Világvége ​alsó 6 csillagozás

Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

Ebben a mesekönyvben, amelyben kortárs írók írtak mai népmeséket, minden a feje tetejére áll. Mátyás király a sötétben mackóbundát vesz fel véletlenül, kard, palást, korona helyett okostelefon, notebook és lopott csillagászati távcső segíti a hőst, a selyemrét a Minecraft világában hullámzik, az emberevő óriás pedig kelbimbót kap büntetésből. Aki nem ismeri az eredeti népmeséket, jólesően megmerítkezhet a mai mesék nyújtotta szabadságban, aki pedig igen, azt ismerős és mégis csupa új élmény várja: izgalom, kihívás és rengeteg nevetés. Tizenegy magyar író – Egri Mónika, Elekes Dóra, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Lackfi János, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Nyulász Péter, Tamás Zsuzsa, Varró Zsuzsa, Vig Balázs – népmesék ihlette kortárs írásait tartalmazza a kötet.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A művek szerzői: Kertész Edina, Vig Balázs, Varró Zsuzsa, Tamás Zsuzsa, Nyulász Péter, Molnár Krisztina Rita, Mészöly Ágnes, Lackfi János, Egri Mónika, Gimesi Dóra, Elekes Dóra

>!
Naphegy, Budapest, 2017
126 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869998 · Illusztrálta: Máray Mariann

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

„Világvége alsó” című gyűjtemény, tizenegy kortárs magyar író népmesékről asszociált történetét gyűjti össze. Bár a mesék műfajilag nem tartoznak a klasszikus népmesei kategóriába, mégis azok hangulatát idézik meg. Aki tehát nyitni szeretne a népmesék, a klasszikusok világából a kortárs felé, most bátran megteheti. Aki nem ismeri az eredeti változatot, jólesően merítkezhet a mai mesék nyújtotta szabadságban, aki pedig igen, azt ismerős és mégis csupa új élmény várja. De maga a hatás nem lesz egységes. Mert ahány szerző, annyiféle mese bontakozik ki a könyvben. De mind tökéletes, mindegyiknek más-más az erőssége. Ráadásul a mesékből az egyik legfontosabb alkotórésze, a tanulság sem hiányzik. Irodalmi játéknak érdekes, kísérletnek tényleg tökéletes. Amikor ilyen „kísérleti” darabot vesz az olvasó a kezébe, akkor tudatosul benne, talán a gyerekeknek szóló könyvek a legkényesebbek mind között. Úgy gondolom, ezzel az antológiával egyetlen szülőnek sem kell számolnia a gyerekeik számára érdektelen történetekkel. Megjegyzem: a kötet nem elhanyagolható előnye, hogy szülő és gyerek számára egyaránt szórakoztató.

>!
Hintafa P
Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

Merész vállalkozásról van szó, mert a mesék eredeti változata gyerekkorunkból visszhangzik, ezért óhatatlan az összehasonlítás. Ez egyébként nem baj, mert jó játék a végére járni, hogy mennyiben változott az eredetihez képest, de ha átengedjük magunkat a történeteknek, akkor az is kiderül, hogy igenis van létjogosultságuk ezeknek a modern meséknek.

Mert megnevettetnek, mint Varró Zsuzsa Senki malaca, megmutatják a naiv gyermeki lélekben lakozó bölcsességet, mint Molnár Krisztina Rita Három csipet sójában. Elgondolkodtatnak és beszélgetéseket generálnak, mint Gimesi Dóra dala a halhatatlanságról, vagy Elekes Dóra királykisasszonyáról, aki inkább elköltözik egy sárkányhoz, hogy csillagász lehessen.

Egyszóval nagyon működőképes mai népmesékről van szó, amik betöltik a történetekhez fűzött reményeinket. Visszatükrözik, közelebb hozzák, magyarázzák a minket körülvevő világot, alkalmat teremtenek arra, hogy feltöltekezzünk velük. Megtaláljuk bennük a nekünk szóló, minket megérintő mondandójukat és remélhetőleg okosabbak, talán bölcsebbek is leszünk. Várakozásaimnak megfelelően volt, ami elandalított és olyan is, ami felzaklatott.

Természetesen a történetek sokféleségéből adódóan nem lett mindegyik azonos mértékben sikeres, de az antológia egész ötlete és a kivitelezés nagyon színvonalas.

Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/02/27/vilagvege_also_mai_nepmesek

>!
dianna76 P
Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

Elég sajátságosak, és rendbontóak voltak a történetek, lévén, hogy a már ismert népmeséket írták át a szerzők modernné. Egyik-másik annyira mássá vált, hogy nem ismertem fel az eredetijét. Volt a könyvben egy pont aminél félre akartam tenni, mert azt éreztem, hogy ez a modernizálás nagyon nem jön be nekem. Aztán átlendülve ezen a holtponton, elkezdtem a meséket hellyel-közzel élvezettel olvasni. Bár nem lett ez a gyűjtemény a kedvencem, a Három csipet sót kimondottan szeretni tudtam, és tetszett a csillagász királykisasszony története is. Az illusztrációkat szívesen nézegettem.

>!
Naphegy, Budapest, 2017
126 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869998 · Illusztrálta: Máray Mariann
>!
tizkicsikonyv P
Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

Nagyon ritkán olvasok amolyan tipikus mesekönyvet – és igazából a Világvége alsó sem nevezhető tipikusnak –, így kissé bajban is vagyok az értékeléssel. A könyv koncepciója (népmesék újragondolva) egyébként szerintem zseniális, a könyv is igényesen van kivitelezve, néhány szuper illusztrációval gazdagítva, a mesék színvonala ugyanakkor eltérő.

És nem csupán a színvonala, hanem – tekintve, hogy mindegyik mese másik kortárs szerző tollából született – stílusa is igen különböző, egészen máshogy szólnak az olvasóhoz és mást is adnak. Ez alapvetően szerintem pozitívum, így valóban sokoldalú lesz a mesegyűjtemény, és bevallom, próbáltam előhívni gyermeki énemet, de még így is volt néhány történet, amely számomra kissé semmitmondóra vagy némileg erőltetettre sikerült – ugyanakkor néhány mese meglepően a szívemhez nőtt.

Bővebben itt: https://tizkicsikonyv.blogspot.com/2018/07/vilagvege-also.html

>!
anni_olvas
Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

Ezek a rendhagyó, modernizált népmesék nekem így első falásra egyáltalán nem jöttek be, nem bírtuk végigolvasni.


Népszerű idézetek

>!
Boglárka_Madar P

– Klassz – nevetgélt a királykisasszony. – Ettől tutira beijednek.De nekem is van egy tervem. Figyelj jól. Kiszámoltam, hogy ha a papa, vagyis az öreg király ma reggel pontban hat nullanullakor ébredt, ahogy mindig szokott, és pontosan hét nullanullakor nyitott be a szobámba, ahogy mindig szokott, és pontban hét és fél perc alatt fogta fel, ahogy mindig szokta, hogy mi történt, és mi a teendő, akkor a pontban nyolc tizenhétkor kezdődő, reggeli utáni fogadóórájára kellett hogy behívja a királyfiakat, aminek pontban kilenc tizenhétkor van vége. Akkor indultak útnak tehát. És mivel egy átlagos királyfi átlagos haladási tempója száztizenhárom egész háromháromhárom lóhossz per perc, ha minden stimmel, déli tizenkettő után negyvenegy perccel fognak a kapudba érni. Eddig stimmt?
– Ööö, aha… – mondta a sárkány.
– Déli tizenkettő után negyvenkét perccel viszont… – folytatta a királykiasszony és a jegyzeteire pillantott.
– Mi lesz akkor? – türelmetlenkedett Dragonics úr.
– Hát azt még magam sem tudom – vakarta a fejét a királykisasszony. – De az biztos, hogy sötét.

38-39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ragyog a mindenség
Elek István – Artner Tivadar – Kerbolt Béla (szerk.): Gyémánt mesekönyv
Buzás Kálmán – Nagy Krisztina (szerk.): Az én mesém 5.
Kormos István (szerk.): A gyémántszekerce
Dala László – Fazekas László – T. Aszódi Éva (szerk.): Kincskeresők 1974
T. Aszódi Éva (szerk.): Úttörődolog – Elbeszélések a gyerekekről
T. Aszódi Éva (szerk.): Barackvirág
Lovász Andrea (szerk.): Tejbegríz
Pataki Andrea (szerk.): Nől a dér, álom jár
Banyó Péter – Csányi Dóra – Edinger Katalin – Kovács Eszter (szerk.): Friss tinta!