Zakariás 2 csillagozás

Kertész Ákos: Zakariás Kertész Ákos: Zakariás Kertész Ákos: Zakariás

A ​másnaposság gyalázatos állapot. De az alkohol utáni másnaposság még elíziumi érzet ahhoz képest, amit a hitének, illúzióinak, utópiáinak mámorából józanodó ember érez. Zakariás Gézának a katzenjammer mindkét formájából bőségesen kijutott: a fizikaiból és a szellemiből egyaránt. Itt áll kiürülve, hitek, utópiák nélkül, jövő nélkül, s hogy túl az ötvenen azt sem tudja, holnap mit eszik, hol hajtja álomra a fejét, az már szinte mellékes, bagatell. Zakariásnak csak a tartása maradt, de azt nem adja föl. Mert a tartás maga az ember. És az élet a halálig tart. Zakariás sorsa az elmúlt ötven év Magyarországában történelem is. Helyzeténél fogva sokfelé kötődik, de egészen sehová sem tartozik. Mert egyszerre polgár és proletár, munkás és művész-értelmiségi, mert zsidónak magyar és magyarnak zsidó és mindkettőnek katolikus, de katolikusnak ateista és hívőnek oly keserű, illúziót, sőt jövőjét vesztett ember, aki már csak arra képes, hogy talpon maradjon, mert az ember addig ember, amíg föl… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632997087
>!
Máyer, Budapest, 1996
364 oldal · ISBN: 9638559411
>!
Magvető, Budapest, 1990
358 oldal · ISBN: 963141762X

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Csabi P>!
Kertész Ákos: Zakariás

Mostanában beleolvastam magam egy kicsit a zsidó irodalomba, ajánlás útján került a kezembe ez a kötet is. Belekezdtem, de csak egy középkategóriás színész elbaltázott életének nyűgeit kaptam, mondok magamnak, hogy lesz ebből zsidó könyv, ez itt egy tökátlagos kádárrendszeri sors, válások, csóróság, vacak állások, kisstílű hatalmi játszmák. Aztán, Jehovának hála, a 71. oldalon végre mindenre fény derült. Zakariás Gézának felajánlanak egy szerepet, amiben egy zsidó férfit kellene alakítania, és ettől a látszólag semmitmondó momentumtól felszakad a világfájdalom.
Zakariás Géza épp csak megúszta a háborút, 13 éves a felszabaduláskor, neki tényleg az volt, vagy akkor azt hitte. Zsidónak született, de nem nevelték annak, hanem katolikusnak, de ez akkor nem volt menlevél, mint tudjuk. Hiába azonban a felszabadulás, hamar rájön, hogy zsidónak lenni ebben a rendszerben sem dicsőség. Megkezdődik a nagy mimikri, Zakariás magyar akar lenni, ami furcsa helyzet, hiszen magyar.
A regény két fő szálon fut, az egyik Zakariás hétköznapi életét mutatja be a kádári Magyarországon, szerintem kiválóan ábrázolva ezt a világot, amiben Kádár mindenkit a bűntársává tett ’56 után. Lehet itt élni, kompromisszumokkal.
A másik szálon Zakariás küzdelmét mutatja meg, hogyan akar asszimilálódni, elrejteni a zsidóságát, ami ebben a társadalomban elvileg nem számít, de gyakorlatilag jobb, ha senki sem tud róla. Egy egész nemzet próbál itt asszimilálódni, levetve nem csak nemzetiségét, de mindenféle elveit, morálját. Ma is tapasztalhatjuk, hogy ebben mennyire sikeres nemzet lettünk.
A két szál persze gyakran összefut, mert, ahogy a vicc mondja: „Nálunk, kérem nincs antiszemitizmus, de igény az volna rá.”
A regény elbeszélője maga az író, Zakariás ismerőse, ami egyrészt jó ötlet, mert így kedvére csaponghat a színész életében, éppen mit mesél neki, bár amikor Zakariás azt meséli neki, hogy mit mesélt egy ismerősének, az talán már túlzás. Másrészt annyira nem jó ötlet, mert néha eltévedtem, hogy ki beszél itt, és bizonytalanságban maradtam, hogy Zakariás, vagy az író véleményét hallom. Ami nekem még problémás volt, hogy nagyjából a 200. oldal után már csak az egyszer elmondott dolgok ismétlését látom, kivéve pár fontos momentumot (mint második kislányának elszakítását tőle, vagy a Ramónával való kapcsolatát, ill. a Nemzeti Segély által a háború után vidéken töltött időszakot), ezt a részt meghúzva hatásosabb könyv lehetett volna. Kertész amúgy is hajlamos a szószátyárságra, néha azért kellett még negyedórát olvasnom, mert nem lett vége a mondatnak (kis túlzással).
Összességében fontos könyvnek tartom, jól vezeti le azt a folyamatot, ahogy a kádári puhadiktatúra langymelegében szépen elsüllyesztettük problémáinkat és megoldásainkat. Bányásszátok csak elő könyvtárak pókhálós polcairól.

Emmi_Lotta I>!
Kertész Ákos: Zakariás

Jó a regény, de kicsit sok benne a nyavalygás meg a piálás.

>!
Magvető, Budapest, 1990
358 oldal · ISBN: 963141762X

Hasonló könyvek címkék alapján

Tóth Krisztina: Akvárium
Vámos Miklós: Apák könyve
Salamon Pál: A menyegző
Závada Pál: Hajó a ködben
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala
Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért
Závada Pál: Idegen testünk
Gergely Ágnes: A chicagói változat
Térey János: Káli holtak
Markus Zusak: A könyvtolvaj