Matt ​a férfiaknak 65 csillagozás

Kepes András: Matt a férfiaknak Kepes András: Matt a férfiaknak

Neveljünk-e zsenit gyerekünkből?
És ha igen, hogyan?
Érdemes-e iskolába járni?
Ki döntse el, mi legyen a gyerekből?
Tehetségesebbek-e a férfiak a nőknél?
Okosabbak-e a nők a férfiaknál?
Lehet-e egy nő olyan sikeres, mint egy férfi?
Elérhet-e egy anya világraszóló eredményt?
Ha igen, mit szólnak ehhez a férfiak?
Érdemes-e nőként férfiaggyal gondolkodni?
Mi a fontosabb, a siker vagy a család?

Ez a könyv Polgár Judit életéről szól.
Pontosabban Judit történetén keresztül a fenti, valamennyiünket foglalkoztató kérdésekről.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2008
346 oldal · ISBN: 9789633687420

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Thomas Edison


Kedvencelte 5

Most olvassa 7

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Mátrixi>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

[közbevetés] Antikönyv abból a szempontból, hogy az olvasás magányos tevékenység, az ember önként és kéjjel elvonul a könyvével egy „másvilágba”. Ezzel a könyvvel nem lehet: minduntalan fölolvasásokat kell tartani belőle, így amikor olvasod, az egész környezeted „kényszerolvassa”.
[végül] ElKepestő történet, az ember Kepes egy szuszra

Levenzia>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

Nem szoktam sakkozni, viszont a Polgár lányok nevét természetesen ismerem, Kepes András írásait pedig szeretem. Véletlenül került a kezembe a könyv . Mivel egy korosztály vagyunk, így gyerekkoromból inkább csak annyi maradt meg, hogy gyakran emlegették a Polgár módszert, de persze nem tudtam mi is az. Most a könyvből megtudtam, megismertem az egész sztorit, a mindenhol ( itt is ) megjelenő hátráltatást, intrikákat. Érdekes volt belelátni ( így utólag ). Úgy gondolom, hogy erre csak születni lehet, hiszen ezt az életet-életmódot nem tudja bárki élni.

gab001 P>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

Eleinte összezavartak a nevek és a helyszínek, de ahogy egyre jobban megszoktam a könyv felépítését, már egyáltalán nem voltak ilyen gondjaim. Sőt inkább tetszett, hogy egyes események beindítottak más eseményekről való visszaemlékezéseket, melyeket a családtagokon túl a sakk élvonalbeli szereplői is kommentáltak. Szinte észrevétlenül fogytak az oldalak, s szippantott magába Judit világa. Csodálatos mindaz, amit elért, s ahogy ezt Kepes Andrásnak sikerült papírra vetnie.

esőember>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

Hogy mi? Egy sakkról szóló könyv? Miért akarom én ezt elolvasni? Elakarom én ezt olvasni?
No, ha már kikölcsönöztem, legyen. És egyszer csak feltűnt, vége lett. Nem ismerem Kepes András munkásságát, de jelen esetben sikerült neki egy izgalmas, érdekfeszítő, és nagyon tartalmas könyvet írnia. A könyv előtt annyi közöm volt a sakkhoz, hogy tudtam mi az. Játszottam már, 10 évvel ezelőtt nagyjából. A könyv után is ennyi közöm van hozzá, csak most már érdekel. És ez nagy különbség…

szmelus P>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

Mindig érdekelnek az életrajzi írások. Nem is tudom hogy került s kezembe, de alig tudtam letenni. Érdekes érzés volt megtapasztalni ezt a fajta gyermekkort amibe a Polgár gyerekeke nevelkedtek. Honnan merítettek erőt, kényszer volt vagy szerelem? Bírták-e? Sport-e? És közben választ kaphatunk az otthonoktatás előnyéről, hátrányáról is.

olvasóbarát P>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

Szeretem az írásait, a másik ember felé történő érdeklődő odafordulását, a stílusát.

eperlany>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

Miért olvastam, mert a név kötelez!
Ajánlom azoknak, akik szeretnének nem általánosan elfogadott szempontból tekinteni a nevelésre, oktatásra a nőiesség kérdésére. A történelemi betekintő is fontos. Kepes stílusa hab a tortán.

nyolcadikutas>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

Egy kis politika, egy kis történelem, egy kis hidegháború, egy kis pszichológia, egy kis sakk, egy kis családterápia, egy kis valahova tartozás, egy kis humor, egy kis Magyarország, s hozzá egy sosem gondolt zseni.
Remek!

szuzii>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

Nagyon érdekes könyv. Író Kepes András Polgár család, azon belül Polgár Judit életét mutatja be részletesen . Polgár László egyéni nevelését és annak nagyszerű eredményeit. Hölgyből szószerint zseni lett. Életerős, határozott és hatalmas küzdéssel rendelkező, boldog anya és feleség, és kíváló sakkozó. Érdekes kérdésekre keresi a választ az író. Neveljünk-e zsenit gyerekünkből? És ha igen, hogyan? Érdemes-e iskolába járni? Ki döntse el, mi legyen a gyerekből? Tehetségesebbek-e a férfiak a nőknél? Okosabbak-e a nők a férfiaknál? Lehet-e egy nő olyan sikeres, mint egy férfi? Elérhet-e egy anya világraszóló eredményt? Ha igen, mit szólnak ehhez a férfiak? Érdemes-e nőként férfiaggyal gondolkodni? Mi a fontosabb, a siker vagy a család? Elgondolkodtató kérdések.

Cholito>!
Kepes András: Matt a férfiaknak

Egyszerolvasósnak tűnik. Jó volt, tetszett, de ennyi!


Népszerű idézetek

esőember>!

Az iskola abnormális hely, ami abból is látszik, hogy az kérdez, aki tud, és annak kell válaszolni, aki nem tud.

102. oldal

kékmadár>!

Ha a gyerek okos, kedves, szép és tehetséges, a családban mindenki felismeri, hogy rá hasonlít. Ha viszont szemtelen, lusta és bamba, akkor azonnal találnak egy kellemetlen rokont (elvált szülők esetén a másik szülőt), akitől a gyerek a rossz tulajdonságait örökölhette.

149. oldal

1 hozzászólás
Szédültnapraforgó P>!

Ha a gyerek okos, kedves, szép és tehetséges, a családban mindenki felismeri, hogy rá hasonlít. Ha viszont szemtelen, lusta és bamba, akkor azonnal találnak egy kellemetlen rokont (elvált szülők esetén a másik szülőt) , akitől a gyerek a rossz tulajdonságait örökölhette.

149. oldal

3 hozzászólás
esőember>!

Bár olyan azért előfordult, hogy amikor egy parti előtt kiraktam a kabalaoroszlánomat, amit az egyik edzőm adott, hogy erőt öntsön belém, felnőtt férfi ellenfelem mosolyogva benyúlt a táskájába, elővett egy kabalatigrist, és szembeállította az én oroszlánommal, hogy akkor harcoljanak ők is egymással.

21. oldal

esőember>!

Judit ha nyer, gyakran megjutalmazza magát. Vásárol magának egy cipőt, táskát vagy kalapot Rengeteg táskája van. De büntetni is szokta magát. Például amikor megvette a 18. táskáját, holott semmi szüksége nem volt rá, úgy döntött, büntetést érdemel: két hétig nem eszik édességet. Aztán amikor ezt is sikerült teljesítenie, jutalomból vett magának egy újabb táskát. Van még bárkinek kétsége afelől, hogy Juditnak női agya van?

76. oldal

esőember>!

– Mondtam Juditnak, én három dologban hiszek: a Napban, a Holdban és a Rolling Stonesban.

294. oldal

esőember>!

Polgár László véleménye szerint a mai iskola nem az életre nevel. A gyerekek alig tudnak meg valamit a gazdaságban, a társadalomban, a közéletben zajló folyamatokról. Az iskola nem nevel közösségre, és nem tud mit kezdeni a kiemelkedő tehetségekkel sem. Nem hozza ki megfelelően a gyerekekben rejlő képességeket, mert a középszerű gyerekek színvonalához igazodik. A kiugróan tehetséges gyerekek az iskolában többnyire unatkoznak, osztálytársaik kiközösítik őket, frusztráltak, neurotikusak lesznek, és az álmatlanságtól a szívbántalmakig mindenféle betegséget összeszednek.

103. oldal

esőember>!

Az önbizalom szárnyakat ad az embernek, a bizalmatlanság levágja a szárnyakat.

283-284. oldal

esőember>!

Semmi abnormális nincs abban, ha egy sakkozó abnormális. Ez a normális.

211. oldal

esőember>!

2001 februárjában a sajtó világgá röpítette a fantasztikus hírt, hogy a tudósok felfedezték, hogyan lehet elolvasni az ember genetikai térképét. Akkor azt hittük, végre minden kérdésre magyarázatot találunk. Kiderült azonban, hogy minden egyes, a milliméter századrésze méretű sejtmagunkba kb. kétméternyi DNS van bepréselve. Minthogy a testünk körülbelül százezer milliárdnyi sejtből áll, akkora információtömeg van minden emberben, hogy ha kiterítenénk, a fény 4,6 napig haladna, míg végére érne. (Csupán összehasonlításképpen: a legtávolabbi bolygó, a Plútó „mindössze” 5,5 fényórára van a Földtől.) És ehhez járul még a sejtjeinket csaknem 99%-ban kitöltő úgynevezett „DNS-szemét”, amiről szintén kiderült, nem hulladék, hanem a gének finom szabályozására szolgál. Na, ezzel a „titkosírással” az emberiség ellesz még egy ideig, amíg megfejti.

148-149. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lilienthal Andor: Életem, a sakk
Berg Judit – Polgár Judit: Alma
Pongó István: Lépésről lépésre 3
Adorján András: Kaszparov fehéren-feketén
Szemere Imre: A sakkjáték kézikönyve
Portisch Lajos – Sárközi Balázs: 600 végjáték
Gelenczei Emil: 175 új megnyitási sakkcsapda
Bán Jenő: A végjátékok taktikája
G. Réthy Pál: Versenysakk
Jakobetz László: Minoritás támadás