Sün ​Peti és barátai (Kalandok az erdei óvodában 1.) 24 csillagozás

Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

Az erdei óvodásokkal mindig történik valami érdekes – Gida Gedeon rosszalkodik, új sünilány érkezik a csoportba, az óvó néni beteg lesz, a kis állatok izgalmas nyaraláson vesznek részt. Kepes Ágnes meséi a négy-hat éves korosztály életének történéseit, örömeit és bánatait ültetik az erdei állatok világába. A rövid, kedves meséket Oszter Alexandra bájos illusztrációi teszik teljessé.

Tagok ajánlása: 3 éves kortól

>!
Officina '96, 2014
128 oldal · ISBN: 9786155065408 · Illusztrálta: Oszter Alexandra

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dianna76 P>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

Nem a bejelölt időben olvastam, hanem hetekkel ezelőtt – tettem ezt @Hintafa emlékének adózva, mert Ő várólistázta. Nem tudom neki, hogy tetszett volna, én nem voltam elájulva tőle. Az előszó tetszett: valós, bölcsis események ihlették a meséket. Ehhez képest nem mindnek volt valóságíze. Persze egy mesében erre nincs is feltétlenül szükség. Voltak köztük kedves történetek, de olyan is amit nem kedveltem meg. Sok izgalom nem volt egyikben sem. Amolyan kicsiknek való, könnyen követhető egyestés mesék. A hasfájós mesénél cuki volt ez a sündisznó szúr belülről szöveg. Az illusztrációknál nem értettem, hogy miért nem az összes színes.

>!
Officina '96, 2014
128 oldal · ISBN: 9786155065408 · Illusztrálta: Oszter Alexandra
Trudiz>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

A borító nagyon édes meséket sejtetett. Az előszó megnyert, és jöttek a várt mesék, amelyek nem hatottak úgy, mint vártam. Alliteráló szereplőnevek. Szépséges rajzok, de a lendület, a kaland hiányzott a történetekből.

mazsolafa>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

Olyan semmilyen. Nekem tetszettek a rajzok, gyereknek kifejezetten nem.

Renkou P>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

Eszternek tetszett, nekem kevésbé.
Azzal kezdeném, hogy a nevekbe többször majdnem beletörött a nyelvem olvasás közben. Most komoly a Csigabiga Béláné vagy a Sün Saci? Vidra Vazulkán, Valin és Veronkán már csak mosolyogtam, addigra szerintem immunis lettem rájuk.
A történetek aranyosak voltak, de semmi különös. Mivel vizuális típus vagyok, megpróbáltam elképzelni, hogy játszik együtt egy mókus és egy sün, de nem sikerült. Mert a könyvben csak annyi állt, hogy a mókus a fákon ugrándozott, a sünik a fa alatt követték, Ez nem együtt játék, ez egymás mellett játék.
A másik nagyobb gondom, hogy a sün ragadozó (!), nem kellene minden mesében gombát meg almát ennie. Ez nagyon félrevezeti a gyerekeket. Pontosan tudom, van itthon egy sünim és egy két évesem, aki a mese után almát akart adni az állatnak. Mondtam neki, hogy jobban örül egy kis csirkehúsnak helyette. Almát azért tettünk bele mértékkel.
A képek nekem nem annyira tetszettek. Valamivel színesebb, meseszerűbb talán jobban illett volna a történethez, plusz az, ha minden oldalon lett volna kép. Így többször volt, hogy a lányom előbb elveszítette a türelmét és lapozni akart, mint, hogy végigértem volna a két oldal szövegen.
Az utolsó két történetet pedig igazán nem tudtam hova tenni. A fesztiválosnak nem volt sok értelme, a rókás pedig szimplán nem illett a többi közé.
Hogy pozitív dolgot is mondja azért, nagyon igényes, szép a könyv (ezért is hoztam haza a könyvtárból). A borítójának direkt kellemes a tapintása, jó volt kézbe venni.
A történetek pedig megfelelő hosszúak voltak délutáni alvás előtti mesének.

Jeffi P>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

A rajzok szépek is, meg nem is. Kicsit fura felnőttesek néha, némelyik meg aranyos gyermekkönyvbe illő, úgyhogy nem tudom eldönteni, hogy igazándiból tetszettek-e vagy sem, olyan semlegesek.
A történetek: értem, hogy ezek úgy születtek (az elején leírják), hogy nagymama mesélt az unokának, hogy el tudjon aludni, és random kitalált dolgokat, és mivel jó dolognak találták, hát jött az ötlet adják ki. Nincs is ezzel gond, nagyon pofás kis könyvecske lett. De ebből adódóan a történetek olyanok, amiket már olvastál, hallottál, ismertél. Az elején a neveknél erősen Beatrix Potter beütése volt a dolognak, főleg amikor kihangsúlyozta, hogy ezeket ő találta ki (még nem a meséknél, hanem a „miért adtuk ki” résznél), ez kicsit nekem visszás volt. De a történetek aranyosak, de újat nem nyújtanak. Valami miatt szegény vakbélgyulladásos mókust nem tudtam komolyan venni, olyan abszurd, amikor ennyire emberien akarnak egy állatot ábrázolni…

Vörös_Brigitta>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

A borítója ragadott meg, elhoztuk a könyvtárból. A 4 éves kisfiamnak annyira tetszett, hogy a ma délutáni és az esti olvasással végig is értünk a meséken (délután el sem aludt, annyira érdekelte). Amikor vége volt az utolsónak is, azt mondta, hogy olvassam még tovább… Tetszett, hogy azért odafigyelt a részletekre, pl. a téli álomnál. A színes illusztrációk kifejezetten szépek, a fekete-fehérek kicsit furcsák.
De végülis 5 csillag, mert szerethető az egész.
És nagyon örülök, mert mostanában mesekönyv nem kötötte le így, mert ugye a dínók a legérdekesebbek, állandóan azokról olvasunk…

matka>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

A borítója tetszett meg a boltban és az, hogy olyan kis egyszerű, kedves történetek vannak benne.
2,5 évesem lelkesen végig hallgatta (bár nem hiszem, h meg is értett mindent, szerintem nagyobbaknak valók), a képek pedig nagyon tetszettek neki (nekem egy kicsit „nagyosak” voltak, valahogy nem éreztem úgy, hogy annak a korosztálynak szólnak amelyiknek a mesék.)

medicne>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

Nem volt rossz mesekönyv, bár az utolsó fejezetek kissé kilógtak.

pevike>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

Esténként olvastuk a lányommal.
A rajzok tetszettek, de a történet nekem nem volt kerek. Inkább epizódszerű volt, és én jobban szeretem, ha van íve a történetnek, eleje és vége. Ennek nem volt.

Zsuzsanna_Buday>!
Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

Nagyon szép, igényes könyv, egyszerű, kedves mesékkel az ovis korosztálynak. Újra fogjuk olvasni, talán egyszer itthonra is megszerzem.


Népszerű idézetek

Trudiz>!

[…] itt a lapulevél alatt Csigabiga Béla gyerekei bújtak el.

15. oldal

Trudiz>!

Most már én is belátom, hogy erőszakoskodni, árulkodni és nem igazat mondani az mind csúnya dolog!

27. oldal

Trudiz>!

Én érzem a víz illatát, kövessetek csak bizalommal – válaszolta Csigabiga Béla, és céltudatosan csúszni kezdett.

51. oldal

Trudiz>!

A fűzfa oltalmában, a lapulevelek sátra alatt tényleg meglelték a csigákat!

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csiga · fűzfa
Trudiz>!

El kell menni a nagy tölgyfáig, ott át kell szaladni a réten, és a sombokrok mögött ott van NyulamBulam óvó néni háza!

62. oldal


A sorozat következő kötete

Kalandok az erdei óvodában sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Bálint Ágnes: Mazsola
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi
Rigó Béla: Vuk
Weöres Sándor: Kutyatár
Pásztohy Panka: Szeretem a kiskutyám!
Szabó Magda: Ki hol lakik?
Benedek Elek: A farkas és a róka
Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya