39. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján
59. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​lány, aki szavakkal varázsolt 116 csillagozás

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Élt egyszer egy kislány, aki előtt egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos világ. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye.

A kislány mielőbb olvasni és írni akart, hogy a valóság az ő képzeletbeli világához és az álmaihoz igazodjon. A valóság azonban, amelyben felnőtt, majd gyerekeket tanított, regényeket, verseket és színdarabokat írt, nehezen igazodott, és sok-sok évnek kellett eltelnie addig, míg végre azt és úgy és annak és arról írhatott Szabó Magda, amit, ahogyan, akinek és amiről akart.

Könyveit ma a világ több mint negyven nyelvén olvassák.

Az Abigél című regényéből készült film korsót tartó lányszobra ma egy budapesti ház kertjében áll, és ma is üzeneteket rejtenek a korsójába azok, akik hisznek a kívánság erejében.

Eredeti megjelenés éve: 2020

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Róla szól: Szabó Magda

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A lány/fiú, aki... Naphegy

>!
Naphegy, 2020
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634760481 · Illusztrálta: Takács Viktória

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Egyáltalán nincs könnyű dolguk a mai kislányoknak példaképválasztás terén, így ennek a könyvnek mindannyiuk polcán ott a helye. Nagyon komplex mű, nemcsak Szabó Magda karrierjéről, tehetsége iránti elhivatottságáról szól, hanem családjáról, házasságáról, és a történelem azon időszakáról is, amelyben élt. A történet így teljes, hogy megismerjük a családi hátterét és a körülményeit is. A Kós Károly-életrajz mellett a sorozat legerősebb darabja, s természetesen a rajzok sem maradnak el a szövegtől igényességben. Egyszerű, letisztult könyv mind nyelvezetét, mind képi világát tekintve, melyben tisztán és sallangmentesen jelennek meg Szabó Magda életének fontosabb eseményei. Hiánypótló mű, több ilyen példakép kéne a mai lányoknak, és több olyan példakép a fiúknak, mint amilyenekről a sorozat fiús köteteiben olvashatunk. Nagyon jó szívvel ajánlott sorozat minden gyermeknek óvodáskortól kezdve akár önálló olvasásra is.

Csilla‿ P>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Mindig azon dilemmázunk, hogy lehetne a gyerekekkel megszerettetni az olvasást.Tessék,így! Így, ahogy Kertész Edina és Takács Viktória tette.
Az én figyelmemet erre a könyvecskére @Tarja_Kauppinen és @Porcsinrózsa értékelése keltette fel. Ezekhez hozzátenni már gyakorlatilag semmit nem lehet.
Csak annyit tudok mondani, hogy én Szabó Magdának már több írását olvastam, de ezt a kis könyvet azzal az érzéssel tettem le, hogy ide nekem az összes Sz.M. könyvet. Szerintem amikor a 6-8 éves gyerekeknek felolvassák a szüleik vagy ha már ők maguk el tudják olvasni, ők is azt érzik, hogy ennek a „néninek” a könyveit, majd ők is el akarják olvasni. És ha így lesz, akkor a könyv elérte a célját.
Szeretettel ajánlom minden nagy óvodásnak, kisiskolásnak és a szüleiknek.
spoiler

meseanyu P>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Jaj, ez de szép volt! Még meg is könnyeztem a végén, olyan meghatóan írt az egyik kedvenc írómról, az életéről, a figuráiról. Persze ehhez kellett egy ilyen csodálatosan gazdag életút is, meg az, hogy Szabó Magda sokat mesélt a gyerekkoráról, a magánéletéről. Hálás feladat ilyen gazdag alapanyagból dolgozni, és Kertész Edina kitűnően élt a lehetőséggel, nagyon szerethető kis könyv született Takács Viktória bájos rajzaival illusztrálva.

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Nagyon szeretem a Naphegy Kiadónak ezt a sorozatát, egy kivételével már mindegyiket olvastam is.
A lány, aki szavakkal varázsolt, nem más, mint Szabó Magda. Egészen élete végéig kísérhetjük őt el ebben a szépséges könyvben, melynek az illusztrációi is csodaszépek, ami Takács Viktória munkája.

Azt gondolom, hogy ilyen könyvekkel sikeresen meg lehet szerettetni a gyerekekkel az olvasást és nagyszerű példaképeket lehet nekik megmutatni. Egyszerű, könnyen olvasható, mégis bemutatja azoknak az időknek a történetét, a szereplők kitartását, szorgalmát kedvesen, tisztelettel és szeretettel. Csak ajánlani tudom, én nagyon szeretem a sorozat előző részeit is.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/03/gyerekeknek-szabo…

csgabi P>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Néhány éve kezdtem igazán Szabó Magdától olvasni (bár az elmúlt kb. másfél évben kihagytam, kicsit megcsömörlöttem, mert nem könnyed lányregényeket írt), és az érzéseim eléggé kettősek a szerzővel kapcsolatban. Zseniálisak viszont a könyvei, és ezt senki nem vitathatja el tőle. Kiváló szerző volt. Örültem, hogy Kertész Edina mesekönyve talán sikerrel hozza közelebb Szabó Magdát a fiatalabb korosztályhoz, mert SzM nagyon megérdemli. Döbbenetes erejű, felnőtteknek írt könyvei mellett zseniális ifjúsági regényeket írt, mindet imádtam: Sziget-kék, Születésnap, Abigél… Talán – érdekes módon – a Tündér Lala annyira nem került közel a szívemhez, de nem lehet minden tökéetes. :-)

Az illusztrációk csodaszépek ebben a könyvben, már csak ezekért is érdemes kinyitni, de ha már kinyitottad, olvasd is el. :-)

Jagika P>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Ó, hát ez nagyon szép könyv! Már María Isabel Sánchez Vegara: Marie Curie könyve is nagy örömmel töltött el, de ez a mű talán még azt is felülmúlta; valószínűleg Szabó Magda miatt is… Kissé idősebb gyermekeknek szól, hiszen több az életrajzi elem. Igényes alkotás – örülök ennek a sorozatnak is.

Elena96 I>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Varázslatos életrajzi könyv egy varázslatos írónőről. Hatalmas fantáziával volt megáldva ez a varázslatos nő. Az életrajza nagy részét tudtam és a könyveit olvasom. Voltak új információk is, amikkel a könyv által ismerkedtem meg. Az éneklő bolond című filmet meg fogom nézni. Kutatom az életrajzát. Több könyvét olvastam, amelyek a sorok közt el vannak rejtve. Fogom is még olvasni hirdetni bölcsességeit.
Az írónő méltó módon állított emléket ennek A lánynak, aki a szavakkal varázsolt.

Porcsinrózsa>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Hiánypótló könyvnek gondolom ezt a nagyon szép kivitelezésű, igényes, kedves kötetet, mely a gyerekeknek mutatja be Szabó Magdát. A rövid történetvezetésből is kitűnik, hogy a szülők szeretete, az élénk fantáziával megalkotott gyermekkori mesék, melyeket tőlük hallott, jó előre megalapozták az írónő későbbi érdeklődését, fantáziavilágát.
A szerető családi légkörben engedték, hogy a kislány önfeledt gyerek legyen. Kiszínezett történeteire biztosan nem mondták „elnézően”, hogy a gyereknek túl élénk a fantáziája. Édesapja klasszicista műveltsége is alakította Szabó Magda írói világát.
Tetszett a könyv azért is, mert úgy foglalta össze az életművet, hogy az a gyerekek számára vonzó és érthető legyen. Olvasni szerető nebuló bizonyára nem a felnőtteknek íródott könyvekkel kezdi az ismerkedést. Remélhetőleg kézbe veszi majd a számos gyermekkönyv közül valamelyiket. Az illusztrációk is szépek, színesek.

7 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Nagyon jó kis sorozat egyik kötete. Szabó Magdát ismerhetjük meg. A gyerekek számára, könnyen érthető életrajz. Számonra is sok újdonságot rejtett. A szép illusztrációk még élvezetessebbé teszik a könyvet.

ziara>!
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Szabó Magda hihetetlen ember volt. Ezt én eddig is tudtam, most már a gyerekek is tudhatják e kis könyv jóvoltából.


Népszerű idézetek

Porcsinrózsa>!

Magda számára szülővárosa, Debrecen volt a legszebb a világon. A Nagytemplomnak sárga volt a homloka, a tornyának szeme, szája volt, és csillagain az eget tartotta. Dolna anyukája köszönt is a templomnak, ha arra jártak: „Kezitcsókolom.”

6. oldal (Naphegy, 2020)

Könyvözön>!

Akkor értette meg, hogy az életben a játék az egyetlen dolog, ami komoly.

Bea_Könyvutca P>!

Nagyon szeretett érdekes történeteket olvasni, hallgatni és nézni. Hároméves korától sokat járt színházba, ahol zöld kámforcukrot és pralinét evett, és üdvözölte barátait, a katonazenekar tagjait. Elbűvölve nézte mindazt, ami a színpadon történt. Akkor értette meg, hogy az életben a játék az egyetlen dolog, ami komoly. Ha pedig nem tetszett a történet vége, otthon átírta és el is játszotta a szerepeket.

Heni_s_BookBar >!

Élt egyszer egy kislány, aki átjárót talált egy másik világba. Magdának hívták. Ez a történet arról szól, hogyan tanult meg szavakkal varázsolni, és milyen messzire repítették a történetei.

7. oldal

vasarosm>!

Ahogy egykor az édesanyja a kislányának, most a felnőtt Magda mesélt az anyukájának, aki begipszelt lábbal feküdt az ágyban. Postán küldte el neki a fejezeteket, ő pedig alig várta, hogy elolvashassa.

Heni_s_BookBar >!

Szabó Magda élete az írás volt, de közel tíz évig nem jelenhetett meg könyve, mert az ország vezetőinek nem tetszett, amit és ahogyan írt.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda
Heni_s_BookBar >!

Ötvenegy könyvet írt, tizenegy film született műveiből, huszonkét díjat nyert, és a könyveit több, mint negyven nyelvre lefordították. Az írás éltette, ez volt minden öröme és bánata, és soha, egy percre sem hagyott fel vele.

Heni_s_BookBar >!

Kereken kilencvenéves volt, mikor egy fotelben olvasva örökre átlépett abba a másik, varázslatos világba, amit magának megteremtett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gál Zsuzsa: Wolfgang Amadeus Mozart
María Isabel Sánchez Vegara: Hans Christian Andersen
Bartos Erika: Pest szíve
Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok
Takács Viktória: Luca mese
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!
Vibók Ildi: A szupercsapat
Gecsei Ádám – Gondár Flóra: Acca és Zokni felfedezi a Szigetközt
Kozma Ani: Jakab, a lúd tatai kalandjai
Berg Judit: Két kis dínó és a honfoglalás