Bettina ​három élete 34 csillagozás

Kertész Erzsébet: Bettina három élete Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Bettina első élete a szülői ház és a nagymama védőszárnyai alatt töltött gyermekkor volt, a csapongó kedélyű, emberekre és művekre oly fogékony leánykoré. A második élet – egy porosz báró író feleségeként – a családi örömöket és bánatokat ismertette meg vele, és meghozta élete talán legdöntőbb élményét, a nagy Goethével való különös ismeretséget. Harmadik életében érett igazán íróvá, és ölelte szívére a szegények, az elnyomottak ügyét; tevékeny részt vállalt a zsarnokság elleni harcban és a negyvennyolcas idők forradalmi eseményeiben. Bettina Brentano-Arnim, a német romantikus irodalom sajátos alakja kel életre Kertész Erzsébet új regényében.

Eredeti megjelenés éve: 1981

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Jelenkor, Pécs, 2001
260 oldal · ISBN: 9636762384
>!
Móra, Budapest, 1981
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631124223 · Illusztrálta: Zsoldos Vera

Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Mariann_Czenema P>!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Nem rossz Kertész Erzsébettől Bettina élete, de még jobb lenne rövidebben, kevésbé brazil szappanoperásan :P
(Aki legközelebb Szabó Magda könyveinél a sok szereplőn függ nyüszögni, annak ezt a könyvet fogom ajánlani )

1 hozzászólás
Youditta>!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Annyira nem volt regényes,mint szokott lenni Kertész Erzsébet, itt most sokszor éreztem,hogy adatokat,információk vannak egymás mellé ömlesztve.
Tetszett viszont, hogy sokat olvashattam Goetheről,a klasszikusokról,német romantikusokról és a magyar szabadságharc cselekményeiről is kaphattunk némi adalékanyagot. Ezért mindenképp érdekes volt a könyvet olvasni,mert sokat tanultam a német irodalom ezen korszakáról.
Kicsit darabos,kicsit elnyújtott, túl sok információval kevesebb regényes beágyazással,de azért akik szeretik az írónő könyveit ezt se hagyják ki.

Doria09>!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Ez a második olvasmányom az írónőtől, de sajnos nem tetszett annyira, mint a Csipkebolt Brüsszelben. Valahogy túl sok, túl terjengős, túl sok az adat (nevek, dátumok), emiatt kissé nehezen olvasható, és nem kötött le annyira. Viszont az írónő nagyon szépen ír, az érdekesebb részeket szívesen olvastam.

sassenach>!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Nehezen indult, aztán jött egy jobb rész, de a végére ismét unalmassá vált. Összességében nem nagyon tetszett. :/

TEszter I>!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Gimis koromban szinte faltam Kertész Erzsébet könyveit, és bár az írónő stílusa itt is megcsillan, ez a könyv sajnos a gyengébbek közé tartozik. Úgy érzem, elvesztünk a részletekben. Túl sok név, helyszín és adat. Közben pedig az igazán fontos cselekmények nem kaptak elég hangsúlyt. Az sem segített, hogy Bettina számomra egyáltalán nem volt szimpatikus. Sajnálom, hogy a nosztalgiázásom nem hozta vissza a régi rajongást.

BabusM >!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Kertész Erzsébet esetében mindig megdöbbent, hogy hogyan tudja rendkívüli nagy tettek sorozataként feltüntetni a mindennapi életet, ahogy egy nő minden nehézség ellenérte fenntartja és élteti családját. És ugyanolyan megdöbbentő az is, hogy bár több mint száz év telt el hősnői élete, sőt halála óta, mégis mintha a nők megítéltetése, problémái még mindig ugyanazok lennének. Ami ellen nincs más megoldás, mint tenni a dolgunkat, amire hivatottak vagyunk.
Nincs még egy olyan írónő, aki mindig megbízhatóan ugyanazt az élményt tudja valamennyi könyvével nyújtani.

vaslady>!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

http://riaolvas.blogspot.hu/2013/05/kertesz-erzsebet-be… Ebben a bejegyzésben részletesebben nyilatkozom a könyvről, Bettináról és az akkori történelmi időszakról. Azért értékelem csak ennyire a könyvet, mert Bettina személyisége néha már sok nekem, szóval fárasztó a hölgy.

Galagonya33>!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Nagyon szerettem, még kamaszként olvastam. Nagyon kedveltem az ízét, a hangulatát. Talán Benedek István: Párizsi szalonok c. könyvére emlékeztet, de csak hangulatában.

szanes1>!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Nekem nagyon vontatott volt. Ha nem ismerem Clemens Brentanoékat, Joachim von Arnimot és a korszak más neves művészeit, gondolkodóit, akkor valószínűleg hamar félreteszem, nem hajt a kiváncsiság.

Saját példányomat rukkoltam 2015. aug. 20-án.

Apryl>!
Kertész Erzsébet: Bettina három élete

Nem tudom a könyvet nem összekapcsolni Kundera regényével. A Halhatatlanság régi kedvencem, jókat nevettem amikor Kundera kifigurázta Bettinát, de nem kímélte Goetheét sem, aki bukott a fiatal nőkre, sőt csitrikre, és aggastyánként leállt kergetőzni velük. Úgy kellett neki, egy alkalommal akkorát tanyált, mint egy béka, a lányok meg kinevették. Bettina viszont egy életen át rajongott a költőért. Kapcsolatuk Bettina kislánykorában kezdődött, talán apa-lány viszonyt is feltételezhetnénk, de ez naiv gondolat lenne, mert nem így volt. Ezt viszont már nem Kunderától tudjuk, hanem Kertész Erzsébettől. Bettina gyerekes rajongása plátói szerelemmé alakult idővel, és bár az írónő szerint a költő megelégedett a lány taperolásával, azért ki tudhatja azt, mi is volt a valóság. Ami viszont éles ellentét a Halhatatlanságból megismert és Kertész Erzsébet Bettinája kötött, az az, hogy még Kundera egy idétlen nőnek ábrázolta Bettinát, addig az írónő elénk tár egy nagyon kedves és rokonszenves lányt, asszonyt. Olyan asszonyt, aki a mai fogalmakkal kifejezve igen liberális beállítottságú volt, nem csak papolt és írt a szegényekről, de cselekedett is. Kivívva ezzel kortársai és családja néhány tagjának haragját, rosszallását.
A könyvben végig kísérhetjük egy rendkívüli kislány felcseperedését, rajongását az irodalomért, művészetért, helytállását a családjáért, kitartását, szerelmét férje iránt, gyerekeinek felnevelését, sok esetben anyagi nélkülözéseiket, közben bepillantást nyerünk az 1800-as évek művészeinek, íróinak, költőinek életébe, politikai történéseibe.
A könyv hagyatékból került a kezeimbe, onnan meg a kedvenceim könyvespolcára. :)


Népszerű idézetek

Bebe92>!

– Miféle démon űzi, hatja magát?
– Az igazság démona!

350. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daisy Goodwin: Viktória
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Sandra Regnier: Az elfek öröksége
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Laura Ingalls Wilder: Azok a boldog, arany évek
Charles Dickens: Örökösök I-II.
Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez
Louisa May Alcott: Négy leány