Kepes ​krónika – Történetek 68 csillagozás

Kepes András: Kepes krónika – Történetek

A tavalyi év legnagyobb könyvsikere a Kepes Krónika első része volt. A második kötet a szerző történeteit tartalmazza négy földrészről: többek között Wayaman apóról, az amazóniai indiánról, Őszentségéről, a dalai lámáról, Lukács Ernőről és feleségéről, akik húsz gyereket neveletek fel, a rendőrről, aki éjjel betörő volt, nappal pedig „kinyomozta” saját magát és Dr. John Mack Pszichiáterről, aki űrlényeknek tolmácsol. Kepes elmeséli, miként sikerült a közelébe férkőznie olyan világsztároknak, mint Gabriel García Márquez, Billy Wilder vagy Sir David Attenborough. A kötet talán legizgalmasabb fejezete az, ahol a szerző első ízben vall önmagáról: életéről, betegségéről és magánéletéről.

>!
Park, Budapest, 2001
344 oldal · ISBN: 9635305613
>!
Park, Budapest, 2000
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635305931

Kedvencelte 6

Most olvassa 7

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

serengeti>!
Kepes András: Kepes krónika – Történetek

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 5
Érzelmek (ábrázolása): 4
Izgalom: 5
Humor: 5

Nagyszerű olvasmányélményt adott a könyv, nehezen bírtam letenni. Kepes András remek író, nagyon kedvelem a stílusát. Eredeti ötletből született a kötet, ami az író a világ minden táján tett utazásai során megismert emberek történeteinek leírását tartalmazta, olvasmányos esszé formájában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából meggyőző, a könyv világa jól átélhető. Kepes érdeme a szereplők – köztük saját – érzelmeinek érzékletes, humorral gazdagon átszőtt ábrázolása. A kötet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.

MortuusEst>!
Kepes András: Kepes krónika – Történetek

Nem egy világrengető olvasmány, azt elismerem, de őszinte. Éppen azt kapja tőle az olvasó, mint amit vár. Könnyed, de olvasmányos stílusban megírt történetek, amik rövid időre szórakoztatnak. Olyan élmény, mint ha egy unatkozó délutánon az ember a tévét kapcsolgatva egy érdekes ismeretterjesztő műsorra kapcsol, és ott ragad.

lolajos>!
Kepes András: Kepes krónika – Történetek

Igazi Kepes. A sok történet közül kettőt említek: az interjút a Nobel-díjassal és a saját élettötténetét.

Az elsőt azért, mert tanulságos, hogy ha valakit ki-kidobnak az ajtókon, még vannak ablakok, ahol vissza-vissza lehet mászni, nem riadva meg ármányos trükköktől sem. Valamint elég strapás ezt a díjat megnyerni, így hát én nem is nagyon tépem magam érte.

A másodikat nem egyszerű követni, szövevényes a család előtörténete, nehezen rágod át magad az oldalágiakon, az ugráló helyszíneken, de azért megéri. A betegség leírása egy eleinte vidáman vett, de könnyen tragédiába is kifutható történet. Felfedeztem némi hasonlóságot ezzel: https://moly.hu/ertekelesek/3750321

Marha jó dumák is vannak a könyvben, de már majdnem mindet valaki kiszedte az idézetek közé, nekem nem is kell ezen igyekeznem.

Azért figyelem Kepest a könyvein kívül is, ha valami könnyebben elérhetőbe belebotlok, nem hagyom ki (DTK autós interjú, Veiszler, Krug stúdióban, Kizsshow színpadon stb. Jé, ezek mind nők… tán nem véletlen). Most pl. a moly.hu is nyomja a Lurdy mozis est reklámját, de azt alighanem kihagyom. Viszont a bejruti robbanásnál valamiért rögtön Kepes jutott eszembe.

Vissza a könyvhöz: ez is tökjó, mint a többi, érdemes elolvasni.

timuska74>!
Kepes András: Kepes krónika – Történetek

Kicsit lassan ment, volt olyan történet, ami nem annyira tetszett, de a többség teljesen lekötött. A pandúrból lett rabló különösen, főleg hogy ráismertem a Két macska voltam regénynek mi is adta az alapját. A saját életről írt rész tetszett a legjobban.

diiiuus>!
Kepes András: Kepes krónika – Történetek

Nem tudtam úgy olvasni, hogy ne halljam gondolatban Kepes András hangsúlyait, stílusát. Pedig ezeket a történeteket TV-ben sosem láttam, ahhoz talán még túl fiatal is lettem volna akkor. Nagyon élveztem az egész könyvet. Ahogy általában Kepes legtöbb megnyilvánulását is.

adroszler>!
Kepes András: Kepes krónika – Történetek

Egyes fejezetek nagyon érdekesek, de akadt a könyvben olyan is, amelyik nem tudott lekötni.

Vidya>!
Kepes András: Kepes krónika – Történetek

Kepes András gondolkodásmódja, a világra való nyitottsága közel áll hozzám. Minden könyvét megveszem, és mindig kapok valami jót, őszinteséget és őszinteségre ösztönzőt, szeretetet és szeretetre buzdítót. Ez is ilyen könyv. mindenkinek ajánlom!


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Aranyos Blanka nénit életében egyszer hallottam panaszkodni. Halála előtt néhány órával pergamenfehéren feküdt az ágyában, karjában infúziós csővel.
– Hogy tetszik lenni, Blanka néni? – kérdeztem halkan.
– Tudod, édes fiam – motyogta –, ez már nem az igazi!

334. oldal

Ágihanna_Szelencetitkok>!

Két rosszul sikerült házasság után azonban már kénytelen vagyok elfogadni: Nem lehet jó velem élni. Bár mind a két feleségem elismeri, válni viszont fantasztikusan jól lehet tőlem: megértő és nagyvonalú vagyok. Ha másért nem, ezért érdemes hozzám jönni.

334. oldal

Ágihanna_Szelencetitkok>!

Akinek halálhírét keltik, az a babona szerint száz évig él. A mi családunkban egyébként is sokáig élnek az emberek, ha hagyják őket, apám egyik nagybátyja kilencvenkét éves korában kezdett el szanszkritül tanulni. Száz év felé érdemes megtanulni egy holt nyelvet, gondolhatta. Előbb-utóbb jól jöhet.

340. oldal

Szigno P>!

…szélsőséges helyzetekben a többség alkalmazkodik és engedelmeskedik. Akik ellenállnak: azok a hősök. A hősök tehát nem azok, akik rávetik magukat egy kézigránátra vagy autó elé ugranak, hogy megmentsenek valakit. Hősnek lenni igazából annyit jelent, olyan helyzetekben, amikor a legtöbb ember beadja a derekát, ők ellenállnak.

113. oldal

Ágihanna_Szelencetitkok>!

Két évvel ezelőtt meglepődve értesültem róla, hogy halandó vagyok.

(első mondat)

petrichor>!

Az antropológushallgató lányok szinte babáztak az öreggel, aki nem tiltakozott, sőt, egyszer megjegyezte, nem érti, ha ilyen kedvesek, miért nem mennek vele a függőágyba.

30. oldal

Ágihanna_Szelencetitkok>!

Rozi hatéves volt, amikor azt kérdezte: „Papa, mi az internet?” Olyan, mint egy hatalmas könyvtár, feleltem, bármire kíváncsi vagy, számítógépen lehívhatod a választ. Rozi elkerekítette a szemét, és szerelmesen nézett rám: „Papa, te vagy az én internetem!” Megtanulom használni a számítógépet!

342. oldal

Ágihanna_Szelencetitkok>!

Lili azt állította: három éve rosszul élünk. Érdekes, én nem vettem észre, talán azért, mert közben összeházasodtunk, és született egy kislányunk.

334. oldal

pelika_Bp>!

A családok többségében a gyerekek tudják, hogyan készül a töltött káposzta. Úgy készül, hogy a mama kimegy a konyhába, aztán egy idő után szól: „Kész a töltött káposzta!” – Lukácséknál ez nem így van. Kati, Ági és Ildi krumplit pucolnak. Nyolc kilót. A család régóta tudja, a burgonya olyan növény, amelynek azonnal megvastagszik a héja, amint kisgyerek hámozza, aztán az évek múlásával vékonyodik. A tejfölöspohárnak is az a tulajdonsága, hogy ha kamasz gyerek nyitja ki a hűtőszekrény ajtaját, kiájul rajta.

262. oldal Lukácsok

cassiesdream>!

Blanka nénit kilencvenhat évesen vittük kórházba. A kórteremben is ezüst evőeszközeivel evett, damaszt-szalvétát terített a Rosenthal tányérja alá. Olyan gyenge volt, hogy becsípett a konyakos meggytől, pityókásan mosolygott az ágyban.

333. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Krasznahorkai László: Nem kérdez, nem válaszol
Dobray Sarolta: Beűzetés a Paradicsomba
Bódis Kriszta: Kemény vaj
Vujity Tvrtko: Menekülés a pokolból
Szily Nóra – Molnár Ferenc: Caramel
Vujity Tvrtko: Búcsú a pokoltól – És ami azóta történt
Friderikusz Sándor: Isten óvd a Királynőt!
Révai Gábor: Beszélgetések a világról és a túlvilágról
Karinthy Ferenc: Mélyvízi hal
Tomor Anita: Szeretlek, Hawaii!