A ​milliomos szamár 34 csillagozás

Kertész Edina: A milliomos szamár

Négy pata kopog a Gyogyó Golyó Bowling Klub tükörfényes padlóján. Az új tisztasági menedzser, Robi, a szamár az első munkanapját kezdi. Ám a klub egykori alkalmazottja, Malac bosszút esküdött ellene, és jókora slamasztikába keveri, méghozzá éppen a híres rapper és dj, MC Chicken születésnapján… Robi elveszíti az állását, de váratlanul híres és mesésen gazdag lesz egy TyúkTyúbra felkerült videó miatt. Megváltoztatja-e a hírnév Robit, ezt a tehetségesen gitározó, jólelkű szamarat? Tényleg igaz lenne, hogy a szülei egyszer megrágcsáltak egy tűzoltót? És hogy éli túl, mikor egy csapásra mindent elveszít? Vicces, fordulatos és nagyon mai gyerekregény sikerről, hírnévről, bukásról és önmagunk megtalálásáról.

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036166 · Illusztrálta: Hajba László

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Robi, az iskolázatlan, vidéki szamár (szó szerint) menni nagyváros, próbálni szerencse. Némi pechsorozat után véletlenül felfedezi őt egy menő rapper, és vicces videókat készít róla, melyekben népszerű, ám tartalmatlan mainstream zene kíséretében Robi tréfásan idétlenkedik. A videókat rengetegen lájkolják, amitől Robinak egykettőre ölébe hullik a hírnév és a vagyon. Persze nem tud velük mit kezdeni, az interjúkban tétován nyökög, közben magányosnak érzi magát, és érzelmi válságba süllyed, azt sem tudja már, hogy kicsoda is ő valójában. Egyetlen barátjával is eltávolodnak egymástól.
Robi szeretne önmaga lenni, azaz egy szentimentális kis szamár, ez azonban nem illik az imidzséhez, nem elég menő, és nem hozna elég lájkot, illetőleg pénzt, úgyhogy a menedzsere jól lehurrogja. Hanem a hírnév magával hozza az irigyeket is, akik nekilátnak csontvázakat előásni Robi szekrényéből, hogy lejárassák őt. Egy irigye felkutatja a javítóintézetben Robi szüleit, akik megélhetési okból elkövetett garázdaság vétsége miatt épp a letöltendő szabadságvesztésüket töltik, és a velük készített interjút megosztja a neten. Robitól e sötét titok hatására egykettőre elpártolnak a rajongói, népszerűsége odalesz, csődbe megy, az utcán találja magát, és ismét csak nagyon magányos. Hanem a happy end nem maradhat el, hiszen ez egy gyerekkönyv: ahelyett tehát, hogy Robi kiégett sztárként a bogáncsból kivont tudatmódosító szerek rabjaként végezné be életútját, egy mesés fordulat hatására egycsapásra helyrejön minden. Robi épp a parkban gitározik magányosan, amikor véletlenül arra jár egy csomó kedves és jólelkű járókelő, akiket nagyon megérint a gyönyörű gitárszólója, és biztosítják őt az együttérzésükről meg a szeretetükről, majd a nagy összeborulás közepette egyetlen, már elveszettnek hitt barátja, sőt nagymamája is felbukkan. Mindenki nagyon hepi, kimondatik egy csomó nagy tanulság, az irigy antihős (aki furfangos ugyan, ám trehány és ronda is, no meg persze önző) fő a levében, Robi meg nem lesz ugyan ismét dúsgazdag sztár, de már nem is szeretne az lenni, épp elég neki, hogy ismét vannak barátai és családja, hiszen ez a legfontosabb.

Inurkaminurkát szájbarágós, összességében véve mégis tanulságos és életszagú történet, melyben csupán két apróság zavart: a lány, aki programozó szeretne lenni (valami nőiesebb szakma jobb lett volna, mondjuk tanítónéni, de legalábbis orvos), valamint ama zsargonbeli tévedés, miszerint a szamár nem vedlik, hanem váltja a szőrét.
Jó könyv arról, hogy a pénz vagy a hírnév önmagában még nem boldogít, ellentétben a szerető családdal és a jó barátokkal. Életszerű, okos mese. Felnőtt fejjel is élvezhető.

Homolya_H_Tímea P>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

A történet témája nagyok aktuális, és szerintem pont úgy van megírva, hogy egy 7-10 éves értse, legalábbis az én majd hét éves fiam egész jól felfogta.
Robi szamár a véletlen folytán a semmiből válik híressé. Sok pénz, luxus lakás, fullos autó, még több pénz és kapcsolatok. Kapcsolatok, amit Robi barátságnak gondol.
És egy valódi barát, Papardelle, aki a legvégén marad Robinak.
A könyvben kicsit felgyorsulva történnek az események, Robi pillanatok alatt lesz híres és milliomos, és ugyan ilyen gyorsan veszít el mindent, de jól rámutat a hírnév bizonytalanságára, múlandóságára, a hamis barátokra.
A könyv felnőtt fejjel is élvezhető, csak engem zavart, hogy Robi miért szamár? Miért nem lehetett ember? Miért tud minden szamár beszélni? Bár a gyerekek nem emeltek kifogást ellene.
Összességében tanulságos

sztinus>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Mivel most adok le egy esszét a mediatizálódó ifjúságról, ezért ez a könyv nagyon megnyert. Szerintem jó dolog időben rendbe tenni a dolgokat a gyerekfejekben, mert nagyon az van a közhiedelemben, hogy sokat nem kell melózni a pénzért, a jólétért. Nos, néha nem, de az lehet, hogy csak pár óráig tart, mint szamarunk esetében. Derültem közben, a kivitelezés is trendi.

2 hozzászólás
Heni_s_BookBar>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Már a történet elején magával ragadott a sztori, hiszen valljuk be elég kevés könyvben olvashatunk egy fiatal szamárról. Azt el kell mondanom nektek, hogy én imádom a csacsikat, szerintem nagyon aranyos állatok, ezért még inkább izgatottabb voltam a könyvvel kapcsolatban. Robi egy nagyon szerethető és kedves karakter, aki magányos volt és vágyott arra, hogy barátai legyenek. De főként a szeretetre vágyott igazán. Így amikor sztárrá vált, én teljesen megértettem őt, hogy elsőként tetszett neki, hiszen mindenki kedvelte őt és bármit megvehetett, amit csak szeretett volna. Bár én nem vágyok a hírnévre, azért talán egy napig én is belebújnék egy híresség bőrébe, hogy megtapasztaljam azt, milyen is sztárnak lenni. Kifejezetten tetszett, hogy Kertész Edina egyedi karaktereket alkotott meg, akiknek egyedi volt a személyisége. Ugye ott volt Robi, aki kedves és jámbor teremtés volt. Aztán ott volt még Papardelle, aki okos és céltudatos lány és nagy vágya volt, hogy informatikus legyen. És persze nem felejtkezhetünk el Malacról sem, akit a bosszúvágy hajtott és a szószerint igazi disznóként viselkedett. Bár azt el kell ismernem, hogy az ő karaktere és cselekedetei izgalmasabbá tették a sztorit. Véleményem szerint nagyon jól felépített történetet olvashattunk, hiszen Robi takarítóként kezdte, majd híres lett és gazdag. Később megtapasztalta azt, hogy hiába gazdag az ember, a pénzt mit sem ér, ha nincsen olyan ember, akivel megoszthatja az örömét. A családnál és a barátoknál nincsen nagyobb kincs, hiszen rájuk bármikor számíthatunk, legyen az akár jó vagy rossz dolog.

Én nagyon élveztem a könyv olvasását és kellemes kikapcsolódást nyújtott számomra, amelyet csak még színesebbé varázsolt Hajba László illusztrálása. Oldalanként megálltam és megcsodáltam a rajzokat, mert nekem kifejezetten tetszettek a karakterek ábrázolásai.

Kedvenc szereplőm Robi és Papardelle volt, akiknek barátsága sok mindenen átment, de végül a szeretet győzött! <3

Könyvajánlóm: https://henisbookbar.blogspot.com/2021/05/kertesz-edina…

krlany I>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Nincs új a nap alatt. A történet, amelyet már ezerszer olvastunk és ezerszer láttunk: alulról jövő emberkénk hirtelen sztár lesz, fejébe száll a siker, nem tudja kik az igazi barátai, de jön egy hullámvölgy, ahol megmutatkozik ki is az igaz barát, és aztán mindjárt rendbe jönnek a dolgok, és minden jó, ha a vége jó. Csak itt most egy szamár a főszereplő…
Bármennyire is sablon a történet, és emiatt nyilván tele van klisékkel is, nincs rosszul megírva, csak hát semmi eredeti sincs benne… a rajzok viszont rendben vannak.

2 hozzászólás
Zsófinyuszi>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Nagyon szórakoztató! Olvastam már Kertész Edinától és nagyon ajánlom ezt a könyvét is. Vicces és nagyon ötletes hogy állatok és emberek vegyesen élnek. Tanulságos mese, életszerű. Robi történetét nagyon át lehet érezni, de a lényeg hogy végül jól döntött. Fantasztikus, mindenkinek ajánlom.

julicsenge IP>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

Hol is kezdjem? Kezdem ott, hogy az abszolút aktuális téma ellenére – vagy éppen amiatt? – valahogy roppant ellenszenves az egész. Furcsa, hogy az emberi és állati világ összemosódik, főleg azért, mert a szamár famílián kívül nem képviseli más az állatokat – most akkor minden állat intelligens, vagy csak a szamarak? Pl. van benne kutyát sétáltató néni, akkor azzal a kutyával végülis mi a helyzet? De nem feltétlenül a beszélő szamarak miatt volt végig kínos érzésem olvasás közben.
Nem sikerült rájönnöm, kinek akar szólni ez a könyv. A hátulján 8+ az életkori besorolás, de én ekkora gyerekeknek nem ajánlanám. Egy nyolcéves gyerek általában másodikos, tehát épp hogy megtanult olvasni, egy ilyen szövegezésű könyv inkább nehézséget okoz szórakoztatás helyett. Pl. a kiejthetetlen, külföldi nevek (Papardelle, MC Chicken) Aztán meg: része-e egy nyolcéves aktív szókincsének a sóbiznisz (így leírva brr), producer, menedzser, szponzor? Tudja-e, mi a jó fene az a skandináv heavy metál? (És ez amúgy minek kellett bele?) Nagyon remélem, hogy nem. :D
Szóval én ezt inkább 10 éves kortól ajánlanám, de ők meg már lehet, hogy ki is nőnek belőle. A társadalomkritika inkább a felnőtteknek lehet poén (oké, a Tyúktyúbon jót nevettem :D), ahogy egyébként sokszor a szókincs, a fogalmazásmód is. De… hát, tényleg nem tudom, valahogy úgy érzem, nem lehet igazán belőni a célközönséget, és ez idegesít.
Egyébként értékelem az ötltetet, nagyon fontos kérdést boncolgat, még akkor is, ha végén egy kicsit kilóg a didaktikus lóláb (vagyis izé, szamárláb?), főleg az utolsó mondattal. Biztos, hogy szükség van az ehhez hasonló könyvekre, csak azt nem tudom, hogy ez a tálalás célt ér e a megfelelő embereknél.
A grafikus megoldások, a tipográfia szerintem zseniális, nagyon jók a kiemelések, és izgalmasak az illusztrációk, hatalmas pluszt ad a történethez.

BcnFra>!
Kertész Edina: A milliomos szamár

7 eves kisfiunak olvastam fel. Nagyon szerettuk, es bar sematikus a tortenet, de lenyugozo az egyszerusege, es az ahogyan a kicsik fejeben helyre tudja tenni ezt a temat. Szivesen ujraolvassuk. Latom h jon a kovetkezo resz, de jo!


Népszerű idézetek

Heni_s_BookBar>!

– Azzal törődj igazán, akit a szívedben érzel.

80. oldal

Heni_s_BookBar>!

Bizony, néha a rossz dolgok csak azért kellenek, hogy eljuttassanak valami jó dologhoz.

142. oldal

Heni_s_BookBar>!

– Az élethez képzelőerő kell, kisfiam, hogy ezt el tudd képzelni, ki leszel majd egyszer.

35. oldal

Heni_s_BookBar>!

– Kisfiam, te különleges vagy, ezt el kell fogadni. Gondolj arra, milyen lehet nem különlegesnek lenni, hanem ugyanolyannak, mint mások. Hát nem rettentően unalmas?

33. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kemény Gabi: A konkrét hiúz
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Bálint Ágnes: Hajónapló
Jacqueline Wilson: A másik lány
Jankó Olga: A kicsi Mit babája
Berg Judit: Rumini és az elsüllyedt világ
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft
Jessica Townsend: Csudamíves
Kertész Erzsi: Hagyjatok békén!