A ​milliomos szamár 19 csillagozás

Kertész Edina: A milliomos szamár

Négy pata kopog a Gyogyó Golyó Bowling Klub tükörfényes padlóján. Az új tisztasági menedzser, Robi, a szamár az első munkanapját kezdi. Ám a klub egykori alkalmazottja, Malac bosszút esküdött ellene, és jókora slamasztikába keveri, méghozzá éppen a híres rapper és dj, MC Chicken születésnapján… Robi elveszíti az állását, de váratlanul híres és mesésen gazdag lesz egy TyúkTyúbra felkerült videó miatt. Megváltoztatja-e a hírnév Robit, ezt a tehetségesen gitározó, jólelkű szamarat? Tényleg igaz lenne, hogy a szülei egyszer megrágcsáltak egy tűzoltót? És hogy éli túl, mikor egy csapásra mindent elveszít? Vicces, fordulatos és nagyon mai gyerekregény sikerről, hírnévről, bukásról és önmagunk megtalálásáról.

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036166 · Illusztrálta: Hajba László

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Robi, az iskolázatlan, vidéki szamár (szó szerint) menni nagyváros, próbálni szerencse. Némi pechsorozat után véletlenül felfedezi őt egy menő rapper, és vicces videókat készít róla, melyekben népszerű, ám tartalmatlan mainstream zene kíséretében Robi tréfásan idétlenkedik. A videókat rengetegen lájkolják, amitől Robinak egykettőre ölébe hullik a hírnév és a vagyon. Persze nem tud velük mit kezdeni, az interjúkban tétován nyökög, közben magányosnak érzi magát, és érzelmi válságba süllyed, azt sem tudja már, hogy kicsoda is ő valójában. Egyetlen barátjával is eltávolodnak egymástól.
Robi szeretne önmaga lenni, azaz egy szentimentális kis szamár, ez azonban nem illik az imidzséhez, nem elég menő, és nem hozna elég lájkot, illetőleg pénzt, úgyhogy a menedzsere jól lehurrogja. Hanem a hírnév magával hozza az irigyeket is, akik nekilátnak csontvázakat előásni Robi szekrényéből, hogy lejárassák őt. Egy irigye felkutatja a javítóintézetben Robi szüleit, akik megélhetési okból elkövetett garázdaság vétsége miatt épp a letöltendő szabadságvesztésüket töltik, és a velük készített interjút megosztja a neten. Robitól e sötét titok hatására egykettőre elpártolnak a rajongói, népszerűsége odalesz, csődbe megy, az utcán találja magát, és ismét csak nagyon magányos. Hanem a happy end nem maradhat el, hiszen ez egy gyerekkönyv: ahelyett tehát, hogy Robi kiégett sztárként a bogáncsból kivont tudatmódosító szerek rabjaként végezné be életútját, egy mesés fordulat hatására egycsapásra helyrejön minden. Robi épp a parkban gitározik magányosan, amikor véletlenül arra jár egy csomó kedves és jólelkű járókelő, akiket nagyon megérint a gyönyörű gitárszólója, és biztosítják őt az együttérzésükről meg a szeretetükről, majd a nagy összeborulás közepette egyetlen, már elveszettnek hitt barátja, sőt nagymamája is felbukkan. Mindenki nagyon hepi, kimondatik egy csomó nagy tanulság, az irigy antihős (aki furfangos ugyan, ám trehány és ronda is, no meg persze önző) fő a levében, Robi meg nem lesz ugyan ismét dúsgazdag sztár, de már nem is szeretne az lenni, épp elég neki, hogy ismét vannak barátai és családja, hiszen ez a legfontosabb.

Inurkaminurkát szájbarágós, összességében véve mégis tanulságos és életszagú történet, melyben csupán két apróság zavart: a lány, aki programozó szeretne lenni (valami nőiesebb szakma jobb lett volna, mondjuk tanítónéni, de legalábbis orvos), valamint ama zsargonbeli tévedés, miszerint a szamár nem vedlik, hanem váltja a szőrét.
Jó könyv arról, hogy a pénz vagy a hírnév önmagában még nem boldogít, ellentétben a szerető családdal és a jó barátokkal. Életszerű, okos mese. Felnőtt fejjel is élvezhető.

sztinus P>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Mivel most adok le egy esszét a mediatizálódó ifjúságról, ezért ez a könyv nagyon megnyert. Szerintem jó dolog időben rendbe tenni a dolgokat a gyerekfejekben, mert nagyon az van a közhiedelemben, hogy sokat nem kell melózni a pénzért, a jólétért. Nos, néha nem, de az lehet, hogy csak pár óráig tart, mint szamarunk esetében. Derültem közben, a kivitelezés is trendi.

2 hozzászólás
krlany IP>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Nincs új a nap alatt. A történet, amelyet már ezerszer olvastunk és ezerszer láttunk: alulról jövő emberkénk hirtelen sztár lesz, fejébe száll a siker, nem tudja kik az igazi barátai, de jön egy hullámvölgy, ahol megmutatkozik ki is az igaz barát, és aztán mindjárt rendbe jönnek a dolgok, és minden jó, ha a vége jó. Csak itt most egy szamár a főszereplő…
Bármennyire is sablon a történet, és emiatt nyilván tele van klisékkel is, nincs rosszul megírva, csak hát semmi eredeti sincs benne… a rajzok viszont rendben vannak.

2 hozzászólás
FOXBOOKS>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Kertész Edina legújabb gyerekkönyve egy fordulatokban gazdag, könnyed, humoros és tanulságos gyerekregény a siker természetéről, a bukásról, és önmagunk megtalálásáról. A milliomos szamár a korosztálynak megfelelően könnyed olvasmány, ahol nagyszerűen erősíti egymást a szöveg és az illusztráció. A történetet a tipográfia, a kiemelésekkel tarkított szellős szövegezés, és a humoros rajzok teszik még élvezetesebbé. Napjainkban játszódik, de olyan világba repíti el a gyerekeket, ahol egy szamár a legnagyobb természetességgel beszél és jár közöttünk. A könyv mai ifjúsági korkép is egyben, szó esik a megosztó csatornákról, az elfogadásról, beilleszkedésről, a könnyen jött népszerűségről, barátokról és a csalódásokról is. Rávezeti a gyerekeket, hogy mi az, ami igazán számít és fontos, hogyan legyenek önmaguk és hogyan próbálják megtalálni a világban a helyüket. https://foxbooks.hu/2019/04/25/kertesz-edina-a-milliomo…

BcnFra>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

7 eves kisfiunak olvastam fel. Nagyon szerettuk, es bar sematikus a tortenet, de lenyugozo az egyszerusege, es az ahogyan a kicsik fejeben helyre tudja tenni ezt a temat. Szivesen ujraolvassuk. Latom h jon a kovetkezo resz, de jo!


Hasonló könyvek címkék alapján

Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Szabó Magda: Tündér Lala
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net
Nógrádi Gábor: Gyerekrablás a Palánk utcában
100 magyar népmese