Csipkebolt ​Brüsszelben 123 csillagozás

Jósika Júlia életregénye
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Podmaniczky Júlia nyolc esztendőt várt bízó türelemmel, míg szerelmével Jósika Miklóssal, a kor legünnepeltebb írójával egybekelhetett. Házasságuk boldog derűjét hamarosan a forradalom, a szabadságharc és a bujdosás viharos eseményei kavarták fel, majd az emigráció nehéz esztendei következtek. Jósika Júlia bátran és boldogan támogatta férjét politikai szereplésében, s a számkivetettség évei alatt nemcsak a lelket tartotta a csalódott és közönségétől megfosztott íróban, hanem kenyérkereső foglalkozást is vállalt, és brüsszeli boltosasszonyként is remekül megállta helyét. Az ő derűs, talpraesett, gyengéd és áldozatos alakjának állít emléket Kertész Erzsébet regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197259 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 2002
230 oldal · ISBN: 9631177262
>!
Móra, Budapest, 1982
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631127869 · Illusztrálta: Kondor Lajos

1 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Petőfi Sándor · Jókai Mór · Laborfalvi Róza · Pulszky Ferenc · Teleki Sándor · Wesselényi Miklós

Helyszínek népszerűség szerint

Brüsszel


Kedvencelte 15

Most olvassa 12

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kertész Erzsébet a regényeiben a bátor, elszánt, talpraesett nőkről ír, miközben fontos történelmi utazásra is invitálja olvasóit.

Nem történt ez ebben az alkotásában sem másként, Jósika Júlia (született Podmaniczky) kitartásához nem fér kétség, hiszen 8 éven át szerette és várta azt a férfit, akivel végül egybe tudtak kelni az egyház állította akadályok megszűnés-t követően.

Emigrálás, menekülés, bujkálás nehezítette sorsukat, de tette egyre szilárdabbá szövetségüket, házasságukat. Júlia férje írói pályáját is támogatja, brüsszeli letelepedésükkor egy kiadónál egyengeti férje karrierjét, miközben ő csipkeboltot nyit. Elszánt, bátor, karakán asszony!

Jósika Júlia egyéni és családi sorsával párhuzamosan fontos történelmi események és szereplők jelennek meg a regényben: világosi fegyverletétel, 1848-as forradalom és szabadságharc; Kossuth Lajos, Bem apó, Táncsics, Teleki, Petőfi.

A történet fordulatos, informatív, gyakran izgalmas is, mégis nehezen hangolódtam rá, ami leginkább a sok elnyújtott jelenetnek, párbeszédnek, valamint annak tudható be, már nem én vagyok Kertész Erzsébet első számú célközönsége – regényei elsősorban gyerekeknek szólnak, de mindettől függetlenül jó őket felnőttként is olvasni.

Csilla‿ P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Egy újabb életrajzi mű az írónő tollából,amely ez alkalommal Jósika Miklós és Podmaniczky Júlia kapcsolatát mutatja be.Egy újabb könyv Kertész Erzsébettől,ami nem csak remek szórakozást nyújt, hanem kiegészítheti az iskolában tanúltakat.Ugyanis hazánk történelmének egy nagyon jelentős időszakáról kapunk hiteles korrajzot.Az 1848/49-és forradalomról és szabadságharc idejéről van szó.A műben az írónő feltünteti a kor nagy alakjait.Így találkozhatunk Wesselényivel,Telekivel,Petőfivel és Júliájával,Kossuth Lajossal ,Kossuth Zsuzsával, Jókaival.(Remélem nem hagytam ki senkit.)
Ismét egy olyan kellemes olvasmányt vehettem a kezembe,amelyet szeretettel ajánlok mindenkinek.

3 hozzászólás
landi72 P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Tizenéves koromban imádtam a csíkos könyveket. Igyekszem mostanában újraolvasni őket.
Most is tetszett ez a könyv, de teljesen más szemmel néztem most, mint akkor, és azért arra jutottam, hogy a mai fiataloknak ez már nem biztos, hogy tetszik. A lényeg, hogy nekem igen. A történelemtanulásnál az egyik kedvenc századom volt a 19. század. Ez a regény a szabadságharc előtti és követő éveket öleli fel, női szemszögből megközelítve. Podmaniczky Júlia életének néhány évébe pillanthatunk be.

10 hozzászólás
Lady_L>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

– Nem tudtam már tovább húzni, hát csak vége lett.
– Olyan jó? Miről szól?
– Hát olyan igazi lányregény! Sóhajtozik az ember közben, mert szép!
– Aha, OK, szóval adott egy átlagos, kicsit ügyetlen, bizonytalan tinilány, egy jóképű, tökéletes férfi, és az egymásra találásuk. És a könyv végén sóhajtva levonod a tanulságot, hogy csodák márpedig vannak, és nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy a mesebeli herceg meglássa benned a tökéletességet.
– Áh, nem, az olyan nem érdekel, nekem már itt vagy te, mint jóképű, tökéletes herceg (röhögést visszatart). Neeeeeeeeem, ez egy olyan régi típusú lányregény, amelyikben igazából dunsztod sincs, hogy néznek ki a főszereplők, mert az semmit nem számít, ahogy a való életben sem kéne. Amelyikben a szerelem tiszteleten alapul, ahol az igaz boldogság lemondással és kemény munkával alapozódik meg, egy szál csoda nincs, a szépség a kitartásban és a jóságban van. Ó, és emellé még egy összefüggő képet is kaptam az 1848-as szabadságharcról és Jósika Miklós életéről, de nem tankönyvi tálalásban. Mindenki vagy jó vagy rossz, és az egész annyira naív és idealizált*. De mégis elhiszem, hogy örökre együtt fognak maradni, mert olyan erős kötelék alakult ki köztük egyetértéssel és együttműködéssel, hogy egy pillanatig sem merülhet fel a kérdés, hogy máshogy is alakulhatna a sorsuk. A mai regények hősnői sokkal valóságosabbak, bizonytalanok, esetlenek, bárki azonosulni tud velük, de a szerelemért nem tesznek semmit, a pasi jön, kijelenti, hogy szerelmes, a csaj nem hiszi el, mert ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, de aztán csak elhiszi, úgyhogy összejönnek. Sóhaj, csodák vannak. De a csoda mennyire erős, meddig tart? A pasi ugyanúgy tökéletes marad, a csaj meg retteghet, hogy mi van, ha egy nap mégis kinyílik a pasi szeme és rájön, hogy tényleg nem tökéletes, simán talál jobbat. Úgyhogy a bizonytalanság megmarad, receptet nem kaptunk. Míg az ilyen idealizált, régi lányregényekben ott a recept, hogyan is kell csinálni. Ja, hogy azzal a lánnyal nem tudsz azonosulni, mert túl jó? Hát próbálj meg!

* Annyira, hogy néha arra gondoltam, hogy megnézem, Kertész Erzsébet és Dániel Anna nem egy és ugyanaz a személy-e. Tutsek Anna hagyománya még erősen körüllengi.
És csodaszép és finom ez a harmadik kiadás! (amiért hatalmas köszönetem @Izolda -nak:)

9 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kertész Erzsébet könyve nem kopott meg az idők folyamán. Gyermekkorom egyik nagy kedvence volt ez az alkotás, hiszen én annak a generációnak a tagja vagyok, aki az írónő kiváló kötetein nőtt fel. Mai szemmel nézve egy kicsit talán túl romantikusak már ezek a művek, de a régi varázs még mindig hat, egyáltalán nem porosak a történetek, hiszen erős nőkről szóltak, akik saját korukban is nagyon modernül gondolkodtak, bátran szembeszálltak a hagyományokkal, kivívták saját sikereiket és helyüket a világban. A sorozat minden darabját olvastam, több kedvencem is van, de mind közül ezt szerettem a legjobban. Talán azért, mert nem egy híres nőről szólt, hanem Jósika Miklós feleségéről, Podmaniczky Júliáról, aki báróné létére boltosasszonynak állt Brüsszelben. Nem úri huncutságból tette, hanem azért, mert az emigrációban meg kellett élniük valamiből, hiszen a férje elveszítette a vagyonát és búskomorsága miatt írni sem tudott. A könyv nagy erénye, hogy megismertet bennünket a korral, amelyben a főszereplő élt, átélhetjük vele a reformkor izgalmas időszakát, a szabadságharcot, majd az emigráció keserű éveit, mindezt egy családtörténetbe ágyazva. Azonban mégsem „egyszerű” lányregényről van szó, hanem egy jól felépített életrajzi regényről, amely mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést. Természetesen megvannak a maga korlátai, vagyis a happy end nem maradhatott el, azonban nagyon érzékletes képet kapunk arról, milyen nehéz volt az újrakezdés egy teljesen ismeretlen országban a házaspár számára, pénz és összeköttetések nélkül. Amíg a férje búskomorságba süppedt, addig Júlia nem adta fel, hanem kereste a lehetőséget arra, hogyan éljék túl ezt az időszakot, és a semmiből felépített egy sikeres csipkeboltot, miközben még arra is maradt energiája, hogy férje műveinek is keressen kiadót. Nem mindennapi asszony volt, érdemes megismerkedni az ő történetével.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/06/21/konyvkritika_…

Jagika>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Édes-bús történet egy korszakról és egy sírig tartó hű szerelemről. Az alcím egy kicsit megtévesztő, mert – noha a regény központi alakja Jósika Júlia – valójában inkább a házaspár szerelmének és házasságának, valamint a reformkor, a szabadságharc és az utána következő nehéz időszaknak a története jelenik meg a műben.
Az írónő alakjai legtöbbször azok a nők, akik kimaradnak az ismertebb irodalom- és történelemkönyvekből. Jósika Júlia is az a nő, aki csendes és küzdelmes életével mindenben támasza volt férjének.
Amikor a magyar történelmet érintő emigrációról olvasok, mindig fáj a szívem a tehetséges, kiváló magyar emberekért, akik kénytelenek voltak elhagyni hazájukat…

Gyöngyi0309>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Nem ez a legjobb könyve az írónőnek. Jósika Júlia életét dolgozza fel lányregényben. Izgalmas a háttér, az 1848-49-es események és az utána következő szomorú megtorlások, emigráció. Ennek ellenére nem sikerült jól a regény. Falra másztam attól, hogy szinte minden fejezetben megemlítették, hogy Júlia nyolc évet várt Miklósra. Júlia nagyon pozitív személyiség lehett a könyv alapján, de nekem kicsit visszás, hogy ennyire a férjet helyezte előtérbe, inkább rajongónak, mint feleségnek tűnt. Az viszont kétségtelen, hogy erős asszony volt. A Kossuth testvérek viszonyáról nem sokat tudok, de ebben a regényben Kossuth Lajos a húga miatt nem volt a legpozitívabb figura.
A cím félrevezető. a regény fele játszódik Brüsszelbe, a csipkebolt csak megélhetést biztosít. Inkább a női hűség, a női lélek erejének regénye.

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Nagyon szeretem az írónő életrajzi regényeit, s nem kellett csalódnom Jósika/Podmaniczky Júlia történetét illetően sem. Példaértékű, követendő minta nemcsak kora, hanem a jelenkor emberének is életvitele, mentalitása. Csodáltam türelmes várakozását szerelmére, ami őt igazolta, hiszen mérhetetlen szerelemmel, szeretettel voltak egymás iránt férjével, Jósika Miklóssal. Miklós viszont sokszor meglepett letargikus, borús viselkedésével, reménytelennek tűnő jövőképével, inkább volt Júlia a támasz, az erőd ebben a kapcsolatban. Júlia bármibe fogott, azt kiválóan tette: háztartást vezetett, követte férjét tűzön-vízen át, otthont teremtett Brüsszelben, megtanulta a csipkeverést, csipkeboltot nyitott, támogatta minden erejével családját és az emigránsokat, s nem utolsó sorban íróként is debütált. Nehézségekkel, üldöztetésekkel teli korban élt, de mindig derűsen, reményekkel telve nézett a jövőbe és vitte a hátán az élet által rászabott terheket. Külön öröm volt számomra, hogy számos olyan szereplővel találkozhattam a lapokon, akikről önálló regényt írt az írónő vagy más regényeiben is olvashattam róluk: Teleki Blanka; Brunszvik Teréz; Jókainé Laborfalvy Róza; Kossuth Zsuzsa, Kántorné és még sokan mások. Örömmel olvastam a könyvet, beszippantott a történet, együtt éltem, örültem vagy bánkódtam a szereplőkkel :-)

>!
Móra, Budapest, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197259 · Illusztrálta: Békés Rozi
Emmi_Lotta I>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Elsősorban Jósika Miklós élete iránti érdeklődésből kezdtem olvasni Kertész Erzsébet életrajzi regényét, amelynek hőse Podmaniczky Júlia, Jósika felesége.
A regény Júliát rendkívüli lánynak ábrázolja, aki hosszú éveket vár arra, hogy szerelme feleségül vehesse. Szívet melengető ennek a csodálatos házasságnak és gyengéd kapcsolatnak a beteljesülése, pedig a korszak, amelyben a mű játszódik, korántsem boldog. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előtti és utáni események, az önkényuralmi üldöztetések, a kényszerű emigráció adja a cselekmény történelmi hátterét. Megjelenik benne például Wesselényi, Kossuth Lajos, Petőfi, Szendrey Júlia, Jókai, Laborfalvi Róza, Kossuth Zsuzsa, Teleki Sándor.
Kertész Erzsébet regényei nem csak azért nagyszerűek, mert szórakoztatóak és olvasmányosak. A bennük megelevenedő történelmi korok, az akkor élt híres személyiségek érdekfeszítő és hiteles rajza is lebilincseli az olvasót.

>!
Móra, Budapest, 1982
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631127869 · Illusztrálta: Kondor Lajos
2 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Nem gondoltam volna, hogy szűkebb hazamból is találok ismerős neveket a történetben spoiler. Az írónő stílusa megfogott, olvasatta magát a történet. Tetszett, hogy Júlia olyan kitartó volt, tetszett ez a mély szerelem. Júlia bátor, erős nő. Sok mindenen mentek át Miklóssal mind a ketten. A múlt egy része megelevenedett a történet során, Júlián és Miklóson keresztül közelebb kerülhettem hozzá.


Népszerű idézetek

Amrita I>!

Tudja, a férfiak nagy gyerekek, különösen az írók. Lelkesek, rajongók, álmokat kergetnek. Az én Móricom is ilyen. Hol a mennyekben van, alig győzöm onnan leráncigálni, hol pedig a pince mélyéből kell előcsalogatnom és lelket öntenem belé.
– De miért kell a mennyekből leráncigálni? – kérdezte Júlia.
– Azért, mert úgy is lepottyan onnan, s ha én szedem le, nem zuhan akkorát, – felelte kis sóhajjal Laborfalvi Róza – felfogom a karomban!

132. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kapcsolódó szócikkek: író · Jókai Mór
1 hozzászólás
minialoe>!

És hiába erős az, akitől félnek, gyenge az, akit mindenki gyűlöl.

224. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Dorqa P>!

Már örültek, amikor feltűnt a piacsor végén a kedves mosolyú, szőke fiatalúr, aki nem alkudozott komolyan, de hosszasan elbeszélgetett az elárusítókkal. Néha elkísérte egy derék, magas asszonyság, a fiatalúr ilyenkor csendes volt, mert ha belekezdett valami beszédbe, az asszonyság ráreccsentett: „Elég volt, Móric, ma még sok dolgunk van!”
Hamar megtudták a kofák, hogy a parancsolgató asszonyság Laborfalvi Róza, híres színésznő Pesten, az ura pedig ugyancsak híres ember: író. Jókai Mórnak hívják.

129. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kapcsolódó szócikkek: Jókai Mór · Laborfalvi Róza
postmodjane>!

… – mert az emigráns nem élhet remény nélkül!

Móra, 1974., 268.

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kapcsolódó szócikkek: remény
icu79>!

A férfiak nem egyformák, de egyben mind hasonlítanak egymásra: nem szeretik a könnyeket!

244. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Teréz_Pitykéz69>!

Ha ilyen beruccanó vendég is ekkora vacsorát kap, mi lesz majd, ha itt igazi vendégeskedés járja! Sokfelé jártam, elhihetik, de az erdélyi konyhának nem találtam párját.

56. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Teréz_Pitykéz69>!

Amikor az orosz csizmák eltiporták a magyar szabadságharcot, a trónbitorló Ferenc József kézcsókkal köszönte meg a cár jóságos segítségét.

231. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

minnie>!

Júlia valóban boldog volt, Miklóssal együtt mutogatták Fricinek Brüsszelt, s Frici mindentől el volt ragadtatva. Amikor az ápolt parkokat, sétányokat, a sok kényelmes padot látta, önkéntelenül összehasonlította a sivár Városligettel, a vadon burjánzó Nyulak-szigetével, s elkeseredetten kiáltott fel:
– Minden adottságunk megvan, hogy Budapest Európa legszebb városa legyen, ehelyett poros, piszkos, elhanyagolt. Valamit tennünk kell! Ha már nem tudunk a politikában semmi gyökeres változást létrehozni, legalább a várost tegyük széppé!

258. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kapcsolódó szócikkek: Brüsszel · Budapest
Teréz_Pitykéz69>!

Igaz, kínzó a honvágy, de még kínzóbb lenne alázatos kutya módjára megnyalni a kezet, amelyhez annyi vér tapad.

237. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye


Hasonló könyvek címkék alapján

Faylné Hentaller Mária: A Sződy leányok
Kosáryné Réz Lola: Leányfurfang
Tallián Mariann: A szegények fejedelme
Németh Imre: Az ősi szó nyomában…
Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze
Murányi-Kovács Endre: Garibaldi dobosa
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / Beszterce ostroma
Németh Imre: Zsarnokok futára
Balogh Béni: Csatára fel!
Farkas Emőd: Damjanich fiai