Tövispuszta 372 csillagozás

Kepes András: Tövispuszta Kepes András: Tövispuszta Kepes András: Tövispuszta Kepes András: Tövispuszta

Kellő ​fantáziával a valóság is kitalálható.

Kávéfoltos levelekből, megsárgult, tépett szélű dokumentumokból, elrongyolódott naplókból és felesleges tárgyak szagából próbálom összerakni ezt a történetet. Mindent én gyűjtöttem a behívóparancstól a kitelepítési határozatig és az egymásnak ellentmondó önéletrajzokig, a koronás ezüstkanáltól a tulipános ládáig, a chanuka gyertyatartótól a vásári Krisztus-képig és a felfújható Buddháig. Ahogy elnézem, jó mocskos kis történet lesz, tele vicsorral és könnyes röhögéssel, szerelemmel, gyilkossággal, barátsággal és árulással, fordulatokkal és közhelyekkel. Akár egy szappanopera. Vagy mint a történelmünk. De, azt gondoltam, valakinek el kell mesélnie, hátha az igazság helyett mondogatott és a valóság helyett megélt történetek összeillesztve valósággá válnak.
A könyv egyik hőse én vagyok. Hogy melyik, azt egyelőre nem árulom el. Nagyjából mindegy is. Ne reménykedj, nem fogsz rájönni. Egyes szám harmadik személyben írok magamról,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
Open Books, Budapest, 2021
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635720415
>!
Open Books, Budapest, 2021
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720439
>!
Open Books, Budapest, 2021
468 oldal · ISBN: 9789635720422

7 további kiadás


Enciklopédia 90

Szereplők népszerűség szerint

optimista

Helyszínek népszerűség szerint

Les Deux Magots · Andrássy út 60., Budapest · Kresz Géza utca, Budapest


Kedvencelte 51

Most olvassa 28

Várólistára tette 193

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Kepes András: Tövispuszta

Kepes András, a TV-s szerkesztő-riporter könyvet írt. Egy remek könyvet. Bár akkor karácsonykor – amikor megkaptam – ez még nem derült ki, de aztán Anyám áradozott róla, s végül nálam is kézbe került. Kepesből akarva-akaratlanul a tévés újságíró szólal meg, aki maga vágja riportjait: tömör, nagyon célzott mondatok, semmi fölösleges, és a jól kiválasztott életszeletek azonnal a történelem és a családok életének sűrűjébe visznek. A három család, a tövispusztai nyomorban élő Veresék, a Szentágostony báróék meg a zsidó boltos Goldstein családja egyszerre jelenik meg az első világháborút követő évekkel, és innen árad szét a történet számos szereplője az egymást követő generációkból. Olvashatjuk regényként, de dokumentum-regényként is, hisz a történések elvezetnek múltunkból szinte a máig, a kigyúrt, tetkós „kisvállalkozó”-ig. Tipikus megtörtént mozaik eseményekből építkezik a szerző, így főként az idősebbek ismerhetnek rá saját múltjuk egy-egy villanásnyi történésére, életérzésére. Ezért tán kicsit sűrűbbre sikeredett, mint a valóság. Kis szépséghiba még, hogy Kepes időnként – szerintem feleslegesen – elcsábul jól hangzó, poénos szövegrészek iránt, amelyek nem illeszkednek harmonikusan a regénybe. De olvasni mindenképp élmény volt. A napjainkban megjelenő seregnyi álirodalom, az újromantikus szingli-, boszorkányos, vámpíros, sárkányos, vattacukorregény tömegében egy klasszikusan történetmesélős regény üdítő színfolt. S persze tudni kell válogatni is a könyvek közt. Szerencsére nem az egyetlen jó könyv – mindet az életem is kevés lenne elolvasni –, de ez majdnem teljesen hiteles, s így kiemelkedő!

4 hozzászólás
kratas P>!
Kepes András: Tövispuszta

Nagyon feszes tempójú családregény, a harmincas évektől körülbelül a kilencvenesekig… és épp ezért a pörgés miatt van ez a problémám vele, hogy nagyon gyorsan történt minden.
Olvastam volna még többet, akár dupla ennyit is, mert nagyon érdekes karakterekkel és örökséggel rendelkező szereplőink voltak. A rengeteg főszereplő kicsit meg is keserítette az olvasást, mert gyakran el kellett gondolkozni, hogy most a Samu az ki is volt, vagy aki most kint van Amerikában, az hogy is került oda és a 150 oldallal korábban említett Henrikkel mi is történt.
De ettől függetlenül nagyon jó volt a történet, a stílus pedig tökéletesen vegyíti a fanyar humort a boldog vagy szomorú emberi sorsokkal.

petibácsi>!
Kepes András: Tövispuszta

Az értékelésem: épphogy négy csillag.
Lektűrnek túl mély, de igazán megindító szépirodalomnak (aminek feltehetően szánták) meg felületes, sematikus. Úgy is, hogy a cselekménybe szőtt történelmi eseményeket csak ritkán mutatja meg mélyebben, részletekbe menőbben, mint egy középiskolai történelem tankönyv, és úgy is, hogy túl sok mindent (konkrétan 100 évet) próbált belezsúfolni 350 oldalba, amitől sok helyen durva tömörítvényszagot áraszt a szöveg (a kedvencem: Isti az Öreghárs nevű bárban megismerkedik második szerelmével, egy Klári nevű manökennel, egymásba szeretnek, összeházasodnak, hogy tanácsi lakást utaljanak ki nekik, magukhoz veszik az asszony korábbi kapcsolatából származó 6 éves kislányát, majd Klári inni kezd, kirúgják, elhanyagolja gyermekét, ezért Isti néha megveri; na ez a regényben kb. egy oldal – alig több, mint ahogy most leírtam!!!).
Ráadásul a hatalmas időkeret miatt az egyes fejezetek, jelenetek között akár évek telnek el. Talán emiatt is (és mert három, egymástól elszakadó gyermekkori cimbora külön-külön történetszálait olvassuk) emlékeztetett engem – főleg a háborús/munkaszolgálatos részeknél – kicsit az Oroszlánkölykökre .
Én szeretem a tömör/tömény szövegeket, szóval nagyon ritkán (és nem is szívesen) mondok ilyet, de ez a regény mint szépirodalmi szöveg nekem vázlatos. Hiányérzetet kelt, ami nekem a legvégére sem múlt el.
Persze, lehet hasonlítani az Apák könyvéhez (meg A napfény ízéhez is), de akkor gyorsan hozzá kell tenni, hogy Kepes írói vénája (legalábbis ez alapján) meg sem közelíti Vámosét. Látszik rajta, hogy nem egy akármilyen jöttment celeb üres csacsogása, de még messze van a jótól, na. Valaki Malamuddal is rokonította, az is helytálló, de csak szórványosan.
Kepes sokszor makacsul a szövegben hagy olyan gyengébb ötleteket is, amiket egy igazán jó író szerintem kihúzna, mert alkalomadtán hiteltelenné tehetik a szöveget. Pl. Samu és Andor, az apa-fia zsidó pár a munkaszolgálatos menetben azzal poénkodnak, hogy „az alakulat sűrű tarkólövések közepette menetelt a sáros úton”. Na mármost szerintem ez nehezen elképzelhető, de Kepes annyira jópofának tartja a szövegét, hogy ahelyett, hogy kidobná, inkább magyarázkodni kezd egy oldallal később, hogy „Andor önvédelemből igyekszik a legtragikusabb helyzeteket is keserű humorral elütni” bla-bla-bla, de a hitelét vesztett szövegrészt, ezzel sem legitimálja az olvasó előtt.
Meg aztán többször jutnak a szereplők olyan közhelyes megállapításokra, hogy „Úgy látszik mindig kell valaki, akit gyűlölni lehet.” vagy „hiába próbálja elfelejteni, hogy zsidó, mindig lesz valaki, aki emlékezteti rá.”, amiket már sokszor, sok helyen olvashattunk.
Szóval számtalan gyermekbetegsége van, sok helyen döcögős, de első regénynek végül is elmegy, igazából az utolsó fejezet húzta fel nálam négy csillagra.

2 hozzászólás
Bélabá>!
Kepes András: Tövispuszta

Nehéz idők, kemény sorsok majd a korral haladva kitörés. A történet felöleli szinte a teljes XX. századi magyar történelmet. Hangulatos, megdöbbentő, korhű, magába szippantó anekdoták elég jól megírva, kiszínezve kissé. Lendületes mintha szóban mesélnék, akár fotóalbumokat is nézhetnék olvasás közben. Már régóta el szerettem volna olvasni. Jó könyv, kedvenc lett.

Csabi>!
Kepes András: Tövispuszta

KA-t sok mindenért lehet szeretni, de a regényírói tevékenységéért én nem fogom. Mondhatnám tömören, suszter maradj a kaptafánál!
Valóban az évszázad regénye ez, amennyiben a szerző összegereblyézte a század anekdotáit, szállóigéit, a nép száján terjedő aranyköpéseket, aztán a családi történetek és a történelemkönyvek kiemelt fejezeteinek összefűzésével létrehozta a maga családregényét. Csak éppen az a szikra hiányzik belőle, amitől elkezd működni a szöveg, a sztori.
Az meg különösen bosszantó, amikor a szereplők a könyvből kibeszélve olvassák a fejünkre az erkölcsi tanulságokat számtalan alkalommal.
Leginkább a marketingeseknek kell gratulálni, akik egy ismert márkanév felhasználásával felépítették ezt a könyvet.

3 hozzászólás
gesztenye11 >!
Kepes András: Tövispuszta

Nekem nagyon bejött ez a könyv! Rögtön Vámos Miklós: Apák könyvéhez, illetve Szilvási Jegenyék ciklusához hasonlítottam, és ki is állja az összehasonlítás mércéjét. Igaz, hogy csak a XX. századi történelmét írja le ezeknek a családoknak (és esetenként hosszú évek kimaradnak egy-egy család történetéből), de ahogy a szerző összerakja ennek a három családnak a történetét a század legfontosabb magyar történelmi eseményeivel, az nagyon tetszik. Van itt egy bárói, nagyúri család, van egy paraszti család és van egy zsidó család, a magyar történelemből pedig szinte minden érintve van. I. világháború, Tanácsköztársaság, fehérterror, gazdasági válság, amerikás magyarok, Horthy-rendszer, sikertelen béketárgyalások, nyilasok, II. világháború, deportálások, szovjet bevonulás, 47-es választások, ÁVH, padláslesöprés, kitelepítések, 56-os forradalom, kegyetlenség, megtorlások, disszidálás, konszolidáció, néprajzos kutatók, ellenzéki megmozdulások, rendszerváltás, és ami utána van. Nem nagyon olvastam olyan könyvet, ahol ennyi esemény összefonódik egy-egy család életével, és alulról, a társadalom szintjén mutatja be a „nagy” események egyszerű állampolgárokra gyakorolt hatását. (Ráadásul a családok élete is összekapcsolódik, gyerekek, unokák révén.) És vannak nagyon szimpatikus szereplők! Nem akarok spoilerezni, hogy a szerző végül is kinek a szerepében tűnik fel (bár a családot eltaláltam:-)), de szerintem passzol is hozzá. Érdekes lenne elolvasni egy olyan folytatást, ahol – akár visszaemlékezésként – kitérnének egyik-másik főszereplő fehér foltjaira, és bemutatnák a még élő utódok mai életét. A könyvet mindenkinek ajánlom, akit érdekel Magyarország a XX. században, és aki szereti a családregényeket. Kepes nagyon hitelesnek bizonyul „történetmesélőként”.

meseanyu P>!
Kepes András: Tövispuszta

Ez megint olyan könyv szerintem, amit a helyén kell kezelni és akkor tök jó, szórakoztató. Szeretem az ilyen kicsit incselkedően, ironikusan megírt történelmi tablókat, jókat kacarásztam, de az is jólesett, amikor kicsurrant egy-egy könnycsepp. Szóval Kepes ezért nem fog irodalmi Nobel-díjat kapni, viszont letett az asztalra egy tisztességesen megírt, olvasmányos regényt. Nekem jelen pillanatban ez elég volt.

matraimelinda>!
Kepes András: Tövispuszta

Erre a könyvre valóban nem lehet/ nem illik öt csillagnál kevesebb osztályzatot adni. A szerző ügyesen tanítgatja olvasóját, hogy képesek legyünk az események, történések mögé is látni, hogy aztán magunkban párhuzamot vonva, reális(abb)an értékelni tudjuk a mi-miérteket?. Az ódon, kopott tárgyak visszatekerhetik a történelem kerekét, felidézhetjük nagyapáink életét az elsárgult, megkopott naplóbejegyzésekből, darabjaira hulló írásos emlékeinkből, melyek elvitathatatlanul a mieink, azokat másnak nem engedjük át. A múltunk, lehet a jelenünk, a sorsunk, és a bennünk továbbélő emlékeink határozhatják meg mindennapjainkat. Ezekből a példa értékű családi emlékekből összerakosgatva vagyunk képesek elviselni azt a sorsot, melyet ránk mér(t) a mindenkori államgépezet, elviselni sokszor az elviselhetetlent, amivel áldott/avagy sújtott az Isten. Egyik kedves kolléganőmtől kaptam kölcsön a könyvet elolvasásra.

robinson P>!
Kepes András: Tövispuszta

Lehet megírták mások másképp, jobban, de nekem tetszett. Erős kezdés után hirtelen gyomorszájon vágott, átment nagyon komolyba. Érdekes, szórakoztató volt, örülök, hogy végre elolvashattam. Szerintem jól megírt történet, ez volt, ez történt erre velünk. Nem akar több lenni, mint ami. Kepes olvasmányosan, szinte barátian mesél.

4 hozzászólás
ppeva P>!
Kepes András: Tövispuszta

2012 karácsonyára kaptuk ajándékba. Örültem ugyan neki, de valahogy folyton tologattam az olvasását. Most végre sorra került, és egy nap alatt sikerült is kiolvasni.
Az volt vele a bajom, hogy végzetesen hiányzott belőle valami. Az a bizonyos valami plusz, ami a családi sztorizgatást, családtörténeti feljegyzéseket irodalommá emel(het)né. Ahogy haladtam vele, egyre jobban úgy éreztem magam, mintha egy iskolásoknak szóló történelmi ismertető könyvet olvasnék, ahol a fiatalokkal való jobb megértetés miatt egy kibővített család tagjai játszák a történelmi szereplőket. Már szinte vártam az újabb és újabb eseményeket, hogy kipipálhassam: ez is megvolt, azon is túlestünk. És ez volt a legnagyobb baj vele: az összes fontos, tragikus, végzetes történelmi esemény kipipálható, kipipálandó klisé lett. Az utolsó fejezet ('rendszerváltás-változás-változtatás után") volt a mélypont, ott már alig vártam, hogy vége legyen.
Ráadásul össze volt csapva az egész, és sok helyen szinte vázlatosra sikeredett. Mert annyira akart mindent érinteni, mindenről legalább egy mondatot vagy bekezdést beletenni, hogy vagy kétszer ennyi oldalt kellett volna kiizzadnia, vagy egyes dolgokat hagyni kellett volna a csudába.
A legeslegvégére még tartogatott egy csattanót – na az volt az egyetlen történet, ami megérintett, bár utólag most már azt is úgy látom, mint egy újabb tekerést a présen. Mármint hogy kellett bele még egy ***(spoiler lenne) szál is.
Hiába, így van ez. Az olvasó egy önző dög, teli van elvárásokkal, az író meg kiteheti a lelkét is, ezeknek minden kevés. Nem tetszett, ez van.


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

Soha ne adj kölcsön senkinek, mert meggyűlölnek, amikor vissza kell adni.

286. oldal

1 hozzászólás
n P>!

– Csak ilyen ernyedten lógó tokám és meg-nem-értett-asszonyos csípőm ne legyen soha! – mondta egyszer, még ifjú tiszt korában a mellette sétáló, frissen végzett pszichiáter barátjának, amikor a pesti Duna-korzón meglátott egy hájasan fodrozódó derekú középkorú férfit, aki egy fiatal lányt ölelgetett egy padon.
– Nem félsz, hogy meghallja a Nagy Gonosz Felíró? – kérdezte a barátja.
– Milyen Nagy Gonosz Felíró? – kérdezte a báró nevetve és hitetlenkedve.
– Hát, te nem tudod – felelte a barátja komoly arccal –, hogy fenn az égben, egy felhőn ül a Nagy Gonosz Felíró, és ha hall egy ilyen mondatot, mint amit most mondtál, így szól: „Áhá, most már tudom, mit nem szeretne ez a Pál: tokát és zsírpárnákat! Na, az lesz neki!”

127. oldal

4 hozzászólás
Gádorka>!

A történelem a tények tudománya, a politika az ösztönök birodalma. Nem véletlen, hogy a politikusok az emberek ösztöneire építenek. Ami egyébbként gyakorlatias gondolat, hiszen ösztöne mindenkinek van, esze viszont csak keveseknek.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberek · ész · gondolat · ösztön · politika · politikus · tény · történelem · tudomány
cassiesdream>!

– Úriember bort iszik, mint az olaszok és a franciák, vagy whiskyt, mint a britek. Sört csak a bugrisok isznak. – Nem véletlen, hogy a németek azt isszák! – nevetett az öreg báró.
– Sört éppenséggel az angolok is isznak – próbált helyesbíteni János. – Bár igaz, az angol sör!
– És az, ugye, mindjárt más! – mondta Pál mosolyogva.
– Hogy Goetheről, Bachról, Beethovenről, Thomas Mannról és egynémely más, nem kimondottan bugris németről ne is essék szó! – kacsintott János a bátyjára.
– Azért Marlene Dietrich lábait se feledjük! – nevetett az öreg báró, tőle régóta nem látott huncut jókedvvel.

129-130. oldal

labe>!

– Meg tudod változtatni a múltat? Nem, ugye? Pedig sokan megpróbálják, különösen manapság. A jövőt sem lehet megváltoztatni, csak ha mi változunk meg. Az emberek általában a jelent sem látják, csak azt hiszik. Nem jönnek rá, hogy jelen és a jövő csupán a múltjuk vetülete. Olyan ez, mint amikor fölnézel a csillagos égre, és elfogadod, hogy a csillagok ott vannak, holott pontosan tudod, hogy az égbolt egy évmilliókkal ezelőtti állapot lenyomata. A távoli csillagok többsége már kihunyt, felrobbant, csak az óriási távolságból még nem ért ide az információ. Csak később fognak rádöbbenni az emberek arra is, hogy a szemük láttára hullott darabokra körülöttük mindaz, amiben ma élnek, és ők mégsem vették észre.

194-195. oldal

4 hozzászólás
petibácsi>!

A belügyben komolyan vették a munkatársak rendezett családi körülményeit, amibe a feleségverés még belefért, de a válás már nem.

255. oldal

2 hozzászólás
n P>!

A segéd munka közben különös dalt dúdolt, amit még különösebbé tett az akna tompán kongó visszhangja:
„Mondd, mit érlel annak a sorsa,
akinek nem jut kapanyél;
kinek bajszán nem billeg morzsa
ki setét gondok közt henyél
ültetne krumplit harmadába
nincs szabad föld egy kapa se
s csomókban hull hajaszála
s nem veszi észre maga se?”
Dávidot, aki eddig inkább csak nótákat és mozislágereket hallott, különösen az utolsó két sor fogta meg.
– Mi ez? – kérdezte Tóth úrtól.
– Tetszik, fiú?
– Nagyon tetszik – mondta Dávid bólogatva és elgondolkodva. – Olyan, mintha Tövispusztáról szólna.
Másnap Tóth úr egy vékonyka József Attila – verses füzetet hozott Dávidnak.
– Remélem, tetszeni fog! Szegény Attila tavaly halt meg, Szárszón a vonat alá feküdt – mondta. – Segítettünk neki árusítani a könyveit, de egy vaskos csomag rajtunk maradt. Alig tudtunk eladni néhány tucat példányt. Az embereknek manapság nem ez kell.
Dávid szerette a verseket, Samu kicsi koruktól olvasott fiainak, később aztán már Elzának is Aranyt, Petőfit, Adyt, Babitsot, Kiss Józsefet. A János vitéz és a Toldi a gyerekek kedvenc meséi közé tartozott, de ilyen sorokat és képeket, mint amilyenekkel az ismeretlen költő kötetében találkozott, Dávid korábban még sosem látott.
„Mikor az utcán átment a kedves,
galambok ültek a verebekhez.
Mikor gyöngéden a járdára lépett,
édes bokája derengve fénylett.
Mikor a válla picikét rándult,
egy kis fiúcska utána bámult.”

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: József Attila
1 hozzászólás
cassiesdream>!

A hetvenes években német vendégek füvet kértek Elemértől. Elemér azt se tudta, mi az. Amikor elmagyarázták neki, fölcsillant a szeme: „Majd adok én nektek füvet!”
– Benéztem a konyhára, hogy miből lehetne füves cigit csinálni. Összekevertem dohánnyal a babérlevelet, borsot, majoránnát, és eladtam nekik. Lényegében szárított krumplifőzelék volt, de nagyon ízlett nekik. Visszajártak.

1 hozzászólás
ppeva P>!

Mert, ahogy a régi igazság tartja, minden faluba legalább két kocsma kell: az egyikbe jár az ember, a másikba pedig be sem teszi a lábát

Sárhelyi_Erika I>!

Senki sem annyi idős, amennyi a születési dátumából kiszámolható.

180. oldal

2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nino Haratisvili: A nyolcadik élet
Tapodi Brigitta: A hajtű
Fábián Janka: Emma évszázada
Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla
Tóth Olga: Csupasz nyulak
Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell?
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
László Boglárka: A Bánlaky-örökség
Kolozsi László: A bejrúti járat
Kate Morton: Az órásmester lánya