Az ​első Gertrudis 18 csillagozás

Kertész Erzsébet: Az első Gertrudis Kertész Erzsébet: Az első Gertrudis

Engelhardt Anna, a német ajkú kis cselédlány, aki Kántorné néven az ország első tragikájává küzdötte fel magát, méltán tarthat számot az olvasóközönség érdeklődésére. Kertész Erzsébet fordulatos életrajzi regényében plasztikusan formálta meg Kántorné alakját, aki elsőnek játszotta el Bánk bán Gertrudisát. Megelevenedik a regényben a magyar színészet hőskora, a magyar nemzeti színházért folytatott áldozatos küzdelem. Kántornén kívül olyan ismerősökkel találkozik az olvasó, mint Déryné, Szigligeti, Egressy Gábor, Megyeri Károly. A regény színháztörténeti érdekessége mellett egy megrázó emberi sorsot tár fel. Kondor Lajos rajzai a kor hangulatát idézik.

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 2012
360 oldal · ISBN: 9789631191899
>!
Móra, Budapest, 1970
382 oldal

Kedvencelte 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Anó P
Kertész Erzsébet: Az első Gertrudis

Csodálatos ember lehetett Kántorné Engelhardt Anna, bár nehéz ember is. Nagy színésznő, fenséges tragika, s barátaival nagylelkű és szeretetteli – ugyanakkor sokszor hirtelen haragú, túlérzékeny, sértődékeny, tüskés, aki sokszor meggondolatlan és túlontúl büszke is volt… Talán, ha magánéletében boldog lett volna, nem vált volna ilyenné.. vagyis, ha könnyebb természete van, valószínű nem maradt volna egyedül… Nem is tudom. De megszerettem Őt, mint ahogy a jámbor és hiszékeny kis pacsirtát, legjobb barátnőjét, a csodaszép hangú Dérynét is.
Érdekes, hogy bár anno „faltam” Kertész Erzsébetet, akkoriban nem került hozzám ez a kötet… most szerencsére igen!:)

>!
Bobe0402
Kertész Erzsébet: Az első Gertrudis

Sajnos időhiány miatt elhúzódott a könyv befejezése, pedig nagyon jó. Megkockáztatom, hogy az Elizabeth és a Teleki Blanka mellett ez a harmadik legjobb könyve Kertész Erzsébetnek.
Ajánlom azoknak, akik kedvelik az életrajzi témájú könyveket, akik szeretik Kertész Erzsébet munkáit, akik szeretik a színházi történeteket vagy a színháztörténeteket, esetleg a színjátszás történelméről szóló könyveket. Ajánlom azoknak, akiket érdekel a magyar nyelvű színjátszás hőskora, aki meg akarja ismerni a vándorszínészek életét, akit érdekel Déryné, Kántorné élete, tehát tulajdonképpen bárkinek, akinek kedve van elolvasni.

>!
Andru P
Kertész Erzsébet: Az első Gertrudis

Kamasz koromban olvastam ezt a könyvet és már akkor sem voltam vele elégedett. Úgy éreztem, hogy a többi regényéhez képest az írónő itt nagyon keveset ír közvetlenül a hősnőjéről és csak közvetetten kapunk az életéről információkat. Úgy érzem, hogy nem közvetlen cselekvő a regényben.
Ettől függetlenül szeretem, mert nagyon jó képet fest a korabeli kultúra mellett a körülményekről is. Nem nagyon durván, hanem úgy, hogy érthető legyen.

>!
ritazsofia P
Kertész Erzsébet: Az első Gertrudis

Kertész Erzsébet megint egy számomra ismeretlen világba kalauzolt: a színházak világába. Érdekes volt bepillantást nyerni, látni a sok nehézséget, amikkel akkor meg kellett küzdeni, miközben megismerhettük két színésznő személyes történetét is.
Tetszett a regény, nem csalódtam most sem :)

>!
mdmselle IP
Kertész Erzsébet: Az első Gertrudis

Nagyon érdekes történet volt, bár nem tudom mennyire hiteles a korabeli viszonyok bemutatása, de attól még tetszett, olvastatta magát.

>!
Sz_Zsuzsa
Kertész Erzsébet: Az első Gertrudis

Tegnap fejeztem be és azóta is hordozom. Színház szerető embereknek kihagyhatatlan, és ma utána olvasva szerintem elég nagy százalékban történelem, hiszen sok adat visszaköszön az életrajzokban.

>!
Katherine_Grey
Kertész Erzsébet: Az első Gertrudis

Bár meg sem közelíti a Szonya professzort, a Vilma doktorasszonyt vagy A három Rózát, remek nőtörténet a magyar és külföldi hősnők hivatott életrajzírója tollából az egyik legkevésbé ismert, mégis legnagyobb 19. századi magyar színésznőről, Kántornéról sok korrajzzal és megható részletekkel.


Népszerű idézetek

>!
ritazsofia P

Szerencsètlen ember vagyok èn, mièrt is szerettem magàba? Nem elèg hogy szèp ès tehetsèges, mèg okos is! Ès nem megnyugtatóan, szelíden, hanem csúfondàrosan, csípősen okos!


Hasonló könyvek címkék alapján

Balogh Béni: Vadócok a Bükkben
Balogh Béni: Szivárvány a Sajó felett
Hegedüs Géza: Előszó a hőskölteményhez
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Szabó Magda: Abigél
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!