Megszépítés ​nélkül 4 csillagozás

Egy sváb család hányattatásai
Kerekes Anna: Megszépítés nélkül

Világos, Hódmezővásárhely és Elek. Itt kezdődött családunk élete. 1856-ban született Josef Schwarz anyai dédnagytatám Világoson, katolikus sváb családban. Hódmezővásárhely az apai ág születési helye. Kerekes Sándor nagyapám 1871-ben született katolikus magyar családban. A sváb parasztok Eleken találkoztak a magyar iparosokkal. Itt találták meg a munkalehetőséget, amivel családjukat el tudták tartani. Családunk története egyszerű hétköznapi emberek életéről szól, akik átéltek két világháborút, ukrajnai kényszermunkát és németországi kitelepítést. Unokáim családunk leszármazottainak ötödik generációja. Tudniuk kell, hogy a több mint 150 év alatt családunk története hogyan alakult, milyen életet éltek ük- és dédszüleik. Elégtételt kell kapnia a nagyszüleimnek és a szüleimnek, hogy az emlékezet nem engedi elfelejteni az életüket.

>!
306 oldal · ISBN: 9786155686603
>!
306 oldal · ISBN: 9786155686597

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Adriaticum>!
Kerekes Anna: Megszépítés nélkül

Kerekes Anna: Megszépítés nélkül Egy sváb család hányattatásai

Szubjektív történelem egy viharsarki sváb faluból, Elekről magával ragadó, lendületes formában. A szerző egyszerűen formált, tárgyilagos mondatai különleges hangulatot teremtenek, és helyenként visszakézből olyan pofonokat adnak, hogy alig térek magamhoz a megrendüléstől. Amikor nem fiktív történetet olvasunk, az ember folyamatosan azzal szembesül, hogy a jó nem nyeri el jutalmát, az egyszerű ember pedig beláthatatlan történelmi megpróbáltatások között próbálja megőrizni önmagát, hogy aztán újabb megpróbáltatások érhessék. Ha kitalált történet lenne, hatásvadász túlzásnak tartanánk. Nem akarok szpojlerezni, el kell olvasni. Valódi izgalommal pörgettem, hogy vajon találkoznak-e még a nagyszülőkkel Németországba kitelepített gyerekek a málenkij robotra hurcolt szüleikkel? Mi történik a családokkal, emberi kapcsolatokkal ilyen traumák közepette?
A legtragikusabb a nyomorúságos körülmények között élő, évtizedeken keresztül meghurcolt baloldali mostohanagyapa, a vörös Ackermann alakja. Voltak generációk, amelyek tényleg nagyon rossz korba születtek.

Márk_Molnár>!
Kerekes Anna: Megszépítés nélkül

Kerekes Anna: Megszépítés nélkül Egy sváb család hányattatásai

Huuu, rengeteg dolog kavarog bennem a könyv elolvasása után. Gyerekként a nagymamám sokat mesélt a háború környéki évekről, szegénységről, kilátástalanságról. Az ő generációja olyan helyzeteket élt meg, amiket mi már fel sem tudunk fogni. Mégis gyerekként nem figyeltem eléggé, nem kötött le, untam… Bár itt lenne újra és mesélne! És a könyv olvasása közben ezt éreztem….mintha az én mamám ülne le velem szemben és anekdotázna. Találó címet adott Kerekes Anna a könyvének. Semmi sallang, semmi részrehajlás… „Sine ira et studio” írta le a sváb parasztcsalád hétköznapjait, ünnepeit, kálváriáját a kitelepítésről, az újrakezdésről, a háborús évekről és az ötvenes évek borzalmairól. Tényszerűen ír, mégis élvezet hallgatni a „mesét”. Visz előre a sok esemény, pedig tudod, mi fog következni, de a családdal éltem: megéltem velük a születést, a halált, az iskolás éveket, a küzdelmeket. Nagyon szerencsések az író családtagjai, hogy örök emléket, egy részletes leírást kaptak a családjuk történetéről.


Hasonló könyvek címkék alapján

Emily Wu – Larry Engelmann: Madártoll a szélben
Ágh István: Kidöntött fáink suttogása
Szegedy-Maszák Marianne: Csókolom a kezét
Soros Tivadar: Álarcban
Stefánia: Császárnénak szántak
Susan Faludi: Előhívás
T. Erdélyi Ilona: „Nevem kiküzdém a homályból s általadám maradékaimnak”
Ferenczes István: Veszedelmekről álmodom
Milbacher Róbert: Keserű víz
Kornfeld Tamás: Nem mindennapi élet