A ​lány, aki orvos akart lenni 42 csillagozás

Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Hugonnai Vilma a lenyűgöző kitartás szimbóluma. Olyan korban született, amikor a nők még nem járhattak egyetemre. Más volt, mint a többi lány: mindenképpen tanulni szeretett volna, hogy orvos lehessen. Zürichben megszerezte az orvosi diplomát, ezt azonban Magyarországon nem használhatta. Csak ötvenéves korára sikerült elérnie, hogy a magyar egyetem orvosi karán is levizsgázhasson.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Róla szól: Hugonnai Vilma

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A lány/fiú, aki...

>!
Naphegy, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634760078 · Illusztrálta: Maros Krisztina

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink P
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Tetszik az ötlet, hogy értékes példaképeket állítsunk a gyerekek elé, mesés formában ismertessük meg velük a különböző tudományok kiváló magyar képviselőinek életét. (Olvasás közben ez a könyv jutott eszembe: Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, és valóban, az utolsó oldalon a kiadó sorozatnak nyilvánítja ezeket a köteteket.) Tetszettek az illusztrációk is, és nagyjából követhető volt a történet is, de úgy éreztem, nagyon végigrohantunk egy egész életen. Talán belefért volna kicsit nyugodtabb tempóban, akár fejezetekre bontva a mesélés. Mindenesetre a „nem adta fel az álmát” üzenet így is célba ért.

Furcsa volt, hogy az első gyerek megszületett, aztán többet nem hallottunk róla, a képeken sem jelent meg. Nem hiszem, hogy ez a mesehallgató gyerekeknek túl jó üzenetet közvetít. (Lehet a nőnek „kárrierje”, de akkor tuti el fogja hanyagolni anyai „teendőit”? Vagy annyira szereti a hivatását, hogy egyáltalán nem érdekli a gyereke? Ne már.) Ráadásul rákeresve azt találtam, hogy összesen három gyereke született az első házasságából (és egy a következőből, a szerelmétől, de róla olvashatunk is, és ott van a képeken. Az előző olvasmányunk után ez különösen rosszul jött ki.). Belefért volna mondjuk, hogy hiányoztak neki, amikor hat és fél évig külföldön tanult, de nem volt más lehetősége.

Egyébként hosszú az út, még 1973-ban sem volt egyszerű az orvosnők helyzete, volt, akit simán kigolyóztak a gyerekorvosi pályáról azzal a felkiáltással, hogy egy családban nem lehet több gyerekorvos. Az meg legyen inkább férfi. Pedig valahogy még ma is ezeket tudják elképzelni a nőknek: legyen gyerekorvos, labordiagnoszta vagy háziorvos. Ha már feltétlen muszáj neki orvosnak lenni.

1 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Én is az elhagyott kisfiún ütköztem meg, mint többen az előttem szólok közül, ezért nem tudom maximálisra értékelni a könyvet. Ezt a momentumot, még ha életrajzi adat is, ki kellett volna egy kicsit fejteni, az olvasó számára egy kissé érthetőbbé, elfogadhatóbbá tenni, mert ez eléggé levett az egyébként nagyon tiszteretreméltó és sok tekintetben követendő doktorasszony pozitív értékeléséből. (Ebben a könyvben például ezt a részét az életének jobban elmagyarázzák.) Összességében azonban a szép rajzokkal és a női egyenjogúság még napjainkban is rendkívül fontos üzenetével négyesnél rosszabbat sem adnék.

2 hozzászólás
>!
Molymacska P
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Hugonnai Vilma történetét először a Magyar mesék lázadó lányoknak című kötetben olvastam, és nagyon megdöbbentem, hogy ezt egy egész mesekönyvben is kiadták.
Az életút amit megmutat nagyon fontos, és jó volt olvasni, kicsit bővebben, kicsit érdekesebben (kicsit néhol szépítve) mint a lázadó lányokban. A történet magában talán nem is lenne olyan különleges, hiszen egy életutat mutat meg, hogy lett egy nő orvos, a kitartást és hogy bármi lehetséges.
Az illusztrációk viszont sokkal többet mondanak el. Nem csak a történetről, amibe belemennek, és teljesen átélhetjük a történetet, hanem olyan apróságokban is, mint az előlap (azt hiszem) ahol híres tudósok képeit láthattuk kicsit átdolgozva. Egyszerűen zseniális, és csodálatos.
Ahogy láttam ez egy sorozat része, és szívesen elolvasnám a másik kötetet is (hogy ne csak „feminista” vonalon olvassak). Kíváncsi vagyok, mi sülhet ki ebből, mert a kezdeményezés nagyon jó.

>!
clarisssa P
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

A lány, aki orvos akart lenni, sokszor fáradt. Utálja, hogy kevés a szabadideje, hogy mindig újabb és újabb feladatokat pakolnak rá (na jó, vagy épp magától vállalja őket), de leginkább azt, hogy mennyi energiája megy el feleslegesen, amikor pl. egy egyszerű vizsgálat megszervezése is komoly logisztikai teendőket jelent, no meg amikor nem mindenki beszél ám elfogadható hangnemben vele. Valljuk be, néha ő is morc, és még azt is szokta gondolni, hogy „Toll a fületekbe, elmegyek inkább cukrásznak!”, mert sütni és olvasni, azt azért még mindig szeret. De persze ez csak szöveg, mert úgysem megy el cukrásznak, hiszen szereti a hivatását. Próbált azért már ezt-azt, de sosem érezte közben azt, amit a betegágy melletti munka során. Erre amúgy nagyon hamar rájött, úgyhogy már talán nem is bántja annyira, milyen rögös volt az útja idáig.
De legalább nem ötvenévesen kapta meg a hazájában is elismert orvosdoktori diplomáját, mint Hugonnai Vilma. Természetesen olvasta már a Vilma doktorasszonyt, ismerte már az első magyar orvosnő életének és harcainak történetét. Tisztelte kitartásáért, elszántságáért. Örült akkor is, amikor meglátta, hogy gyerekek számára, mesés formában is feldolgozták élettörténetét, hiszen példakép lehet előttük. Olyan kedves ötletnek találta ezt, hogy amikor megkapta, úgy ölelgette a kötetet, mint ahogy a borítón a kislány teszi. Az olvasás azért kicsit váratott magára, mert kellett hozzá idő és megfelelő hangulat. Végül persze nem bánta meg, hogy itt a polcán ez a könyv, mert igényes kiadvány, modern, de mégis barátságos rajzokkal. Komoly témákat is érthetően mesél el a gyerekeknek, de nem dolgozza át és nem szépíti az eseményeket, a szereplőket. Szerinte élvezetes olvasmány lehet nagyobbacska lánykáknak – főleg azoknak, akik orvosok akarnak lenni.

>!
Naphegy, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634760078 · Illusztrálta: Maros Krisztina
>!
Zoe27
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Ez a könyv nem csupán Hugonnai Vilma előtt tiszteleg, hanem az igazi ORVOS – ok előtt is, akik időt, energiát, pénzt nem kímélve választották ezt a szakmát és dolgoznak benne.
Kertész Edina könyve megteszi azt, amit sok gyermekkönyv író elfelejt, komolyan veszi a gyerekek érdeklődését és a valóságot tárja eléjük.

>!
dianna76 P
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Tetszik a sorozat, ami bemutat neves embereket. A szöveg egyszerű, az életrajz lényegretörő, hogy fenntartsa a gyerekek érdeklődését. Nagyon jól kirí belőle mennyire nem nőknek valónak tartották a tanulást anno, s milyen nehézségekkel kellett megküzdenie annak, aki ki akart törni a háztartásbeliségből. (Legalábbis ha orvos akart lenni.) Viszont nem értem, hogy a könyv hátulján az újabb élezrajz – ami elvesz és hozzá is ad információkat a fő szöveghez- mire jó. Ugyanúgy a gyerekeket szólítja meg, s éppolyan lényegretörő. A két szövegből lehetett volna egyet alkotni.
Tudom, hogy ez egy életrajz, s így a cselekményszálba nem lehet belekötni, de mi lett Vilma kisfiával? Akit megszült, aztán ott hagyott mert tanulni akart. Annyit írnak róla, hogy dajkaságba adták. De könyörgöm, örökre? A második házasságából született kislány bezzeg szerepel későbbi rajzon is.
Az orvosnő életrajzát feldolgozó Kertész
Erzsébet regényt keresni fogom a könyvtárban.

>!
Naphegy, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634760078 · Illusztrálta: Maros Krisztina
>!
kisboszorka
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Nagyon tetszik az ötlet, hogy mesésen adta elő az ismeretterjesztést; és kampányol amellett, hogy a társadalmi előítéletek és bármilyen akadály ellenére tartsunk ki az álmaink mellett. Nekem tizenpárévesen baromi jól jött volna pár hasonló jellegű motiváció, hogy aztán ne váljon belőlem még mindig az útját kereső harmincas :)
Köszönöm, hogy megismerhettem VIma történetét.

3 hozzászólás
>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Gyönyörű történet egy erős, bátor nőről, aki sosem adta fel, és végül elérte az álmait. Vilma egy igazi példakép lehet, őszintén remélem, hogy minél több gyerekhez eljut ez a mesekönyv. Annál is inkább, mert A lány, aki orvos akart lenni anélkül tanít, hogy ezt nyilvánvalóvá tenné.

Leginkább a régi népmesékre emlékeztet, amikor lélegzetvisszafojtva drukkolsz a szegény legénynek, hogy legyőzze a sárkányt. De itt végre egy lány a főhős, akinek nincs más vágya, minthogy orvos legyen, és segítsen másokon.

Bővebben a bloogmon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2018/10/konyvkritika-kertesz-edi…

>!
PTJulia P
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

A kisebbik, második osztályos lányom döbbenten kérdezte a könyv elolvasása után, hogy „Anya, ez tényleg megtörtént?” Alig tudta felfogni, hogy régen a nők nem tanulhattak, és nem dolgozhattak a háztartáson kívül. Ezért jó, hogy megszületett ez a könyv, hiszen az alsós korosztály még kicsi pl Kertész Erzsébet női életutakat bemutató csíkos könyveihez, ellenben fontos, hogy lássa, hogy mi minden megadatott nekünk, ami az elődöknek még nem.
A könyv meseszerűen megírt történelmi munka, pont megfelelően adagolja az információkat. Külön dicséretes, hogy példaképet állít a gyerekek elé egy olyan korban, ahol maguktól csak a focisták, énekesnők és youtubberek férnek fel a piedesztálra.

>!
Mpattus P
Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

A lány, aki orvos akart lenni (a szó jó értelmében vett) édes és tanulságos mese, amit szívesen olvastam volna bővebben. A mesekönyv méltó emléket állít az első magyar orvosnőnek. Örülök, hogy a kislányok és kisfiúk ilyen klassz kiadványban ismerkedhetnek meg vele. Milyen fantasztikus, hogy a lány, aki orvos akar lenni, ma már orvos lehet.

A könyvről írt gondolataimat itt olvashatjátok:
https://szembetuno.blogspot.com/2018/07/kertesz-edina-l…


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Katalin: Lenin lámpácskái
Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot
Andraž Arko – Urša Skoberne: Assisi Szent Ferenc
Petar Mardesics: Kolumbus Kristóf
Mieczyslaw Malinski: II. János Pál pápa
Tóth Dóra: Fejedelmek, királyok, kormányzók
Szergej Obrazcov: Így nem szabad, így lehet, így kell
Gál Zsuzsa: Wolfgang Amadeus Mozart
Bodnár Zalán – Németh Gyula: Cristiano Ronaldo
Liane Schneider: Bori orvoshoz megy