7. ​cella (Cell 7 1.) 63 csillagozás

Kerry Drewery: 7. cella

Egy ​olyan világba csöppenünk, ahol az igazságról és a gyilkossággal vádolt foglyok sorsáról nem kijelölt bírák vagy esküdtszék dönt, hanem a közemberek. Egy televíziós show keretein belül bárki szavazhat, hogy a vádlott ártatlan vagy bűnös. Az ítélet pedig élet vagy halál. A szavazás 7 napig tart, ezalatt a rabok egyre kisebb és egyre szűkebb cellákban várják az ítéletet. Ha eljön a 7.nap és a 7. cella, szembesülnek a sorsukkal. Jackson Paige-et, az egykori TV-reality népszerű sztárját meggyilkolták. A tizenhat éves Martha önként tett vallomást, hogy megölte őt. Az ítélet egyértelműnek tűnik. De vajon valóban ő tette? Ha mégsem, miért vállalta magára a gyilkosságot? Talán az önfeláldozásával akarja leleplezni a romlott és kegyetlen rendszert? Vagy valaki mást próbál védelmezni? Az igazságot csak kevesen ismerik, és csak egyetlen embernek van elég hatalma, hogy nyilvánosságra hozza. Ő Martha szerelme, Isaac Paige…

13.000.000 néző
7 nap, hogy kiderüljön: bűnös… (tovább)

Eredeti mű: Kerry Drewery: Cell 7 (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, 2016
420 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632617824 · Fordította: Robin Edina
>!
Maxim, 2016
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617756 · Fordította: Robin Edina

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
deen
Kerry Drewery: 7. cella

Kicsit eltántorított ettől a könyvtől a százalékos értékelés, de nem kellett volna halogatnom az olvasást, mert nekem ez nagyon tetszett. Nem akarok párhuzamot vonni más könyvekkel, mert lehetne találni jó pár ismerős dolgot, de összességében számomra jó olvasási élményt nyújtott. Bevallom nagyon sokszor voltam dühös olvasás közben, annyira manipulálható és birka volt ez a társadalom, és meg be is beszélik maguknak, hogy minden így igazságos, hogy a telefonos és internetes szavazással, amiért fizetni kell, és annyi szavazatot adsz le, amennyit a pénztárcád bír, valóban hitelesen el lehet dönteni, hogy valaki életet vagy halált érdemel-e. Martha fel szeretné nyitni az emberek szemét, miután igazságtalanul elveszíti édesanyját és a meggyilkolásáért a legjobb barátját végzik ki. Ehhez azonban neki is gyilkossá kell válnia és a halálsor hét napja alatt kell a közvéleményt megváltoztatnia. Az írónő bemutatja a társadalmat a maga mocskával, a korrupcióval, egy olyan igazságszolgáltatási rendszerrel, ami egy valóságshow-vá avanzsált és a műsorvezető, aki egyébként egy elviselhetetlen perszóna, a tények és az igazság elferdítésével, a bizonyítékok figyelmen kívül hagyásával próbálja a megfelelő (halál) irányába terelni a nézőket. Martha, jogi tanácsadója Eve, akit szintén nagy veszteség ért a rendszer miatt, Ciceró a volt bíró, és Isaac együttes erővel próbálkoznak meg a lehetetlennel. A cselekmény végig izgalmas volt, mindig újabb és újabb információk kerülnek elő, a szereplők sorsa egyre inkább összefonódik. A könyv függővéggel zárul és nagyon szeretném a kezemben tartani a folytatást, mert a háború csak most kezdődik.

>!
Bajnoczianna
Kerry Drewery: 7. cella

Elképesztő ez a történet, hogy mekkora hatása van az embereknek mások életére. Hogy ők hoznak döntéseket és ezeknek hatása. Televíziós műsorban mutatják be az elítéltek, hogy átlagos emberek határozzák meg sorsukat. Nincs bíróság vagy olyan hatalom amely megtenné ezt.
Mindenki véleménye ezáltal fontos szerepet kap ebben a regényben. Élet vagy halál száma, kicsit szürreális világ, ahol telefonos szavazással döntenek. Olyan érzésem volt mintha az éhező viadala világába csöppentem volna újra.
Mint egy bírósági tárgyalás ahol az esküdtszék hoz ítéletet. Végig izgultam az elejétől kezdve az egész regényt. elképzelhetetlen tűnik hogy egy ilyen világban éljünk, de mégis lehetséges. Marthat gyilkosággal vádolják, miközben van rá esély hogy más tette. Mégis ezek a kérdések az egész regény végig követék, míg fény nem derült az igazsága.
Bár kevesen olvasták, de szerintem egy nagyon jó könyv. Izgalmas és feszültséggel teli ifjúsági regényt kaptam. Szinte minden percét élveztem ennek a történetnek, igy csak ajánlani tudom.
http://ujkv.blogspot.hu/2018/04/7-cella-cell-7-1-resz-k…

>!
fuszi P
Kerry Drewery: 7. cella

Sokat gondolkoztam, hogy mégis mennyi csillagot adjak, mert egyrészről nagyon tetszett a könyv, de miután volt egy kis ideje leülepedni a dolgoknak azért feltűntek bizonyos „hibák” a történetben.
De kezdjük az elejénél: a fülszöveg alapján már előre is elkezdtem gondolkodni, hogy ez a rendszer mennyire lehetne jó, hogyan kéne csinálni, hogy tényleg legyen értelme és bevallom valahol tetszett az az elképzelés, hogy nem csak a 12 esküdt dönthet, hanem mindenkinek van beleszólása és így együtt hozhatnak igazságos döntést (bár itt a szubjektív okok miatt ez kérdéses lenne). Aztán amíg ezeken agyaltam látni kezdtem, hogy bizony nem lenne könnyű ezt a rendszert jól és igazságosan megcsinálni. Arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy a történethez ezek az elképzeléseim nem is kellenek, mert egyből belecsöppentünk abba a helyzetbe, amikor is látod, hogy ezt a jó lehetőséget hogyan is lehet elszúrni és rosszul, önkényesen alkalmazni. De ennél többet erről most nem is írnék, mivel akkor lelőném a poénokat. Viszont annyit elmondhatok, hogy a könyv azon kívül, hogy végigkíséri egy lány ellen felmerült gyilkossági vád ítélethozatalát, tartalmaz még rengeteg politikai demagógiát, bemutatja, hogy a média szerepe milyen fontos és mennyire tud minket befolyásolni, valamint, hogy az emberek mit meg nem tennének a hatalomért és annak megtartásáért, valamint hogy nem minden az aminek látszik! Aki kicsit jobban figyel az meglátja a társadalomkritikát is elrejtve, ami akár a mi mostani társadalmunkról is szólhatna…
Tulajdonképpen több szálon fut a történet, így mi is jobban átlátjuk a világot amit az író akar megmutatni a számunkra. Ezeken keresztül mi magunk is vonhatunk le következtetéseket, aggódhatunk, ítélkezhetünk és izgulhatunk. Összességében szinte végig sikerült fenntartani az érdeklődésemet és ahogy illik, a legvégére hagyni a csattanót, de muszáj levonnom azt a fél csillagot mert bár a végén megtörténik amire vártunk (egy kis csavarral, ami be kell látnom, hogy igen logikus lépés volt) mégsem vagyok vele maximálisan elégedett, mivel ennél több és fontosabb dolgokat is le kellett volna leplezniük a főszereplőknek, nem csak azokat ami rájuk vonatkozik mert igenis óriási volt rajtuk a felelősség ez ügyben!
Mindenesetre az tény, hogy ilyen regénnyel még nem nagyon találkozhattunk és tényleg egy kis újdonságot csempész a mindennapjainkba!

2 hozzászólás
>!
smetalin
Kerry Drewery: 7. cella

…és tényleg egy modern kori Rómeó&Júliát tartanak kezükben kedves leendő olvasók. Egy fiatalat pár, két különböző kasztból, egy titkos szerelem, ketten a világ ellen, megpróbálják megváltoztatni a rendszert. Ehhez mártírként meg kell halni egyiküknek, de sebaj, fiatalok, szerelmesek, elhívatottak……..de hisz ez egy sorozat? Itt még bármi megtörténhet, még akár sikerülhet is nekik…..
A célközönség a 15-18 évesek, hisz a főszereplőink is ennyi idősek, én már öreg vagyok ehhez. Amit még írhatnék, azt már @Lénaanyukája megtette helyettem.:) és nem éhezem a folytatást.

4 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Kerry Drewery: 7. cella

Nincs új a nap alatt. A menekülő ember, az 1984 és az Éhezők viadala ötvözete, természetesen függővéggel, hogy éhezze a nép a folytatást. Én már öreg vagyok ehhez.
Közepesen erős, egyszerolvasós könyv a korombelieknek. Mondjuk tinédzsereknek is inkább a három említettet ajánlanám. Viszont a borító pöpec.

>!
gabiica P
Kerry Drewery: 7. cella

Bár alapvetően tetszett a történet, nagyon érdekesnek tartottam az elképzelést és az alapgondolatot, de valamiért mégsem kötött le.
Lehet, hogy velem van a baj, de amennyire vártam, hogyan alakul a történet, nagyjából a felétől épp olyan erősen éreztem azt, hogy mikor lesz már vége.
Nem éreztem azt a katarzist, amire számítottam, hiszen alapvetően nagyon erős történet lehetett volna, ami sok mindenre felhívja az olvasó figyelmét. Nálam ezt sajnos nem érte el.

>!
White13 P
Kerry Drewery: 7. cella

Jó téma, örültem neki, a kivitelezés számomra már kevésbé volt tökéletes.
És az első oldalon tudtam már, mi lesz a vége.
Kár.
Viszont tökéletesen bemutatta, hogyan is mennek a dolgok a világban, és mennyire kínos, ha éppen nem arra szavaz a kedves nép a tévéműsorokban, hogy ki hagyja el a házat, hanem arra, hogy valakit megöljenek-e vagy sem.

>!
Kókuszka
Kerry Drewery: 7. cella

Egy korrupt igazságszolgáltatás, egy olyan társadalom víziója, aminek nem szabad eljönnie. Mit számít, hogy valaki bűnös vagy ártatlan, az igazság gombja csak a show kedvéért van. A kormányt csak a hatalom érdekli, manipulálják az egészet. A közösségi média hatalma, nagy szerepe világában akár meg is történhet. A könyv mondanivalója gondolkodásra késztet. Rámutat a közöny, az agymosott tömegek, a média, a pénz hatalmának, a jogrendszer manipulálásának veszélyeire.

>!
wzsuzsanna P
Kerry Drewery: 7. cella

A könyv alapsztorija első olvasásra felkeltette az érdeklődésemet. Szeretem az olyan disztópiákat, ahol nem az az alaphelyzet, hogy mindenkinek valamilyen szuperképessége van, hanem egyszerűen „csak” annyi, hogy a társadalom nagyon máshogy működik. Ebben a regényben ez a másság abból áll, hogy a bűnözőket nem bíróság és esküdtek ítélik el, hanem a tévénéző emberek, akik, mint egy valóságshow-ban, szavazhatnak, hogy az illető halált érdemel-e. Az elgondolás jó volt, bizonyos szempontból a kivitelezés is (tetszett például, ahogyan a fejezetek fel voltak osztva), de azért maradtak erős hiányérzeteim, néhol kissé következetlennek éreztem a történteket. Martha karaktere egyszerűen nem volt igazán hiteles és szimpatikus számomra, nem tudtam vele azonosulni. Ettől függetlenül olvasmányos és helyenként izgalmas is, szóval egy próbát megér.

>!
Biry P
Kerry Drewery: 7. cella

Voltatok már úgy, hogy egy könyv folyamatosan piszkál titeket, ha még nincs meg, akkor folyamatos kényszert éreztek, hogy beszerezzétek, még akkor is, ha alapvetően annyira a fülszöveg nem is vonz?
Nekem az idén már ez volt a második ilyen könyv, az első a Ready player one volt, ami, mint tudjátok szerelem lett… Ezért aztán, amikor jött ez a zsigeri késztetés, akkor csak hagytam magam, hiszen legutóbb is jól sült el a dolog…
És ez a könyv is! Egészen az utolsó oldalig, ahol konkrétan eldobtam, mert: NEM LEHET ÍGY VÉGE!!!!
A könyv világa magába szippantott, mert pont annyira elborzasztó volt, mint a RPO-ban. Csak itt nem a technológia, hanem a jogi- és igazságszolgáltatási-rendszer siklott ki… De még hogy?!
Erről nem írnék, a fülszöveg elég részletesen leírja ahhoz, hogy ha valaki hezitál rajta, akkor megtudja miről is szól a dolog… Viszont: FÜLSZÖVEG!!! Egy akkora SPOILER feliratot kéne rányomni keresztbe, hogy azt elmondani nem tudom! Ha elkezdtétek a könyvet, és korábbról nem maradt meg a fülszöveg, akkor takarjátok le a könyv hátulját, nehogy időközben újra elolvassátok! Velem megtörtént, borzalmas volt!
spoiler Hogy lehet ekkora b****ságot elkövetni?! Ha valamit a könyv sokáig rejteget, akkor azt NEM SZABAD lelőni a fülszöveggel, kedves kiadók, azért a többesszám, mert ez most már nem az első volt!
Nos, a sztori kellően fordulatos, kellően izgalmas, és brutálisan elgondolkodtató! Nema maga felszínes módján, hanem amikor belegondolsz magába a rendszerbe, sokkoló, és valljuk be, ebben is érzek némi igazságot, hogy ide is eljuthatunk!
A könyv vége az igazán sokkoló az egészben, ahogy az emberek reagálnak, az aki nem akad ki rajta, az kezdjen el önvizsgálatot tartani, mert abban a helyzetben pont ugyanúgy reagálna, mint ami le van írva, és ez félelmetes!!!
A vége, hogy miért akasztott ki, és miért gyűlöltem meg fél perc alatt? No ez spoileres lenne, így maradjunk annyiban, hogy ha valaki a végére ért és érzi, amit én, az dobjon egy üzenetet, és megdumáljuk, nekik vigaszul: spoiler


Népszerű idézetek

>!
Roni_olvas

Néha akaratlanul is elgondolkodom rajta, hogy valamikor a történelem folyamán rosszul döntöttünk; valakinek egyszer megvolt a hatalma, hogy felálljon, és nemet mondjon, valamilyen oknál fogva mégsem cselekedett. Mintha az emberek lezúdítottak volna egy lavinát a hegyoldalon, hogy lássák, vajon mi fog történni, most pedig képtelenek megállítani.

146. oldal

2 hozzászólás
>!
Oláh_Zita P

Sohasem kívánnám senkinek a halálát. Talán vágynék rá, hogy egy bizonyos illető eltakarodjon a közelemből, és békén hagyjon, jobb emberré váljon, vagy húzza meg magát egy barlangban, távol mindenkitől; sohasem kívánnám azonban a halálát.

130. oldal

>!
Könyveskuckó_reblog

Furcsa dolog az igazság; nem mindig tanácsos tudni, vagy éppenséggel kimondani.

>!
Könyveskuckó_reblog

Lényem huszonegy grammja veled együtt lépked, de nem láthatsz. Beléd szeretnék karolni, zsebedbe csúsztatni a kezemet, érezni erős ujjaid érintését.

>!
Pandalin

– Isaac – suttogtam. – A csillagos égbolt az egyetlen dolog, amin valaha is osztozhatunk. Nekünk nem lehet közös családunk, barátaink… Lassan visszafordult felém.
– Akkor megosztozunk együtt az égen és a csillagokon, és élvezni fogjuk, amíg csak lehet. Amíg tart, és amíg minden olyan egyszerű.

>!
Roni_olvas

– Csupaszon szuletik a test és az elme – válaszolta.- Aztán a helyzet és a neveltetés, tudod… – mint a körte és a fa.
– Az almára gondol – helyesbítettem nevetve. – Nem esik messze az alma a fájától.
Két héttel később már vacsorára hívott téged.
– Ez a nyamvadt körte lábakat növesztett, és elszökött a fától – mondta Mrs. B, miután hazamentél.

171. oldal


A sorozat következő kötete

Cell 7 sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
G. Szabó Judit: Különös sziget
B. M. Grapes: Jóslatok hálójában
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Dan Wells: Nem akarlak megölni
J. M. Darhower: Sempre – Mindörökké
Meg Cabot: Hajsza
Szabó Tünde: A hacker