Csipkebolt ​Brüsszelben 142 csillagozás

Jósika Júlia életregénye
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Podmaniczky Júlia nyolc esztendőt várt bízó türelemmel, míg szerelmével Jósika Miklóssal, a kor legünnepeltebb írójával egybekelhetett. Házasságuk boldog derűjét hamarosan a forradalom, a szabadságharc és a bujdosás viharos eseményei kavarták fel, majd az emigráció nehéz esztendei következtek. Jósika Júlia bátran és boldogan támogatta férjét politikai szereplésében, s a számkivetettség évei alatt nemcsak a lelket tartotta a csalódott és közönségétől megfosztott íróban, hanem kenyérkereső foglalkozást is vállalt, és brüsszeli boltosasszonyként is remekül megállta helyét. Az ő derűs, talpraesett, gyengéd és áldozatos alakjának állít emléket Kertész Erzsébet regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197259 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 2002
230 oldal · ISBN: 9631177262
>!
Móra, Budapest, 1982
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631127869 · Illusztrálta: Kondor Lajos

1 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Jókai Mór · Petőfi Sándor · Laborfalvi Róza · Pulszky Ferenc · Teleki Sándor · Wesselényi Miklós

Helyszínek népszerűség szerint

Brüsszel


Kedvencelte 16

Most olvassa 9

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kertész Erzsébet a regényeiben a bátor, elszánt, talpraesett nőkről ír, miközben fontos történelmi utazásra is invitálja olvasóit.

Nem történt ez ebben az alkotásában sem másként, Jósika Júlia (született Podmaniczky) kitartásához nem fér kétség, hiszen 8 éven át szerette és várta azt a férfit, akivel végül egybe tudtak kelni az egyház állította akadályok megszűnés-t követően.

Emigrálás, menekülés, bujkálás nehezítette sorsukat, de tette egyre szilárdabbá szövetségüket, házasságukat. Júlia férje írói pályáját is támogatja, brüsszeli letelepedésükkor egy kiadónál egyengeti férje karrierjét, miközben ő csipkeboltot nyit. Elszánt, bátor, karakán asszony!

Jósika Júlia egyéni és családi sorsával párhuzamosan fontos történelmi események és szereplők jelennek meg a regényben: világosi fegyverletétel, 1848-as forradalom és szabadságharc; Kossuth Lajos, Bem apó, Táncsics, Teleki, Petőfi.

A történet fordulatos, informatív, gyakran izgalmas is, mégis nehezen hangolódtam rá, ami leginkább a sok elnyújtott jelenetnek, párbeszédnek, valamint annak tudható be, már nem én vagyok Kertész Erzsébet első számú célközönsége – regényei elsősorban gyerekeknek szólnak, de mindettől függetlenül jó őket felnőttként is olvasni.

Csilla‿ P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Egy újabb életrajzi mű az írónő tollából,amely ez alkalommal Jósika Miklós és Podmaniczky Júlia kapcsolatát mutatja be.Egy újabb könyv Kertész Erzsébettől,ami nem csak remek szórakozást nyújt, hanem kiegészítheti az iskolában tanúltakat.Ugyanis hazánk történelmének egy nagyon jelentős időszakáról kapunk hiteles korrajzot.Az 1848/49-és forradalomról és szabadságharc idejéről van szó.A műben az írónő feltünteti a kor nagy alakjait.Így találkozhatunk Wesselényivel,Telekivel,Petőfivel és Júliájával,Kossuth Lajossal ,Kossuth Zsuzsával, Jókaival.(Remélem nem hagytam ki senkit.)
Ismét egy olyan kellemes olvasmányt vehettem a kezembe,amelyet szeretettel ajánlok mindenkinek.

3 hozzászólás
landi72 P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Tizenéves koromban imádtam a csíkos könyveket. Igyekszem mostanában újraolvasni őket.
Most is tetszett ez a könyv, de teljesen más szemmel néztem most, mint akkor, és azért arra jutottam, hogy a mai fiataloknak ez már nem biztos, hogy tetszik. A lényeg, hogy nekem igen. A történelemtanulásnál az egyik kedvenc századom volt a 19. század. Ez a regény a szabadságharc előtti és követő éveket öleli fel, női szemszögből megközelítve. Podmaniczky Júlia életének néhány évébe pillanthatunk be.

10 hozzászólás
Ibanez P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Nagyon tetszett, jók ezek a történetek. Le a kalappal Júlia előtt, hogy ennyi ideig várt – abban a korban! – egy nős férfira, nagy szerencséje volt szerintem, egy a tízezerből váltotta volna be az ígéretét :-D Szépen bemutatta a kort, bár azért az elején elég kiváltságos életük volt, a kényelmes arisztokrata életből nem feltétlen látták tisztán a többiek életét. Ez persze megváltozott az emigráció során, szép volt, hogy Júlia nem adta fel és felrázta a férjét is. Ami miatt egy csillag levonást kapott, az a számomra túl sok politika lett, túl sok bekezdés ment el erre és távolodott el a házaspártól, a forradalom, Kossuth, Kossuth nővére – még ez utóbbi szál volt a legjobb, mert eseménydúsabbá vált, de előtte elég sok unalmas politikai elemzésbe ment bele, amit én kihagytam volna, főleg, hogy ifjúsági könyv.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kertész Erzsébet könyve nem kopott meg az idők folyamán. Gyermekkorom egyik nagy kedvence volt ez az alkotás, hiszen én annak a generációnak a tagja vagyok, aki az írónő kiváló kötetein nőtt fel. Mai szemmel nézve egy kicsit talán túl romantikusak már ezek a művek, de a régi varázs még mindig hat, egyáltalán nem porosak a történetek, hiszen erős nőkről szóltak, akik saját korukban is nagyon modernül gondolkodtak, bátran szembeszálltak a hagyományokkal, kivívták saját sikereiket és helyüket a világban. A sorozat minden darabját olvastam, több kedvencem is van, de mind közül ezt szerettem a legjobban. Talán azért, mert nem egy híres nőről szólt, hanem Jósika Miklós feleségéről, Podmaniczky Júliáról, aki báróné létére boltosasszonynak állt Brüsszelben. Nem úri huncutságból tette, hanem azért, mert az emigrációban meg kellett élniük valamiből, hiszen a férje elveszítette a vagyonát és búskomorsága miatt írni sem tudott. A könyv nagy erénye, hogy megismertet bennünket a korral, amelyben a főszereplő élt, átélhetjük vele a reformkor izgalmas időszakát, a szabadságharcot, majd az emigráció keserű éveit, mindezt egy családtörténetbe ágyazva. Azonban mégsem „egyszerű” lányregényről van szó, hanem egy jól felépített életrajzi regényről, amely mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést. Természetesen megvannak a maga korlátai, vagyis a happy end nem maradhatott el, azonban nagyon érzékletes képet kapunk arról, milyen nehéz volt az újrakezdés egy teljesen ismeretlen országban a házaspár számára, pénz és összeköttetések nélkül. Amíg a férje búskomorságba süppedt, addig Júlia nem adta fel, hanem kereste a lehetőséget arra, hogyan éljék túl ezt az időszakot, és a semmiből felépített egy sikeres csipkeboltot, miközben még arra is maradt energiája, hogy férje műveinek is keressen kiadót. Nem mindennapi asszony volt, érdemes megismerkedni az ő történetével.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/06/21/konyvkritika_…

Jagika P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Édes-bús történet egy korszakról és egy sírig tartó hű szerelemről. Az alcím egy kicsit megtévesztő, mert – noha a regény központi alakja Jósika Júlia – valójában inkább a házaspár szerelmének és házasságának, valamint a reformkor, a szabadságharc és az utána következő nehéz időszaknak a története jelenik meg a műben.
Az írónő alakjai legtöbbször azok a nők, akik kimaradnak az ismertebb irodalom- és történelemkönyvekből. Jósika Júlia is az a nő, aki csendes és küzdelmes életével mindenben támasza volt férjének.
Amikor a magyar történelmet érintő emigrációról olvasok, mindig fáj a szívem a tehetséges, kiváló magyar emberekért, akik kénytelenek voltak elhagyni hazájukat…

Mariann_Czenema P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kicsit váratlanul, levegőben lógva lett vége a történetnek; egy modernebb kiadásnak mindenképpen jôt tenne, ha a főbb szereplők rövid életrajza felsorolásra kerülhetne. Én el tudtam volna képzelni egy irodalomjegyzéket is a kötet végén, meg talán modern fejjel nehéz a szabadságharcról, 19.századi női viszonyokról olvasni.
Egyébként nem szeretem a történelmi regényeket, de ezt a történetet jó volt olvasni, gyorsan haladtam vele, lekötötte a figyelmemet :))

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Nagyon szeretem az írónő életrajzi regényeit, s nem kellett csalódnom Jósika/Podmaniczky Júlia történetét illetően sem. Példaértékű, követendő minta nemcsak kora, hanem a jelenkor emberének is életvitele, mentalitása. Csodáltam türelmes várakozását szerelmére, ami őt igazolta, hiszen mérhetetlen szerelemmel, szeretettel voltak egymás iránt férjével, Jósika Miklóssal. Miklós viszont sokszor meglepett letargikus, borús viselkedésével, reménytelennek tűnő jövőképével, inkább volt Júlia a támasz, az erőd ebben a kapcsolatban. Júlia bármibe fogott, azt kiválóan tette: háztartást vezetett, követte férjét tűzön-vízen át, otthont teremtett Brüsszelben, megtanulta a csipkeverést, csipkeboltot nyitott, támogatta minden erejével családját és az emigránsokat, s nem utolsó sorban íróként is debütált. Nehézségekkel, üldöztetésekkel teli korban élt, de mindig derűsen, reményekkel telve nézett a jövőbe és vitte a hátán az élet által rászabott terheket. Külön öröm volt számomra, hogy számos olyan szereplővel találkozhattam a lapokon, akikről önálló regényt írt az írónő vagy más regényeiben is olvashattam róluk: Teleki Blanka; Brunszvik Teréz; Jókainé Laborfalvy Róza; Kossuth Zsuzsa, Kántorné és még sokan mások. Örömmel olvastam a könyvet, beszippantott a történet, együtt éltem, örültem vagy bánkódtam a szereplőkkel :-)

>!
Móra, Budapest, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197259 · Illusztrálta: Békés Rozi
Gyöngyi0309>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Nem ez a legjobb könyve az írónőnek. Jósika Júlia életét dolgozza fel lányregényben. Izgalmas a háttér, az 1848-49-es események és az utána következő szomorú megtorlások, emigráció. Ennek ellenére nem sikerült jól a regény. Falra másztam attól, hogy szinte minden fejezetben megemlítették, hogy Júlia nyolc évet várt Miklósra. Júlia nagyon pozitív személyiség lehett a könyv alapján, de nekem kicsit visszás, hogy ennyire a férjet helyezte előtérbe, inkább rajongónak, mint feleségnek tűnt. Az viszont kétségtelen, hogy erős asszony volt. A Kossuth testvérek viszonyáról nem sokat tudok, de ebben a regényben Kossuth Lajos a húga miatt nem volt a legpozitívabb figura.
A cím félrevezető. a regény fele játszódik Brüsszelbe, a csipkebolt csak megélhetést biztosít. Inkább a női hűség, a női lélek erejének regénye.

Paulina_Sándorné P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Nem gondoltam volna, hogy szűkebb hazamból is találok ismerős neveket a történetben spoiler. Az írónő stílusa megfogott, olvasatta magát a történet. Tetszett, hogy Júlia olyan kitartó volt, tetszett ez a mély szerelem. Júlia bátor, erős nő. Sok mindenen mentek át Miklóssal mind a ketten. A múlt egy része megelevenedett a történet során, Júlián és Miklóson keresztül közelebb kerülhettem hozzá.


Népszerű idézetek

Amrita I>!

Tudja, a férfiak nagy gyerekek, különösen az írók. Lelkesek, rajongók, álmokat kergetnek. Az én Móricom is ilyen. Hol a mennyekben van, alig győzöm onnan leráncigálni, hol pedig a pince mélyéből kell előcsalogatnom és lelket öntenem belé.
– De miért kell a mennyekből leráncigálni? – kérdezte Júlia.
– Azért, mert úgy is lepottyan onnan, s ha én szedem le, nem zuhan akkorát, – felelte kis sóhajjal Laborfalvi Róza – felfogom a karomban!

132. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kapcsolódó szócikkek: író · Jókai Mór
1 hozzászólás
minialoe>!

És hiába erős az, akitől félnek, gyenge az, akit mindenki gyűlöl.

224. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Dorqa>!

Már örültek, amikor feltűnt a piacsor végén a kedves mosolyú, szőke fiatalúr, aki nem alkudozott komolyan, de hosszasan elbeszélgetett az elárusítókkal. Néha elkísérte egy derék, magas asszonyság, a fiatalúr ilyenkor csendes volt, mert ha belekezdett valami beszédbe, az asszonyság ráreccsentett: „Elég volt, Móric, ma még sok dolgunk van!”
Hamar megtudták a kofák, hogy a parancsolgató asszonyság Laborfalvi Róza, híres színésznő Pesten, az ura pedig ugyancsak híres ember: író. Jókai Mórnak hívják.

129. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kapcsolódó szócikkek: Jókai Mór · Laborfalvi Róza
postmodjane>!

… – mert az emigráns nem élhet remény nélkül!

Móra, 1974., 268.

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kapcsolódó szócikkek: remény
icu79>!

A férfiak nem egyformák, de egyben mind hasonlítanak egymásra: nem szeretik a könnyeket!

244. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

G_H_Andrea >!

Ha ilyen beruccanó vendég is ekkora vacsorát kap, mi lesz majd, ha itt igazi vendégeskedés járja! Sokfelé jártam, elhihetik, de az erdélyi konyhának nem találtam párját.

56. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

G_H_Andrea >!

Amikor az orosz csizmák eltiporták a magyar szabadságharcot, a trónbitorló Ferenc József kézcsókkal köszönte meg a cár jóságos segítségét.

231. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

minnie>!

Júlia valóban boldog volt, Miklóssal együtt mutogatták Fricinek Brüsszelt, s Frici mindentől el volt ragadtatva. Amikor az ápolt parkokat, sétányokat, a sok kényelmes padot látta, önkéntelenül összehasonlította a sivár Városligettel, a vadon burjánzó Nyulak-szigetével, s elkeseredetten kiáltott fel:
– Minden adottságunk megvan, hogy Budapest Európa legszebb városa legyen, ehelyett poros, piszkos, elhanyagolt. Valamit tennünk kell! Ha már nem tudunk a politikában semmi gyökeres változást létrehozni, legalább a várost tegyük széppé!

258. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kapcsolódó szócikkek: Brüsszel · Budapest
G_H_Andrea >!

Igaz, kínzó a honvágy, de még kínzóbb lenne alázatos kutya módjára megnyalni a kezet, amelyhez annyi vér tapad.

237. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Alexandre Dumas: Gróf Monte Krisztó I-IV.
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
L. M. Montgomery: Anne válaszúton
Padisák Mihály: A csúcs mindig fölöttünk van
Louisa M. Alcott: Régimódi lány