Kép-regény-történet 2 csillagozás

A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon
Kép-regény-történet

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség közös kiállítása a hazai képregény történetének két korszakát mutatja be. Jelen katalógus a magyar képregény aranykorát jelentő, irodalmi klasszikusokat feldolgozó, ún. adaptációs képregényektől jut el a kortárs rajzolók munkáiig, ezenfelül kitekintést nyújt a hazai képregény 19. századi kezdeteire, valamint az adaptációs felfogás továbbélésére. A kötet alapjául szolgáló tárlat a hazai jellegzetességek mellett a képregényeket ihlető irodalmi műveket is bemutatta, így izgalmas összképet kaphatunk e két, látszólag egymástól távol eső művészeti ág viszonyáról. Válogatásunk a képregénytörténeti ritkaságok mellett ízelítőt ad több mint harminc kortárs magyar művész munkáiból is, így a képregény magyar fejlődéstörténete mellett átfogó képet alkothatunk a kilencedik művészeti mai helyzetéről is.

>!
84 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632006819

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Oriente P
Kép-regény-történet

Kép-regény-történet A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon

Ez egy kiállítás*-katalógus, tehát sokkal inkább nézegetni-, mint olvasnivaló. Mégis szeretném kiemelni, mennyire tetszettek a rövidke, ámde informatív bevezető esszék a magyar képregény kezdeteiről, jellegzetes korszakairól, és a kortárs magyar képregényről. Nekem főleg ez utóbbi bizonyult igazi kincsesládának, kiegészítve a képanyaggal, úgyhogy bőszen jegyzeteltem, rengeteg alkotónak szeretnék majd utánanézni.

*http://www.oszk.hu/kiallitasok/kep-regeny-tortenet-kiallitas


Népszerű idézetek

>!
Oriente P

Magyarországon Jókai Mór volt az első olyan lapszerkesztő és kiadó, akiben komoly igény merült fel egy protoképregényeket is tartalmazó lap elkészítésére. Újságjába, Az Üstökösbe (1858-1918) már nemcsak írt, hanem saját rajzokat is publikált.

15. oldal, A magyar képregény kezdetei

Kép-regény-történet A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon

>!
Oriente P

Ma a graphic novel leginkább egyfajta terjesztési módot, formátumot és komolyabb történetet jelent, leginkább könyvformátumú képregényként fordíthatjuk. Az első magyar graphic novelek Csordás Dániel sötét Nocturne-je (2008), Felvidéki Miklós érzékeny Némajátéka (2011), Hegedűs Márton jazz zenével átitatott Slusszkulcs-klánja (2012); jelenleg a legismertebb pedig Csepella Olivér költőóriásokat mozgató Nyugat + Zombikja (2017).

55. oldal, A kortárs magyar képregény világa

Kép-regény-történet A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon

5 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles M. Schulz: Snoopy világhírű író lesz!
Stark Attila: Kuloland
Nicole Irving – Leslie Colin: Angliában angolul
Nicole Irving – Forintos Judit: Tanulj angolul
Pamela Dell: Az állatok/Animals
Zarnóczki Attila: Mátyás király katonái
Feledy Balázs – Nagy Gergely – Póczy Klára: Budapest Belváros / Inner City
Hangay György: Távoli tájak, közeli emberek – Ausztrália, Norfolk-sziget
Bagyinszki Zoltán – Tóth Pál: Magyar várak
Baja