hónapon keresztül, de lehet 2 héten keresztül sem, mert mi lenne ott az iskolásokkal Facebook és sminkkészlet nélkül. Hát igen. Szóval,tényleg egy kedves történet a régi időkből.

>!
szmelus P
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Egyszerűen szép. Jót tett a lelkemnek. Lányomnak szántam itt egy kedves Molytól vettem. De nyár alkalmával örömmel vettem kézbe. Igazi „tiszta” történet. Milyen jó is volt régen egy egyszerű táborban ahol nem az a cél hogy a gyerekeket minél több mindennel lefoglalják. Olyan jó volt olvasni, hogy mennyi mindent meg tudták valósítani saját erejükből, jó cél érdekében. Több ilyen kellene akár könnyed kötelező olvasmanyként is.

>!
meseanyu P
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Hát ez csuda aranyos volt! Igazi könnyed, bájos nyári történet, nekem nagyon tetszett a békebeli hangulat és stílus.

2 hozzászólás
>!
GSzabina
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Kertész Erzsébet könyveit nagyon szeretem. A stílusa utánozhatatlan, könnyed, „lányos”, nosztalgikus, olyan igazi. Az én kislányom is őt fogja olvasni. Egy ilyen könyvre vágytam, amikor a Gyönyörű nyarat választottam, és meg is kaptam.
Sok véleménnyel ellentétben, én szeretem ezt a könyvet. A maga nemében igazán jól sikerült. Nincs felesleges szájbarágós tanítani akarás, az egyszerű, de mégsem lapos cselekmény kiválóan alkalmas arra is, hogy megszerettesse az olvasást.
Talán azt mondhatnánk, idealizált, álmodozó, de melyik lány nem az? Amikor olvastam, mindig az jutott eszembe, bárcsak én is Vadrózsa lennék. Egy kicsit a romantikus Marianne, aki költőnő is, Kató az elkötelezett feminista vagy Káldy Éva, a szövetség vezetője. Igazán odatartoznék: kötnék szép piros szalagot a hajamba és felvenném a pöttyös ruhámat, Katóval együtt intenénk a fiúkra, mondván: „Férfiak..! Még hogy a nők hiúk!”, mennénk tánciskolába a Sasokkal, de nem engedném, hogy hazakísérjen egyik is, én nem flangálnék fiúkkal a Bástyán!

>!
Lahara ISP
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Abszolút nem emlékeztem, hogy én már egyszer olvastam, csak volt egy idézet, amit ki akartam írni, és kiderült, már megtettem egyszer. Nagyon tetszett, másodjára is, mert értékeltem is annak idején, egyszavas tetszős módon.
És milyen furcsa, hogy itt volt ez a tíz tizenhat, és az egy huszonegy éves lány, mégis azt mondták rá, hogy „Vera néni sem fiatal már, huszonegy éves”, te jó ég!
Én is vakációznék táboroznék egy erdészházban, két hónapig, fantasztikus lehet, nagyon kedvelem az ilyen szünidei történeteket, mindig meglódul a fantáziám tőle. Tényleg gyönyörű nyár.

>!
Oláh_Zita P
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Köszönöm szépen @szmelus-nak, hogy nemrég olvasta a könyvet, és szép értékelés alapján én is beszereztem.
Nem bántam meg, Kertész Erzsébet története igazi lélekmelegítő hatással bír, szeretetről, felnőtté válásról, toleranciáról, és önzetlen segítőkészségről. Jó lenne ha ebből több jelen lenne mai korunkban is!
Az biztos, hogy körbenézek az írónő könyvei között, további olvasnivaló után…

1 hozzászólás
>!
szabszev
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Egy végtelenül kedves történet a „boldog békeidőkből” tizenegy tisztalelkű, kissé naiv lányról, akiket egy nyaralás teljesen megváltoztat. Nagyon tetszett ez a szépen megírt regény, szinte én is ott voltam velük a Mátrában, élveztem a napsütést… Aranyos kis könyv!

>!
Sziszandria P
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Ez egy tündéri olvasmány volt; kellemes nyári kikapcsolódás ez a rövid idillikus könyvecske. Az ember legszívesebben újra iskolás lenne, csak hogy ilyen táborozásban vehessen részt. bár a jelenkor ifjúsága inkább sírva menekülne már csak a gondolatától is :)

>!
Annamarie P
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Jó, hogy újra kiadták, kicsit csinosabb lett, mert jó lenne, ha a mai csajok is olvasnák. A 12-14 éves korosztály tipikus problémáit feszegeti.


Népszerű idézetek

>!
ayachii

– Miért mondják, hogy „Partir c'est mourir un peu?” – szólalt meg Duska Marianne, aki közben, míg a többiek az ablaknál álltak, ravaszul elfoglalta az ülést Vera néni mellett. – Miért mondják, hogy elutazni annyit jelent, mint egy picit meghalni, amikor tulajdonképpen az utazás az élet?
Vera néni meghallotta az utolsó szavakat, és elgondolkozva mondta:
– Amíg az ember tizenhat éves, addig minden az élet; az elutazás is, a megérkezés is!

22. oldal

>!
Agatha

– Kérem, kérem, ahogy parancsolják a hölgyek – mondta Zebi újra mélyen megbántva –, csak intézzék egyedül kisded jótékonyságaikat, ha azt hiszik, hogy engem semmire sem lehet használni. Ha még soká maradok itt maguk között, lassanként rájövök, hogy férfi a világ leghaszontalanabb teremtménye, s hogy maguk, nők, kormányozzák a világot!
– Körülbelül ez is a helyzet – mondta szerényen Kató –, de persze nem mindenki látja ezt be ilyen könnyen, mint a tanár úr, és ebből származnak a harcok.

127. oldal

>!
Sziszandria P

– Tudod, Lici, az a tapasztalatom, hogy a szerelem még sokkal jobban átváltoztatja az embereket, mint eddig hittük.
– Igen, igen – mondta Lici fejcsóválva –, Zebi, Vera néni, Éva meg Bandi… te mondd, mi is ilyenek leszünk egyszer?
– Remélem, hogy nem – felelte őszinte megbotránkozással Kató –, kell, hogy maradjanak normális emberek is!

115. oldal

>!
Lahara ISP

– Ez a Kövecses-patak, ugye megmondtam, hogy itt van az erdészház! A patakban fogunk fürödni.
– És ebben csípnek bennünket agyon a bögölyök – jegyezte meg Marton Piri.

28. oldal

>!
szmelus P

Csak az erdő és a patak zúgása olvadt össze titokzatos, mégis ismerős dallá…

172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: erdő · patak
>!
szmelus P

A júniusi nap aranyfénnyel hullott az iskolaudvart szegélyező gesztenyefák zöld lombjára, átsimogatta a szigorú, sárga téglás falakat, és megpihent az udvar egyik szögletében összegyült kis csoporton.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: gesztenyefa · Nap
>!
lillia 

Piri megszokottan hallgatta Jancsit, egyáltalán nem csodálkozott azon, hogy nem érti, amit szaval, de ez így volt minden séta alkalmával. „Költő – gondolta belenyugvóan –, a költő Isten teremtménye, nem is nagyon ártalmas fajta, csak hagyni kell szavalni.”

7. fejezet

>!
Sziszandria P

– Te… ez tényleg vicces – használta most Kató kedvenc szavát –, gondolod, hogy tetszik neki Vera néni? Mert ezt még elhiszem, na de fordítva?! Hiszen Zebi iszonyú öreg. Egy kiránduláson mondta, hogy harminchét éves. Vera néni meg huszonnégy. Megjegyzem, ő sem fiatal. Hamar öregszik az ember!

32. oldal

1 hozzászólás
>!
Agatha

– … Egy ilyen angyal, egy ilyen szépség csak nem örülhet Zebi udvarlásának! Zebi nem tudhat vele másról beszélni, mint a prehisztorikus meg az obhisztorikus korról.
– Obhisztorikus kor nincs is – szól közbe Lici, és a felforrt tejet odébb tolta a tűzhelyen.
– Mind a kettő prepozíció, gondoltam, hogy van ilyesmi is…

101. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

G. Szabó Judit: A Madárijesztő-ház
Thury Zsuzsa: Zalai nyár
Bónyi Adorján: Holdsugár
Altay Margit: Az amerikai leány
Z. Tábori Piroska: Új utak
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
Altay Margit: Erzsébet férjhez megy
Csathó Kálmán: Ibolyka
Szili Leontin: Katinka
Fődy Kitti: Remény