A ​három Róza 33 csillagozás

Kertész Erzsébet: A három Róza Kertész Erzsébet: A három Róza

Amikor Jókai Mór az anyai átok ellenére feleségül vette Laborfalvi Rózát, annak már volt egy tizenharmadik évében lévő törvénytelen lánya, akit ugyancsak Rózának hívtak. Az új „Jókai” kisasszony szeszélyes, elkényeztetett gyermek volt, fiatal lány korában pedig makacs, fékezhetetlen teremtés. Az ő törvénytelen lánya a harmadik Róza, akit anyja halála után Laborfalvi kérésére Jókai örökbe fogadott. A harmadik Rózából Feszty Árpádnak, a körkép festőjének felesége lett. Laborfalvi halála után a házaspár együtt élt Jókaival. A harmonikus viszony akkor szakadt meg, amikor Jókai feleségül vette Nagy Bellát, a nála ötvennégy évvel fiatalabb színésznőt. Jókairól és a három Rózáról szól a népszerű írónőnek ez a nagyrészt ismeretlen életrajzi adatokat feltáró, de romantikus elemekben is bővelkedő igaz regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Róla szól: Jókai Mór

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 2011
168 oldal · ISBN: 9789631188875 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 1995
122 oldal · ISBN: 9631172724

Kedvencelte 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Levandra P
Kertész Erzsébet: A három Róza

Ebben a történetben három nagy legendás művészről is olvashatunk, ami miatt Kertész Erzsébet kicsit behatárolódva érezhette magát és nem mert utat engedni a fantáziájának. Laborfalvi Róza, Jókai Mór és Feszty Árpád neve mintha súlyosabb teher lett volna, mint Jósika Miklós vagy Elizabeth Barrett Browning. Érezni, hogy az érintett három személlyel mennyire óvatosan bánik, hogy csak azon információkhoz mer nyúlni, amik amúgy is közismertek voltak. Regény-szempontból nem lett jó ez a könyv, viszont olyan értékes információk vannak összeszedve egy helyen a kötetben, ami miatt érdemes elolvasni.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/08/kertesz-erzseb…

>!
encus625 P
Kertész Erzsébet: A három Róza

Nem igazán tetszett, túlságosan pletykaszagú és mai szóval élve bulváros volt nekem ez a könyv. Ha egy híres íróról, pl. Jókairól ír valaki, aki róla írjon, ne a váltóiról meg arról, hogy a felesége mire szórja el pénzt. Kevés szó esett a műveiről, annál több a magánéletükről meg botrányokról.
Ki gondolta volna, hogy Jókait így tudta irányítani egy sereg nő…

>!
Móra, Budapest, 2011
168 oldal · ISBN: 9789631188875 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
lucus_97
Kertész Erzsébet: A három Róza

Ahányszor kézbe veszek egy Kertész Erzsébet könyvet, mindig tanulok valami újat miközben olvasok.
Az iskolába megtanítják nekünk az írók költők neveit, műveit, múzsáit, szerelmeit, pályájuk és életük fontos szakait. Bemagoljuk és majd ezeket elfeletjük idővel. Nem ismertetik meg velünk azokat a lényegtelenek tűnő részleteket amik megmarad az emberben.
A könyvet olvasva rengeteg dolgot tudtam meg Jókairól és Laborfalviról, és legfitalabbik Rózáról. Annyira valóságosnak tűnt ahogy olvastam. Szellemként követem végig Laborfalvi, Jókai és Jókai Róza életét.
Arra is rádöbbentem, hogy mennyire hasonlítanak az akkori kor emberei, modern emberéhez. Attól eltekintve hogy mennyire fontos is volt hogy megtartsák a család jó hírnevét.
Hiszen az emberek nagyrésze hibázik vagy ép valami újat alkot, egy éjszakás kalandot él át. Vagy éppenséggel a bíróságon jelentős vagyontól fosztják meg. Vagy kihasználnak valakit. Nem külömbözünk a sokkal a 19. század emberétől.

>!
ppeva P
Kertész Erzsébet: A három Róza

Eddig ez a Kertész Erzsébet könyv tetszett legkevésbé. Kicsit iskolásnak, kicsit leckefelmondósnak hatott, és erős a gyanúm, hogy a leírt történetek jelentős részét már olvastam Hatvany Lajos: Beszélő házak könyvében is. Az inkább ténykönyv volt, ott teljesen helyén volt a tények, adatok felsorolása. Ez meg egy regény, amitől az ember teljesen mást vár.

>!
fülcimpa
Kertész Erzsébet: A három Róza

Szegény Jókai… erős empátiát éreztem vele kapcsolatban, olykor szívesen megfogtam volna a kezét :) Hihetetlen társasági életet éltek, hogy nem unták? Ja, persze, inkább az volt uncsi, ha egy napig nem jelent meg senki kártya partizni, iszogatni, cseverészni. Fogtak volna a kezükbe egy könyvet és olvastak volna :) És hát ha egy kicsit rosszul érzem magam, akkor átruccanok Olasz honba pihengetni, gyógyulgatni (bárcsak megtehetném…). Nagyon szórakoztatott a megírása, a részletes helyzetelemzés, a rokonság mámoros magasfeszültségű pletykavezetéken táncolása.

2 hozzászólás
>!
Droci P
Kertész Erzsébet: A három Róza

A rövidsége ellenére remekül összefoglalja a 19. század társadalmi előítéleteit, az akkor szövődött mély barátságokat, az intrikákat, romantikus szerelmeket. Bár a Kertész Erzsébet regényeket tekintve egy kicsit magasabb mércét vártam tőle, azért nincs okom panaszra. Az írőnő most is olyan valósághűen és sok-sok adatra támaszkodva adta vissza Jókai életének minden mozzanatát, hogy sokszor éreztem úgy, mintha ott lennék közöttük meghúzódva. Érdekes volt végigkövetni, ahogy a fiatal író sorsa alakult. Előbb a családdal való szembeszegülés túlélése, majd a sok Rózácska elviselése, a törvénytelen gyermekek jelenléte, a folyamatos társasági élet. Tehát egy biztos, hogy az élet nem volt túl unalmas. Számomra külön örömet jelentett azért a könyv, mert volt alkalmam személyesen is látni a Bajza utcai villát, ahol a 3. Rózácskával és Fesztyvel tengette napjait a már kicsit idősebb Jókai. Sok olyan helyszín, utcanév is említve van, ami külön kedves a szívemnek, hiszen majdnem közvetlen környezetükbe lakom.
Jó volt megismerni a család hozzáállását Jókai viselkedéséhez, valamint a Nagy Bellával létesült kapcsolatról több információt tudtam meg, mint eddig.

Összességében tetszett, ezután pedig jöhet egy Jókai, ha már így belemerültem az életébe :)

>!
pbrigitte
Kertész Erzsébet: A három Róza

Én nagyon szeretem az írónő műveit, hiszen úgy szedhetek magamra kis extra tudnivalót, hogy élvezem is…ez a könyv azonban nagyon nagy csalódás volt. Nagyon száraz, tényszerű regény, semmi kis regényes leírás nincs benne. Túlságosan a szereplőknek sincs ideje megközelíteni a szívünket és nekem kicsit sok volt a szereplő, sokszor nem tudtam éppen ki kicsoda, kinek a rokona.

>!
annareka
Kertész Erzsébet: A három Róza

Nagyon szeretem Kertész Erzsébet könyveit, de ezt gyengébbnek éreztem a többinél.
Ezt leszámítva érdekes, mert teljesen háttérbe szorult ismereteket tudunk meg Laborfalvi Rózáról, Jókai Mórról és családi életükről.

>!
Julikaa
Kertész Erzsébet: A három Róza

Ez egyenesen rossz volt. A szereplők nem szerethetők (egyik sem), a történelmi háttér hiányzik, a jellemábrázolás ellentmondásos…


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Hajnal Badányban
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A por hatalma
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós
Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Balogh Béni: Csatára fel!
Korda István: A mocsarak visszaütnek
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A potyautas
Balogh Béni: Vadócok a Bükkben