Halálom ​után felbontandó 271 csillagozás

Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Kerstin ​Gier könyve tipikus „női regény”, melyben sikeresen ötvöz egy kényes tabu témát egy napjainkban játszódó történettel. Mindezt szarkasztikus, jó humorral tálalva, miközben olyan örök témák, mint család, barátság, házasság és hűség is terítékre kerülnek. Megéri élni! Vegyük bátran kezünkbe a sorsunkat! Vállaljuk fel az életünket és ne mások elvárásainak akarjunk megfelelni… – üzeni olvasóinak. Pedig főhőse, Gerri úgy érzi, hogy az élete vakvágányra került. Teljesen kilátástalannak látja a jövőjét, hiszen még mindig szingli, váratlanul elveszítette az állását is, és senkire sem számíthat. Kétségbeesésében úgy dönt, hogy véget vet az életének, de elhatározza, hogy előbb búcsúlevelet küld a rokonainak, barátainak, ismerőseinek és végre szembesíti őket az „igazsággal”, azaz fellebbenti a fátylat a képmutató viselkedésükről. Egy váratlan esemény következtében az alapos előkészítés és tervezés ellenére Gerri terve azonban meghiúsul, és ekkor elszabadul a pokol, hiszen a levelei… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Trivium, Budapest, 2008
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639711419 · Fordította: Kóbor Márta

Enciklopédia 2


Kedvencelte 20

Most olvassa 4

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Hmm. Hát nem a legjobb Kerstin mű, azt gondolom. Se nem jó, se nem rossz.
A főszereplőnket kedveltem, poénos volt, megnevettetett, örültem a spoiler Azonban az anyja teljesen elrontotta az összképet. Az egész könyv alatt elmondhatatlanul idegesített… és még szegény Gerri testvérei se teljesen komplettek.
Egyszer olvasható volt.
Ui.: Észrevettétek már hogy Kerstin műveiben, mekkora nagy hagyománya van a vasárnapi reggelinek/ebédnek? A Felettébb tisztességtelen ajánlat elején is főszereplőink villásreggelire mentek, ebben a regényben pedig Gerri vasárnapi ebédre . :D

MVivien>!
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Ez a könyv nagyon tetszett!
Mostanában sokat olvastam az írónőtől, és ez a regény lett az egyik kedvencem. A történet nagyon humoros volt, rengeteget nevettem rajta. Tetszett, hogy a fejezetek végén, olvashattuk Gerri búcsúleveleit, amik szerintem nagyon viccesre sikerültek. Adrian-nel nagyon összeillenek. A családja nem mondható átlagosnak, az anyukáját nem bírtam, viszont az apukáját kedveltem. Lulu is szimpatikus lett, remélem Ole-vel nagyobb szerencséje lesz, mint kőkemény31-el.
Nagyon szórakoztató kis könyv volt, csak ajánlani tudom mindenkinek. Nálam biztosan újraolvasós, és az írónő többi könyvét is elszeretném olvasni.

Timcsibaba77>!
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Kerstin Gier-től még nem volt alkalmam ezidáig olvasni, így kissé meglepődtem, mikor felütöttem ezt a könyvét. Se jó, e rossz, avagy semleges hangulatban vágtam bele az olvasmányba. Hozzá teszem, meglehetősen számomra csajos élmény volt, nekem második Bridget Jones naplója próbálkozásnak tűnt itt-ott, csak másképp. spoiler Egy életunt harmincas csaj Gerri, aki úgy érzi, hogy élete megfeneklett, mert se családot nem sikerült alapítania, se karrierbeli előrelépést nem tudott produkálni, mindenkinek próbál megfelelni, így a nagy igyekezetnek köszönhetően, és talán pont ezért mindig másoknak a figyelmének kivívása miatt teljesen boldogtalan, és magányos. Egy sor értelmetlen gyors randin van túl, megannyi üres fejű férfival. Végül ír mindenkinek egy búcsúlevelet, melyben elköszön, és végső elhatározásra jut, hogy véget vet életének. Amikor feladná, veszi kezdetét élete, egy újabb fordulatot kap, esélyt az élettől, az életben maradásért. Hiába minden előkészület, az új ruha, méregdrága szállodai este, a beszerzett gyógyszerek, egy véletlen következtében humorosan oldódik fel ez a depresszív életveszélyes állapota a főhősnőnek.
Elgondolkodtatott, mert szingliként hasonló cipőben ki ne járt volna, így én is, nekikeseredve, de ha az embernek van két választása viszonylag jó(egy nős férfi) és egy ismeretlen jó (nőtlen független férfi) között, akkor szerintem mindig mérlegelni kell. Mi az, ami érzelmileg kifizetődőbb lesz? Mit bír elviselni egy szeretet éhes női lélek? A folytonos bújócskákat? Vagy olyan oldalán szeretnénk „feszíteni”, aki felvállal büszkén?
spoilerNőnek lenni nem egyszerű, de büszke voltam Gerrire, hogy nem a nős fogorvost választja, hanem Adrianra esik a választása.
Rengeteget mulattam a könyvön, még forgatom a fejemben más szerzeményeknek is a kézbe vételét, ott várakozik a polcon még az írónőtől másik két kötet, amit bezsákmányoltam a könyvtárunkból, mindenképp kíváncsi vagyok, más történeteire is az írónőtől.
Ezt a könyvet azonban valahol viszonyítási alap nélkül csak úgy önmotiváltan is három csillagra tudom értékelni, sajnálom. Elnézését kérem a Kerstin Gier rajongóknak, de nekem annyira mégsem jött be.

Sippancs P>!
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Nem is tudom, nem is tudom… Valahogy ez a történet most annyira nem jött be. A karaktereket és az alapötletet nagyon tudtam díjazni, ahogy a könyv felépítését (gondolok itt a fejezetek végi levelekre) és jó pár poénos helyzetet is, de számomra olvasás közben túl sok volt az üresjárat és a „csak úgy elvagyok” pillanat.
Imádom Kerstin Giert, de ez a könyv 3,5 csillagnál nem érdemel többet.

Levandra>!
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Az elejétől a végéig nevettem, bármennyire drámai dolog is az öngyilkosság, de a humor, amivel át van itatva, egy pillanatig sem hagyja, hogy komolyan vedd ezt a szálat. Miközben haladunk a történetben, megismerve az előzményeket és a jelen történéseit, olvashatjuk Gerri búcsúleveleit is, amiktől garantáltan szakadni fogsz a nevetéstől. Első számú antihősként Gerri anyját tartjuk számon, aki még a gyerekei nevét sem képes megjegyezni, de egyéb tulajdonságai miatt is kiszaladnék a világból. Nem Novoszibirszkig, hanem egyenesen a Holdra, hogy a lehető legtávolabb legyen tőlem, ha ilyen anyám lenne!

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/03/kerstin-gier-h…

kte P>!
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Üde, könnyed történet, ami visszahozta a bizalmamat Kerstin Gier-ben, amit az Időtlen szerelem sorozat felépített, majd a Férfiak és egyéb katasztrófák megroggyantott.
Komoly témákat felvető könyv (öngyilkosság, őszinteség, vakvágányok a párkapcsolatokban), de nem merül bele egyikbe sem, a lényeg a szórakoztatás. A szereplők, a szituációk, a szerencsétlenkedés vicces és egyszerűen bájos az egész történet.

Algernon +SP>!
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Erős közepeske, semmi extra. Ígéretes alapötlet, aztán unalomba fullad. Azért sok helyen együtt tudtam érezni Gerrivel :)
És vannak benne vámpírok. Hi-he-tet-len…

Megjegyzés:
Soha nem értettem, egy fordító miért nem veszi a fáradtságot, hogy egy filmcímnek utánanézzen, magyarul hátha nem szó szerinti fordítás. Nem Randevú Joe Blackkel (eredetileg ugye Meet Joe Black), hanem a hazai forgalmazásban Ha eljön Joe Black. Ezért haragudni tudok, nagyon, főleg, mivel a szövegkörnyezetből kiderül, egy filmről van szó, és maga a film ha nem is alapdarab de az!, pontosan tíz évvel korábbi, mint a fordítás.

Megjegyzés megjegyzése:
Sokat elmond a könyvről, hogy a megjegyzés hosszabb, mint az értékelésem.

7 hozzászólás
Neelah>!
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Nem igazán erre számítottam… és amikor ezt írom, egyáltalán nem pozitív csalódásról beszélek.
Az írónőtől idáig csak a Silber trilógiát olvastam és azért rajongtam, de ez a könyve nálam kütötte a biztosítékot. (Jó, azt meg kell jegyezni, hogy ez egy jóval korábbi írása, de én ettől függetlenül nem biztos, hogy nyomtatásba engedtem volna.)
Az alapkoncepció még befogadható számomra – egy fiatal nő, aki úgy érzi, hogy a lába alól kicsúszott a talaj, ezért az öngyilkosságban keres megoldást és búcsúlevelekkel árasztja el a környezetét – de a humoros(nak szánt) hangnem groteszkké és az egészet hiteltelenné teszi. Egyedül a leveleknél éreztem helyét a humornak, de például azon a részen, ahol önmagát depressziósnak diagnosztizálja és számára fájdalmas emlékekkel támasztja alá, hogy már gyerekkorában is volt rá hajlama, számomra nem megmosolyogtató. Jó, jó, értem, az egész egy nagy karikatúra (legalábbis nagyon remélem), de nekem akkor sem tetszett. Leginkább dühített, ha már valamilyen érzést kellene társítanom a könyvhöz, pláne a Gerri környezetében élők viselkedése – és még inkább az, hogy mennyire kevés emberből váltott ki igazi valtozást az öngyilkosság! És bár úgy sejtem, hogy család abrázolása is túlzásokkal tűzdelt, én nem tudtam velük mihez kezdeni – folyamatosan Gerri fejére olvassák, hogy vénlány marad, szégyenkeznek a mumkája miatt, fattyúnak titulálják, mert nem szőke a haja, beleszólnak abba, hogy mit vegyen fel (pedig már 30 éves!)… az egész olyan, mintha a Bazi nagy görög lagzit látnám könyv formában és minden igazi humort nélkülözve. Úgy gondolom, hogy aki látott már olyan családot, amelyik tényleg így működik a valóságban, az nem tudja lerázni magáról az olvasottakat és nevetni sem tud rajtuk. (Én mindössze egyszer nevettem fel az egyik levélnél.)
Az egyetlen, amit pozitívumként ki tudok emelni, az az, hogy könnyen és gyorsan olvasható. Bár én nem egyszer félretettem és inkább elmentem mosogatni, annyira untam.

Ritka_a>!
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó

Ismerős az érzés, amikor a létező összes balszerencse egyszerre történik meg? Gerrinek sajnos igen. spoiler
A cselekmény alappillére az öngyilkosság komoly problémájával foglalkozik, amelyet egész végig átitat Kerstin Gier humoros stílusa, így egy igazán egyedi történet alakul ki a végére.
A szereplők szerethetőek (kivéve Gerri anyukája, ő még a lányával történtek után sem tért jobb belátásra, csak a saját jó híre érdekelte, meg hogy Gerri nem szőke. Ésakkormivan?) olyan igazi „csajos regény,” pont ez kellett nekem.
Tetszett, hogy a fejezetek végén elolvashattam egy-egy búcsúlevelet, némelyiken igazán sokat nevettem.
A könyv negatívuma számomra az idegesítően sok „engemet” kifejezés volt.


Népszerű idézetek

Dölfike>!

Próbáld megkapni azt, akit szeretsz, egyébként azt kell szeretned, akit megkaptál.

225. oldal [Trivium Kiadó, 2008]

Chiara>!

(…) és jusson mindig eszedbe: amikor az ember elveszíti a szívét, akkor jár a legjobb úton és megállapíthatja, hogy van szíve!

225. oldal, Hulda nagynéni levele

Róka P>!

Gyermekem, az élet egy nagy kaland és a problémák csupán lehetőséget kínálnak számunkra, hogy megmutassuk, hogy mire vagyunk képesek.

224. oldal

Róka P>!

De ez jellemző az emberekre. A valóban fontos dolgokat nem mondják meg a másiknak.

127. oldal

Quiconque>!

Adrian nevetett. – A rólam terjesztett pletykák, miszerint homoszexuális vagyok, szertefoszlottak, miután állítólag egy prostituálttal láttak.

232. oldal

MissFortune>!

Amikor kinyitottam a szememet, nem jöttem rá rögtön, hogy hol vagyok. És amikor eszembe jutott, gyorsan ismét becsuktam.

zsofigirl>!

Kedves Tine, kedves Frank!
[…]
És ha megkérdezitek, hogy közületek miért nem eszik soha senki se salátát, akkor Tine múlt nyári megjegyzése megadhatja a választ. Idézem: igen, ez a tál valóban megéri az árát. Mindenhez jó, salátás tálnak, pudingos tálnak, lábfürdőnek, hányáshoz, ha az ember influenzás vagy gyomor- és bélproblémái vannak. Nos, van még kérdés?

112. oldal

2 hozzászólás
Róka P>!

Az élettől nem kapjuk meg mindig, amire vágyunk.

140. oldal

MissFortune>!

Mi depressziósok biztos forrásnak számítunk egy nyereséges ágazat számára.

Silvia_Taylor P>!

P. S.: Megcsináltam a híres ceruzatesztet. Biztosan tudja, a mell alatt elhelyezhető ceruzák számából láthatja az ember, hogy milyen iramban spóroljon a szilikonra. Gondolom, magának teljesen mindegy, de nálam még egy leheletvékony ceruzának sincs helye.

54. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!
Abbi Waxman: Új örömök kertje
Sophie Kinsella: Csörögj rám!
Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Janković Nóra: Árnyékok illata
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Maradj velem