Világvége ​alsó 3 csillagozás

Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

Ebben a mesekönyvben, amelyben kortárs írók írtak mai népmeséket, minden a feje tetejére áll. Mátyás király a sötétben mackóbundát vesz fel véletlenül, kard, palást, korona helyett okostelefon, notebook és lopott csillagászati távcső segíti a hőst, a selyemrét a Minecraft világában hullámzik, az emberevő óriás pedig kelbimbót kap büntetésből. Aki nem ismeri az eredeti népmeséket, jólesően megmerítkezhet a mai mesék nyújtotta szabadságban, aki pedig igen, azt ismerős és mégis csupa új élmény várja: izgalom, kihívás és rengeteg nevetés. Tizenegy magyar író – Egri Mónika, Elekes Dóra, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Lackfi János, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Nyulász Péter, Tamás Zsuzsa, Varró Zsuzsa, Vig Balázs – népmesék ihlette kortárs írásait tartalmazza a kötet.

A művek szerzői: Kertész Edina, Vig Balázs, Varró Zsuzsa, Tamás Zsuzsa, Nyulász Péter, Molnár Krisztina Rita, Mészöly Ágnes, Lackfi János, Egri Mónika, Gimesi Dóra, Elekes Dóra

>!
Naphegy, Budapest, 2017
126 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869998 · Illusztrálta: Máray Mariann

Most olvassa 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

„Világvége alsó” című gyűjtemény, tizenegy kortárs magyar író népmesékről asszociált történetét gyűjti össze. Bár a mesék műfajilag nem tartoznak a klasszikus népmesei kategóriába, mégis azok hangulatát idézik meg. Aki tehát nyitni szeretne a népmesék, a klasszikusok világából a kortárs felé, most bátran megteheti. Aki nem ismeri az eredeti változatot, jólesően merítkezhet a mai mesék nyújtotta szabadságban, aki pedig igen, azt ismerős és mégis csupa új élmény várja. De maga a hatás nem lesz egységes. Mert ahány szerző, annyiféle mese bontakozik ki a könyvben. De mind tökéletes, mindegyiknek más-más az erőssége. Ráadásul a mesékből az egyik legfontosabb alkotórésze, a tanulság sem hiányzik. Irodalmi játéknak érdekes, kísérletnek tényleg tökéletes. Amikor ilyen „kísérleti” darabot vesz az olvasó a kezébe, akkor tudatosul benne, talán a gyerekeknek szóló könyvek a legkényesebbek mind között. Úgy gondolom, ezzel az antológiával egyetlen szülőnek sem kell számolnia a gyerekeik számára érdektelen történetekkel. Megjegyzem: a kötet nem elhanyagolható előnye, hogy szülő és gyerek számára egyaránt szórakoztató.

>!
Hintafa P
Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

Merész vállalkozásról van szó, mert a mesék eredeti változata gyerekkorunkból visszhangzik, ezért óhatatlan az összehasonlítás. Ez egyébként nem baj, mert jó játék a végére járni, hogy mennyiben változott az eredetihez képest, de ha átengedjük magunkat a történeteknek, akkor az is kiderül, hogy igenis van létjogosultságuk ezeknek a modern meséknek.

Mert megnevettetnek, mint Varró Zsuzsa Senki malaca, megmutatják a naiv gyermeki lélekben lakozó bölcsességet, mint Molnár Krisztina Rita Három csipet sójában. Elgondolkodtatnak és beszélgetéseket generálnak, mint Gimesi Dóra dala a halhatatlanságról, vagy Elekes Dóra királykisasszonyáról, aki inkább elköltözik egy sárkányhoz, hogy csillagász lehessen.

Egyszóval nagyon működőképes mai népmesékről van szó, amik betöltik a történetekhez fűzött reményeinket. Visszatükrözik, közelebb hozzák, magyarázzák a minket körülvevő világot, alkalmat teremtenek arra, hogy feltöltekezzünk velük. Megtaláljuk bennük a nekünk szóló, minket megérintő mondandójukat és remélhetőleg okosabbak, talán bölcsebbek is leszünk. Várakozásaimnak megfelelően volt, ami elandalított és olyan is, ami felzaklatott.

Természetesen a történetek sokféleségéből adódóan nem lett mindegyik azonos mértékben sikeres, de az antológia egész ötlete és a kivitelezés nagyon színvonalas.

Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/02/27/vilagvege_also_mai_nepmesek

>!
tizkicsikonyv P
Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó

Nagyon ritkán olvasok amolyan tipikus mesekönyvet – és igazából a Világvége alsó sem nevezhető tipikusnak –, így kissé bajban is vagyok az értékeléssel. A könyv koncepciója (népmesék újragondolva) egyébként szerintem zseniális, a könyv is igényesen van kivitelezve, néhány szuper illusztrációval gazdagítva, a mesék színvonala ugyanakkor eltérő.

És nem csupán a színvonala, hanem – tekintve, hogy mindegyik mese másik kortárs szerző tollából született – stílusa is igen különböző, egészen máshogy szólnak az olvasóhoz és mást is adnak. Ez alapvetően szerintem pozitívum, így valóban sokoldalú lesz a mesegyűjtemény, és bevallom, próbáltam előhívni gyermeki énemet, de még így is volt néhány történet, amely számomra kissé semmitmondóra vagy némileg erőltetettre sikerült – ugyanakkor néhány mese meglepően a szívemhez nőtt.

Bővebben itt: https://tizkicsikonyv.blogspot.com/2018/07/vilagvege-also.html


Hasonló könyvek címkék alapján

Ragyog a mindenség
Elek István – Artner Tivadar – Kerbolt Béla (szerk.): Gyémánt mesekönyv
Buzás Kálmán – Nagy Krisztina (szerk.): Az én mesém 5.
Kormos István (szerk.): A gyémántszekerce
Dala László – Fazekas László – T. Aszódi Éva (szerk.): Kincskeresők 1974
T. Aszódi Éva (szerk.): Úttörődolog – Elbeszélések a gyerekekről
T. Aszódi Éva (szerk.): Barackvirág
Lovász Andrea (szerk.): Tejbegríz
Pataki Andrea (szerk.): Nől a dér, álom jár
Banyó Péter – Csányi Dóra – Edinger Katalin – Kovács Eszter (szerk.): Friss tinta!