Okkultisták ​klubja 71 csillagozás

Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Nem ​mindennapi hely Vana-Kuuste, az észtországi városka: az itteni gyerekek iskolája valaha egy uradalom fényes kastélya volt, a település határában pedig ősi sírhalom magasodik, melyet számos legenda övez. A fiatal, végtelenül kíváncsi történelemtanárnő, Erika és lelkes diákjai a titkok nyomába erednek, ám az ártatlan, játékos felderítésnek induló kaland hamarosan komolyra fordul. Ép ésszel megmagyarázhatatlan, tragikus esetekre derül fény a múltból, s a kis csapat egyre hátborzongatóbb események középpontjában találja magát. Mindinkább úgy tűnik, nem pusztán a túlfűtött fantázia játékáról van szó – nyughatatlan lelkek kóborolnak a kastély és a sír környékén. A kalandvágyó fiatalokból szerveződő Okkultisták Klubjának tagjaira hárul a feladat, hogy megfejtsék a múlt titkait, és legyőzzék az átkot…

Az észt írónő, Kersti Kivirüüt regénye első ízben olvasható magyar nyelven, s igazi különlegesség: rengeteg érdekességet tár olvasói elé Észtország történetéről, a kelták… (tovább)

Eredeti cím: Okultismiklubi

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155158087 · Fordította: Rácz Nóra

Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Bleeding_Bride IP>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Kérem szépen, ez most nagyon kellett.
Nem tudom lepontozni, mivel a helyén kezelem, minimum 15 évvel ezelőtt kellett volna kézbe venni. De akkor tuti, hogy a kedvencem lett volna :))
Mostanában annyi van az „agyamra” telepedve, hogy egy komolyabb kötetet képtelen vagyok olvasni (ez olyan mély szint, hogy még a Rejtő kötet is túl komornak bizonyul a leterhelt szellemi képességeimhez), ezért gondoltam, hogy ez a regény csak menni fog. Élveztem a szereplőket, sőt a tanárnőt is, főleg hogy piszkosul fiatal és még nem nőtt fel a tanári lét komolyságához, de mégis érződik, hogy szívből érdekli a szakága. A kölykök meg igazi tini kölykök.
Mivel a szerző maga is történelem tanárnő és ő is vezet egy hasonló klubot a való életben, én azt mondom, hogy jelentkeznék hozzá tanoncnak :D
És bár ahogy elnézem mindenki talált felróni valót, én most nem tudok hozzáfűzni semmi negatívat. Izgultam a kölykökkel és alig vártam, hogy letegyem a melót és megtudjam mit főznek ki.
Csak azt sajnálom, hogy a második része nem jött ki magyarul, de mindenképp lecsekkolom, hogy angolul fellelhető-e.

2 hozzászólás
sztinus>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Ez nagyon kevés volt. Egyedül a helyszínre kapta a csillagot.
A történet gyenge, a szereplők gyengék. Egyedüli erôssège, hogy tini-nyelven írta-fordították.

5 hozzászólás
Ditta P>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

11 éves Unokahúgom értékelése:
A mű izgalmas, 10 év fölötti korosztály szempontjából tökéletes olvasmány. Lenyűgöző benne, hogy az írónő úgy mondja el a történetet ahogy azt mindenki szeretné átélni. Értékelendő, hogy nem sajnálja a humor érdekében a hétköznapi, néha sértő szavakat.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti az okkultizmust, a humort és az izgalmas, jó regényeket.
Különösen tetszett, hogy sok érdekesség et tudhattam meg Észto. történetéről és a kelták világáról.

Az Unokahúgomnak annyira tetszett, hogy azt hiszem én is elolvasnom.

Saját értékelésem:
Egyetértek az Unokahúgommal, pörgős, izgalmas történet, amit Kivirüütnek sikerült egy nagyon jó hangulatú ifjúsági könyvben tálalnia.
Akik szeretik a misztikumot és nem túl ijedősek bátran olvassák :).

FélszipókásŐsmoly>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Rejtélyei, nyomozós íve miatt alapvetően tetszett, de már-már együgyűen naiv. Összehord mindenféle közismert okkult elemet a kísértetek kapcsán – de se nem horror, se nem fantasy, egyszerű ifjúsági. Észt környezetben mesél ősi kelta romokról, az általános iskolás szereplőktől alig különböző tanárnénivel. Sőt, az egyes gyerekek is eléggé egy hangúak. Bár más-más nevet adott nekik a szerző, illetve a könyv elején van párszavas jellemzés róluk, de a szavaik és viselkedésük alapján lehettek volna Niki, Viki, Riki, Tiki is (mindegyik Pogány Judit hangjával). Egyedül talán Fränki kapott valamicske egyedi hátteret. Ettől eltekintve azonban lendületesen, az ifjaktól elképzelhető, hihető hangvétellel mesél történelmi és kulturális dolgokról. Tetszett, hogy a suli északon sokkal családiasabb, szabadabb (erről eddig csak hallottam, de a könyv által betekintést is nyertem abba, hogy milyen hangulata lehet), nem az a merev, poroszos fegyelemmel átjárt, tekintélyelvű intézmény, mint máshol.

Kicsi, keskeny kötet, nagy betűkkel, fél délután alatt végigpörgethető.

off

Emmi_Lotta I>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Meglepően gyenge, ostobácska regény, pedig az észtrajongásommal még elfogult is szoktam lenni.
Főhőse egy fiatal, frissen végzett tanárnő és hat, nyolcadik osztályos diákja, akik között akad egy dohányos-iszákos fiú is. A gyerekek persze feltűnően értelmesek, főleg a korukhoz képest. Nyilván, hogy ne legyenek túlzottan idealizáltak, azért kellett bele a tizennégy éves nikotin- és alkoholfüggő, valamint ezért beszélnek alpárian a gyerekek. Számomra ez a káromkodós stílus meglehetősen hiteltelennek tűnik, mivel a diákok még a tanáruk jelenlétében is így kommunikálnak.
A karakterek kidolgozása elnagyolt. A történet sovány és főleg a regény elején unalmas, jó nagyra van azonban felfújva. Talán csak a kelta és észt történelmi-mitológiai vonatkozások miatt érdemes elolvasni a könyvet, amelynek borítójára nem is szükséges szót vesztegetni. (Úgy látszik, a kiadó úgy vélte, mangákkal mindent el lehet adni.)

>!
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155158087 · Fordította: Rácz Nóra
5 hozzászólás
Arianrhod P>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Jobban tetszett, mint az előzőleg elolvasott értékelések ígérték, de egyetértek abban a többiekkel, hogy kezdetleges a stílusa, és nem is elég jó a fordítása. Bár a fordító hozott anyagból dolgozik, de szerintm javíthat az eredetin, ha jól választja meg a kifejezéseket. Az viszont igaz, hogy a történeten nem sokat. De a mesével nem is volt baj, radásul kelta, így nekem különösen kedves. Az ötlet meg eredeti, én is szívesen lennék egy uruguayi druida rend titkos papnője.

Bori_L P>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Alapvetően két problémám volt a könyvvel:
1. Hogy lehet ilyen borítóval kiadni ezt…?
2. … de főleg ilyen fordítással? (Még) nem tudok észtül, szóval nem vállalom, hogy elolvasom eredetiben, hogy milyen volt a szöveg, de hát na, ha a történet nem is túl eget rengető, azért egy jó fordítással sokat lehetett volna dobni rajta.

Amúgy meg azt tudom mondani, hogy aranyos volt. Ifjúsági irodalomnak nem rossz, és az sem hátrány, hogy Észtországban játszódik, amiről Európának ezen a részén aránylag keveset tudnak. A szereplők nem voltak túl színes egyéniségek, de egy ifjúsági regényben ezt hajlandó vagyok elnézni, mert ezt leszámítva viszonylag hitelesnek tűntek.

A történet főleg a vége felé már kicsit kusza volt, de nekem tetszett a nyomozás a múltban, és azzal se akadt problémám, hogy elmegy a természetfeletti felé, elvégre mágikus realizmus sem csak Latin-Amerikában létezhet. A magam részéről szívesen olvasnám a következő részt is.

5 hozzászólás
Cs_N_Kinga>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Nekem ez meglepő módon tetszett. Igazi ifjúsági regény. Bár nagyon messze áll mondjuk a Harry Pottertől, de ezt a párhuzamot is csak azért írom, mert volt benne pár rázósabb jelenet. De ez pont kellett bele. Az egy csillag levonást azért kapta, mert bár lehet nekem furcsa csak, de a tanárt is tegezték, az elején azt hittem valamit félreolvastam, és nem tudtam eldönteni most akkor tanár vagy diák? Ez a kis klubocska nem volt rossz. Elgondolkodtam vajon örültem-e volna egy ilyen tanárnak. Kettősség van bennem ezzel kapcsolatban, de nem a tegezés miatt. Inkább hogy teljesen egyenrangú félként kezeli a diákokat és sokszor nem vállalja a dolgokat engedi a tanulóknak, ami nekem kissé szintén furcsa. De közben meg milyen jó lett volna, ha nálunk is van egy ilyen jó fej, aki hisz nekünk fenntartások nélkül, mikor ilyeneket mondunk megérzés tanárnő. :DDD Meg segít nekünk, együtt dolgozik velünk, külön éjszakára bekéret minket. Mondjuk ezt be lehet tudni egy kezdőnek is, de nem ez jött le, hanem hogy alapvetően ilyen. Volt benne azért kis történelem is, mitológia is. Szóval én ezt odaadnám nyugodt szívvel egy kamasznak. spoiler Alapvetően egy iskolában lévő 8. osztályos gyerekekről és töri szakos tanárukról és egy régi legendáról szólt. Én nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, lehet az elején nehezen indul be, de utána elfogadható. Nálam egyszer olvasós, könnyed kis könyvecske.

Molymacska P>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Nem volt rossz, bár számomra elég rövid volt. Izgalmas kelta kísértetes sztori, kalandos, de semmi extra. Igazán jó kikapcsolódás volt, és picit megismertem az ír legendákat is (nem, sajnos észtek kultúrájáról nem tudtam meg többet, sőt igazából semmit, de sebaj, majd egyszer…) Sajnálom, hogy a második rész nem jelent meg itthon, kíváncsi vagyok, mivel folytatták ezt a történetet.

Olívia>!
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Egy kis létszámú nyolcadikos osztály és a tanárnő. Így vannak pontosan 7-en, s emiatt elég családias a hangulat. Erika történelemtanár s már régóta szeretne betekintést nyerni egy kősírhoz, a Nyérsziki sírhalmon. Egyik nap erre sor is kerül, bemegy, nézelődik, megcsodálja a hatalmas nyírfákat, a mindenféle köveket, aztán furcsa mód rákezd egy ír népdalra, hirtelen felélénkül a szél, sötétség borul a tájra, s Erikára rátör a mehetnék ugyanis nem érez mást, csak, hogy el kell azonnal mennie onnan. Mikor lejön a szikláról nem néz a lába elé s elveszti egyensúlyát, elvágódik, beveri a fejét az „oltárba”. Úgy érzi mintha a fű beszélne, mintha valaki beszélne valamilyen nyelven, de nem látja ki az és nem érti mit, Erikának se kell több, felpattan, s fut / menekül a biztonságos út felé ahonnan jött.

Az egyik lány Fränki csináltatott egy tetoválást, osztálytársai szemügyre vették, s Annabel közölte vele, hogy Ő ezt már látta valahol, de nem tudja hol.

Erika elmesélte diákjainak, hogy látogatást tett a nyérsziki temetőben, s elég furcsa emlékekkel / élményekkel távozott onnan. Mi lenne – vetette fel az ötletet, – ha elmennénk éjszaka a néprajzesten kicsit körbe nézni?

Eljött az éjszaka, elindult a kis csapat zseblámpákkal felszerelve, egyszer csak lánccsörgést lehetett hallani az erdő mélyéről, később kiderült, hogy Viktor szórakozott, a lányok megijesztése végett. Ezt követően kicsit bátrabban folytatták az utat a sírkőig, de egyszer csak Fränki megállt, s azt mondta, hogy érez valamit. Erika is megállt, míg a többiek tovább haladtak, s megkérdezte, hogy mit?, jót?, rosszat?, hitt Fränki megérzéseiben, mert a dolgozatoknál is mindig azokat ismételgette a kiosztás előtt amik pontosan a kérdésekben szerepeltek, s Ő sem tudta megmagyarázni józan érvekkel, hogy mi is történt akkor mikor itt járt, mit látott és hallott pontosan.

Fränki a kőhalmot messzebbről nézte míg a többiek oda mentek keresni-kutatni, s közben mondta, hogy érez valamit, valami rosszat, hogy valami nagyon el van ott szúrva. Veronika és Viktor a síron talált valami mohával benőtt rovátkákat, megbeszélték, hogy másnap vissza jönnek, s letisztítják, felírják, s megpróbálják majd megfejteni, hogy vajon mit jelenthetnek.

Ettől kezdve már úgy hívták magukat, hogy az Okkultisták klubja, s megkezdődött a nyomozás, hogy milyen rovátkák vannak a sírkőbe vésve, hogy Fränki miért érzi úgy, hogy valami ott nagyon el van szúrva, mindenki kivette a részét a nyomozásban. Annabelről kiderült, hogy az édesanyja és a nagymamája a fasornál egy fehér szellemet lát éjszakánként, s arra is fény derül, hogy hol látta már korábban a tetoválását, ami most barátnője kezét is ékesíti.

!! NE NYISD MEG !! CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE !! „majdnem” a történet vége:

spoiler

spoiler

spoiler

spoiler

spoiler

spoiler

spoiler

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Azért mert mi magunk nem hiszünk valaminek a létezésében attól még a másikat nem kell lenézni, s nem kell cikizni. Talán egyszer nekünk is lesz valami amit látunk / megérzünk / átélünk, s nekünk se esne jól, ha hülyének pszichiátriai esetnek tekintenének minket.

Hallgassuk meg a másikat, esetleg ha bátrak vagyunk, s meg tehetjük, akkor próbáljunk utána járni. Fordított esetben nekünk is jól esne ez a gesztus.

A szerelem vakká tesz / elvakít. – szokták mondani. Főleg mikor viszonzatlan. Azért mikor ezt érezzük, hogy a szerelmünkért valami hülyeségre készülünk, akkor ne felejtsünk el gondolni azokra akik mindig mellettünk álltak és mindig ott is fognak állni, a családunkra. Biztos, hogy megéri?

>!
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155158087 · Fordította: Rácz Nóra

Népszerű idézetek

Emmi_Lotta I>!

Lívföldi Henrik krónikájából tudjuk, hogy a 13. században az észteknek fejedelmeik voltak, nem királyaik. Egységes állam sem létezett, hanem független megyék. És ami a legfontosabb: a korona vagy a napkultuszra, vagy a keresztény glóriára utal, de sehogy sem illik bele az animizmus-animalizmus világképébe, ami az ekkori észtekre jellemző. Nem hiszem, hogy animista-animalista őseink koronát használtak volna uralkodói jelvényként.

64-65. oldal

sztinus>!

Még Rebane falu egykori téeszének hatalmas, szovjet stílusú istállóépületei is egész idillien hatottak ebben a környezetben.

9. oldal

4 hozzászólás
Arianrhod P>!

Tristan elgondolkozva bámult a messzeségbe, majd hozzátette:
– Tudod, nem is lenne rossz, ha kiderülne, hogy szellemek meg ilyesmik tényleg léteznek. Az élet néha akkora egy fos, hogy… legalább tudnád, hogy ez az egész nem minden.

kkata76 >!

– Hallucinációid vannak? – Fränki álmosan hunyorgott a fényben.
– Mit mondtam?
– Nem értettem, valami zagyvaságot motyogtál.
– Tauver ar ás an horoin?
– Pontosan. Mit jelent?
– A picsába!
– A picsába? Milyen nyelven?

94. oldal

Arianrhod P>!

– A triszkele önmagában napszimbólum… a kutyák pedig rontáselhárító szereppel bírtak a kelta mitológiában.
– Sirály! Mágia! Ez bejön! – Fränki a tanárnő eszmefuttatásából csak a neki tetsző szót szűrte ki. – A suliban is lehetne mágiaóra.
– Nem elég neked, hogy a tanárok mind boszorkányok? – kérdezte Erika baráti szarkazmussal.
– Tudod, mire gondolok. Tanulhatnánk valami olyat, mint Harry Potter Roxfortban.

Arianrhod P>!

– Mindmáig talány, hogy mi is történt valójában. Annabel, mit tart a családi krónika Marta haláláról?
– Azt, hogy a jóisten sújtott le rá, amiért egy némethez ment feleségül.

4 hozzászólás
Szimirza P>!

Fränki érezte, hogy még egyszer látnia kell az eredetit. Lemászott a szikláról, a
plédet egy közeli bokorra dobta, és végigsimította a kőbe vésett, titokzatos
üzenetet, amitől édes borzongás járta át a lelkét.

Arianrhod P>!

Valamikor régen a szentégeri templom helyén három nyírfa állt, melyek alatt a Nap fia nyugodott. A régi időkben Hiiumaa szigetének lakói az ő színe elé járultak tanácsért, de miután a nyírfákat az ellenség keze kivágta, és a Nap fiának sírjára templomot építettek, többé nem fordulhattak hozzá útmutatásért. Ám eljön majd az az idő, amikor a bölcs belép a templomba, háromszor köszönti a Nap fiát annak nyelvén, mire felébred a Nap fia, és a helyi nép sarjai közül választ királyt, kinek uralkodása hosszú boldogságot hoz övéinek.

Szimirza P>!

Semmi, amit emberkéz telepített vagy a természet plántált, nem bontotta meg
az egyszerre tiszteletet parancsoló és elbűvölő faóriások sorának összhangját,
mely októberben túlragyogta a vana-kuustei kastélypark aranyát, most,
novemberben viszont a csupasz, öreg fák az ónos ég szürke hátterével jobban
hasonlítottak valóságos szörnyekre, mint valaha.

Arianrhod P>!

Mindenesetre megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot találtunk arra nézve, hogy léteznek előző életek. Viktor, előző életedben te voltál a kékhegyi királyfi. Csatában estél el, és egy újjászületési urnában temettek el, hogy a megadott időben beteljesítsd az öreg főgrianida jövendölését. Ez magyarázatot ad az urnában lévő csontok misztikus eltűnésére: egy lélek, egy test.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ilmar Taska: Pobjeda, 1946
Oskar Luts: A „kentuki oroszlán”
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b
Meelis Friedenthal: Méhek
Csepregi Márta (szerk.): Finnugor kalauz
Kerezsi Ágnes: Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa
Jávorszky Béla: A kettéfűrészelt csónakok földjén
Mart Kivastik: Breviárium
Urmas Vadi: Breviárium
Mudlum: Breviárium